Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol AB
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Laikipia.

Laikipia.

Kenya:

Laikipiaplatån

Området öster om Great Rift Valley och norr om Aberdarebergen och Mount Kenya i centrala Kenya kallas Laikipia. På inlandsplatån ligger här en mängd privata rancher och privata reservat. Tillsammans med stamägda naturområden täcker platån en yta om mer än 8 000 km2.

Laikipia utgörs av stora områden med savanner, gräsmarker, berg och kullar, sandfloder och vyer mot Mount Kenya i fjärran. Platån är torr, så vatten finns främst i ett par permanenta floder och i lokala källor och vattenhål. December till februari är normalt sett den torraste tiden på året i denna del av Kenya.

Många av rancherna och reservaten erbjuder safariaktiviteter och logi på lodger och tältcamper.

Mer om lodger i Kenya

Få besökare

Lodgerna och camperna i området är liksom besökarna tämligen få. Vissa av dessa lodger och camper är exklusiva, och många av dem erbjuder aktiviteter som inte är tillåtna i nationalparker och nationalreservat, exempelvis nattsafari, bushvandringar och ridning.

Området har ett stort bestånd av elefant (många av elefanterna uppehåller sig dock inte där permanent, utan vandrar mellan olika områden) och också andra djur, till exempel svart noshörning, lejon, gepard, leopard, impala, gaseller, giraffgasell, nätgiraff och grevyzebra.

Norr om Laikipiaplatån ligger Northern Frontier District, där de tre nationalreservaten Samburu, Shaba och Buffalo Springs ligger.

Laikipia National Reserve

Laikipia National Reserve (250 km2) ligger omkring 350 km norr om Nairobi och öppnades 1991. Parken är inte särskilt välbesökt, men erbjuder ett landskap som påminner om det i Samburuområdet. I parken finns bland annat elefant, eland, giraffgasell, lejon, leopard och gepard. Där finns också ett antal olika biotoper för fåglar.
 

Gepardhona.Gepardhona.

Loisaba Wilderness

Loisaba är en ranch med ett 150 km2 stort djurreservat. Den ligger strax söder om Laikipia National Reserve och gränsar i öster mot Ewaso Ngirofloden. De norra delarna utgörs av grässlätter, medan de södra bryts av dalgångar och branter.

Loisaba Lodge

www.loisaba.com

Loisaba Lodge

Loisaba Lodge är en lyxlodge som ligger vid kanten på Laikipiaplatån och har vidsträckt utsikt. Där finns sju rum med eget badrum, franska fönster och veranda mot branten. Loisaba House är en villa byggd på brantens krön. Den har två sovrum med eget badrum, vardagsrum, bar, matrum, egen swimmingpool med utsikt och egen personal. Loisaba Cottage ligger 9 km inåt platån från huvudlodgen och har tre rum med eget badrum, ett rum med stort badrum som nås utifrån samt swimmingpool. Alla gäster har tillgång till faciliteterna på huvudlodgen, bl a swimmingpool, tennisbana, spa och souvenirbutik. Till lodgen hör också Loisaba Starbeds, som ligger vid ett vattenhål respektive vid Ewaso Ngirofloden, och där gästerna tillbringar natten under bara myggnät på sovplattformar ovan marken. Loisaba Wilderness erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning, mountainbiking, flottfärder, fiske och ballongsafari.

Sabuk & Nalare Wildlife Conservancy

Sabuk ligger vid Ewaso Ngirofloden öster om Loisaba i norra Laikipia. Landskapet är vilt, kulligt och i hög grad täckt av akaciebush. På andra sidan floden ligger Nalare Wildlife Conservancy, som är ett 20 km2 stort naturreservat på kooperativt ägd mark. Bland djurarterna som förekommer i området finns leopard, elefant, större kudu, afrikansk buffel, nätgiraff, impala, klippspringare och buskbock.

