Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

På väg genom Östafrika.

På väg genom Östafrika.

Planera safari:

Skräddarsydd safari

Skräddarsydda safarier är inte nödvändigtvis exklusiva och extra dyra. De kan bestå av samma komponenter som färdiga safariprogram från hyllan, bara ordnade på andra sätt. En skräddarsydd resa kan till och med kosta mindre än andra resor om du väljer enklare boende.

I slutänden beror priset på utformningen av programmet – vilka aktiviteter som ingår, logistandarden, längden på safarin, tiden på året med mera. En viktig faktor som spelar in är hur många personer ni är som reser tillsammans, då de fasta kostnaderna för exempelvis safarifordon och guide fördelas på resenärerna – det kostar mindre per person att resa i ett fullt fordon än att resa i ett halvfullt.
    

Morgondjurskådning vid Lake Magadi/Lake Moru i Serengeti.

Morgondjurskådning vid Lake Magadi/Lake Moru i Serengeti.

Varför skräddarsy?

Ett självklart skäl att vilja skräddarsy är att du vill ha något annat än vad de fasta safariprogrammen och gruppresorna på marknaden erbjuder. Du kanske vill:

· Resa bara med familjen eller en grupp vänner, inte på en gruppresa.
· Resa under en tid då det inte går några resor.
· Resa på en safari som är längre eller kortare än de färdiga resorna.
· Besöka parker som inte ingår på andra resor.
· Bo på enklare eller mer exklusiva lodger/camper än de som ingår på andra resor.
· Anpassa programmet till tiden på året då du reser och till djurförhållandena så års.
· Flyga vissa (eller alla) sträckor av safarirutten för att slippa åka på dåliga vägar.

Gruppen

En skräddarsydd resa är en privatresa vars grupp består av enbart ditt sällskap – du och din familj, dina vänner e d. Gruppen guidas i regel av en engelskspråkig lokal guidechaufför. Det går även att anlita en svensk eller skandinavisk safariguide, men det kostar mycket extra.

Mer om guider
 

Djursäsong. Gnuvandring i Serengeti.

Djursäsong. Gnuvandring i Serengeti.

Prisnivån

Priset på en skräddarsydd safari behöver inte vara högre än på en privatresa eller gruppresa med fast program. Det som avgör priset på den skräddarsydda safarin är vilka delkomponenter som den består av, t ex vilket boende du väljer i bushen och hur lång safarin är.

Vad kan skräddarsys?

I princip allt kan skräddarsys. Eftersom vi talar om safari är ändå grundaktiviteten given – att åka ut i den afrikanska bushen för att uppleva djur och natur. Du kan själv bestämma längden på safarin, i vilken form du vill djurskåda, vilka parker som ska besökas, på vilka lodger och camper du ska bo, hur du ska resa till parkerna m m.

Skräddarsydda resor kan vara kompletta paketresor som inkluderar flyg till och från Afrika, flygplatstransfer, alla safariaktiviteter och lokala resor, all logi m m, men det går också att boka bara vissa av dessa safarikomponenter. Du kan t ex boka allt utom flyget till Afrika och ordna flyget själv.

Varning för alltför ambitiösa reseplaner

Det är lätt gjort att ta med många av Östafrikas toppresmål på önskelistan för en och samma resa – kanske gorillatrekking i Rwanda, safari i Serengeti, en Kilimanjarobestigning, dykning vid reven, djupbranterna och vraken kring ön Pemba i Indiska oceanen osv.

Ett sådant program drar snabbt iväg i pris, inte bara för att aktiviteterna i sig kostar, utan också på grund av det myckna resandet som krävs mellan delresmålen. Avstånden är långa och vägarna dåliga, med följden att flyg blir det mest realistiska alternativet. Vid flygningar över nationsgränser går det dessutom sällan att flyga från resmål A till resmål B, utan flygningarna måste göras mellan flygplatser med tull och immigrationsmyndighet, med än längre reststräckor och kanske extra övernattningar som nödvändig följd.

