Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

På väg genom Ngorongorobergen mot Serengeti.

På väg genom Ngorongorobergen mot Serengeti.

Åka på safari:

Safari i bil

Den vanligaste safariformen i Tanzania och Kenya är den bilburna safarin. På en sådan görs både resorna till och djurskådningen i parkerna i ett safarifordon. Fordonet körs av en lokal guidechaufför, som följer med under hela safarin.

Den bilburna safarin är oftast en rundresa, på vilken du besöker och djurskådar i ett par olika parker.

Resa till parkerna

För att komma till parkerna där djuren finns måste du resa. Resetapperna brukar vara mellan två och sex timmar långa, beroende på vart du ska och var du startar. I Kenya görs en stor del av resorna på landsväg i mer eller mindre befolkade områden, medan de i Tanzania i högre grad görs på vägar inne i parker, som över lag är större än i Kenya. Det kan bli varmt i fordonet, så ta med en flaska vatten.

Om du tänker åka på safari främst för djurskådningens skull väljer du med fördel en resa med färre antal parker på programmet. Då blir det färre respass för att ta dig mellan parkerna och därmed mer tid till djurskådning inne i parkerna.

Du kan också titta på var parkerna på programmet ligger i förhållande till varandra. Om de ligger nära varandra blir restiderna naturligtvis kortare än om de ligger långt från varandra.
  

Två safariresenärer och deras guide spanar från takluckan på sitt fordon.Två safariresenärer och deras guide djurspanar från takluckan på sitt fordon.

Stopp längs vägen

Ni stannar till med någon timmes mellanrum längs resvägen, i regel vid någon rastplats där det brukar finnas toaletter, kanske en kiosk eller servering och (så klart) minst en souvenirbutik.

Utmed vissa resrutter finns typiska turistmål att stanna vid, t ex vattenfallet Thomson's Falls på vägen mellan Samburu/Aberdarerna och Lake Naivasha/Lake Nakuru i Kenya, eller utgrävningsplatsen/museet i Olduvai mellan Ngorongorokratern och Serengeti i Tanzania.

Djur längs vägen

Vid resor i mer folktomma områden går det ibland att se djur längs vägarna, t ex en och annan thomsongasell eller giraff, men framför allt kan du få se fåglar. Det krävs dock ett vant öga för att fågelskåda i 80 km/tim.

Misströsta inte om det verkar tomt på djur längs resvägen. Djuren trivs eller klarar sig inte särskilt väl i befolkade områden, utan förekommer främst i parkerna. Så snart du närmar dig parken börjar det dyka upp djur längs vägkanten.
 

Huvudväg med tvättbräda i bushen.Huvudväg i bushen.

Vägarna

Både asfalterade vägar och grusvägar förekommer. De är i allmänhet ganska dåliga, så emellanåt är resorna obekväma. Det gäller främst längre resor mellan parker, då farten är högre än under djurskådning inne i parkerna. Tvättbrädor, hål och uppstickande stenar är inte ovanliga, och ibland kör chauffören bredvid vägen för att det är bättre väglag där.

Flyg som alternativ

Om du vill undvika att resa på obekväma vägar kan du leta efter en safari på viken resorna till parkerna görs med safariflyg. Om du t ex har ryggproblem eller av någon annan orsak inte tål att skaka i ett par timmar då och då bör du överväga att flyga.

Mer om safari med flyg

Ett annat sätt att mildra obehaget på vägarna är att välja en safari med kortare sammanlagd resväg. Restiden på landsväg på en kenyasafari till Masai Mara och Lake Nakuru i Kenya blir bara hälften så lång som på en safari till samma parker plus Samburu/Shaba. På en safari i norra Tanzania halveras restiden om du hoppar över Serengeti. Om du kan tänka dig att bara besöka Tarangire i Tanzania är vägen dit både kort och i bra skick.

Restider

Tabellerna nedan visar de ungefärliga restiderna i timmar till och mellan huvudparkerna i Tanzania och Kenya.

Det är sällan lönt att titta på kartan och försöka räkna ut hur lång tid resan kommer att ta. För att kunna göra det behöver du känna till väglagen för dagen och vägarnas beskaffenhet i övrigt. Det enda tillförlitliga sättet att luska ut hur lång tid en viss sträcka i Östafrika kan ta att resa är att ta tid.

Parker i Tanzania
 
             
2            
2 4          
4 6 2        
7
9 5 3
 
2 4 2 4 7    
 
 
Parker i Kenya
 
                   
5                  
6 1                
8
3
6
       
6 9 10 11            
7 4 3 8 10          
4 2 3 5 7 3        
9 6 5 11 12 2 6      
2 5 7 8 4 7 4 9    

Djurskådning i parkerna

I parkerna görs djurskådningen från fordonet i form av djurskådningsturer, s k game drives. Ni åker i låg fart genom parken, spanar efter djur och stannar och tittar på djur eller annat intressant som ni upptäcker.

Djurskådningsturer görs med fordonets taklucka öppen, så att du och de andra safarideltagarna kan stå upp och därmed se terrängen och djuren ni hittar bättre. Du måste dock inte stå upp, utan kan sitta i sätet på normalt sätt och titta genom fordonets fönster om du hellre vill det.

Takluckan på de flesta safarifordon är utformad som ett uppfällbart soltak, men det finns också andra varianter.

Mer om djurskådning
 

Lejon och safarijeep.Lejon och safarijeep.

Safarifordon

De vanligaste safarifordonen i Kenya och Tanzania är två- eller fyrhjulsdrivna minibussar och fyrhjulsdrivna jeepar (vanligast är Land Rover och Landcruiser). I Kenya används oftast minibussar, medan det i Tanzania är vanligare med jeepar, som har mer benutrymme än minibussarna men hårdare fjädring.

