Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Safariflygplan. Cessna Caravan på Seroneras flygfält SEU.

Safariflygplan. Cessna Caravan på Seroneras flygfält SEU.

Planera safari:

Vem kan åka på safari?

I stort sett kan vem som helst åka på safari. Den typ av safariresor som säljs av de svenska resebolagen och resebyråerna är inte djärva, äventyrliga resor, utan snarare upplevelseresor i naturmiljö. Inga förkunskaper behövs, ingen vildmarksvana och ingen särskild utrustning (även om en kikare garanterat kommer till användning).

Resa på vägarna

De flesta safarier i Tanzania och Kenya är bilburna. Många har ett ambitiöst program, med många parker eller andra resmål på programmet, vilket innebär ett antal resetapper under safarin. Vissa etapper kan vara ganska långa.

Väglaget varierar från asfalt (som sällan kommer upp i svensk standard) till mycket dålig bushväg med tvättbrädor, hål, gupp och diverse hinder. Under torrperioderna kan bushvägarna vara torra och därmed dammiga. Ressträckorna på dåliga vägar kan vara långa. Dagar med temperaturer över 30 grader är inte ovanliga.

Ont i ryggen

Om du har ryggont eller andra kroppsliga besvär som gör att resor kan vara jobbiga bör du tänka igenom saken och kanske också ta upp den med researrangören innan du bokar en safari. Detta med anledning av de ovan nämnda dåliga vägarna. Det kan, beroende på dina förutsättningar, finnas anledning att välja en annan safarirutt än de vanligaste, för att minska ressträckorna eller undvika de jobbigaste vägarna.

Vissa parker kan nås utan resor på dåliga bushvägar. Dit hör bl a Lake Manyara, Tarangire och Mikumi i Tanzania, och Lake Nakuru, Aberdare och Nairobis nationalpark i Kenya. Ngorongorokratern i Tanzania kan nås på asfalt och i huvudsak skaplig bushväg, men nedfartsvägarna i kratern är mycket dåliga.

Inne i parkerna är det grus- eller jordvägar. Enstaka sådana är helt okay, men de flesta är ojämna eller sämre. Det innebär att den mesta djurskådningen görs på dåliga vägar.

Safari i bil
 

Safariflygplan lyfter från flygfältet i Lobo i norra Serengeti. Safariflygplan lyfter från flygfältet i Lobo i norra Serengeti.

Safariflyg för att slippa dåliga vägar

Många parker kan nås med safariflyg, som jämfört med den bilburna safarin är ett snabbare och bekvämare sätt att komma ut till safariområdena. Det går också att färdas de bättre sträckorna med bil och undvika de sämsta vägarna genom att ta safariflyg bara dessa sträckor.

Om du inte kan hitta ett färdigt safariprogram med safariflyg som passar dig kan en östafrikaspecialist enkelt skräddarsy ett sådant – med enbart flyg eller med en kombination av flyg och landresor i safarifordon.

Safari med flyg

Språkkunskaper

Om du reser utan svensk guide bör du kunna åtminstone lite engelska (som tillsammans med swahili är officiellt språk i både Tanzania och Kenya och som talas i någon grad av de flesta i safari- och turistbranschen). Alla guidechaufförer talar engelska. För din del räcker det med engelska på överlevnadsnivå, så att du kan beställa måltidsdrycker m m. Lokalguider och lokal personal är vana att möta resenärer som inte är fena på språket, och språkbarriärer brukar övervinnas rätt smidigt. Naturligtvis är det bra om du ändå förstår en del engelska, så att du kan tillgodogöra dig guidningen.

Resa med svensk guide

Om du reser på en safari med svensk guide behöver du minimal kunskap i engelska, i stort sett bara så att du klarar dig på egen hand ombord på utrikesflyg och i passkontroller. Den utländska personal som du möter i sådana situationer har förmodligen redan sett (och hört) allt i språkväg, inklusive resenärer som inte talar ett ord utöver sitt modersmål, och har vana vid att hantera det.

