Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

På kullen Mawe Meupe i centrala Serengeti.

På kullen Mawe Meupe i centrala Serengeti.

Planera safari:

Safarin som passar dig

De olika svenska resebolagen arrangerar sina safariresor till Kenya och Tanzania på i stort sett samma sätt. Ändå skiljer sig resa från resa. Resor som ser rätt lika ut på papperet kan i slutänden visa sig vara rätt olika. Gruppstorlekar, fordonstyper och den totala restiden ute på vägarna kan påverka behållningen av resan. Också kvaliteten på den lokala safariarrangörens tjänster, fordon och personal kan skilja sig åt mellan olika bolag.

Du kan vinna på att jämföra sådana saker för att få ut så mycket som möjligt av din safariresa. En safari kostar mycket och både förtjänar och har förutsättningar att bli ditt livs drömresa.

Om du inte hittar den där safariresan som passar dig perfekt kan du vända dig till ett resebolag som har specialiserat sig på Afrika och låta skräddarsy en safari.
   

Soluppgång i bushen.Soluppgång i bushen.

Hur många safaridagar?

De flesta paketresesafarier är fem till sju dagar långa, vilket är en ganska lagom längd. (Här avses enbart verkliga safaridagar, dvs dagar ute i bushen, inte flygdagar eller eventuella dagar i städer i anslutning till safarin.)

Kortare safari

På en kortare safari kan du känna att du inte får nog av bushen och djurlivet. Safari är dock en dyr aktivitet – prismässigt går det tre eller fler baddagar ute på kusten på en safaridag. Om du funderar på en kortare safari vinner du på att välja ett mindre ambitiöst program, med färre parker att besöka och kortare ressträckor. Annars får du mycket restid mellan olika platser och mindre tid till att faktiskt titta på djur.

Längre safari

På en längre safari än sex–sju dagar finns risken att du inte uppskattar extradagarna lika mycket som de första safaridagarna. Safari och djurskådning är en intensiv aktivitet med många upplevelser för hjärnan och hjärtat att smälta, och mot slutet av en sjudagarssafari börjar många resenärer bli mätta på intryck. Man blir safaritrött, helt enkelt.

Om du vill passa på att göra en extralång safari för se så mycket du kan när du nu väl reser till Afrika, kan du undvika safaritrötthet genom att växla mellan olika aktiviteter, t ex game driving och vandring. Om du tänker dig en badvistelse vid kusten kan du lägga en andra safari efter denna, för att dela upp den totala safaritiden i två delar.

Mer om bra safarirutter

Hur lång tid i varje park?

Generellt sett passar kortare vistelser i små parker och längre vistelser i stora parker, där det finns större områden att utforska. Också parker med mycket djur och stora antal djurarter tål och vinner på längre vistelser.

Om djurskådningen är viktigare för dig än att se många olika parker vinner du på att prioritera tid i de bästa parkerna – Serengeti, Masai Mara, Selous och Ruaha.

I listan nedan kan du se hur lång en lagom vistelse är i respektive park om du ägnar tiden åt djurskådning i bil (om du växlar av med andra aktiviteter, t ex vandring, tål parken en längre vistelse). "Lagom" innebär att du ska få se tillräckligt av parken för att känna dig nöjd, samtidigt som du inte ska hinna tycka att det blir tradigt.

Serengeti – 2,5+ dagar
Stor park i Tanzania

Ngorongorokratern & Lake Manyara – 0,5–1 dag
Små parker i Tanzania

Tarangire – 1–2 dagar under augusti–oktober, 0,5–1 dagar under resten av året
Medelstor park i Tanzania

Selous & Ruaha – 2+ dagar
Stora parker i Tanzania

Mikumi – 1–2 dagar.
Medelstor park i Tanzania

Masai Mara – 2,5+ dagar under augusti–oktober, 1,5+ dagar under resten av året
Medelstor park i Kenya

Samburu/Shaba – 1 dag
Små parker i Kenya

Lake Nakuru – 0,5–1 dag
Liten park i Kenya
  

På väg över grässavannen i Serengeti.På väg över grässavannen i Serengeti.

