Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

På väg över Ngorongorobergen i Tanzania. Serengeti nästa.

På väg över Ngorongorobergen i Tanzania. Serengeti nästa!

Planera safari:

Bra safarirutter

De flesta safaripaketresor från Sverige går till i stort sett samma parker. Dessa normalrutter eller normalprogram är bra, då de är säkra kort när det gäller chanserna att se mycket djur och djur av många olika slag.
 

Den djurrika Ngorongorokratern finns med på de flesta safarier i norra Tanzania.Den djurrika Ngorongorokratern finns med på de flesta safarier i norra Tanzania.

Bra safarirutter i norra Tanzania

De flesta safarier i Tanzania görs i safariområdena i norr, där Serengeti, Ngorongorokratern, Lake Manyara, Tarangire och Arusha National Park är de bästa parkerna.

Huvudresmål

Serengeti National Park är det givna huvudresmålet i norra Tanzania. Parken erbjuder en bra safariupplevelse året om och kan kombineras med andra parker eller vara det enda resmålet på kortare safariresor med flyg.

Ngorongorokratern har ett utmärkt djurliv, men är inte stor nog att hålla för mer än i stort sett en dags djurskådning.
 

Karta över norra Tanzania.Arusha Airport (ARK/HTAR)Kilimanjaro National Park Arusha  National Park Lake Manyara National Park Serengeti National Park Ngorongoro Conservation Area Tarangire National Park Ngorongoro Conservation AreaSerengeti National ParkMasai Mara National Reserve (Kenya)Lake Manyara  National ParkTarangire National ParkArusha  National ParkKilimanjaro National ParkNairobi  National Park (Kenya)Amboseli National Reserve (Kenya)Lake EyasiLake NatronVictoriasjönLake Magadi (Kenya)Kilimanjaro International Airport (JRO/HTKJ)Jomo Kenyatta International Airport (NBO/HKJK)

Klassisk safari
7 dagar

Lake Manyara. En övernattningar.
Serengeti. Två övernattningar.
Ngorongoro. Två övernattningar.
Tarangire. En övernattning.

I norra Tanzania är Serengeti huvudresmålet på en bra fullängdssafari, och övriga parker som nämns nedan ligger längs vägen till Serengeti. Den sammanlagda restiden är därmed i stort sett konstant (16–17 timmar) oavsett vilka parker som besöks. Till skillnad från i Kenya görs en hel del av resandet inne i parker, dvs i områden där det går att se djur.

Alla parkerna på denna klassiska rutt är bra, sevärda och djurrika, och rutten går genom omväxlande och ofta vacker natur med många storslagna vyer. Rutten får något av rundresekaraktär av att fyra parker besöks, med kortare vistelser i var och en. Safarin börjar och slutar i Arusha. Bra chans att se big five.

Vinter- och vårsafari – december till juni
6–7 dagar

Lake Manyara. En övernattning.
Serengeti. Tre eller fyra övernattningar.
Ngorongoro. En övernattning.

Under december till juni är Serengeti som bäst, samtidigt som djurmängderna i Tarangire kan vara osäkra. Det innebär att du under denna tid kan välja bort Tarangire från safariprogrammet ovan och i stället lägga den tiden i Serengeti, som är safarins bästa resmål. Rutten blir ännu vassare om du minskar tiden i Ngorongoro, också i det fallet till förmån för Serengeti. Bra chans att se big five.

Undvik dock april och maj då du kan räkna med mycket regn.

Höstsafari – augusti till november
7 dagar

Serengeti. Tre övernattningar.
Ngorongoro. En övernattning.
Tarangire. Två övernattningar.

Under augusti till oktober är Tarangire mycket bra. I Serengeti är migrationen visserligen inte på plats, men den här perioden brukar vara en bra rovdjurstid och en bra djurtid i övrigt. Rutten ger en bra säsongsanpassad safari med den bästa djurskådningen. Inte minst kan du få se väldigt mycket elefanter i Tarangire, och du har bra rovdjurschanser i alla parker. Chans att se big five. Noshörningarna i Ngorongorokratern håller ofta en låg profil så års, då de ogillar dammet och blåsten, och ses sällan på nära håll under hösten.

Serengetisafari
6–7 dagar

Serengeti. Fyra eller fem övernattningar.
Ngorongoro. En övernattning.

