Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Diani Beach söder om Mombasa.

Diani Beach söder om Mombasa.

Sol & bad i Kenya:

Kenyakusten

Kenyas kust vetter österut mot Indiska oceanen. Kustklimatet är varmt och fuktigt. Där finns många kustområden med palmer, vita stränder och mer än 25 grader i vattnet, men tidvattnet är ganska kraftigt och vid lågvatten är många stränder inte alltid badbara.

De mest populära sol- och badområdena ligger längs stränderna norr och söder om Mombasa, samt kring Malindi och Lamu längre norrut.

Vid de bästa stränderna längs Kenyas omkring 70 mil långa kust är koncentrationen av turisthotell hög, medan det finns färre av dem längs andra delar av kusten. Utanför stora delar av kusten löper korallrev. I norr finns mangroveträsk och undervattensbankar, som blir utmärkta fågelskådarplatser vid ebb. Ute till havs finns goda möjligheter att havsfiska. Inåt land finns ruinplatser efter tidigare civilisationer och ett antal parker och intressanta naturområden, av vilka ett par går rimligt lätt att nå från turistområdena längs kusten.

Andra badresmål i regionen

Ett stycke öster om Kenyas kust ligger ögruppen Seychellerna, som går att nå med flyg. Från Kenya går också flyg till ön Zanzibar utanför Tanzanias kust.
 

Karta över Kenyas kust.
Kenyas kust mot Indiska oceanen.Mida CreekShimba Hills National ReserveMombasa Marine ReserveArabuko Sokoke National ParkLamuBoni, Dodori & Kiunga Marine National ReserveArawale National ReserveTana River Primate National ReserveMoi International Airport (MBA/HKMO)Tsavo East National ParkMalindi & Watamu Biosphere ReserveKisite Mpunguti Marine ParkGede Ruins National Monument

Mombasa

Mombasa är Kenyas näst största stad, ligger vid kusten mot Indiska oceanen och har östra Afrikas största hamn. På en normal badresa till kusten får du inte se mycket mer av Mombasa än det som skymtar längs vägen från och till flygplatsen (dit det bland annat går inrikesflyg från Nairobi), men det går bra att göra en utflykt till staden från både den södra kusten och stora delar av den norra (de nordligaste delarna ligger väl långt bort, åtminstone för en dagsutflykt).

Stadens stora turistattraktioner är dess gamla stadsdel, med gamla byggnader och gammal arkitektur, och fästningen Fort Jesus från slutet av 1500-talet. Där finns också moskéer, marknader och småbutiker där du kan handla kryddor, tyger, mattor och liknande. Det går att göra båtturer kring staden, som ligger på en ö.

Södra kusten

Den södra kusten sträcker sig från Mombasa och söderut till gränsen mot Tanzania, en sträcka på 10–15 mil. Ett par mil söder om Mombasa ligger Tiwi beach respektive Diani beach, där det sammanlagt finns ett tjugotal större turisthotell. Diani beach, som liksom Tiwi skyddas av korallrev, är Kenyas mest populära strandområde. Vattnet är härligt varmt, och vid ebb går det på vissa ställen att gå hyggligt torrskodd ut till revet, snorkla kring det eller ta en tur med glasbottnad båt för att titta på fiskarna.

Strandförsäljare

På dessa stränder får du inte vara i fred någon längre stund (om ens någon kortare) för efterhängsna försäljare. Följden blir att turisterna håller till på hotellområdena och bara ger sig ut på stranden för att ta sig ned till vattnet för ett dopp. Åtminstone någon försäljare brukar hinna ifatt också på den korta sträckan. Det är synd på en i sig härlig strand.

Längre söderut ligger Gazi, med fin strand och ett mindre antal hotell, och ungefär tio mils resa söderut från Mombasa ligger Shimoni, som är den södra kustens havsfiskecentrum. Pemba channel, med bland annat stor marlin, ligger i närheten, om än i huvudsak på andra sidan gränsen mot Tanzania. Från Shimoni går det också att ta sig till den närbelägna ön Wasini för att besöka Mpunguti Marine National Reserve eller Kisite Marine National Park och snorkla efter fiskar.
 

Soluppgång över Indiska oceanen.Soluppgång över Indiska oceanen.