Intensitet och tempo

Tiden ute i parkerna disponeras olika på olika resor. På många safarier, i synnerhet i Kenya, görs två kortare djurskådningsturer varje dag, på morgonen respektive sena eftermiddagen. Tiden mellan dessa står till ditt eget förfogande på lodgen eller tältcampen. På den här typen av resa får du mer avkoppling och mindre djurskådning.

På andra resor görs fler eller längre djurskådningsturer, som är upp till hela dagar långa. Lodgen eller campen utnyttjas främst till bara övernattningar. På den här typen av resa får du mer djurskådning och mindre avkoppling. Mest djurskådning får du normalt i Tanzania, där du ofta har heldagar med djurskådning.

Också antalet parker på programmet, liksom ressträckorna och väglaget mellan dem, påverkar intensiteten. Långa eller många etapper på dåliga och dammiga vägar i varmt klimat tär på krafterna.

Safari med flyg

Den mest avkopplande typen av safari är nog en ren flygsafari, på vilken du flyger ut till en park och där tillbringar hela safarin. Du gör djurskådningsturer varje morgon och kväll, och har däremellan tid att ta det lugnt. Om du bor på en bushnära lodge/camp med bra observationsplats kan du få bra naturupplevelser och göra fina djurobservationer också när du inte är ute pådjurskådningstur.

Safari med bil och flyg

Du kan även resa till och mellan parkerna med en kombination av bil och flyg. Då får du uppleva att färdas på vägarna i Afrika, samtidigt som du minskar restiderna.

Den här varianten är särskilt intressant om du besöker Serengeti i norra Tanzania, eftersom resvägen från utgångspunkten i staden Arusha dit och tillbaka är en och samma väg. Om du flyger ena vägen får du ändå se hela vägsträckan, samtidigt som du halverar restiden.

Mer om safari i bil
Mer om safari med flyg
 

Mer naturnära går inte. En privat mobil camp mitt i nationalparken.Mer naturnära går inte. En privat mobil camp mitt i nationalparken.

Komfort och naturnärhet på lodger och tältcamper

Lodgerna och tältcamperna som ingår på de svenska paketresorna håller fullgod standard, även om vissa är enklare och andra lyxigare. Somliga lodger/camper kan ha ett extra attraktivt läge, t ex på en flodstrand eller vid ett vattenhål, där det kan finnas djur.

Tältcampen är den mest naturnära och spännande logiformen, utan att komforten blir dålig. "Tältcamp" innebär inte camping, utan du bor i större tält (motsvarande ett dubbelrum) med privat WC och dusch samt vanliga sängar. Måltiderna serveras i en matsal eller restaurang eller i ett mässtält.

På en lodge bor du i en bungalow eller ett hotellrum, ofta i en lite mer uppbyggd hotellmiljö, som inte är lika naturnära. Bra för dig som tycker att tält bland djuren låter osäkert eller som vill ha det bekvämt på alla sätt.

Inhägnade lodger och camper

I Kenya är många lodger och tältcamper inhägnade, vilket de sällan är i Tanzania. Stängsel kan göra att du känner dig tryggare, eller förta lite av naturnärheten och safarikänslan, beroende på hur du själv ser det.

Campingsafari

Om du vill ha ännu mer naturnärhet kan du välja en campingsafari. På enklare sådana sover du i sovsäck på liggunderlag, hjälper till med mathållningen och har enkla toalett- och duschmöjligheter (om det finns dusch alls). På lyxcampingsafarier sover du i en vanlig säng, har tillgång till bättre toaletter och varmt duschvatten, och sköts om och serveras måltider av camppersonal.

Mer om logi
Mer om mat och dryck
Mer om lodger i Tanzania
Mer om lodger i Kenya

Ressträckor

Kombinationen av parker på safarin avgör hur mycket tid du kommer att ägna åt att resa mellan dem. Fler parker innebär mer variation i fråga om t ex natur och landskap, men mer av tiden går åt till att resa mellan parkerna.

Färre parker innebär mindre restid för att ta dig mellan parkerna, och mer tid till förfogande för djurskådning i parkerna.