Serengeti är den djurmässigt bästa parken och har en klassisk afrikansk savannmiljö. Ett spännande ruttalternativ är därmed att koncentrera dig helt på Serengeti. Nackdelen är att Serengeti är den längst bort belägna av parkerna, vilket ger lång restid – det tar omkring sju timmar att köra från Arusha till centrala Serengeti. Därför kan ett besök i och en övernattning vid Ngorongorokratern med fördel läggas till på t ex hemvägen. December till mars, då Serengeti är som allra bäst, är en utmärkt tid för denna rutt. Bra chans att se big five.

Kortad normalsafari – undvik de sämsta vägarna 1
5–6 dagar

Ngorongoro. En eller två övernattningar.
Lake Manyara. En övernattning.
Tarangire. Två eller tre övernattningar.

Du som vill slippa de längsta respassen eller vill undvika de sämsta vägarna kan fundera på att stryka Serengeti, som ligger längst bort av parkerna. Den totala restiden mellan parkerna minskar i och med det med 7–8 timmar. Kvar blir en omväxlande safari med bra chanser på många djur och många arter. Chans på big five.

Den här rutten är bäst under augusti–oktober då Tarangire är som bäst.

Undvik de sämsta vägarna 2
4–5 dagar

Lake Manyara. En övernattning.
Tarangire. En till tre övernattningar.

Resvägen till de här parkerna går nästan enbart på asfalt – bara den sista milen till Tarangire går på bushväg. Inne i parkerna är det bushväg, i Lake Manyara bra sådan, i Tarangire varierande från bra till dålig. Den totala restiden till och mellan parkerna är cirka 6 timmar.

Den här rutten är bäst under augusti–oktober då Tarangire är som bäst. Du kan räkna med att få se många djurarter, men inte big five – noshörning kan inte ses i dessa parker. Båda parkerna är bra elefantparker.

Minisafari
4 dagar

Ngorongoro. Två övernattningar.
Lake Manyara. En övernattning.

Denna minisafari har en sammanlagd restid på cirka 8 timmar, mestadels på bra väg. Vägen uppe på Ngorongorokraterns kant är dock dålig och nedfarts- och uppfartsvägarna till/från kratern är mycket dåliga.

Du kan få se gott om djur och många olika djurarter. Det finns en liten chans att se big five, men förmodligen får du inte se leopard. Rutten fungerar bra året om (men undvik april och maj då du kan räkna med mycket regn).

Safari med flyg
4 dagar eller mer

Serengeti. Tre övernattningar eller fler. Lämpligast är att utgå från Arusha, men det går även att flyga (via Arusha) från Dar es Salaam och Zanzibar.

Du flyger från/via Arusha till Serengeti, och flyger efter safarin tillbaka samma väg. Det är ett snabbt sätt att komma till ett mycket bra safariområde utan att resa på dåliga bushvägar. Serengeti är en tillräckligt bra park för att erbjuda bra safari på egen hand, utan att kombineras med andra parker.

Den bästa djurtiden är december–mars och juni, då migrationen uppehåller sig i Serengeti. Augusti–oktober kan också vara bra – räkna inte med att se migrationen då, men ofta ses mycket rovdjur så års. Big five kan ses i Serengeti, men då måste du under safarin besöka ett specifikt område (Moru Kopjes) för att se noshörning, som ändå inte säkert ses.

Flygtiden från Arusha till Serengeti är cirka en timme. Det går reguljärt safariflyg på denna rutt dagligen.

Endagstur
1 dag, inga övernattningar i bushen

Ett par parker ligger tillräckligt nära Arusha för att kunna besökas under dagsturer. Då åker du från Arusha på morgonen, besöker parken under dagen, och återvänder till Arusha på kvällen.

Tarangire. Sammanlagd restid 4 timmar. Asfaltsväg den största delen av resvägen och bushvägar av varierande kvalitet i parken. Ett bra val under augusti–oktober.

Lake Manyara. Sammanlagd restid 4 timmar. Asfaltsväg hela resvägen och bra bushvägar i parken. Kan besökas året om (men undvik april och maj då du kan räkna med mycket regn).

