Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Safarijeep i Samburu.

Safarijeep i Samburu.

Kenya:

Samburu National Reserve, Buffalo Springs National Reserve &
Shaba National Reserve

Nationalreservaten Samburu, Shaba och Buffalo Springs ligger i en liten klunga i Northern Frontier District i den norra delen av centrala Kenya. Naturen här är torrare än i parkerna längre söderut (Masai Mara, Lake Nakuru m m), vilket innebär att det förekommer djur- och växtarter som inte syns i södern. På en normal paketresesafari kommer du inte längre norrut i Kenya än till detta område.

Nationalreservaten omges av privata reservat och stamägd mark (bland annat på Laikipiaplatån i sydväst), som bland annat fungerar som alternativa vistelseområden och vandringskorridorer för djuren i nationalreservaten.
 

Beisaoryx och Grants gasell i Buffalo Springs.Beisaoryx och Grants gasell i Buffalo Springs.

Samburu och Buffalo Springs gränsar mot varandra på var sin sida om floden Ewaso Ngiro, som skär genom det torra och ganska karga landskapet och ger åtminstone någon grönska i områdena omkring. Shaba ligger ett kort stycke öster om de båda andra parkerna, på den södra sidan om samma flod.

Parkerna omges av klippiga berg och täcks i hög grad av torr buskvegetation, som bryts av frodigare vegetation längs floden, där till exempel doumpalmer kan växer.

Klassiska safaridjur

Parkerna är relativt djursäkra och bjuder på klassiska safaridjur som lejon, gepard, elefant, olika antiloper och babian. Där finns också vissa nordliga djurarter som du inte hittar längre söderut i landet, bland annat nätgiraff, grevyzebra, giraffgasell och beisaoryx. Där finns också gott om reptiler i form av krokodiler, landsköldpaddor, varaner och ödlor. Även fågellivet är rikt och omfattar arter som inte återfinns i södra Kenya, t ex somalistruts och gampärlhöna.
 

Grevyzebror i Samburu.Grevyzebror i Samburu.

Du har chans på relativt många slags rovdjur i området: lejon, gepard, leopard, fläckig hyena, svartryggad schakal, öronhund och genett. Den inte värst vanliga strimmiga hyenan förekommer där, liksom det mindre kattdjuret karakal, och om du ska ha turen att få se afrikansk vildhund på din safari i Kenya ska det troligen ske i en av de här tre parkerna. Vildhunden är mycket sällsynt också här, men det händer att den har vägarna förbi och visar sig.

Under 1900-talets sista år härjades området av banditgäng, som stoppade och rånade turistfordon på väg till eller från parkerna. Myndigheterna har sedan dess tagit itu med problemet, bland annat genom att patrullera utmed de drabbade vägsträckorna, vilket har fått bukt på banditerna. Enstaka incidenter inträffar dock fortfarande.
 

Två nätgiraffhanar.Två nätgiraffhanar.

Mer om Samburu, Buffalo Springs och Shaba

Yta: Samburu 165 km2, Shaba 280 km2,
Buffalo Springs 131 km2.

Djurliv: Nätgiraff, beisaoryx, giraffgasell, grevyzebra, bra chanser på kattdjur.

Bäst tid på året: Relativt jämnbra året om.

Vägen dit: Reservaten ligger drygt 6 timmars färd norrut från Nairobi. Vägen över höglandet är till en början riktigt bra. Efter två timmar börjar det dyka upp hål i asfalten, men vägen är på det stora hela taget fortfarande hygglig.

Det går också reguljärt safariflyg från Wilson Airport (WIL/HKNW) i Nairobi.

Andra webbplatser

Samburu National Reserve – Samburu County Council

Karta

Karta öve Samburu, Shaba & Buffalo Springs
Karta öve Samburu, Shaba & Buffalo Springs.

Lodger och camper  

 

Samburu

Samburu Game Lodge

www.wildernesslodges.co.ke
Mer om Samburu Game Lodge

Samburu Game Lodge

Samburu Game Lodge har cirka 60 rum, som ligger på rad längs Ewaso Ngirofloden. Alla rum har eget badrum och en veranda eller balkong mot floden. Där finns ett par familjerum och ett rullstolsanpassat rum. Huvudbyggnaden har restaurang, sällskapsrum och bar. Där finns swimmingpool och souvenirbutik.