Fem dagar för att besöka Serengeti

För att besöka Serengeti i Tanzania (som ligger längst bort av parkerna, räknat från staden Arusha som de flesta safarier utgår från) bör safariprogrammet ha fem dagar eller mer. Detta för att kunna dela upp resvägen mellan Arusha och Serengeti (totalt 7-8 timmar enkel väg) över två dagar, på såväl resan till som resan från Serengeti. I Serengeti bör du ha minst två nätter för att resan dit ska vara värd att göra, vilket ger minimum fyra nätter, det vill säga fem dagar.

Ovanstående gäller normalsafarier på vilka du reser hela rutten landvägen i jeep, och reser lugnt utan uppskruvat tempo. På ett anpassat eget safariprogram kan du dock besöka Serengeti på mindre än fem dagar, t ex genom att flyga delar av ressträckan eller ha någon extra lång resetapp på programmet.
   

Mot Afrika! Mot Afrika!

Flyg till Afrika

Utrikesflyget till och från Afrika kan ingå eller inte ingå i en skräddarsydd resa, beroende på hur du själv önskar ha det.

Boka flyget privat

Ofta går de billigaste flygbiljetterna att hitta på flygbokningssajter. Det är fullt möjligt att boka flyget till Afrika den vägen och boka safarin och övriga lokalarrangemang via ett safariresebolag.

En nackdel med privat flygbokning är att du på flygbokningssajter får betala flygbiljetten direkt vid bokningen (i stället för tillsammans med resten av resan närmare avresedagen). Den här nackdelen håller dock på att försvinna i och med att allt fler flygbolag kräver snar betalning också när flygbiljetter bokas genom resebolag.

En annan nackdel med att boka flyget privat är att flygresan då inte skyddas av safariresebolagets resegaranti (=ett garantibelopp som bolaget har ställt till Kammarkollegiets förfogande, avsett att ersätta dig för inbetalade pengar om bolaget inte kan fullfölja sina åtaganden, typiskt vid en konkurs), eftersom du inte har köpt flygbiljetterna av resebolaget. Flygbokningssajtens eventuella resegaranti omfattar inte heller flygbiljetterna, eftersom resegarantin bara gäller paketresor, inte separata flygbiljetter. (Som paketresa räknas en resa där minst två av delkomponeneterna transport, logi och aktivitet ingår.)

Mer om flyg till Afrika
Kammarkollegiets webbplats

 

Hinder på banan. Föresenat chartrat safariflyg. Hinder på banan. Föresenat chartrat safariflyg.

Safariflyg och inrikesflyg

Om du vill undvika långa resor på vägarna, vill ägna tiden på resmålet åt djuren och inte åt att resa, eller helt enkelt bara vill resa bekvämt, kan vissa eller alla resor mellan delresmålen göras med flyg. De flesta regioner kan nås med inrikesflyg och många parker och andra djurområden med reguljärt safariflyg, medan mer ovanliga delresmål kan nås med chartrat safariflyg.

Om ditt reseprogram ska innehålla sådana flyg är det smidigaste och säkraste sättet att låta safariresebolaget boka dessa åt dig (i stället för att du själv bokar t ex online). Då blir lokalarrangören involverad och därmed engagerad i dina flygarrangemang, vilket ger bättre förutsättningar för att situationer med ändrade flygtider, inställda flyg, förseningar m m ska kunna lösas smidigt.

Chartrat safariflyg

Ett sätt att skräddarsy är att chartra safariflyg för att ta dig till parker och djurområden som inte trafikeras av det reguljära safariflyget. Dessa flygplan är i regel av mindre modell, ofta Cessna Caravan med plats för 12–15 passagerare eller ännu mindre flygplan. Till högre pris finns även snabbare småflygplan som gör safariflygresorna kortare i tid.
 

