Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Safariflygplan landar på flygfältet i Seronera i centrala Serengeti.

Safariflygplan landar på flygfältet i Seronera i centrala Serengeti.

Åka på safari:

Safari med flyg

På en flygburen safari reser du till och mellan parkerna i safariflygplan, som är mindre och lättare flygplan som kan landa ute på bushflygfälten. Djurskådningen i parkerna görs dock inte med flyg, utan i fordon eller till fots.

Resebolagens flygsafariprogram brukar gå till en enda park där du stannar ett antal nätter, vanligen Masai Mara i Kenya eller Serengeti i Tanzania. Djurskådningsturerna görs i ett fordon och med en guide som tillhandahålls av lodgen eller campen som du bor på. Vissa lodger och camper har öppna fordon för detta ändamål.

Om du låter skräddarsy en safari kan du flyga till fler parker. Det går reguljärt safariflyg till de bästa och mest välbesökta parkerna, men genom att chartra ett flygplan kan du även ta dig till andra parker så länge där bara finns flygfält. Det kostar naturligtvis mer att chartra ett flygplan.

Snabbt och bekvämt

Fördelen med flygsafarin framför bilsafarin är att du slipper långa och obekväma landsvägsresor – vissa vägar är riktigt usla och guppiga, och komforten förvärras av det varma klimatet och damm. Du når t ex flygfältet i Seronera (SEU/HTSN) i Serengeti i Tanzania från Arushas flygplats (ARK/HTAR) på en timme. Motsvarande resa landvägen tar en hel dag i anspråk och går på bitvis mycket dålig väg.

När du väl är på plats i parken görs djurskådningen i bil. Dessa färder är dock mindre obekväma och skakiga eftersom farten är låg.

En nackdel med att flyga till parkerna är att du inte får se så mycket av den östafrikanska landsbygden och av livet ute i byarna.
 

Chartrat safariflyg får vänta – elefanter på start- och landningsbanan.Chartrat safariflyg får vänta – elefanter på start- och landningsbanan.

Flygplan

De flesta safariflygplan är en- eller tvåmotoriga propellerplan, exempelvis Cessna Caravan eller Beechcraft. De är tämligen små, har sällan plats för fler än 20 passagerare och är lämpade för bushflygfälten.

Flygfält

Flygfälten ute i bushen är enkla och har gräs- eller grusbanor. Där kan finnas en parkering, en toalett och på mer välfrekventerade flygfält ett litet kafé eller en kiosk.

Bushflygfälten saknar tull och gränskontroll. Därför går det inte att flyga direkt mellan parker i Kenya och Tanzania, utan resan måste gå via en större flygplats som har dessa funktioner.

Bagagevikt

Många av safariflygbolagen tillåter som mest sammanlagt 15 kg bagage per passagerare, dvs mindre än vad som tillåts på trafikflygplan. Övervikt brukar dock inte kosta så farligt – räkna med upp till USD 5 per överviktskilo.

Varifrån går safariflyget?

I Kenya utgår de flesta safariflyg från Wilson Airport i Nairobi (WIL/HKNW) och Moi International Airport (MBA/HKMO) i Mombasa. I Tanzania utgår de från Arusha Airport (ARK/HTAR), Julius Nyerere International Airport (DAR/HTDA) i Dar es Salaam och Zanzibar International Airport (ZNZ/HTZA) på Zanzibar. Vissa tanzaniska safariflyg utgår också från Kilimanjaro International Airport (JRO/HTKJ).

Från dessa flygplatser går safariflyg till de flesta av huvudparkerna i länderna.

 

Flygsafariresor

Resebolagen erbjuder färdiga flygsafariprogram. Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania är de vanligaste resmålen för sådana resor, som brukar omfatta tre till sex nätter ute i bushen på lodger eller camper med god standard.

Flygsafariresor är lätta att skräddarsy så att du kan besöka parkerna som du helst vill se och bo på specifika lodger eller camper, om du har sådana önskemål. Alla resebolag som är specialiserade på resor till Östafrika kan hjälpa dig med den saken.

Prisnivån

Safarier med flyg behöver inte med nödvändighet bli väldigt dyra. Flygresorna kostar naturligtvis pengar, men du sparar samtidigt in fordonskostnader. Djurskådningen görs i lodgens eller campens fordon, vilket kostar mindre än att resa hela vägen i och ha tillgång till en bil under hela safarin. Eftersom flygresan går så mycket snabbare än motsvarande landsvägsresa kan du också korta ned safarin med kanske två dagar jämfört med en safari i bil, och ändå få lika mycket tid till djurskådning. Det innebär färre lodge- eller campnätter att betala för.

Planera och boka själv

Det händer att tidtabellerna för de reguljära safariflygen ändras hastigt. Du bör ha detta i åtanke om du tänker planera din safari själv och boka safariflyg, logi i bushen m m direkt hos en arrangör i Kenya eller Tanzania.

Lämna utrymme för sådana förändringar i ditt program. Undvik att tänka ut alltför listiga sätt att kombinera parker, transferresor, utrikesflyg m m för att minimera väntetider. På resor i Afrika kan tidsmarginaler visa sig mycket värdefulla. Se också till att få avgångstider bekräftade, helst samma dag som du ska flyga.

Chartra safariflyg

Det går även att chartra safariflygplan för att nå flygfält eller parker som de reguljära safariflygrutterna inte går till. Det finns flygplan av mycket varierande storlek, och om ni är en grupp är det inte säkert att det blir dyrare att chartra än att åka bil.

 

Bushen sedd från ovan.