Rena ressträckor, utan djurchanser längs vägen, bör inte vara mer än 5–6 timmar långa. Det förekommer längre resetapper (främst på lokala safariarrangemang, mer sällan på svenska paketresor). Undvik sådana arrangemang. Etappernas längd anges ofta i resekatalogerna. (Om de anges i kilometer: Räkna med uppåt dubbel så lång restid per kilometer jämfört med på resa genom Sverige.)

I Tanzania

Den klassiska safarirutten i norra Tanzania går till Serengeti, vilket innebär cirka 15 timmar på vägarna (från staden Arusha, som är utgångspunkt för safarin på de flesta resor). Längs vägen ligger Ngorongorokratern och Lake Manyara. Ressträckan från Ngorongoro till Serengeti, vilket motsvarar cirka halva den totala ressträckan, går på sämre grusväg inne i parker där du har chanser att se djur. En ytterligare park, Tarangire, kan läggas till på rutten och innebär då någon timmes extra restid.

Restider i norra Tanzania:
   · Arusha–Lake Manyara: 2 timmar
   · Lake Manyara–Ngorongoro: 2 timmar
   · Lake Manyara–Serengeti: 5–6 timmar
   · Serengeti–Ngorongoro: 3–4 timmar
   · Ngorongoro–Tarangire: 3,5 timmar
   · Tarangire–Arusha: 1,5–2 timmar
   · Tarangire–Lake Manyara: 1,5 timmar

Mer om safari i bil
Mer om bra safarirutter

I Kenya

Den klassiska safarirutten i Kenya går till Samburu/Shaba, Lake Nakuru och Masai Mara (ibland i kombination med ytterligare någon park längs färdvägen). Den sammanlagda restiden för att komma till parkerna (med huvudstaden Nairobi som utgångspunkt) är då uppåt 25 timmar. Nästan all restid är förlagd till landsbygd utanför parkerna, där du inte kan räkna med att se djur. Du kan korta ned restiden med 10 timmar genom att stryka Samburu/Shaba från rutten.

Restider i Kenya:
   · Nairobi–Samburu/Shaba: 6 timmar
   · Samburu/Shaba–Lake Nakuru: 6 timmar
   · Lake Nakuru–Masai Mara: 6 timmar
   · Masai Mara–Nairobi: 6 timmar
   

Till fots upplever du naturen mycket närmare, men djurskådningen försvåras.Till fots upplever du naturen mycket närmare, men djurskådningen försvåras.

Djurskådning på olika sätt

I bil/jeep

På de flesta safarier görs djurskådningen i bil. Det är det mest effektiva sättet att avsöka områden efter djur, och det bästa sättet att se mycket djur och komma nära djuren.

På många safarier i Kenya görs djurskådningsturer några timmar på morgonen och några på kvällen, med resten av dagen till eget förfogande på lodgen/campen. På safarier i Tanzania är det vanligare med heldagslånga turer, dvs heldagar med djurskådning.

Till fots

På en vandringssafari rör du dig till fots i bushen och hinner inte avsöka lika stora områden som i bil. Djuren är också mer skygga inför människor till fots än inför bilar. Till fots får du dock en fantastisk närvarokänsla och inte minst mer spänning.

Safari till fots är förbjuden inne i de flesta parker. Vandring i t ex Serengeti eller Masai Mara görs aldrig inne i parken, utan utanför. Vandring inne i parken är tillåten  ex Ngorongoro Conservation Area (dock inte i Ngorongorokratern), Selous Game Reserve och i Tarangire National Park (i Tarangire går det dock sällan att genomföra vandringar inne i parken av säkerhetsskäl – där finns för många elefanter).

I båt

Djurskådning från båt är inte så vanlig, men förekommer. Om du t ex besöker någon av fågelsjöarna Lake Naivasha eller Lake Baringo i Kenya får du ofta se mer fåglar från en båt än om du skådar till fots längs stränderna. Ett resmål med bra möjligheter till båtbaserad djurskådning är Selous i Tanzania.