Liten och exklusiv: Oliver's Camp i Tarangire. Liten och exklusiv: Oliver's Camp i Tarangire.

Boende i bushen

Lodger (vildmarkshotell) och tältcamper av många olika slag finns ute i parker och andra djur- och naturområden. Storleken varierar från små till stora, standarden från enklare till exklusiv. De skiljer sig också åt i fråga om lägena i omgivningen – vissa kan exempelvis ha magnifik utsikt, andra djur kring knutarna. På ett eget program kan du välja och kombinera lodger och camper för att få en safari med den sorts atmosfär du önskar dig.

Mest bushkänsla får du på små camper mitt ute på savannen. Safari Patrol arrangerar inga campingsafarier med liggunderlag, småtält och enklare mathållning, men väl safarier med logi på bekvämare och privata mobila camper med personal, egna kockar samt naturnära och avskilt läge.
 

Bushnärhet på mobil camp i Moru Kopjes i Serengeti.

Bushnärhet på mobil camp i Moru Kopjes i Serengeti.

Aktiviteter

Den bilburna djurskådningen ute i bushen, som är den vanligaste safariaktiviteten, kan kombineras med andra aktiviteter. Några vanliga sådana är bushvandring, ballongsafari och fågelskådning.

Fotografering

Ett safariprogram kan också anpassas till seriös fotografering, bland annat genom att dagsprogrammen håller ett tempo som ger fototid nog och utformas så att ljuset under mornar och kvällar kan uttnyttjas i så hög utsträckning som möjligt. Ett annat intresseområde som kan kräva att extra tid avsätts under safarin är geocaching.

Möjligheter till mountainbiking finns på vissa håll. Tanzania är ännu ett tämligen outforskat resmål för skärmflygare, men termik, förkastningsbranter och bergsområden torde erbjuda många bra flygområden.

Längs vissa safarirutter finns möjlighet att besöka lokala stammar, skolor, barnhem och marknader. Vissa resenärer kombinerar safarin med att besöka bekanta i landet, biståndsprojekt som de stödjer eller platser där de själva har jobbat tidigare.

Kusten

Många resenärer kombinerar sin safari med en badvistelse på ön Zanzibar i Indiska oceanen. Tanzania och Östafrika har vid sidan av denna ö en lång och fin kust med både välbesökta och glest besökta badresmål, liksom fler fina öar än Zanzibar. Vissa av dem kan vara intressanta för resenärer som vill dyka eller havsfiska på allvar, exempelvis i marlinrika Pemba Channel utanför norra Tanzanias kust.

Bergen

Andra resenärer kombinerar en safari med att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Mount Meru är ett lite lägre berg i samma område och kan bestigas på färre antal dagar än Kilimanjaro. Ngorongorobergen, Parebergen, Usambarabergen och Udzungwabergen erbjuder vandring i fin bergsmiljö.
 

Vandring i Ngorongorobergen med botaniker som guide.

Vandring i Ngorongorobergen med botaniker som guide.

Guidning

Liksom privatresorna med fast program guidas safarier med eget program i regel på engelska av en lokal guidechaufför. Det är möjligt att få en svensk safariguide, men räkna med att kostnaden för detta blir ganska hög.
 

Lejonungar i skydd bakom mammas rygg.

Lejonungar i skydd bakom mammas rygg.

Förfrågan om ett eget program

Nedan följer en lista med sådant som kan anpassas i ett safariprogram. När du vänder dig till en safariarrangör för att be om ett skräddarsytt reseförslag kan du precisera sådant av nedanstående som du har specifika önskemål om. Resten kan du hoppa över, så får du i stället förslag på dessa delar av programmet.

Resmål

Vart vill du åka? Norra Tanzania? Södra Tanzania? Västra Tanzania? Kenya?

