Praktiska och bekväma skodon på safarin.
Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se
Planera safari:
Bagagelista för safari
Listorna Kläder och Övrigt nedan visar ett rimligt bagage för en normal safari med logi på hotell, lodger och tältcamper. De flesta plagg och artiklar har du förmodligen redan hemma. Använd dem, du behöver inte skaffa särskilda safarikläder eller safariprylar.
På mer expeditionsartade safarier behöver du sannolikt ytterligare bagage. Inför en sådan resa bör du få en lista över lämpligt bagage från researrangören. Sådana safarier hittar du dock sällan i det normala reseutbudet.
Kläder
Underkläder
Normal åtgång.
Strumpor/sockor
Några par för kvällsbruk.
I vissa parker förekommer tsetseflugor, vars bett gör ont (och som kan sprida sömnsjuka med betten). Tjocka sockor kan skydda mot bett i fötterna, som flugorna gärna ger sig på. Om du har ett par i dagspackningen kan du ta på dem om du hamnar i ett område med mycket tsetseflugor.
T-skjortor/linnen /piké
Bra dagsplagg i det varma klimatet.
Några bomullsskjortor
Långärmat skyddar mot sol på dagen och mot malariamyggor på kvällen.
Varm tröja eller vindtät jacka
För djurskådningsturer på morgon och kväll – det drar i det öppna fordonstaket. Under nätter på högre höjd kan det vara småkallt. Tröjan/jackan behövs sällan på den mer jämnvarma kusten.
Kortbyxor/kjol
Bra dagsplagg i det varma klimatet.
Tunna långbyxor eller klänningar
För kvällsbruk. Ta med bekväma plagg, finkläder behövs sällan.
Långbyxor är också bra vid vandringar i gräs eller snårig vegetation.
Sandaler
Sandaler är sköna och kan lätt tas av t ex under bilresor.
Andra skor
Sandaler har nackdelen att inte skydda mot insekter, taggar på marken m m. Ett par träningsskor, kanvasskor eller liknande kan användas i stället. Finskor behövs inte, men vissa restauranger ser helst att du inte bär sandaler.
Kängor behövs bara om du ska ut och vandra på allvar i bushen. Ett par gymnastikskor fungerar också för det ändamålet (t ex om det står någon dags bushvandring på reseprogrammet), men ger inte ett lika bra skydd mot t ex taggar.
Huvudbonad
Mot zenitsolen. Gärna en bredbrättad hatt. Sådana brukar finnas att köpa längs safarivägen (men köp hatten hemma om du vill ha en som är jättesnygg). En skärmmössa fungerar också bra på bilburna safariresor.
Köp inte med dig en tropikhjälm, oavsett hur ändamålsenlig eller häftig du tycker att den vore. Tropikhjälmen har kolonialmaktsvibbar och kan uppfattas negativt av lokalbefolkningen.
Badkläder
Om det finns pool på de hotell, lodger och tältcamper som du
ska bo på.
Övrigt
Flygbiljetter
E-biljetter har blivit allt vanligare. Se till att få med dig själva e-biljetten, inte en bekräftelse på att du har bokat biljetten eller liknande.
Bokningsbekräftelse och reseprogram
Kontrollera att materialet innehåller telefonnummer eller annan kontaktinformation till den lokala safariarrangören, så att du kan få kontakt om problem skulle uppstå, t ex flygförseningar.
Pass och visum
Svenskar behöver ett giltigt pass och visum för att besöka Kenya och Tanzania (visum kan lösas vid ankomsten).
Pengar/bankkort/resecheckar
Reseförsäkring
Kolla upp om reseförsäkring ingår i hemförsäkringen. Köp annars till en separat.
Kikare
Djurskådarens viktigaste hjälpmedel. Bäst är att ha en egen, eftersom kikaren ska ställas in för att passa användarens ögon, men det funkar hyggligt att dela kikare med ditt ressällskap om ni har ungefär likadan syn.
Kamera och minneskort/film
Typen av kamera (och om du alls ska ha med någon) bör styras av ditt fotointresse.
Reservbatterier till kameran
Glöm inte batteriladdaren (mer om adaptrar finns nedan).
Adapter för vägguttag
I Tanzania och Kenya används trehålsuttag av brittisk typ med fyrkantiga stift, 220240 V, 50 Hz. På de flesta lodger finns eluttag på rummet. På tältcamper finns ofta möjlighet att ladda batterier i receptionen eller baren om det inte finns uttag i tältet.
Solglasögon
Mot sol och ljusreflektion. När du står upp i takluckan under djurskådningsturer kan solglasögonen också skydda mot vägdamm. En halsrem till solglasögonen kan vara praktisk, eftersom de ofta åker av när kameran och kikaren ska användas.
Väckarklocka
Inte nödvändig eftersom det går att beställa väckning, men egen väckarklocka är smidigare. Alternativt kan du använda mobiltelefonens alarmfunktion.
Ficklampa
Det är mörkt ute på kvällarna (t ex när du går till rummet efter middagen), så det blir lättare att se var du går med en lampa. På vissa lodger stänger de också av strömmen mitt på natten, och då hittar du lättare till toaletten om du kan lysa upp.
Med en bra ficklampa kan du söka efter djur kring lodgen eller tältcampen i mörkret. Du har då chans att se nattaktiva arter som inte visar sig när det är ljust ute, t ex genetter.
Fickkniv
För att fixa, laga och greja. En liten kniv räcker, du behöver inte beväpna dig mot vilda djur.