Sabuk Lodge

www.sabuklodge.com

Sabuk Lodge

Sabuk Lodge är en liten lodge i Sabuk, som gränsar mot Ewaso Ngirofloden i norra änden av Laikipiaplatån. Lodgen har åtta stugor med öppen framsida, eget badrum, solgenererad belysning och veranda ut mot en djup flodravin. Där finns matplats, sällskapsrum, swimmingpool och souvenirbutik. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, campingnätter ute i bushen, ridning, kamelturer, fiske och bad i floden. Lodgens guider är legitimerade KPSGA-guider.

Mugie Ranch

Mugie är en 198 km2 stor privatägd ranch mot kanten av Great Rift Valley i den nordvästra delen av Laikipiaplatån. Landskapet varierar från öppna gräsmarker och savann till dalgångar, buskmarker och woodland, där det kan förekomma elefant, leopard, gepard, lejon, vanlig zebra, eland, nätgiraff, Grants gasell och andra djurarter. Big five kan ses. Ett reservat om 81 km2 har hägnats in med elstängsel. I reservatet finns bland annat (introducerad) noshörning, Jacksons koantilop och grevyzebra.

Mutamaiyu House

www.mugie.org

Mutamaiyu House

Mutamaiyu House är en lodge i ett privat hem beläget i en olivträdsdunge. Gästerna bor i fyra stugor med eget badrum. I huvudbyggnaden finns matsal, sällskapsrum, veranda och en elegant lantställeatmosfär. Lodgen har också uppvärmd swimmingpool med utsikt över savannen och ett flygfält. Man erbjuder många aktiviteter, bland dem djurskådningsturer, nattsafari, lejon- och noshörningsspårning med radio, fågelskådning, bushvandringar, lerduveskytte, kamel- och åsneturer, målning och teckning tillsammans med lodgens konstnär och utflykter till de lokala stammarna.

Kamogi Ranch

Kamogi är en liten (10 km2) ranch med nötboskap och får samt mindre antal kameler, hästar och åsnor. Bland djuren som lever vilt finns elefant, oryx och zebra. Lejon och noshörning kan ses på grannrancherna Mugie och Loisaba.

Il Pinguan House

www.pinguanhouse.com

Il Pinguan House är en ranchbyggnad från kolonialtiden, belägen på Kamogi Ranch. Den är ett privat hem med plats för tio gäster i bekväma bungalower och en avslappnad miljö. Där finns matsal, en saltvattenpool och ett närbeläget vattenhål. Lodgen erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, ridning, tennis, stjärnskådning, fågelskådning och campingnätter ute i bushen.

Borana

Ranchen Borana täcker 140 km2, av vilket en stor del är avsatt till ett privat djurreservat. Den ligger strax norr om Mount Kenya och ekvatorn i den östra delen av Laikipiaplatån, och deltar tillsammans med grannarna Lewa Wildlife Conservancy, Ngare Ndare Forest Reserve, Il Ngwessi Group Ranch och Lekerruki Group Ranch i ett gemensamt naturvårdsprogram. Landskapet består av öppna marker, skog och kullar.

Borana Lodge & Laragai House

www.borana.co.ke

Borana Lodge

Borana Lodge ligger med utsikt över en damm som djuren kommer till för att dricka. Lodgen är byggd i lokala material och döda träd från ranchen, och har sex stugor med rymligt badrum, öppen spis och veranda. Interiörerna har afrikanska stilinfluenser med råa inslag. Swimmingpoolen har utsikt över omgivningen och vattenhålet. Borana Lodge erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, mountainbiking och ridning – lodgen har omkring 25 hästar och erbjuder ridning för både nybörjare och avancerade ryttare.

Laragai House var ursprungligen ett lantställe som byggdes på kanten ovanför en 900 m hög brant, men är numera ett privat hem som kan hyras. Huset rymmer fler än tio personer, har all nödvändig personal och är inrett i en spännande blandning av irländska speglar, halmtak, mattor från Rajasthan, stora öppna eldstäder och medeltida vapen. Utomhus finns en uppvärmd swimmingpool, en grustennisbana och ett flygfält.

