Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Elefant och bufflar i strålkastarsken vid Treetops Lodge.

Elefant och bufflar i strålkastarsken vid Treetops Lodge.

Kenya:

Aberdare National Park

Aberdare National Park är nog mest känd för sina så kallade tree lodges, Treetops Lodge och The Ark, där du djurskådar från själva lodgen, som har vattenhål, strålkastare för nattskådning m m. Färre besökare djurskådar på traditionellt vis i fordon ute i parken.

Parken ligger norr om Nairobi i centrala Kenya och omfattar det mesta av de vulkaniska Aberdarebergen, eller Nyandaruabergen, som sträcker sig 100 km i nord-sydlig riktning. Bergen är i huvudsak täckta av bergsskog och hedar. Bäckar rinner genom branta raviner, där det också finns många fina vattenfall. Den högsta toppen heter Ol Donyo Lesatima (3 999 m). En annan topp, Kinangop, når strax över 3 900 meter.
  

Utsikt från takterrassen på Treetops Lodge.Utsikt från takterrassen på Treetops Lodge.

Parkens lägsta del, The Salient, ligger i öster och börjar på 2 100 meters höjd utanför staden Nyeri, varifrån bergen reser sig västerut. I detta skogsklädda område ligger Treetops Lodge och The Ark.

Djurliv

I bergsskogen finns ett intressant djurliv med bland annat elefant, noshörning, afrikansk buffel, olika slags antiloper och busksvin, samt kattdjur som lejon, leopard och serval. Svarta (dvs melanistiska) leoparder och servaler förekommer. Den sällsynta afrikanska guldkatten sägs finnas i parken, men inga säkra observationer har dokumenterats. Skogsantilopen bongo är en annan ovanlig djurart som dock ibland visar sig kring lodgerna.

Skogslevande apor som blå markatta och svartvit guereza förekommer, liksom fåglar som kronörn, hornkorpar, turakoer och bergssolfåglar.

Djurskådning på natten

Treetops Lodge och The Ark ligger vid vattenhål, som på nätterna lyses upp med strålkastare. Det är en spännande möjlighet att se djur som normalt sett inte visar sig på dagen. Bland de nattaktiva djuren finns genett, vitsvansmangust och piggsvin, men också de skyggare dagaktiva djuren kan föredra att dricka i mörkret, t ex de båda antilopsläktingarna bongo och buskbock. Du ser djuren med blotta ögat från lodgen, men om du har en ljuskänslig kikare (t ex 7x50 eller 8x50) som går att använda i strålkastarskenet ser du ännu bättre.

Mer om kikare

Få besökare ute i parken

De flesta besökare i Aberdare National Park kommer för att bo på de båda lodgerna i The Salient, medan de övriga delarna av parken har få besökare. Det är dock en vacker och sevärd park, även om du inte ska förvänta dig stora djurmängder. Avnjut i stället naturen, vyerna och det fina fågellivet.

400 km elstängsel

Ett långvarigt projekt för att inhägna Aberdare Conservation Area (som omfattar nationalparken och angränsande skogsreservat) med 400 km elstängsel slutfördes 2009. Effekterna kan redan ses. Skogen i området har återvunnit tidigare öppen mark och tillvaron för både människorna (och deras jordbruk) utanför stängslet och djuren innanför har blivit tryggare.

 

Mer om Aberdare

Yta: 767 km2.

Bäst tid: Relativt jämnbra året om. Vägarna genom parken kan vara svårframkomliga under regnperioder (april–maj och i någon mån november).

Djurliv och attraktioner: Djurskådning nattetid på lodgerna Treetops och The Ark. Bongoantilop och jätteskogssvin finns, men är sällsynta. Blandat djurliv i övrigt. Noshörning finns.

Vägen dit: Bra väg från Nairobi till Nyeri, cirka 2,5 timmar. Från Nyeri till Treetops/the Ark sämre väg, upp till en timme.

Det finns flygfält i Mweiga och Nyeri på östra sidan om parken.

Andra webbplatser

Aberdare National Park – KWS

Karta

Karta över Aberdare
Karta över Aberdare.

 

Lodger och camper

Förutom Treetops Lodge, The Ark och de övriga logiställena nedan finns logi i bandas inne i parken och på campingplatser strax utanför den, liksom hotell i olika prisklasser i städerna omkring, bl a Nyeri.

 

Inne i parken

Treetops Lodge

http://treetops.co.ke

Treetops Lodge

Treetops Lodge är en av Kenyas mest kända lodger. Den ligger vid ett vattenhål inte så långt innanför parkgränsen i den östra del av parken som kallas The Salient. Djurskådningen görs från observationsdäck med utsikt över vattenhålet, dit djur kommer för att dricka. Nattetid är vattenhålet strålkastarbelyst. Du bör dock ha rimliga förväntningar på hur mycket du får se. Lodgen har stått på platsen i mer än ett halvt sekel och det är inte så långt till den mänskliga befolkningen utanför parken. Det rör sig alltså inte om den djupaste vildmarken, och mängden djur som ses kan variera mycket från gång till gång.

Lodgen är en stor träbyggnad som påminner om en förvuxen trädkoja. Den har 50 små rum, av vilka många har fönster mot vattenhålet. Badrummen är gemensamma. Där finns en stor matsal, där alla gäster äter tillsammans. Baren har god utsikt över vattenhålet. Bäst ser man från takterrassen, där man har utsikt åt flera håll. I lodgens södra ände finns ett observationsrum i markplanet. Där kan du om natten komma bara några meter från djur, t ex betande vattenbockar och vitsvansmanguster.

För att besöka Treetops måste du kunna gå i smala trappor, dels för att alls ta dig in i byggnaden, dels för att ta dig mellan rummet, baren och takterrassen. Barn under sju år är inte välkomna pga att ljudnivån på lodgen ska hållas så låg som möjligt.

The Ark

http://www.thearkkenya.com

The Ark ligger liksom Treetops Lodge i The Salient i östra Aberdare National Park, men ligger längre in i parken och på något högre höjd. Lodgen har samma grundkoncept som Treetops, dvs djurskådning från lodgen. Den har 60 rum med eget badrum samt restaurang och bar. Barn under sju år är inte välkomna annat än på särskilda barnarrangemang som hålls ibland.

 

Utanför parken

Outspan Golf and Country Club

http://www.aberdaresafarihotels.com

Outspan Golf and Country Club

Outspan Golf and Country Club ligger strax utanför Aberdare National Park och fungerar som samlingsplats för alla som ska tillbringa natten på Treetops Lodge. Där finns cirka 40 rum och några bungalower, som alla har eget badrum, satellit-TV, internet och balkong eller terrass. Hotellet har en matsal, bar, sällskapsrum, swimmingpool samt tennis- och squashbanor. Man erbjuder djurskådningsturer i Aberdare National Park, guidad fågelskådning, fiske och olika utflykter i omgivningen.

Aberdare Country Club

http://www.aberdarecountryclub.com

Aberdare Country Club ligger nära Nyeri öster om Aberdare National Park, 45 minuters bilfärd från the Ark. Hotellet har 45 rum med eget badrum och balkong. Där finns restaurang, bar, konferensmöjligheter och swimmingpool. Hotellet erbjuder aktiviteter som golf, ridning, tennis och öringfiske. Det har också ett eget 5 km2 stort reservat där det går att se en del djur.