Norra kusten

Den norra kusten börjar vid Mombasa och löper ett tiotal mil norrut till Malindi. Vid stränderna närmast norr om Mombasa ligger ett drygt tjugotal större turisthotell på en sträcka om två och en halv mil. Sedan minskar koncentrationen av hotell betydligt, för att åter öka kring Malindi. Kilifi, ungefär mitt på den norra kusten, är ett populärt resmål för vindsurfare och vattenskidåkare.

På kuststräckan närmast Mombasa ligger Mombasa Marine National Reserve och Mombasa Marine National Park. Längre norrut ligger den fågelrika Arabuko Sokoke-skogen, där det finns en population av den sällsynta Aders dykare (ett litet antilopliknande hovdjur), Mida Creek, vars dybankar vid ebb är en utmärkt plats för fågelskådning, och, något inåt landet, Lake Jilores fågelreservat. Omkring två mil söder om Malindi ligger Gede, som är en av Kenyas viktigaste arkeologiska platser.

Delar av Malindi bär ännu prägel efter tiden som arabisk handelsplats för mer än 700 år sedan. Stränderna kring staden omges i dag av hotell, korallrev och stim med fiskar. Kuststräckan närmast söder om Malindi upptas av det tre mil långa Malindi Marine National Reserve, som gränsar mot tre mindre marina nationalparker och nationalreservat. Där finns både ett rikt undervattensliv och fåglar att titta på. Sabakiflodens mynning någon mil norr om Malindi är en bra plats för fågelskådning efter bland annat vadare. I Malindi finns en havsfiskeklubb för den som vill försöka kroka en marlin, tonfisk eller sailfish.

Lamu

Norr om Malindi glesnar det snart mellan hotellen. Från Mambrui strax norr om Malindi till Lamu, en sträcka på omkring 25 mil, är kusten närmast oexploaterad i fråga om turism.

Öarna Lamu och Manda är inte lika hårt exploaterade som turiststränderna i söder. Här har mycket av den äldre afro-arabiska bebyggelsen bevarats, och tempot är lugnare. Här skyddas kusten inte av något rev. Även på Lamu förekommer en och annan försäljare på stränderna, men inte lika påflugna som på stränderna i söder.

Lamu nås bekvämast med flyg från Nairobi eller Mombasa.
 

Strand.Strand.

Strandhotell

Det ligger ett stort antal turisthotell av god standard på både den norra och den södra kusten. Hotellen som anlitas av svenska resebolag håller i regel fullgod standard. Alla strandhotell utom de allra enklaste har pool.

 

Mer om Kenyas kust

Vägen dit: Kusten nås lättast med flyg – Mombasa har en internationell flygplats, och även områdena längre norrut längs kusten kan nås med inrikesflyg.

Om du har Nairobi som utgångspunkt når du kusten på cirka en timme med inrikesflyg. Bilvägen får du avsätta en dag för att nå Mombasa.

Safari från kusten

Längs kusten är djurlivet måttligt. Aporna vaknar med det första ljuset och kan vara mycket aktiva i träden och palmerna längs stränderna under de tidiga morgontimmarna. Du kan få se både babian, grön markatta och svartvit guereza.

Det finns dock flera parker med större djur inom räckhåll från kusten. Några mils resa inåt land från Diani och Tiwi ligger Shimba Hills, med Kenyas enda bestånd av sabelantilop. Fråga på hotellet om arrangerade turer dit, och det går även att hyra en taxi och åka dit på egen hand.

Det går att åka till Tsavo och Amboseli från såväl södra som norra kusten, med antingen bil eller safariflyg. Det går även att göra längre safariresor till t ex Masai Mara med flyg.

Nära gränsen mot Somalia, cirka 10 mil norr om Lamu, ligger reservaten Kiunga (marint), Dodori och Boni. 10–12 mil inåt landet ligger apreservatet Tana River Primate, där sju slags apor förekommer. Några mil bortom detta ligger Arawale, den enda park i Kenya där du kan hitta hirolaantilop. Resor på egen hand i den här delen av Kenya kan dock vara osäkra på grund av rånrisken och närheten till gränsen mot Somalia.

Fiske

Havsfisket efter bland annat marlin, tonfisk och sailfish längs Kenyas kust betraktas som bra.

Mer om fiske