Arusha National Park. Sammanlagd restid 2 timmar. Asfaltsväg och dålig bushväg till parken, bushvägar av varierande kvalitet i parken. Kan besökas året om (men undvik april och maj då du kan räkna med mycket regn).
 

Paus vid gränsen till södra Serengeti i Tanzania.Paus vid gränsen till södra Serengeti i Tanzania.

Bra safarirutter i södra Tanzania

Reseutbudet till parkerna i södra Tanzania är begränsat. Resorna är dyrare, samtidigt som mängden besökare är mindre än i norra Tanzania och Kenya.
 

Karta över södra Tanzania. Zanzibar International Airport (ZNZ/HTZA) Udzungwa National Park Mikumi National Park Nyerere National Park & Selous Game Reserve Ruaha National Park Mikumi National ParkNyerere National Park & Selous Game ReserveSaadani National ParkRuaha National ParkRungwa & Kizigo Game ReservesZanzibarJulius Nyerere International Airport (DAR/HTDA)

Safari med flyg
5–9 dagar

Selous. Två till fyra övernattningar.
Ruaha. Två till fyra övernattningar.

Avstånden i safariområdena i södra Tanzania är stora, och även om det är möjligt att resa i bil är en flygsafari det smidigaste. Följande rutt är då lämplig, då dessa parker har de bästa flygförbindelserna. Den utgår från Dar es Salaam eller Zanzibar. Den bästa tiden att besöka området är under torrperioden juli–oktober/november, då djuren samlas i områdena kring de större vattendragen. Under resten av året faller mer regn, men januari och februari är ofta torrare, så dessa månader fungerar som alternativ.
 

På väg från norra Selous med safariflyg.På väg från norra Selous med safariflyg.

Bra safarirutter i Kenya

De flesta safarier i Tanzania görs i safariområdena i centrala och sydvästra Kenya, där parkerna Masai Mara, Lake Nakuru, Samburu/Shaba, Mount Kenya och Lake Naivasha är vanliga resmål. Laikipiaplatån ligger också i detta område, men finns inte med på särskilt många resor.

Tsavo och Amboseli i sydöstra Kenya får också många besökare, inte minst sådana som utgår från badresmålen på Kenyas kust.

Ressträckorna på de flesta safarirutter i centrala och sydvästra Kenya är längre än motsvarande rutter i norra Tanzania, beroende på att de kenyanska parkerna ligger mer utspridda.

Huvudresmål

Masai Mara är Kenyas främsta safariresmål. Parken erbjuder en bra safariupplevelse och kan kombineras med andra parker eller vara det enda resmålet på kortare safariresor med flyg.
 

Karta över centrala Kenya.Lake NaivashaAberdare National ParkSamburu, Shaba och Buffalo Springs National ReserveMount Kenya National ParkLake Nakuru National ParkMasai Mara National ReserveSerengeti  National Park (Tanzania)Hells's Gate National ParkMount Longonot National ParkLake Bogoria National ReserveLake BaringoLake MagadiNairobi National ParkOl Doinyo Sapuk National ParkMwea National ReserveMeru National ParkLaikipiaplatånVictoriasjönKakamega Forest National ReserveMasai Mara National ReserveLake Nakuru National ParkSamburu, Shaba och Buffalo Springs National ReserveMount Kenya National ParkJomo Kenyatta International Airport (NBO/HKJK)

Klassisk safari
6–7 dagar

Samburu/Shaba. Två övernattningar.
Lake Nakuru. En övernattning.
Masai Mara. Två övernattningar.

Denna klassiska safarirutt i Kenya fungerar bra som förstagångssafari. Parkerna som besöks hör till de bästa i Kenya och har olika specialiteter i fråga om djurarter. Safarin har rundresekaraktär med en hel del restid mellan parkerna (sammanlagt uppåt 25 timmar). Det innebär att du får se en hel del av landet (du passerar ekvatorn, Mount Kenya m m). Safarin börjar och slutar i Nairobi. Chans på big five.

Det förekommer varianter av rutten med ytterligare någon övernattning och besök i ytterligare någon park, t ex Mount Kenya National Park eller Aberdare National Park.

Safari med kortare resväg
4–7 dagar

Lake Nakuru. En eller två övernattningar.
Masai Mara. Tre eller fler övernattningar.

