Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

"Kilimanjaro", Afrikas högsta berg och ett tanzaniskt öl.

"Kilimanjaro", Afrikas högsta berg och ett tanzaniskt öl.

Safari Patrol:

Safariordlista

A

Arusha

Provinshuvudstad i nordöstra Tanzania. Utgångspunkt för de flesta safarier i norra Tanzania, t ex till Serengeti och Ngorongoro.

Mer om Arusha

B

Ballongsafari

En djurskådningsfärd med varmluftsballong. Ballongsafarier erbjuds i t ex Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania.

Mer om djurskådning

Banda

En hyrstuga. Standarden är oftast enkel, men det förekommer även högre standard och ibland personal.

Mer om logi

Big five

Samlingsnamn för fem stora djurarter som förr var en åtråvärd trofésvit för jägare:
· Afrikansk elefant
· Noshörning
· Afrikansk buffel
· Lejon
· Leopard.

Mer om big five

Bilharzios

En parasitsjukdom som sprider sig i stillastående vatten. Kallas även snäckfeber. Kan vara dödlig om den inte behandlas, även om dödligheten är låg. Undvik att dricka, bada/vada i och diska/tvätta i sötvattensjöar och långsamt flytande vattendrag. Bilharzios finns inte i klorerade pooler, saltvatten, sodasjöar eller tillfälliga vattenpölar.

Mer om hälsa

C

Campingsafari

Safari med enklare logi i småtält av mindre modell, typ fjälltält, och med sovsäck och madrass/liggunderlag som bädd. Gemensamma hygieninrättningar, som ofta är enkla, t ex torrdass och rinnande kallt vatten (om det finns vatten alls). Ofta lagas maten av en medföljande kock.

Mer om logi

D

Dar es Salaam

Stad på Tanzanias fastland, nära Zanzibar. Utgångspunkt för många safarier i södra Tanzania, t ex till Mikumi och Selous.

Mer om Dar es Salaam

Djurskådningstur

En långsam färd med safarifordon i en park eller ett annat djurområde. Syftet är att hitta och titta på djur. De flesta safarifordon har takluckor så att safariresenärerna kan stå upp och se bättre under djurskådningen.

Mer om djurskådning

E

Endemisk art

En lokal djur- eller växtart – en art som inte finns någon annanstans.

F

Flygsafari

En safari på vilken transporterna mellan parkerna görs med (mindre) flygplan. Väl på plats i parkerna sker djurskådningen från fordon eller till fots.

Mer om safari med flyg

G

Game drive

Detsamma som djurskådningstur.

Great Rift Valley

En enorm förkastningsdal/gravsänka som sträcker sig från Jordanfloden till Mocambique och som skär genom Tanzania och Kenya. Vissa parker ligger i förkastningsdalen, bl a Lake Nakuru i Kenya och Lake Manyara i Tanzania. Ett svenskt namn på dalen är Stora sprickdalen.

Guidechaufför

En lokal safarichaufför, som både kör safarifordonet och guidar på engelska.

Mer om guider

H

Hakuna matata

Ett uttryck på swahili – "inga problem", "det ordnar sig".

Hovdjur

Djur som har hovar. Dit hör en mängd olika slags gräsätande arter, t ex elefant, giraff, zebra, afrikansk buffel, olika antiloper m m.

Mer om hovdjur

J

Jambo

En informell hälsningsfras på swahili. Betyder "hej". Svara "jambo".

Jomo Kenyatta

Namnet på Kenyas första president. Numera namnet på Nairobis internationella flygplats (NBO/HKJK).

Julius Nyerere

Namnet på Tanzanias första president (som hade smeknamnet mwalimu, läraren). Numera namnet på Dar es Salaams internationella flygplats (NBO/HKJK).

K

KATO

Kenya Association of Tour Operators. Branschorganisation för mer än 250 kenyanska safarioperatörer.
Webbplats: www.katokenya.org

Kenya

Safariland i Östafrika. Där ligger kända parker som Masai Mara och Amboseli.

Mer om Kenya

KES

Kenyanska shilling, dvs valutan i Kenya.