Språk
 

På väg mot bushen: damm och tvättbräda.På väg mot bushen: damm och tvättbräda.

Resa på safari med barn

De flesta safariresenärer är vuxna, men också barn åker med på safari, i regel i åldrar från nio eller tio, men också femåringar och ännu yngre dyker emellanåt upp ute i bushen. Om du funderar på att resa med barn bör du tänka på att det kan bli tal om långa och varma resor på dåliga vägar.

Skräddarsy resan

Om du inte hittar någon färdig safari som riktigt passar dig och dina barn kan du låta skräddarsy en mer barnvänlig safari. Du behöver inte förskräckas av ordet "skräddarsy". Delkomponenterna som en skräddarsydd safari består av är samma som på en safari med fast program, så att skräddarsy behöver inte kosta massor. Det är det som ingår i programmet (t ex vilka lodger och camper du bor på och safarins längd) som främst påverkar priset.

Åldersgränser

På enstaka lodger och camper finns åldersgränser, pga att man t ex strävar efter att hålla ljudnivån på lodgen så låg som möjligt eller att ett mycket bushnära läge gör att det är mindre lämpligt för barn att röra sig i den miljön. Åldersgränsen varierar mellan logiställena, så du får kolla upp saken med researrangören. En vanlig åldersgräns är sju år. För att få delta i bushvandring, som är en aktivitet med förhöjd risk, krävs ofta att deltagarna är minst 15 år gamla.
  

Svårtillgänglig matsal och lounge med upphöjd lägerld.Svårtillgänglig matsal och lounge med upphöjd lägerld.

Resa på safari i rullstol

Rullstolsburna resenärer kan inte räkna med att kunna ta sig fram överallt. Lodger och tältcamper är i regel inte anpassade till rullstolar (det bästa du kan få är i många fall ett rum nära receptionen och restaurangen). Inte sällan har lodger byggts med gott om trappor och nivåskillnader för designeffektens skull. Instegen i safarifordonen är höga och det kan vara trångt inuti dem, liksom svårt att få plats att transportera både bagage och rullstolar. Tält på tältcamper har ofta en tältdukssarg nedtill i ingången. Den är till för att hålla sådant som kryper på marken borta från eventuella glipor in i tältet i dragkedjan, men blir också ett hinder för rullstolar.

Bättre hotell i städerna har i regel ramper, hiss och liknande som ger bättre tillgänglighet, liksom ofta åtminstone några rum som är anpassade för rullstolsburna resenärer. Räkna dock inte med att hela hotellområdet är tillgängligt, utan främst de vitala delarna – entré, reception, rum och matsal/restaurang.

Rullstolsvänliga lodger och camper

Det finns vissa lodger och camper som har rullstolsanpassade rum/tält. På t ex Tarangire Safari Lodge i Tanzania finns sådana tält, samtidigt som ramper gör alla delar av campen tillgängliga. Det är dessutom en camp med skön atmosfär, bra personal och ett fint läge i parken. Bästa tiden att besöka den är den svenska hösten (fram till någon vecka in i november), då djuren är som flest och en hel del djur kan ses redan från campområdet.

En researrangör som är specialiserad på safari kan hjälpa dig att skräddarsy ett safariprogram som minimerar hindren, eller att hitta lodger/camper som har anpassats för rullstolsburna resenärer.

Några saker att tänka på

Safarifordonen är höga, så även om du sitter längst fram (där sätet sitter lägst) blir det högt från rullstolen till sätet – betydligt högre än i en personbil. Du kan behöva hjälp att komma in i och ut ur fordonet.

En rullstolsdyna i fordonet kan hjälpa dig att slippa sittsår.

Smala rums- och badrumsdörrar (till ej anpassade rum) kan kräva en smalare rullstol, duschen egen duschstol.
   

