Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Giraffer i Selous.

Giraffer.

Tanzania:

Selous Game Reserve

Selous Game Reserve, som ligger i sydöstra Tanzania, är Afrikas största park. Stora delar av parken består av miomboskog och öppna gräsmarker. Parken är enorm och är inte särskilt välbesökt. I stort sett all safariturism sker norr om den stora Rufijifloden i parkens nordöstra hörn, där också alla lodger och camper ligger.

Safari till fots och fiske

Selous är inte ett nationalreservat, utan ett viltreservat. Naturskyddet är därmed inte lika benhårt som i nationalreservaten (t ex Serengeti och Tarangire), varför aktiviteter som game drives nattetid, safariturer till fots och fiske är tillåtna. (Om det står fotsafari eller nattsafari på programmet vid ett besök i en nationalpark sker dessa aktiviteter i regel utanför parken, inte inne i den.)
   

Utsikt över trädsavannen i norra Selous. Utsikt över trädsavannen i norra Selous.

Söder om floden, dvs i huvuddelen av Selous, är jakt tillåten. Jakten är reglerad och är en del av naturvårdsprogrammet för området.

I parken finns förutom gott om elefant bland annat Lichtensteins koantilop, afrikansk buffel, sabelantilop och större kudu, samt ett fågelliv som är snarlikt det i Mikumi. Bland arterna finns t ex turakoer, struts och näshornsfåglar.
 

Gnuer, impalaantiloper och giraff.Gnuer, impalaantiloper och giraff.

Afrikansk vildhund

Selous är tillsammans med Mikumi National Park och Ruaha National Park ett av de få områden i östra Afrika där det ännu finns hyggliga chanser att se afrikansk vildhund. Det finns gott om lejon och hyenor.

Bästa tiden att besöka Selous är juni–november. Under andra delar av året kan områden vara översvämmade eller på annat sätt svårframkomliga till följd av regn. Nyligen har en väg byggts som knyter samman Selous och Mikumi. Tidigare har Selous bara kunnats nå via dåliga bushvägar eller safariflyg.
 

Elefant i Selous.Elefant i Selous.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer om Selous

Yta: 54 500 km2.

Bäst tid: Bäst under den svenska hösten och januari–februari.

Djurliv: Afrikas största park, artrik, afrikansk vildhund. Flodfärder, safari till fots.

Vägen dit: Selous har varit svår att nå landvägen, då parken trots närheten till Dar es Salaam ligger off the beaten track. Det bästa ressättet har varit safariflyg.

En väg har byggts från Mikumi NP till Selous, så att det går att köra direkt mellan parkerna. Framkomligheten på vägen varierar dock med nederbörden och tiden på året.

Andra webbplatser

Selous Game Reserve
Tanzania Tourist Board.

Karta

Öppna en pdf-karta över Tanzania där du kan se parkerna:

Visa karta över norra Tanzania

Karta över Selous

Karta över Selous.

Lodger och camper

Rufiji River Camp

Webbplats: www.rufijirivercamp.com
Mer om Rufiji River Camp

Rufiji River Camp

Campen ligger vid Rufijifloden inte långt från parkgränsen i nordöstra Selous. Campen har cirka 20 tält, restaurang och bar. Standarden är bra turistklass.

Sand Rivers Selous

Webbplats: www.nomad-tanzania.com

Sand Rivers Selous

En liten lodge med stugor i sten och halm, belägen vid Rufijifloden. Där finns fem rymliga standardrum, två sviter med egen plungepool samt ett privat hus med sovrum, matsal, pool, bar och eget safarifordon med chaufför till förfogande. Lodgen har matsal, swimmingpool och över lag hög standard. Man erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, campingnätter ute i bushen, flodsafari i båt och fiske.

Selous Wilderness Camp

Webbplats: www.selouswilderness.com

Selous Wilderness Camp

En liten tältcamp, öppnad 2009 och belägen på södra sidan av Rufijifloden utanför parkens östra gräns. Man anländer på norra sidan av floden och tar sig till campen med båt. Campen har sju tält med fläkt och utomhusdusch, restaurang och swimming pool.

Selous Riverside Safari Camp

Webbplats: www.selousriversidecamp.com

Selous Riverside Safari Camp

En bra tältcamp vid Rufijifloden strax öster om Selous, dvs utanför parkentrén Mtemere Gate. Den har tio tält med eget badrum och en tämligen modern safaristil. Campen har matplats och swimmingpool, samt erbjuder djurskådningsturer, båtsafari, bushvandringar och ballongsafari.

The Retreat

Webbplats: www.retreatsafaris.ch
Mer om The Retreat

The Retreat

En lyxtältlodge i den glest besökta sydvästra delen av norra Selous. Lodgen ligger kring ett fort på en höjd vid Great Ruahafloden och har has sex rymliga tält uppe på kullen och fyra lyxsviter längs floden. Lite avsides finns också två sviter vid floden med privat swimmingpool samt egen personal, eget fordon och egen båt. På lodgen finns restaurang, swimmingpool och utomhusspa. Man arrangerar bl a djurskådningsturer, båtsafari, bushvandringar, campingnätter ute i bushen och fiske.