Mer om Tanzania
Mer om Kenya

Parker som du vill besöka

Berätta gärna vilka parker du vill se, om du har sådana önskemål. Alternativt kan du ange vilka slags djur du helst vill se eller vilka dina förväntningar i fråga om djur, natur och upplevelser du har. Utifrån det kan en rutt som besöker lämpliga parker utformas.

Mer om parker i Tanzania
Mer om parker i Kenya
Mer om safariresmål

Logi på lodger, tältcamper eller mobil camp?

Om du vill bo så bekvämt som möjligt kan du välja att bo på lodger. Tältcamper ger mer safariatmosfär. Ange eventuella önskemål om att bo på specifika lodger eller tältcamper, om du har sådana, eller önskemål om logistandard.

Mer om logi
Mer om mat och dryck
Mer om lodger i Tanzania
Mer om lodger i Kenya
 

Ballongsafari över savannen i gryningen.

Ballongsafari över savannen i gryningen.

Djurskådning

Berätta vilka djurskådningsaktiviteter som ska vara med på safarin, t ex djurskådning i bil, bushvandring, fågelskådning, ballongsafari e d.

Det är lätt gjort att tänka "javisst, vi tar och bushvandrar lite också", men tänk då på att förutsättningar för bra vandring inte finns i alla parker. Den övriga safarin kan behöva anpassas för att rymma tillfällen för bra vandring, vilket kan innebära att det blir sämre förutsättningar för den övriga djurskådningen. Ange därför hellre "om möjligt någon bushvandring" än bara "bushvandring" om vandringen inte är av central betydelse för dig.

Mer om djurskådning
Mer om safari till fots
 

Rödnäbbad toko i Tarangire.

Rödnäbbad toko i Tarangire.

Andra aktiviteter utöver safarin

Vill du kombinera safarin med en badvistelse på kusten, en Kilimanjarobestigning, ridning e d? Vill du gifta dig under resan?

Mer om andra aktiviteter
Mer om Zanzibar och Tanzanias kust
Mer om Kenyas kust
Mer om Kilimanjaro
Mer om Mount Kenya

Safariflyg

Om du vill undvika långa bilresor eller resor på dåliga vägar, alternativt om du har kort tid till förfogande på plats och önskar att resorna till och från bushen ska gå snabbt, kan du ta dig till djurområdena med safariflyg. Reguljärt safariflyg trafikerar alla normalprogramsparker, liksom många andra parker.

Mer om safari i bil
Mer om safari med flyg
 

Inflygning mot flygfält i norra Selous med chartrat safariflygplan.

Inflygning mot flygfält i norra Selous med chartrat safariflygplan.

Resdatum/tid på året

Du kan ange önskade avrese- och hemkomstdatum så exakt eller ungefärligt du vill – från "15–30 januari" till "i slutet av januari" eller "i vinter".

Mer om safarisäsonger

Antal personer i sällskapet & ålder på barn

Ange alltid antalet personer, liksom åldern (vid tiden för resan) på eventuella barn och ungdomar i sällskapet, då det påverkar priset per resenär.

Längd på safarin/resan

En safari är intensiv, inte minst för hjärnan, och få förstagångsresenärer har glädje av mycket mer än sju safaridagar ute i bushen. Sedan behöver huvudet och kroppen vila.

På en sjudagarssafari med rimligt tempo är det möjligt att besöka upp till tre eller fyra parker. Eller besök en eller två om du vill fokusera mer på samma resmål. Stora och djurrika parker som Serengeti tål långa vistelser.

Mer om antal safaridagar
Mer om bra safarirutter
 

Egen jeep i bushen. Egen jeep i bushen.

Flyg till Afrika

Om du vill att utrikesflyget till och från Afrika ska ingå i programmet kan du ange önskad avreseflygplats. Ange eventuella önskemål om att flyga natt- eller dagflyg, liksom om specifika flygbolag.