Mobil camp med solceller.Mobil camp med solceller.

Resenärer med specifika behov

Tanzania och Kenya är utvecklingsländer och de flesta safarier tar dig ut i vildmarken, bort från civilisationen. Även om det finns apotek, byar, sjukstugor, mobiltäckning m m på sina ställen längs resvägen ska du inte räkna med att alla specialbehov går att lösa snabbt och enkelt under safarins gång.

Om du har särskilda behovi fråga om exempelvis kost eller tillgång till läkemedel, bör du ta upp saken med researrangören innan du bokar resan, så att ni tillsammans kan klarlägga om just dina behov är hanterliga under en safari, och så att arrangören kan göra eventuella nödvändiga förberedelser.

Medicin och sjukvård

Ta med dig sådan medicin o d som du vet att du kommer att behöva under resan. Det kan finnas apotek längs resvägen, men det är inte säkert att den typ av medicin som du söker finns eller att dina recept godtas. Du kan kanske inte ens vara säker på att det som säljs är den originalprodukt som den utger sig för att vara.

I Östafrika finns bra sjukhus bara i Nairobi. Lokala sjukhus och lokal sjukvård på annat håll håller generellt sett låg standard och bör undvikas annat än i akuta situationer.

Hälsa

Kylutrustning

Vissa av safarifordonen har eller kan förses med enklare kylutrustning som drivs av fordonets batteri. Det i kombination med kylar på hotell, lodger och camper gör det möjligt att förvara t ex insulin kallt under safarin.

Elektrisk utrustning

Många lodger och tältcamper ute i bushen är inte anslutna till elnätet, utan elen fås från en generator. På många lodger/camper är denna avstängd mitt på dagen och på natten. Det innebär att eventuell elektrisk specialutrustning som du har med dig inte kan användas dygnet om.

Ofta går det att ordna så att generatorn körs också nattetid, om du t ex behöver någon typ av utrustning när du sover. Räkna dock med att få betala för denna tjänst. Du bör också meddela researrangören om sådana behov i samband med att du bokar resan, så att saken kan förberedas.

Vissa mindre logiställen, till exempel vissa tältcamper och mobila camper, får sin el från solceller. Där är det dock inte säkert att du har 220–240 V i tältet, utan kan behöva koppla in din utrustning på en central plats, ofta i receptionen eller baren.

Lodger och hotell närmare civilisationen, t ex i och kring städerna, är anslutna till elnätet och har ström dygnet runt, men elavbrott är inte ovanliga (även elransonering kan förekomma periodvis). Större lodger/hotell har generatorer som då går igång, men du kan inte räkna med 100 % avbrottsfri elförsörjning.

Tele och internet

Mobiltelenäten har under senare år byggts ut kraftigt i Tanzania och Kenya, men ute i safariområdena kan graden av täckning variera, beroende på t ex var du befinner dig och vilken mobiloperatör du har.

I lägen där täckning saknas kan det ändå gå att ringa (dyra samtal via satellittelefon) från lodger och tältcamper. Du kan dock inte räkna med att under varje ögonblick av safarin kunna få kontakt med omvärlden. Radion i safarifordonen har inte räckvidd att nå ända från t ex Ngorongorokratern eller Serengeti till ett safarihuvudkontor i staden Arusha.

Det finns internetkaféer i städer, på hotell och på vissa lodger och tältcamper ute i bushen, där det på enstaka logiställen även förekommer wifi. Anslutningen är normalt sett långsam, emellanåt plågsamt långsam. Internet på lodger och camper ute i bushen kan kosta USD 10 eller mer för 15 minuter. På internetkaféer kan det kosta USD 5–10 i timmen.
 

Svalt på Ngorongorokraterns kant. Kofta på vid safaridagens slut. Svalt på Ngorongorokraterns kant. Kofta på vid safaridagens slut.