I ballong

Djurskådning från ballong är en spännande aktivitet, om än inte ett så effektivt sätt att djurskåda. Du har förvisso bra utsikt och överblick, men får inte se djuren på nära håll. Ballongen går heller inte att stanna om du ser något spännande som du skulle vilja titta mer på.

Ballongsafari finns i t ex Serengeti, Masai Mara och Tarangire. Det är ett dyrt nöje, som kostar cirka USD 500 per person för en tur. Boka om möjligt i god tid före avresan från Sverige för att försäkra dig om en plats i ballongkorgen.

På lodgen/campen

De flesta lodger och tältcamper har någon form av observationsplats, men mängden djur som går att se därifrån kan variera mycket. Normalt kan du få se som bäst hyggligt med djur, men det finns undantag. Vissa lodger och camper ligger vid bra vattenhål dit många djur kommer för att dricka. Vid besök på så kallade tree lodges som Treetops och The Ark i Kenya sker all djurskådning från själva lodgen.

Mer om djurskådning
Mer om safari i bil
Mer om safari till fots
 

Nedfart i Ngorongorokratern, som enbart får besökas i fyrhjulsdrivna fordon.Nedfart i Ngorongorokratern, som enbart får besökas i fyrhjulsdrivna fordon.

Safarifordon

I Kenya görs många safarier i tvåhjulsdrivna minibussar. Fyrhjulsdrivna Land Rover och Landcruiser förekommer dock också. Minibussarna är bekväma på asfaltvägar, men är lite trängre och har sämre framkomlighet ute i bushen.

I Tanzania är fyrhjulsdrivna Land Rover och Landcruiser vanligast, men fyrhjulsdrivna minibussar förekommer.

Mer om safarifordon

Välja resebolag

Alla svenska resebolag, oavsett namn och storlek, arrangerar sina safariresor på samma sätt: De köper alla safariarrangemang av en lokal safariarrangör i Tanzania eller Kenya, och kompletterar med flygbiljetter och eventuell svensk guide.

Svenska resebyråer

Vanliga resebyråer (dvs butiker som inte arrangerar resor utan enbart säljer dem) kan i regel inte ge dig mer information om resorna utöver vad som står i katalogen eller på webbplatsen. Vänd dig i stället till resebolaget som arrangerar resan i fråga för att få svar på dina frågor.

Vanliga svenska resebolag

De vanliga icke-specialiserade resebolagen säljer i regel enbart sina katalogresor och har inte möjlighet att skräddarsy. Det kan finnas fasta tilläggsarrangemang som badvistelser eller bergsbestigningar.

Dessa bolag kan inte skräddarsy bra safarier i Östafrika. Om de erbjuder en sådan tjänst bör du fråga dig om de har kompetens nog att själva utvärdera vad de erbjuder. Detsamma gäller Afrikaspecialister som normalt sett arbetar med andra delar av Afrika, till exempel södra Afrika.

Svenska Kenya- och Tanzaniaspecialister

För att skräddarsy en safari bör du vända dig till ett resebolag som är specialiserat på Kenya och Tanzania. Ett sådant bolag ska kunna boka i princip vilken lodge, tältcamp eller park som helst i dessa länder. Beroende på bolagets inriktning kan det också tänkas erbjuda andra aktiviteter som tilläggsarrangemang till din safari, exempelvis ridning, golf, dykning, vandring, fiske m m. En bra safarispecialist bör även kunna erbjuda svenskspråkig färdledning. Få skräddarsyende safariresenärer bokar dock den senare tjänsten, då den kostar mycket.

Lokala safariarrangörer i Kenya och Tanzania

Det är möjligt att vända sig direkt till en lokal safariarrangör i Kenya eller Tanzania och boka en safari den vägen. Safarin blir oftast billigare, eftersom en mellanhand i Sverige försvinner. Problemet är att hitta ett safaribolag som du känner att du kan lita på. Den svenska paketreselagen, resegarantilagen m m gäller inte heller om du köper en resa av ett afrikanskt bolag.