Lekurukki & Il Ngwesi

Lekurukki (240 km2) och Il Ngwesi ägs av de lokala massajbyarna. Dessa marker plågades förr av tjuvjakt, men i dag är djurlivet fredat och områdena används som korridorer av djur som vandrar mellan Laikipiaplatån och Samburu, Shaba och Buffalo Springs National Reserve. Hjordar om hundratals elefanter ses ibland passera. I väster gränsar Lekurukki och Il Ngwessi mot Mokogodo Forest Reserve, där besökarna kan se fåglar, fjärilar och skogslevande däggdjur som till exempel buskbock.

Tassia Lodge

www.tassiasafaris.com

Tassia Lodge

Tassia Lodge ligger vid Mokogodoskogen på Lekurukki Group Ranch. Lodgen är byggd av lokala material, får sin el från solceller och drivs av den lokala massajbefolkningen. Standarden är bra. Bara en grupp tas emot åt gången – gruppen bokar hela lodgen. Den har sex dubbelrum i stugor och ett barnhus med våningssängar. Alla rum har eget badrum. Lodgens gemensamma del ligger centralt och har matplats och sällskapsutrymmen. På kanten av en klippa finns en swimmingpool med utsikt över omgivningen och över ett vattenhål. Huvudaktiviteterna är djurskådningsturer och vandringar i bushen och skogen.

Il Ngwesi Lodge

www.ilngwesi.com

Il Ngwesi Lodge

Il Ngwesi Lodge är en samfälligt ägd lodge på Mokogodo Hills på Il Ngwesi Group Ranch, som ligger nära Ngare Ndarefloden. Den är byggd och drivs på samma sätt som Tassia Lodge, men även enstaka rum kan bokas. De sex stugorna har utomhusdusch och vidsträckt utsikt. Två av dem har däck där gästerna kan rulla ut sängen för att sova under stjärnhimlen. Lodgen har swimmingpool och ett vattenhål. Aktiviteterna som arrangeras är djurskådningsturer, bushvandringar, kamelridning och besök i massajbyar.
  

Grevyzebror.Grevyzebror.

Lewa Wildlife Conservancy

Lewa Wildlife Conservancy (182 km2) är ett privat reservat på en tidigare ranch (Lewa Downs) norr om Mount Kenya. Reservatet är känt för sina noshörningar – där finns både svart och vit noshörning (eller spets- respektive trubbnoshörning).

Reservatet har fem huvudbiotoper: savanner, akacieskogar, klippraviner, bergsskogar och våtmarker. Det är inhägnat med elstängsel, som dock har öppningar för att tillåta djuren att vandra. Stängslet omfattar även grannreservatet Ngare Ndare Forest Reserve och hägnar sammanlagt in ett 250 km2 stort noshörnings- och djurreservat. Där finns omkring 100 noshörningar. Där finns även 400 grevyzebror (vilket motsvarar 20 % av det totala beståndet i världen). Den tidigare ökningen av detta bestånd har nu avstannat till följd av rovdjurens jakt. Omkring 40 lejon uppehåller sig permanent eller periodvis i reservatet, där det även finns andra stora rovdjur, bland dem hyenor och afrikanska vildhundar. Lewa har även ett bestånd av den sällsynta antilopen sitatunga, eller sumpbock, som är en skruvhornsantilop som lever i våtmarker. Dessa antiloper har hämtats på annat håll i Kenya och introducerats i reservatet. Andra djurarter som går att se är bland annat elefant, afrikansk buffel, nätgiraff och leopard.

Lewa Safari Camp

www.lewasafaricamp.com

Lewa Safari Camp

Lewa Safari Camp är en lyxtältcamp belägen i den nordvästra delen av reservatet. Den har 12 safaritält med eget badrum och är inhägnad med elstängsel för att hålla de större djuren borta från träden och poolen. Campen har en huvudbyggnad med matsal, bar och saltvattenpool. Bland aktiviteterna som arrangeras finns djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning, fågelskådning, flugfiske och olika utflykter.