Penna
Behövs för att fylla i ankomst- och avreseformulär på flygplatserna.
Hygienartiklar
Allt som du använder normalt. Det mesta finns att köpa på lodgerna, men urvalet kan vara litet.
Medicin och plåster
Medel mot malaria, magproblem, sömnproblem (nätterna kan vara varma och djuren högljudda), huvudvärk, smärta (sår och insektsbett). Ett bra desinfektionsmedel är bra om du sticker eller river dig, eftersom sår snabbt blir infekterade – ha med det i handbagaget, så att du kan rengöra direkt.
Solskyddsmedel
Solen är mycket stark och dagarna ute i den kan bli långa. Också under fordonets soltak får du mycket sol på dig genom reflektion från omgivningen.
Piz Buins solskyddsmedel tycks dessutom fungera som insektsmedel mot tsetseflugor flugorna sätter sig inte på insmorda kroppsdelar och biter därmed inte.
Myggmedel
Myggmedel är en del av ditt malariaskydd. T ex Mygga från apoteket funkar bra.
Våtservetter/alcogel
Bra att ha bl a inför picknickluncher ute i bushen.
Lektyr
Främst för väntetider på flygplatser och på
planet. De flesta safariresenärer är trötta på kvällarna,
så det blir sällan mycket läst under safarin.
Extrabagage
Tubkikare
Framför allt fågelskådare torde vara intresserade av att bära med sig en tubkikare.
Videokamera
Om du är intresserad av att filma. Filmkassetter till t ex digitalvideokameror kan gå att köpa ute i bushen, men räkna inte med det, utan ta med vad du behöver hemifrån.
Stativ till kikare/kamera
Främst aktuellt för dig med tubkikare och för skådning kring lodgen eller tältcampen. Stativ kan av utrymmesskäl inte användas i safarifordonen.
Rispåse
Rispåsen används som stabiliserande underlag för kameror och tubkikare. Kan användas t ex i safarifordonen och motverkar suddiga bilder.
Karta och kompass
För dig som är kartfantast och gillar att veta var du är. Det finns både kartböcker och vikkartor. Kartor över landet och över de olika parkerna går att köpa på resmålet, i regel till lägre pris än i butikerna i Sverige.
MP3-spelare eller liten bandspelare
För att spela in nattljud, fåglar m m.
Diktafon
För dig som enkelt vill samla på dig djurnamn, upplevelser m m till safaridagboken. Diktafonen är enklare att använda ute på skakiga bushvägar än papper och penna.
Kudde
Att sitta på i safarifordonet (sätena känns inte alltid lika mjuka och sköna längre efter ett par dagar ute i bushen). Framför allt användbar för dig som t ex har ont i ryggen eller på annat sätt är känslig för åkkomforten.
Tandpetare
Bra att ha efter picknickluncher.
Flugsmällare
Tacksam att ha i bilen i områden med gott om tsetseflugor.
Borste eller trasa
För att borsta damm från kläder och väskor.
Djurbok, fågelbok
Ta gärna med en bok om däggdjuren som du kan träffa på i Kenya och Tanzania. Om du är fågelintresserad bör du ta med en fågelbok om området, för det finns mycket att se i fågelväg.
Swahiliparlör
För dig som är språkfantast eller extra social (i de flesta lägen kan du dock använda engelska).
Anteckningsblock
T ex för att skriva safaridagbok.
Ritpapper och färgpennor
Om du reser med barn, som kan bli inspirerade av allt de ser under safarin.
Toalettpappersrulle
För bruk på enklare toaletter där papper saknas och för akutbesök på den stora bushtoaletten.
Ögonskölj
För att bli kvitt bushdamm.
Öronproppar
Mot ljudnivån på planet och nattljud i bushen.
Choklad, kex, tuggummi
Ett paket kex kan vara bra som reservproviant, så att du inte blir hungrig och sur när du är ute och tittar på djur och egentligen borde ha kul. Tänk på att öppnade matförpackningar kan dra till sig t ex myror.
Choklad, kex och nötter säljs på många lodger/camper, i kiosker längs resvägen m m.
Tobak
Cigaretter finns i regel att köpa i baren eller shoppen på lodger och camper.
Fågelhärmare
En del fågelskådare har med en liten pryl som de härmar fågelläten med för att locka fram fåglar.
Tvättmedel
För nödsituationer när du inte hinner få smutstvätten tvättad.
Myggnät
I reserv om myggnätet på ditt rum eller i ditt tält är i dåligt skick.
Visselpipa
Ett sätt att påkalla uppmärksamhet i svåra lägen. Behövs normal inte, men tas enkelt med på alla resor.
Ta inte med
Följande saker ska/behöver du inte packa ned i bagaget:
Plastpåsar
Kenya och Tanzania har förbud mot plastpåsar. Lämna därför påsar av typen matkasse, soppåse/skräppåse och liknande hemma, oavsett hur praktiska de är att förvara smutsvätt, skor m m i. Din återförslutbara påse för vätskor på flyget är okay att ta med.
Regnkläder och paraply
Behövs normalt inte. Om det skulle komma regn stänger man takluckorna på safarifordonet. Ofta finns ett låneparaply på rummet/i tältet.
Badhandduk
Behövs inte. Sådana finns i regel till hands gratis vid poolen på lodger och hotell.
Safarikostym
Helt onödig. Ta i stället med dina vanliga kläder och spara pengarna.