Mer om pengar och reskassa

Kilimanjaro

Afrikas högsta berg (5 895 m), beläget i norra Tanzania. Kan bestigas av amatörer på 5–6 dagar. Den närbelägna flygplatsen Kilimanjaro International Airport trafikeras av reguljärflyg från bl a Europa. "Kilimanjaro" är även namnet på ett ljust tanzaniskt öl.

Mer om Kilimanjaro

Kiswahili

Ordet "swahili" på det östafrikanska språket swahili.

Kopje

En kulle eller klippa av frilagt urberg (gnejs och granit) som reser sig ur slätten. Kopjes förekommer rikligt i Serengeti och kring Victoriasjön. De drar ofta till sig djur och är bra ställen att leta efter kattdjur på. Kallas ibland även granitöar.

Korta regnen

Lokal benämning på regnperioden som infaller i november. Det mesta regnet kommer i form av skurar under kvällar och nätter.

Mer om safarisäsonger

KPSGA

KPSGA (Kenya Professional Safari Guides Association) är en kenyansk branschförening för safariguider, syftande till att verka för hög kvalitet bland guiderna. Medlemmarna i föreningen bär en guidelegetimation synligt när de är i tjänst.
Webbplats: www.safariguides.org

KQ

Förkortning som står för flygbolaget Kenya Airways.

KWS

Kenya Wildlife Service. Myndigheten och parkvaktskåren som administrerar och bevakar nationalparkerna i Kenya.
Webbplats: www.kws.org

L

Lamu

En ö utanför norra delen av Kenyas kust. Lamu är känd för sin lugna atmosfär och sitt arabiska kulturarv.

Land Rover

Safarifordon med plats för upp till sex safariresenärer (antalet beror på fordonsmodellen). Har permanent fyrhjulsdrift, differentiallås samt hög- och lågväxlar. De flesta modeller är dieseldrivna.

Mer om safarifordon

Landcruiser

Safarifordon med plats för upp till sex safariresenärer (antalet beror på fordonsmodellen). Har två- och fyrhjulsdrift, differentiallås samt hög- och lågväxlar. De flesta modeller är dieseldrivna.

Mer om safarifordon

Lodge

Ett vildmarkshotell med logi i bungalower eller andra byggnader. Rummen har i regel eget badrum med toalett och dusch eller badkar. De flesta lodger har restaurang och bar. Många har även t ex souvenirbutik, observationsplatser eller swimmingpool.

Mer om logi

Långa regnen

Lokal benämning på regnperioden som infaller i april–maj. Årets mest intensiva regnperiod. Lågsäsong för safariturismen.

Mer om safarisäsonger

M

Malaria

En (blodparasit-) sjukdom som sprids av myggor. Kan vara dödlig om den inte behandlas.

Mer om malaria

Masai Mara

Ett välkänt nationalreservat i sydvästra Kenya. Kenyas främsta park. Kallas även för Mara.

Mer om Masai Mara

Massajer

En stam som lever i södra Kenya och norra Tanzania, dvs i ländernas bästa safariområden. Lever av boskapsuppfödning. Förr en fruktad krigarstam. Massajerna känns igen på de röda kläderna.

Mer om folken i Kenya
Mer om folken i Tanzania

Migration

Djurvandring. Syftar ofta på den ständiga vandring mellan betesmarker som fler än en miljon gnuer och zebror i Masai Mara- och Serengetiområdet gör.

Mer om migrationen

Minibuss

Ett (oftast) tvåhjulsdrivet safarifordon med plats för sex safarideltagare. Fyrhjulsdrivna minibussar förekommer också, men är inte lika vanliga.

Mer om safarifordon

Mombasa

Östra Afrikas största hamnstad, belägen på Kenyas östkust. Omgiven av fina stränder med badhotell.

Mer om Mombasa

Moshi

Stad i norra Tanzania, belägen vid Kilimanjaros fot. De flesta resenärer som bestiger Kilimanjaro tillbringar en eller två nätter i Moshi.

Mer om Kilimanjaro

Mount Kenya

Kenyas högsta berg (5 199 m), tillika Afrikas näst högsta. Det är en slocknad vulkan i centrala Kenya, och kan bestigas av amatörer.

Mer om Mount Kenya

Mount Meru

En slocknad vulkan (4 566 m) i Arusha National Park strax utanför staden Arusha i norra Tanzania. Berget kan bestigas av amatörer på 2–3 dagar.