Lewa House

www.lewahouse.com

Lewa House family cottage

Lewa House ligger på toppen av en kulle och har utsikt över reservatet. Huset, som bara tar emot en grupp åt gången, har matsal, sällskapsrum och en stor veranda. Där finns också tre stugor med sammanlagt sex rum. I trädgården finns en swimmingpool med utsikt över savannen. Standarden är bra, och stilen en blandning mellan modern afrikansk stil och en mer traditionell brittisk. Aktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar, liksom olika utflykter i omgivningen.

Lewa Wilderness

lewawilderness.com

Lewa Wilderness

Lewa Wilderness ligger i ett område med vackra vyer i Lewa Wildlife Conservancys östra hörn. Det är ett privat hem som omges av åtta rymliga och glest placerade stugor. Rummen har eget badrum, veranda och öppen spis. I huvudbyggnaden finns matsal och sällskapsrum, och en saltvattenpool ligger utanför. Bland aktiviteterna finns djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ridning, kamelridning, vandring, joggning med massajkrigare och besök i massajbyar.

Kifaru House

www.kifaruhouse.com

Kifaru House

Kifaru House är ett privat hus med god standard. Det har matsal, sällskapsrum samt i trädgården en swimmingpool med utsikt mot Mount Kenya. Kring huset ligger fem stugor med dubbelsäng, eget badrum, musikanläggning och veranda. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, besök i lokala byar, ridning och kamelridning.

Ngare Ndare Forest Reserve

Ngare Ndare Forest Reserve är ett 55 km2 stort reservat norr om Mount Kenya och är en del av de stora skogsområden som omger berget. Reservatet är vistelseområde för svarta noshörningar, en vandringskorridor för elefanter och källan till ett antal floder som bevattnar de torrare och mer låglänta områdena runt omkring.

Mukima

Mukima, som är ett litet (1,5 km2) privat naturskyddsområde strax norr om staden Nanyuki, var en gång i tiden en cederskog. Idag omges området av ett elstängsel som skyddar träden som har återplanterats. Det kan besökas till fots av besökare som är intresserade av fågellivet och floran. Små impalahjordar och buskbockar förekommer också.

Mukima House

mukimakenya.com

Mukima House

Mukima House är en lodge i ett litet privat reservat 6 km norr om staden Nanyuki väster om Mount Kenya. Lodgen har sex sovrum med eget badrum, bar, matsal, sällskapsrum, satellit-TV och internet. Trädgården har stora gräsmattor, swimmingpool, tennisbana och en liten sjö med roddbåtar. Man erbjuder djurskådning, golf, och öringfiske i omgivningen.
  

Stängsel kring Solio Game Sanctuary.Stängsel kring Solio Game Sanctuary.

Solio Game Sanctuary

Solio Game Sanctuary (180 km2) är ett privat reservat på en ranch mellan Aberdare och Mount Kenya i Laikipiaområdets södra ände. Solios huvudattraktion är det goda beståndet av svart och vit noshörning – där finns cirka 120 individer. Andra djur som kan ses är bland annat lejon, leopard, gepard, svartvit guereza (en sorts apa), nätgiraff, Thomsons gasell och beisaoryx.

Solio Lodge

www.thesafaricollection.com/properties/solio-lodge

Solio Lodge

Solio Lodge är en lyxlodge med fem bungalower i modern afrikansk stil, alla med öppen spis och stora fönster mot omgivningen.

Patrick's Mobile Camp

www.eco-resorts.com/PatricksCamps.php

Patrick's Mobile Camp är öppen under torrperioderna och ligger vid foten av Aberdarebergen strax utanför Solio. Tälten får sin el från solpaneler och har eget badrum med torrtoalett och dusch. Man erbjuder sina gäster djurskådningsturer, bushvandringar och campingnätter ute i bushen.

Sangare Ranch

Sangare ä