Det blir varmt i fordonet och kan dessutom vara trångt för dig som har långa ben, i synnerhet i en minibuss.

Mer om safarifordon

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten är inte som här hemma. Vägarna är sämre och har smala vägrenar. Många fordon är i dåligt skick. Somliga förare kör ganska vilt, och generellt gäller att snabbast och störst kör först.

Safarichaufförerna är oftast goda förare, och tar hänsyn till eventuella uppmaningar från sina passagerare att ta det lite lugnt. Busschaufförer som kör långfärds- och skyttelbussar kan ibland stå på ordentligt, och är inte lika benägna att lyssna på oroliga passagerare.

Trafik

Trafiken i och närmast kring större städer som Arusha, Dar es Salaam, Nairobi och Mombasa är ofta tät. Det kan också vara en hel del trafik på de största huvudvägarna, t ex mellan Nairobi och Mombasa. På övriga landsvägar och bushvägar är trafiken i regel rätt gles.

Om du är fotgängare

Akta dig för bilarna när du rör dig till fots. Motorfordon tar sig ofta företräde.
 

Safarichaufförer åtgärdar ett motorstopp.Safarichaufförer åtgärdar ett motorstopp.

Om bilen går sönder

Lämna inte fordonet om det går sönder ute i ingenstans eller inne i en park. Stanna i fordonet. Du blir lättare att hitta då och mindre exponerad för väder och vilda djur, samtidigt som du sparar på krafterna.

Använd mobiltelefon eller fordonets radio för att få kontakt med omvärlden. Vänta på att andra fordon ska dyka upp. Vänta på att någon (lodgen eller campen som du ska övernatta på, lokalarrangören, guidechaufförens kollegor e d) ska börja sakna dig. Om du kör själv ska du se till att ge biluthyraren en resplan och kontakta uthyraren dagligen, så att det blir uppenbart att något har hänt om kontakten uteblir.

Du kan improvisera tecken och signaler som visar var du är och att något är på tok. (Räkna främst med att eventuellt eftersök kommer att göras från fordon och inte från luften.) På safarifordonet finns speglar som du kan signalera med. Fordonet har brännbar bensin eller diesel och minst fem däck som genererar massor av svart rök.

Res inte på egen hand när du ska till avlägsna områden där du inte kan vänta dig att möta andra fordon. Färdas tillsammans med minst ett annat fordon.

 

Köra själv på safarin

Det är inte särskilt svårt att köra på egen hand. Den tätare trafiken är begränsad till de största städerna, och ute på landsbygden är det fråga om enkel landsvägskörning. Med hjälp av kartor och/eller en GPS hittar du rätt även om skyltningen är nära obefintlig. På mindre bushvägar kan väglaget vara mycket dåligt, och du bör räkna med betydligt längre körtider än här hemma. Inom de normala turistområdena är landsvägarna skapliga och det finns bensinstationer och ställen att proviantera med jämna mellanrum.

Eller låta bli?

Trots detta finns det skäl att avråda från att du kör själv, åtminstone om du är nybörjare på safari. Djuren i parkerna är vilda och utan erfarenhet av dem har du svårt att veta hur du ska uppträda rätt i olika situationer som du träffar på dem i. Du kan möta buffelhjordar på vägen, behöva passera nära elefanter eller få punktering nära en lejonflock. Dessutom får du sannolikt se betydligt fler djur om du åker med en chaufför med lokalkännedom. Det kostar inte mycket mer att anlita ett safarifordon med guide hos ett lokalt safaribolag än att hyra ett fordon och köra själv.

Det kan också hända att du inte blir insläppt i en park om parkpersonalen inte tror att du kan hantera situationerna som kan uppstå där inne. I synnerhet Ngorongorokratern är svår att få tillträde till – om du inte kan övertyga parkpersonalen om att du är välbekant med kratern är du tvungen att anlita en lokalguide under kraterbesöket.

Vänstertrafik

I Kenya gäller vänstertrafik. Du måste vara minst 21 år för att få köra, och vara minst 24 och ha haft körkort i två år för att hyra bil. Om du har internationellt körkort är det bara att köra, men om du har svenskt måste det registreras på Road Transport Office. Lås för säkerhets skull dörrarna när du kör i Nairobi. Det är en hel del trafik på vissa huvudvägar.

Också i Tanzania gäller vänstertrafik. Du måste ha internationellt körkort. Trafiken är relativt gles även på huvudvägar. Det vanligaste safarifordonet är Land Rover/Landcruiser.

En Land Rover/Landcruiser är trots storleken lättkörd och har karossformer som gör det lätt att manövrera fordonet. Framkomligheten på sämre vägar är mycket god. Se till att bilen har bra däck och minst ett reservhjul (om du får punktering bör du laga däcket vid första bästa tillfälle).

I båda länderna finns dåligt markerade fartgupp där vägen passerar in i eller ut ur samhällen, så var uppmärksam. Kolla upp i förväg var det finns bensinstationer, så att du kan planera tankningen. Fråga biluthyraren om saken, då en bensinstation på kartan inte alltid innebär att det finns bränsle att köpa.

Ingen mörkerkörning

Undvik mörkerkörning. Lägg upp reseprogrammet så att du enbart kör i dagsljus. Dels ökar risken för landsvägsrån i mörkret, dels är mörkertrafiken mer osäker. Bilar utan lysen, folk på vägen och rattonykterhet är några av farorna. Inne i parkerna får du inte köra i mörkret.

 

Lerigt i bushen.