N

Nairobi

Kenyas huvudstad, belägen mitt i landets södra halva. De flesta safarier i Kenya utgår från Nairobi.

Mer om Nairobi

Nationalpark och nationalreservat

Naturskyddsområden. Nationalparker skyddas av strängare regler än andra typer av parker/reservat.

Mer om parker i Kenya
Mer om parker i Tanzania

Nattsafari

Fordonsburen djurskådning i mörkret. Handhållna strålkastare används för att upptäcka djuren.

Mer om djurskådning

Ngorongoro

En 20 km vid krater som bebos av ett rikt djurliv. Bästa platsen i Tanzania att se noshörning. Ligger i Ngorongoro Conservation Area i norra Tanzania.

Mer on Ngorongoro

O

Observationsplats

Plats på lodge/tältcamp där det går att spana på djur i den omgivande terrängen. Utsiktsplatser i parker fungerar ofta också som observationsplatser.

Mer om djurskådning

P

Park

Samlingsnamn för naturskyddsområden, t ex nationalparker och viltreservat.

Mer om parker i Kenya
Mer om parker i Tanzania

Parkentré

Infart i park där entréavgiften (som normalt ingår i priset om du åker på en paketresa) erläggs. Entrén bevakas av parkvakter. Vissa parker har toaletter, kiosk och information om parken vid entrén.

Parkvakt, ranger

En uniformerad (och ofta beväpnad) vakt som bevakar en park och skyddar djuren och besökarna från varandra. En viktig uppgift är att förhindra tjuvjakt.

Pemba

Ö i Indiska oceanen utanför Tanzanias kust, strax norr om Zanzibar. Ett dykresmål i världsklass. Pemba och Zanzibar utgör tillsammans staten Zanzibar, som är den ena av staterna i Förenade Republiken Tanzania. Den andra staten är fastlandsdelen Tanganyika.

Mer om Pemba

Primat

Samlingsnamn på apor (t ex babianer och markattor) och halvapor (t ex bushbabies/galagoer). De primater som oftast ses på safariresor är markattor och babianer. Vilda schimpanser finns i västra Tanzania. Introducerade bestånd av schimpanser finns också på spridda platser.

Mer om primater

R

Resebolag

Ett (svenskt) bolag som säljer resor, i det här fallet till Afrika. Resebolaget anlitar en safarioperatör i Kenya eller Tanzania att sköta alla lokala arrangemang och tjänster.

Rispåse

En tygpåse fylld med vanligt (okokt) matris. Används som stabiliserande underlag för kameror eller kikare. Utmärkt för att undvika skakiga safaribilder. Kan som alternativ fyllas med torkade bönor eller makaroner.

Mer om rispåsar

Rovdjur

Ett djur som äter andra djur (det finns undantag – jättepandan i Asien tillhör rovdjuren, men äter inte kött). Dit hör en mängd olika arter, t ex kattdjuren (lejon, gepard, leopard m m), hunddjuren (schakal, öronhund, Afrikansk vildhund), genetter, manguster m m.

Mer om rovdjur

S

Safari

En vildmarksresa med djurlivet i fokus. Betyder "resa" på swahili. Safari är även namnet på ett tanzaniskt öl.

Mer om safari i Kenya och Tanzania

Safariguide

En djur- och naturkunnig guide, som oftast följer med under hela safarin och även fungerar som reseledare.

Mer om guider

Safarioperatör

Ett lokalt resebolag som sköter de praktiska arrangemangen, tillhandahåller safarifordon, chaufför, annan utrustning m m.

Mer om safarioperatörer

Safaritält

Ett större tält med sängar, vidhängande WC och dusch samt plats för (normalt) två personer. Kallas ibland Hemingwaytält.

Mer om logi

Savann

Ekosystem med två huvudkomponenter: gräs och träd. En savann kan vara allt från öpen gräsmark med spridda träd till skogsmark där träden står glest nog för att solen ska nå marken och ge förutsättningar för gräs. Savannerna i östra och norra Östafrika är torrare (250–1 000 mm nederbörd om året), medan savannerna i söder och väster är fuktigare (1 000–1 500 mm).

