Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Flamingor.

Flamingor.

Tanzania:

Lake Natron

Lake Natron är en sodasjö som är känd som är känd som häckningsplats för stora mängder flamingor – den är världens viktigaste häckningsområde för arten mindre flamingo.

Sjön ligger i Great Rift Valley norr om Ngorongorobergen i norra Tanzania, och är omgiven av torr akaciesavann. Gnuer kan uppträda i området under migrationssäsongen från december till april. Andra djur som uppträder i området är struts och tofsörad oryx, även om dagens oryxbestånd är ganska litet.

Vägarna till Lake Natron från Arusha och Lake Manyara är mycket enkla, går genom glest bebodda områden och kan vara mindre säkra att färdas på än vägarna i turistområdena inte så långt därifrån. En annan färdväg till Lake Natron leder från Loliondoområdet öster om Serengeti National Park. Vägen är mycket dålig, så du bör bereda dig på en obekväm resa.

Lake Natron är inget stort turistresmål, men erbjuds av vissa lokala safariarrangörer, inte sällan tillsammans med bestigningar av den aktiva vulkanen Oldoinyo Lengai, som ligger inte alltför långt från sjön.

Vulkanutbrott

Möjligheterna att besöka Lake Natron (och att bestiga vulkanen) begränsades under början av 2008 av utbrott från Oldoinyo Lengai. Utbrotten har sedan dess ebbat ut, men du bör för säkerhets skull kolla upp dagsläget innan du beger dig till området.
 

Den aktiva vulkanen Oldoinyo Lengai ligger söder om Lake Natron. Den aktiva vulkanen Oldoinyo Lengai ligger söder om Lake Natron.

Sodautvinning

Det finns planer på att bygga en anläggning för industriell utvinning av soda ur Lake Natron, men planerna har kritiserats av forskare och naturskyddsorganisationer, som fruktar att projektet ska förstöra sjön med följden att världens bestånd av mindre flamingo minskar med 75 %. Lake Natron skyddas av Ramsarkonventionen, som är en internationell konvention för skydd av värdefulla våtmarker.

 

Mer om Lake Natron

Yta: cirka 700 km2.

Djurliv och sevärdheter: Natur och fågelliv, ett visst djurliv. Bestigning av vulkanen Oldoinyo Lengai.

Vägen dit: 5–6 timmars bilfärd från Arusha. De första två timmarna på bra asfaltsväg, sedan (från staden Mto wa Mbu vid Lake Manyara) vidare på dåliga eller mycket dåliga bushvägar.

Andra webbplatser

Lake Natron, Tanzania
Earth Observatory, NASA.

Karta

Öppna en pdf-karta över norra Tanzania:

Visa karta över norra Tanzania

Lodger och camper

Lake Natron ligger bortom de vanliga turiststråken i norra Tanzania, men kan vara intressant för specialsafarier, exempelvis för resenärer som färdas bakvägen till Serengeti via Loliondoområdet. Camperna ligger i närheten av den aktiva vulkanen Oldoinyo Lengai, som kan bestigas (med guide).

Lake Natron Tented Camp

Webbplats: www.moivaro.com

Lake Natron Tented Camp.

En turistklasscamp med nio permanentresta tält, belägen i en träddunge nära Lake Natron och med naturskönt landskap. Tälten har eget badrum och privat veranda. Campen har restaurang, bar och swimmingpool.

Lake Natron Camp

Webbplats: www.lake-natron-camp.com

Campen har åtta gästtält, som vart och ett har egna toalett- och duschtält. Campen ligger mitt ute i bushen och är täckt med kamouflagenät för att smälta in i omgivningen. Man arrangerar olika vandringar och utflykter i området.