Mer om lokalarrangörer

Svenska resebolag med "egna" camper eller fordon

Vissa svenska safariresebolag påstår sig ha egna fordon, camper eller liknande i Tanzania eller Kenya. Det stämmer inte.

Det är inte görbart för ett företag i Sverige att driva praktisk safariverksamhet i Afrika eller att få nödvändiga tillstånd för det. I själva verket handlar det om ett svenskt resebolag som samarbetar med ett östafrikanskt safaribolag. Det kan vara ett nära samarbete, till och med ett ägande av ett östafrikanskt bolag, men upplägget är samma som alla svenska safariarrangörer har: Ett svenskt bolag marknadsför och säljer i Sverige, medan ett östafrikankst bolag sköter alla praktiska arrangemang kring safarin. Fordon och camper ägs och drivs av det östafrikanska bolaget.

Avsikten med att skönmåla med "egna" är naturligtvis att påskina fördelar för dig som kund, t ex lokal förankring och kunnande, och att det blir färre mellanhänder och att du därmed får mer för pengarna än hos andra resebolag. Men det blir i realitetet inte färre mellanhänder. Svenska resebolag och östafrikanska safaribolag utför helt olika tjänster/jobb och kan inte ersätta varandra. De verkar under sina respektive lagstiftningar och måste båda ha kompletta administrationer m m. Alla investeringar, vare sig de är gjorda av en svensk eller östafrikansk ägare, måste betala sig.

Om ett svenskt resebolag har en "egen" camp (t ex om Apresor via ett bolagsägande i Tanzania har en "egen" Camp Apresor i Serengeti) kan du kallt räkna med att campen ligger utanför den aktuella parken, inte inne i den eller så nära djurskådningen som möjligt. Inga svenska bolag har (november 2016) en "egen" camp inne i någon av de bättre parkerna, och lär pga stränga etableringsregler inte heller få det i framtiden. En "egen" camp via ett dotter- eller systerbolag kan bara byggas på landsbygden utanför parken, dvs bort från djuren. Risken finns också det svenska resebolaget med "egen" camp prioriterar att fylla sängarna där för att få valuta för investeringen, och inte främst försöker hitta ett boende som passar dig eller som ligger bäst till för djursäsongen.
   

En medelstor safarigrupp på en lodge i bushen.En medelstor safarigrupp på en lodge i bushen.

Gruppstorlekar

De stora resebolagen har normalt större grupper. Gruppstorlekar på fler än 20 personer förekommer. Om gruppen är större än 4/5 eller 6/7 resedeltagare färdas den i mer än ett safarifordon. Den eventuella svenska guiden cirkulerar mellan fordonen i gruppen. I en stor grupp får du fler medresenärer att umgås med under resan.

De mindre bolagen har normalt minst grupper. I en liten grupp kan det vara lättare att påverka hur tiden ska disponeras, t ex vilka djur ni ska försöka leta efter. Gruppen blir mer lättrörlig och väntetiderna vid t ex ankomster till och avresor från lodger blir kortare.

Den perfekta gruppstorleken är, ut djurskådningssynpunkt, max ett fordon, dvs max 4 personer i en Landcruiser/Landrover av standardlängd eller 6 personer i en minibuss eller förlängd Landcruiser/Land Rover.

En lämplig maximal gruppstorlek för en dyrare resa är max 8–12 personer eller max två fordon – på en dyrare resa betalar du bl a för att guiden inte ska ha alltför många fordon att fördela sina gracer mellan.

Max antal personer i fordonet

I en Landcruiser eller Land Rover ryms normalt 4 eller 6 resenärer, beroende på om fordonet har standardlängd eller är förlängt. Då har alla resenärer plats vid ett fönster och taklucka att stå i ovanför huvudet.

Vissa resebolag kan köra med ytterligare en resenär i fordonet. Denna sitter då längst fram bredvid chauffören. I vissa fordon finns en extra taklucka där. Denna taklucka går dock inte att stå upp i under färd, så den platsen är sämre vid djurskådning än de första 4/6 platserna. Om ingen extra taklucka finns längs fram är platsen än sämre för djurskådning.