Temperaturer

Klimatet i inlandet (där de flesta safarier görs) är torrt, vilket gör att den tropiska hettan sällan blir tryckande. Det kan dock bli fråga om varma dagar med temperaturer över 30 grader. Nätterna svalnar dock på många håll till behaglig nattemperatur, då många safariområden ligger på höjd, t ex Serengeti och Masai Mara på 1 600–1 700 möh.

Om du är temperaturkänslig kan du fundera på att resa under vårt sommarhalvår, som är den svalare tiden i Östafrika. Du kan också välja bort de mest låglänta och därmed hetaste djurområdena, t ex Selous i Tanzania och Samburu–Shaba och Tsavo i Kenya.

Vissa safariresmål ligger på högre höjd, vilket ger lägre temperaturer, inte minst nattetid. Vid Ngorongorokratern i Tanzania ligger den närmaste nattlogin uppe på kraterkanten, på 2 200+ meters höjd.

Mat och dryck på safarin

På många lodger och camper serveras måltiderna som bufféer, så att du har möjlighet att själv välja vad du ska äta, om du t ex vill ha vegetarisk eller glutenfri mat. Vid bordsservering går det att be om mat som är anpassad till dina behov. Serveringspersonalen och köken är vana vid sådana önskemål.

Också flygbolagen är vana vid t ex matallergier. De kan också ordna anpassad mat ombord, under förutsättning att de får kännedom om dina behov i förväg – meddela researrangören när du bokar resan.

Drycker beställer du alltid själv, och kan därmed få lämpliga sådana.

Mat och dryck

Bekvämlighet i största allmänhet

Om du bara vill resa bekvämt i största allmänhet finns möjligheten att nyttja safariflyg till längre ressträckor, så som nämns ovan. Det finns också safariarrangörer som kan erbjuda bekvämare fordonstyper med t ex mer utrymme, fällbara säten och luftkonditionering (i normalfordon är den eventuella luftkondiitoneringen urkopplad av bl a bränsleskäl).

Om du vill bo extra bekvämt finns lodger och tältcamper med högre standard i alla av de parker som förekommer i det normala resutbudet.

Safari med flyg
Lodger och camper
Lodger i Tanzania
Lodger i Kenya

 

Resa ensam?

Det går bra att åka ensam på safari, liksom att göra det utan att vara erfaren resenär. De flesta safarier från Sverige är mer eller mindre kompletta researrangemang, på vilka du åtföljs från början till slut av en svensk guide eller en tanzanisk guidechaufför som sköter det praktiska.

Ensam på gruppresa

Enklast är att åka med på en gruppresa (= en safari där du ansluter till en grupp och bokar en av gruppens X antal platser). Du blir upphämtad på flygplatsen, och sedan är du tillsammans med den övriga gruppen tills ni efter safarin lämnas av på flygplatsen igen. Du lär inte bli lämnad på ensam hand ute i parkerna eller i någon annan främmande miljö.

Gruppen håller ofta ihop (i den utsträckning resenärerna själva vill) på lodger och tältcamper, exempelvis vid måltider. Chauffören eller den svenska guiden informerar om sådant som du behöver veta och hjälper till att lösa eventuella problem som uppstår.

Ensam på privatresa

Det går också att resa på safari ensam på en privatresa (= en resa för ett privat sällskap). Då utgör du själv utgör hela gruppen och reser i ett eget safarifordon med en guidechaufför som kör och guidar.

För de flesta resenärer stupar denna möjlighet dock på priset – du ensam får bära hela kostnaden för transfers, safarifordon och chaufför, med följden att safarin blir betydligt dyrare än en safari för två (eller fler) eller en plats på en gruppresa.

Andra webbplatser

The Flying Doctors Service
AMREF har en inte särskilt dyr flygande doktor-försäkring som täcker transport till bra sjukhusvård. Själva sjukhusvården täcks dock inte, utan behöver täckas av din reseförsäkring.