Ange också gärna resenärernas namn (så som de står i passen), så kan flyg preliminärbokas direkt och därmed ett exakt flygpris ges i programförslaget – annars får du ett cirkapris på vad flyget kan tros kosta. Preliminärbokningen förpliktigar dig inte till någonting, utan avbokas utan kostnad om du tackar nej till reseförslaget som du får.

Mer om flyg till Afrika

Särskilda behov

Särskilda behov och önskemål kan vara svårare att tillgodose på en safariresa än här hemma. Om du är beroende av specifika sjukvårdstjänster, rullstolsanpassning, elektricitet dygnet runt på logiställena, ständig kommunikation med omvärlden eller liknande bör du berätta om detta så tidigt som möjligt i reseplaneringen, så att förutsättningarna kan undersökas och eventuella nödvändiga arrangemang göras.

Mer om särskilda behov m m

Vegetariskt eller glutenfritt
Om du önskar vegetarisk mat, glutenfri mat eller liknande under safarin räcker det att du meddelar det senare, om och när du bokar resan.

 

Mini – paket + paket

Att skräddarsy i minimal form är att kombinera ett färdigt/fast safariprogram med andra aktiviteter i Östafrika, exempelvis med en badvistelse av valfri längd på valfritt hotell på kusten eller en bestigning av Kilimanjaro. Egentligen handlar det mer om att lägga samman olika delpaket än om att skräddarsy i egentlig mening, och ingen specialisering på safari krävs av researrangören.

(Boka dock inte en Kilimanjarobestigning av annat än en arrangör som är duktig på saken. Att bestiga Kilimanjaro är ingen barnlek utan innebär risk för liv och lem. En kompetent arrangör ser till att du är förberedd och informerad nog att tackla berget.)

Mellan – ändra ett program

Ett mellanting mellan att boka ett färdigt safaripaket från hyllan och att skräddarsy från grunden är att utgå från en färdig resa och göra ändringar och tillägg, t ex:

· Byta boende, dvs bo på andra lodger och camper än i det ursprungliga programmet.
· Ändra antalet dagar i parken si och så, ändra safarins längd i antal dagar.
· Lägga till eller ta bort parker från programmet.

De flesta researrangörer som arbetar med Östafrika ska genom sina lokalarrangörer kunna göra den här typen av förändringar.

Maxi – skräddarsy från grunden

På en helt skräddarsydd safari väljer du själv allt: hur lång safarin ska vara, vilka parker du ska besöka, på vilka lodger och camper du ska bo m m.

Planeringen utgår från dig

Det här låter snarlikt mellanvarianten ovan, men en viktig skillnad är hur arrangören tar sig an utmaningen. Arrangören bör börja med att fråga dig om dina förväntningar och vad du vill ha ut av resan, hur du tycker om att resa och bo och med vilken komfort, om du har specialintressen inom djur och natur, om det finns vissa djur eller annat som du absolut måste få se, om du vill ha lugnt eller intensivt tempo, om du har rest på safari tidigare och i så fall var, och så vidare. Helt skräddarsytt innebär att resan anpassas till resenären (och inte, som i mellanvarianten ovan, att resenären anpassar en redan planerad resa).

Ovanliga delresmål

Till det skräddarsydda kan man också räkna att besöka mer udda resmål. Under den tid som Safari Patrol arrangerade resor gjorde vissa kunder avstickare för att besöka bland annat klippmålningar, biståndsprojekt och nedlagda fabriker. Andra typer av skräddarsyende var renodlade fotosafarier och fågelskådarsafarier, som utgår från andra förutsättningar än en djurskådningssafari.

Specialistkompetens nödvändig

En researrangör som är specialist på safari i Östafrika och säger sig skräddarsy safarier ska kunna göra allt det ovanstående och mer, och göra det utan att knota om att "det här kan bli lite besvärligt". Du ska dock inte förvänta dig att alla arrangörer kan ordna allt. Däremot kan du förvänta dig ett rakt svar: "Ja, det kan vi ordna. Nej, det är inte vårt område." En etablerad arrangör kan i regel samarbeta med andra för att ordna arrangemang som ligger utanför det egna kompetensområdet.