Mer om savanner och skogar

Self-drive

Du kör safarifordonet själv, i stället för att som normalt åka med en lokal chaufför. Den här formen av safari är ganska ovanlig i Tanzania och Kenya.

Mer om safari i bil

Serengeti

En känd nationalpark i norra Tanzania. Tanzanias bästa park.

Mer om Serengeti

Sodasjö

Sjö med hög koncentration av salter som har lakats ur den vulkaniska berggrunden. De flesta sodasjöar är grunda och saknar utlopp. När vattnet som rinner till med tiden avdunstar blir salterna kvar i sjön, så att salthalten gradvis ökar. Vattnet är otjänligt som dricksvatten. Flamingor trivs i sodasjöar, som förekommer bland annat i Great Rift Valley.

Stenstaden, Stone Town

Den gamla arabiska stadsdelen i staden Zanzibar, som är den största staden på ön med samma namn.

Swahili

Det gemensamma språk som talas (normalt som andraspråk) av de flesta östafrikaner. Språket var ursprungligen en blandning av afrikanska bantuspråk och arabiska, och uppstod bland swahilistammarna längs kusten. Senare har portugisiska, tyska och engelska inslag tillkommit. Swahili och engelska är de officiella språken i både Tanzania och Kenya. (Ibland kallas språket kiswahili, vilket är vad det heter på swahili.)

Mer om språk

T

Tanapa

Tanzania National Parks. Myndigheten och parkvaktskåren som administrerar och bevakar nationalparkerna i Tanzania.
Webbplats: www.tanzaniaparks.com

Tanzania

Land i Östafrika. Här ligger kända safariparker som Serengeti och Ngorongoro, liksom ön Zanzibar och Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.

Mer om Tanzania

Tanzanit

En (oftast) blå (zoisit-) ädelsten som bryts i gruvor sydost om Arusha i norra Tanzania. Den förekommer inte någon annanstans i världen. Dess naturliga färg kan skifta mellan safirblått, violett och grönt, men en stor andel av de brutna stenarna ges en blå idealfärg genom upphettning. Hårdheten är bara 6,5 på Mohs hårdhetsskala (dvs ungefär samma hårdhet som kvarts), vilket gör tanzaniter mindre lämpade för smycken som bärs dagligen, t ex förlovnings- och vigselringar.

TATO

Tanzania Association of Tour Operators. En branschorganisation för drygt 200 tanzaniska safarioperatörer.
Webbplats: www.tatotz.com

Tusker

Engelskt smeknamn på en elefant med osedvanligt stora betar. Även namnet på ett kenyanskt öl.

TZS

Tanzaniska shilling, dvs valutan i Tanzania. Går inte att växla i Sverige, utan du får växla i Tanzania.

Mer om valuta och reskassa

Tältcamp

Safarilogi i möblerade safaritält, i regel avsedda för två personer. Tälten har i regel eget badrum (som nås inifrån tältet) med toalett och dusch. Måltiderna serveras i en restaurang eller ett mässtält. Många större tältcamper har t ex souvenirbutik, andra byggnader eller swimmingpool.

Mer om logi

U

Ugali

Lokal maträtt, en gröt vanligtvis gjord på majsmjöl. Tämligen smaklös i sig, men äts med mer smakrik sås.

V

Viltreservat, game reserve

En typ av naturskyddsområde som finns i Tanzania. Reglerna som skyddar denna typ av park är mindre stränga än de som skyddar t ex nationalparker.

Mer om parker i Tanzania
Mer om parker i Kenya

Z

Zanzibar

Ö i Indiska oceanen utanför Tanzanias kust. Ett populärt badresmål. Det lokala namnet på ön är Unguja, medan Zanzibar är namnet på den stat (bestående av öarna Unguja och Pemba) som tillsammans med fastlandsstaten Tanganyika utgör Förenade Republiken Tanzania.

Mer om Zanzibar

Ö

Östafrika

Ett samlingsnamn på Kenya, Tanzania och Uganda. Ibland räknas också andra länder i regionen in, t ex Rwanda, Burundi, Etiopien och/eller Somalia.

 

Länkar på sidan

A B C D E F G H I J K L M N O P Q

R S T U V X Y Z Å Ä Ö