Vissa resebolag har gruppstorleksbegränsningar som exkluderar ej fullt betalande resenärer, dvs barn. Dessa bolag förbehåller sig alltså möjligheten att utöver max antal resedeltagare, dvs utöver att fylla foredonet, även ta med barn.

Utrymme för bagage

Ju fler resenärer i fordonet, desto fler bagagekollin ska med. Bagageutrymmena i safarifordonen är inte generösa, och på resor med många resenärer per fordon (en 5:e eller 7:e resenär bredvid chuaffören) kan det bli svårt att få plats med allt i bagageutrymmet, samtidigt som det redan är trängre än normalt inne i kupén. Om också bagage, lådor med vattenflaskor och lunchboxar ska in bland resenärerna kan det bli trångt.

Safari i privat grupp

Afrikaspecialisterna bland resebolagen kan erbjuda privata safarier. Då utgör du och ditt ressällskap hela gruppen. Om ni är två personer som reser tillsammans blir ni hela gruppen, och kan i hög grad påverka hur safaridagarna läggs upp och utnyttjas.
 

Tanzanisk guidechaufför, Ombeni, i Lake Manyara National Park.Tanzanisk guidechaufför, Ombeni, i Lake Manyara National Park.

Svensk eller engelskspråkig guide?

Safarier med svensk guide kostar mer, men guiden tillför extra kunskap, perspektiv och service. I större grupper får du mindre svensk guidning än i små, eftersom guiden alternerar mellan safarifordonen som gruppen åker i.

Resor utan svensk guide kostar oftast mindre. Då fungerar den lokale chauffören, som talar engelska (ibland med påtaglig afrikansk brytning), som guide. De flesta chaufförer är kunniga i fråga om djurliv och natur. Om du ska till Kenya kan du kolla om chauffören är medlem i guideorganisationen KPSGA – i så fall är han en legitimerad safariguide med goda kunskaper. I Tanzania heter motsvarande organisation TTGA.

Mer om guider

 

Tilläggsarrangemang

Sol och bad

Många safariresenärer passar på att förlänga safariresan med andra aktiviteter. Vanligast är att lägga till badvistelse vid kusten. I Tanzania är öarna Zanzibar, Pemba och Mafia bra badresmål, i Kenya kusten kring Mombasa och Malindi liksom ön Lamu. Också en safari i Kenya kan enkelt kombineras med bad på Zanzibar.

Mombasakusten och Malindi är de badresmål som varit med längst och är mest utbyggda. Där förekommer tämligen många påträngande strandförsäljare, och hotellen är i vissa områden många. På Zanzibar finns också många hotell, men ön är inte alls lika exploaterad. Pemba, Mafia och Lamu är förhållandevis orörda.

Mer om Zanzibar
Mer om Kenyas kust

Bestiga Kilimanjaro

En annan aktivitet som har blivit populär är att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Bestigningen sker genom vandring, inte klättring, och kan göras av amatörer. Det tar ca en vecka. Det finns även andra berg att bestiga, t ex Mount Kenya i Kenya och Mount Meru i Tanzania.

Prisjämförelser mellan olika Kilimanjaroarrangemang kan vara svåra, då kvaliteten på mat, antalet bärare och bergsguider, standarden på hotellnätter i anslutning till bestigningen kan variera. Ganska stora dricksbelopp förväntas till bärare och guider. Räkna in resebolagets dricksrekommendationer när du tittar på priset, för rekommendationerna kan variera med många hundralappar, beroende på om bärare och guider får all sin inkomst från dricksen eller om de även har en grundlön (som är inräknad i bestigningens pris).

En Kilimanjarobestigning innebär stora påfrestningar på kroppen, och är heller inte ofarlig. Bra mat, motiverad personal i tillräckligt antal, bra utrustning m m ger dig bättre förutsättningar att klara påfrestningarna och att faktiskt nå toppen. Ett lägre pris på ett bestigningsarrangemang kan innebära att man har prutat på sådant.

Mer om Kilimanjaro
Mer om Mount Kenya

 

 

Soluppgång vid Lake Magadi/Lake Moru i Serengeti.