Du ska också förvänta dig att en bra safarispecialist avråder dig om du kommer med idéer som inte ger ett särskilt bra program. (Ett exempel på det senare är t ex att vilja ha med ballongflygning i Serengeti om du bor bara två nätter i parken – då stjäl ballongflygningen såpass mycket av den tillgängliga djurskådningstiden att besöket i Serengeti blir kraftigt rumphugget och kanske inte är värt kostnaderna och restiden för att resa dit och därifrån.) En duktig arrangör väger också in sådant som restider, trafiksäkerhet och safarichaufförens arbetsbelastning, djursäsonger, barnanpassning och mycket mer, och kan även handplocka guldkorn, t ex bästa tältet på campen si och så, safarichauffören NN som både är bra på fåglar och har hand med barn, osv.

I praktiken kan en skräddarsydd safari påminna mycket om de färdiga/fasta program som erbjuds av andra arrangörer, i och med att samma parker (de djurmässigt bästa) besöks på de flesta resor. Anpassningen till dig syns dock när man tittar närmare och inte minst på detaljerna. En skräddarsydd safari ska inte vara en dyr variant av en normalsafari, bara maskerad som speciell, utan ska vara trimmad och riktigt vass.

Exklusiv drömsafari

Att skräddarsy öppnar även för möjligheten att arrangera en verklig drömsafari med så mycket extra allt som resebudgeten medger. Det finns t ex exklusiva boenden, camper och parker på avskilda eller avlägsna platser med få andra besökare, extra välutrustade safarifordon, med mera.

Safari på egen hand

Ett helt annat sätt att skräddarsy en safari är att arrangera allt själv, utan att gå via resebolag eller lokalarrangörer. Du själv sköter då planeringen, bokar flyg till Afrika, bokar logi på lodger och tältcamper, hyr ett safarifordon m m.

En sådan safari blir dock inte självklart billigare trots att du hoppar över mellanhänder, då lokalarrangörerna som anlitas av safariresebolagen har rabatter på de lokala arrangemangen, medan du som privatkund får betala högre listpriser. Safariindustrin i Tanzania och Kenya är uppbyggd kring att lokalarrangörer sköter fordon, bokningar m m (till skillnad från i södra Afrika, där industrin i mycket högre grad bygger på att turisterna färdas på egen hand).

Om du ska skräddarsy en safari själv behöver du arrangera/planera följande:

· Flyg till och från Afrika.
· Transfer från och till flygplatsen i Afrika.
· Eventuella hotellnätter före och efter safarin.
· Safarifordon.
· Logi i bushen.
· Parkentréavgifter.
· Eventuella lokalguider (t ex för att besöka Ngorongorokratern).
· Eventuella tillstånd (t ex för att fotografera eller filma kommersiellt).

Du behöver också ha koll på resvägen, restider, parkregler, hur parkentréavgifter betalas, var det finns bensinstationer, telefonnummer och radiofrekvenser till parkmyndigheterna i respektive park med mera.

Köra själv – self drive

Att själv köra ut på safari bakom ratten på ett safarifordon är ett spännande och roligt sätt att resa, men du bör ha erfarenhet av safari och av hur du hanterar de olika situationer som kan uppstå ute i bushen, t ex hur du ska agera om du hamnar mitt i en elefanthjord. Du kan också räkna med att se färre djur om du inte reser tillsammans med en erfaren guide.

Vid entrén till de mest besökta parkerna går det ofta att anlita en officiell lokalguide att följa med under djurskådningen. I vissa parker till och med krävs det att du gör det om du kör själv. Dessa guider kunskapsnivå kan varierar stort.

Mer om att köra själv


Tarangire National Park.