Denna safarirutt ger mindre sammanlagd restid (ca 15 timmar). Djurlivet i de båda parkerna kompletterar varandra och du har chans att se big five.

Den här rutten fungerar också om du har färre än de normala sex eller sju safaridagarna till förfogande.

Minisafari
3–4 dagar

Lake Nakuru. Två övernattningar.
Eventuellt Lake Naivasha, som ligger på vägen. Ingen eller en övernattning.

Följande rutt kan väljas om du har kort tid till förfogande eller om du t ex reser med barn och vill undvika långa respass. Safarin utgår från Nairobi och går på asfaltsväg. Den totala restiden är cirka 6 timmar. Nackdelen med rutten att du inte har chans att se elefanter (dvs ingen chans att se big five) eller geparder.

Safari med flyg
4 dagar eller mer

Masai Mara. Tre övernattningar eller fler. Lämpligast är att utgå från Nairobi, men det går även flygsafarier från Mombasa (då blir flygtiden längre).

På en flygsafari flyger du ut till en park och tillbringar hela safarin där. Flygresan från Nairobi tar cirka en timme, och du slipper långa resor på dåliga landsvägar.

Masai Mara är den bästa parken att besöka på detta sätt, då den har det mest attraktiva djurlivet bland de kenyanska parkerna. Du kan resa när som helst på året (men undvik april och maj då du kan räkna med mycket regn), men augusti–oktober är bäst, då migrationen normalt uppehåller sig i Masai Mara vid denna tid. Chans att se big five.

Det går även safariflyg till andra parker, men de flesta av dessa är för små för att erbjuda intressant djurskådning under mer än en heldag. Tsavo är betydligt större än Masai Mara och tål därmed vistelser om flera dagar, men kan inte mäta sig med Masai Mara i fråga om djurliv.
 

Solio, ett privat reservat i centrala Kenya.Solio, ett privat reservat i centrala Kenya.

Off the beaten track

Utöver rutterna som beskrivs ovan finns många andra spännande ruttalternativ i både Tanzania och Kenya, inte minst för dig som vill resa off the beaten track. I regel får du dock se flest djur på rutterna och i områdena som nämns ovan.  

 

Lathund

Du som inte orkar läsa allt på den här sidan kan du nöja dig med följande tips:

Tips 1: I Tanzania

Åk till Serengeti för att se mycket djur, bland dem kattdjur

Åk till Ngorongorokratern för att se noshörning (och därigenom öka chanserna att se big five), kattdjur och många andra djur.

Lägg till Lake Manyara och/eller Tarangire för att se fler naturtyper och ännu större chanser att se elefanter på nära håll.

Olika kombinationer av dessa parker erbjuds av en mängd resebolag. Den bästa tiden på året är december–mars samt juni, då migrationen uppehåller sig i Serengeti. Augusti–oktober är en bra tid att se rovdjur (och under senare halvan av oktober anländer migrationen i regel till Serengeti).

Tips 2: I Kenya

Åk till Masai Mara för att se mycket djur, bland dem kattdjur. Åk till Lake Nakuru för att se noshörning (och därigenom öka chanserna att se big five).

Lägg till Samburu/Shaba för att se fler naturtyper och ytterligare några däggdjursarter.

Olika kombinationer av dessa parker erbjuds av en mängd resebolag. Den bästa tiden på året är augusti–oktober, då migrationen uppehåller sig i Masai Mara.

Tips 3: Tiden på året

Normalrutterna som resebolagen erbjuder är inte anpassade till att djurläget i en och samma park kan variera under året. Du kan få en ännu bättre safari om du i stället för en normalresa väljer en resa till parker som är på topp just när du ska åka.

Mer om safarisäsonger

Tips 4: Safari i bil eller med flyg

De flesta av safarirutterna nedan är tänkta för bilburna safarier, som är de vanligaste. Några förslag på flygburna safarier finns också med, då de är ett bra alternativ för resenärer som vill undvika att resa på dåliga vägar.

Om du inte är priskänslig kan du låta skräddarsy ett program som med flyg besöker vilken kombination av parker som du önskar. Det innebär att de bilburna safarirutterna nedan kan göras även med flyg, men till högre kostnad.

Mer om safari i bil
Mer om safari med flyg

 

 

Oroade dvärgmanguster i Tarangire i Tanzania.