Mbuyu Safari Camp

Webbplats: www.selousmbuyusafaricamp.com

Mbuyu Safari Camp

Campen ligger mellan Lake Manze och Lake Nzerakera norr om Rufijifloden.

Sable Mountain Lodge

Webbplats: www.selouslodge.com
Mer om Sable Mountain Lodge

Lodgen ligger strax utanför gränsen till norra Selous. Den ligger spridd på en bergsida vänd mot Ulugurubergen i norr. Rummen ligger i stenbungalower med fin utsikt. Där finns swimmingpool och ett vattenhål.

Selous Impala Camp

Webbplats: www.adventurecamps.co.tz

En liten tältcamp vid Rufijifloden och erbjuder bra standard, lugn omgivning och swimmingpool. Där finns åtta tält med eget badrum. Bland safariaktiviteterna finns djurskådningsturer, bushvandringar och campingnätter ute i bushen. På campen finns också fiskeutrustning.

Selous Safari Camp

Webbplats: www.selous.com

En mycket bra tältcamp vid Lake Nzerakera, som ligger cirka 5 km från Rufijifloden. Campen har swimmingpool och nio rymliga tält på däck ovan mark, alla med eget badrum och inredning i gammaldags safaristil. Man erbjuder olika safariaktiviteter, bl a djurskådningsturer, båtturer, bushvandringar och campingnätter ute i bushen.

Selous Private Camp

Webbplats: www.selous.com

Systercamp till Selous Safari Camp och ligger i samma område, med utsikt mot Lake Nzerakera. Campen har fyra lyxtält (med takfläkt och två verandor), swimmingpool, sällskapsutrymmen och matplats. Man arrangerar djurskådningsturer, flodsafari, bushvandringar, campingnätter ute i bushen och fiske.

Lake Manze Tented Camp

Webbplats: www.adventurecamps.co.tz

En camp belägen på Lake Manzes strand. Läget är bra för djurskådning, om än lite långt från Rufijifloden. De flesta andra lodger och camper i denna del av Selous har en dragning mot lyxstandard, men Lake Manze Tented Camp drar i stället mot bra safariatmosfär med lägereldar o d. Campen har 12 safaritält med eget badrum och arrangerar djurskådningsturer, bushvandringar, båtsafari på sjön och fiske.

Kiba Point

Webbplats: www.sand-rivers-selous.com

Systerlodge till Sand Rivers. Lodgen är en privat lyxlodge vid Rufijifloden. Den har fyra mycket luftiga, ljusa och stilrena villor med egen plungepool och utsikt över floden. Lodgen lämpar sig för privata grupper om upp till åtta personer.

Beho Beho

Webbplats: www.behobeho.com

Ligger till skillnad från de flesta andra lodger och camper i Selous inte vid Rufijifloden eller sjöarna nära denna, utan är byggd på en kulle i ett bra djurområde längre in i parken. Den håller god standard, är känd för att ha bra guider och har matplats, swimmingpool samt åtta stenbungalower med eget badrum och två verandor. Lodgen arrangerar båtsafari, bushvandringar och campingnätter ute i bushen.

Mivumo Lodge

Webbplats: www.malalalyxlodger.com

Lodgen ligger vid Rufijifloden nära den 100 meter djupa flodravinen Stiegler's Gorge. Lodgen har 12 rum med eget badrum, luftkonditionering, satellit-TV, privat soldäck och plungepool. Där finns också restaurang, bibliotek och evighetspool. Lodgen arrangerar djurskådningsturer, båtsafari och bushvandringar.

Selous Wildlife Lodge

Webbplats: www.malalaluxurylodges.com

En tältlodge vid Simbazifloden i den sydvästra delen av norra Selous. Den har 12 tält med eget badrum och erbjuder djurskådningsturer, båtsafari och bushvandringar.

Selous Mbega Camp

Webbplats: www.selous-mbega-camp.com

En enklare lodge vid Rufijifloden strax öster om Selous, dvs utanför parkentrén Mtemere Gate. Lodgen har 12 tält med eget badrum och två stenbungalower. Man erbjuder djurskådningsturer och bushvandringar.

Lukula Selous Camp

Webbplats: www.selousproject.com

En camp i Lukula Selous, som är ett 1 200 km2 stort privat fotoreservat i sydligaste Selous. Endast en grupp (om upp till åtta personer) i taget får besöka reservatet. Campen är en mobil tältcamp som slås upp i ett naturskönt område längs Luwegufloden under torrperioden från juli till november. Den får sin el från solpaneler och består av mässtält och fyra fina tält med eget badrum. Huvudaktiviteterna är djurskådningsturer, bushvandringar och safariturer i kanot.