Larsens Camp

www.wildernesslodges.co.ke
Mer om Larsens Camp

Larsens Camp

Larsens Camp är en bra tältcamp med ett centralt läge vid floden. Campen har 20 rymliga safaritält med eget badrum, veranda och 240 V dygnet runt. Där finns mässtält, bar, swimmingpool och massage. Man arrangerar djurskådningsturer med KPSGA-guider och fågelskådning.

Samburu Intrepids

www.heritage-eastafrica.com

Samburu Intrepids

Samburu Intrepids är en bra tältcamp vid floden i västra Samburu. Campen has 27 safaritält med eget badrum och veranda. Där finns matplats, bar, sällskapsrum, swimmingpool, ett litet konferensrum, souvenirbutik och e-postmöjligheter. Campen arrangerar djurskådningsturer och besök hos samburufolket.

Samburu Sopa Lodge

www.sopalodges.com

Samburu Sopa Lodge

Samburu Sopa Lodge ligger på en kulle en bra bit norr om floden i Samburu. Den har 60 rum i 30 bungalower. Alla rum har eget badrum och veranda. Två rum är rullstolsanpassade. På lodgen finns restaurang, bar, swimmingpool, konferensmöjligheter och souvenirbutik. Man erbjuder kortare naturvandringar, fågelskådning och besök hos samburufolket.

Bedouin Camp

www.bedouin-camp.com

Bedouin Camp ligger i ett privatägt område strax väster om Samburu. Campen has ett mässtält (vissa måltider serveras även vid en närbelägen flod) och åtta lyxtält med eget badrum och inredning med äldre safariföremål och persiska mattor. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, campingnätter ute i bushen, klättring, kamelturer, flottfärder och besök hos samburufolket.

Elephant Watch Camp

elephantwatchportfolio.com

Elephant Watch Camp

Elephant Watch Camp är en ekologisk lyxcamp vid Ewaso Ngirofloden, byggd för att ge minsta möjliga miljöpåverkan. Den har sex rymliga tält med utomhusbadrum, som har torrtoalett och bushdusch. Campen har ett mässtält och får sin el från solpaneler.

Sasaab Camp

www.tamimiea.com

Sasaab Camp

Sasaab Camp är en ny tältcamp vid Ewaso Ngirofloden väster om Samburu. Den är byggd i en blandning mellan modern och marockans stil, och har nio mycket rymliga (>100 m2) tältrum med fin utsikt, egen plungepool och avskildhet. Campens centrala del, där restaurangen och swimmingpoolen ligger, är byggd på ett krön med utsikt över floden nedanför. Man erbjuder bland annat djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, kamelturer och djurskådning från helikopter.

Saruni

www.sarunisamburu.com

Saruni

Saruni är en ny lyxlodge på toppen av en kulle i ett privat reservat 7 km norr om Samburu. Stilen är modern med afrikanska och arabiska inslag. Lodgen har sex hus (av vilka två är familjehus), swimmingpool med fin utsikt över omgivningen, observationsplats vid ett vattenhål, massage och skönhetsbehandlingar samt ett flygfält. Bland aktiviteterna finns djurskådningsturer i Samburu och det egna reservatet, nattsafari, bushvandringar, klättring, stjärnskådning och besök hos samburufolket.

Elephant Bedroom Camp

www.atua-enkop.com

Elephant Bedroom Camp

Elephant Bedroom Camp är en tältcamp vid floden. Den har 12 tält med eget badrum och veranda, matplats och sällskapsrum. Man erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, bushvandringar och besök i lokala byar.
   

Shaba

Sarova Shaba Game Lodge

www.sarovahotels.com
Mer om Sarova Shaba Game Lodge

Sarova Shaba Game Lodge

Sarova Shaba Game Lodge är en turistklasslodge byggd bland doumpalmer vid Ewaso Ngirofloden i Shaba. Lodgen har 85 rum, restaurang, två barer, swimmingpool och djurskådningsdäck.
   

Buffalo Springs

Samburu Simba Lodge

www.simbalodges.com

Samburu Simba Lodge är en turistlodge med ett 70-tal rum, pool, poolbar, restaurang m m.Den ligger trots sitt namn inte i Samburu utan i grannparken Buffalo Springs.