Solnedgång över Serengeti.
Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se
Introduktion:
Tanzania
Tanzania ligger i Östafrika och är ett klassiskt safariland med vidsträckta savanner och ett mycket rikt djurliv. Här finns alla de typiska afrikanska djurarterna, som lejon, elefanter, zebror, giraffer, krokodiler och flodhästar. Vid sidan om nationalparkerna och naturreservaten (bl a Serengeti och Ngorongoro) med de stora däggdjuren finns gott om områden med andra typer av naturupplevelser, exempelvis fågelskådning och trekking, liksom till kulturturism. I dag gästar många resenärer landet för att idka badliv på kusten, där bland annat kryddön Zanzibar ligger, eller för att göra ett försök att bestiga Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.
Lejon och elefanter på savannen.
Turista i Tanzania
Tanzania är tämligen lätt att besöka. Landet är välvilligt inställt till turism och har en tämligen väl utvecklad turistindustri. Den är mest väloljad i de mest välbesökta delarna av landet, t ex safariområdena i norr (med t ex Serengeti, Ngorongoro och Kilimanjaro) och söder (med t ex Selous) samt de mest populära kustområdena (med t ex Dar es Salaam, Zanzibar, Pemba och Mafia). Vägarna i dessa områden förbättras ständigt och reguljärt inrikesflyg, safariflyg och långfärdsbussar gör det tämligen okomplicerat att resa mellan dem. Under senare år har tekniska landvinningar fört med sig t ex mobiltelefoni, internetkaféer och bankomater, om än ännu bara i större städer.
I mindre välbesökta områden är infrastrukturen sämre, men det går likväl att resa där om du vill söka dig off the beaten track. Inga delar av landet kan sägas vara obesökbara, även om det kan vara långtifrån enkelt att ta sig till somliga delar.
Reseutbud
Nästan alla av de svenska resebolagens paketresor till Tanzania är fokuserade på safari och/eller badliv, men det är inte svårt att via en afrikaspecialist arrangera ett eget reseprogram med andra typer av innehåll.
De grupp- och paketresor som säljs av svenska resebolag är i regel välplanerade arrangemang som inte ställer några större krav på resvana eller språkkunskaper. Om du inte behärskar så mycket engelska får du troligen större behållning av Tanzaniabesöket om du åker på en resa med svensk guide.
Skräddarsydda resor
Du som inte vill åka på en gruppresa, eller vill åka till resmål som inte finns med på några paketresor, kan vända dig till en svensk afrikaspecialist för att låta arrangera en skräddarsydd resa. En sådan behöver inte kosta mer än en paketresa. Det går också att vända sig direkt till ett tanzaniskt safaribolag och låta detta skräddarsy din resa, t ex via internet och e-post.
Safariresmål
Safarin är ryggraden i den tanzaniska turistindustrin, som är en viktig inkomstkälla för landet. Bland de mest kända och djursäkra safariområdena finns Serengeti, Ngorongorokratern och Lake Manyara, som alla är belägna i landets norra del, nära gränsen mot Kenya. Djurlivet i dessa områden är fantastiskt bra och omfattar alla de klassiska safaridjuren, från lejon och elefanter till apor och krokodiler. Där ligger också Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, som kan bestigas av amatörer. De flesta safarier till detta område utgår från staden Arusha, men det går även att nå det med flyg från Dar es Salaam eller Zanzibar.
Längre söderut i landet ligger ett annat område med flera bra safariparker, bland dem Selous, Mikumi och Ruaha, som du når från Dar es Salaam eller Zanzibar. Också i landets västra delar finns parker och djurrika områden, men få safariresor arrangeras till dessa områden, frånsett till Gombe (där schimpansforskaren Jane Goodall forskade) och Mahale Mountains, dit schimpansresor arrangeras.
Badresmål
Utanför kusten i öster ligger öarna Zanzibar, Pemba och Mafia, som besöks av många badresenärer, sportdykare och sportfiskare.
Jordbruksbygd på Mbuluplatån i norra Tanzania.
Landet Tanzania
Tanzania ligger strax söder om ekvatorn i östra Afrika. Åt öster gränsar landet mot Indiska oceanen, där öarna Zanzibar, Pemba och Mafia ligger. Grannländerna är Kenya (i norr), Uganda, Rwanda, Burundi och Kongo (i väster) samt Zambia, Malawi och Mocambique (i söder). Längs gränserna ligger tre av Afrikas största sjöar – Victoriasjön (i norr), som är världens näst största sötvattensjö, Tanganyikasjön (i väster) och Malawisjön (i söder).
Förkastningssprickan Great Rift Valley (Stora sprickdalen), som löper genom landet i nord-sydlig riktning, är ett resultat av samma underjordiska aktivitet som har givit upphov till Kilimanjaro, Mount Meru och en mängd andra vulkaner och till sodasjöar. I dag är de flesta vulkaner utslocknade eller vilande, men en sådan, Oldoynio Lengai i norra Tanzania, är fortfarande aktiv i liten skala.
Huvuddelen av inlandet ligger på en högplatå, och det är här de bästa safariområdena och de stora savannerna ligger. Resten av landet består av en smal låglandsremsa längs kusten och spridda berg och bergskedjor. Vanliga naturtyper är öppen savann, jordburksmarker och glesvuxen skog, liksom buskmarker. Andra naturtyper är bergsskogar, soda- och sötvattensjöar samt naturligtvis kusten med sand och palmer.
Kvinnor i datogastammen.
Befolkning
I Tanzania finns cirka 120 olika stammar, av vilka de tio största utgör 90 procent av landets befolkning om cirka 35 miljoner människor. Det finns inga större motsättningar mellan stammarna, och folket ser sig i hög grad som tanzanier. Stammarna har egna stamspråk, men de flesta tanzanier talar även swahili, som är Östafrikas lingua franca och som har sitt ursprung i bantu och arabiska. I städer där många turister passerar talar många också engelska.
Mätt med svenska mått är Tanzania ett mycket fattigt land. Huvuddelen av befolkningen livnär sig som självförsörjande bönder.
De största stammarna i Tanzania:
· Sukuma | Mellan Great Rift Valley och Victoriasjön. Förr en krigisk stam. |
· Swahili | Längs kusten. |
· Nyamwezi | Centrala Tanzania. |
· Chagga | Kring Kilimanjaro. Anses vara driftiga affärsmän. |
· Haya | Söder om Victoriasjön. |
· Makonde | Södra Tanzania. Kända som träsnidare. |
Massajerna
Den mest kända stammen bland resenärer är massajerna, som utgör cirka en procent av Tanzanias befolkning. Massajerna lever i de populära safariområdena i norra Tanzania (och södra Kenya), och många safariresenärer kommer i kontakt med dem på lodger och vid massajbybesök. De var förr ett fruktat krigarfolk och omges än i dag av en stolthets-, styrke- och skönhetsromantik, som är den vackrare sidan av ett patriarkaliskt präglat mynt. På de flesta safarier i norra Tanzania ges möjligheten att besöka en massajby, vilket kan ge en intressant inblick i hur denna stam lever, även om byarna som besöks i viss grad är turistanpassade.
Wahadzabe – jägare och samalare
Wahadzabestammen lever i bushen kring Lake Eyasi i norra Tanzania. (Kortaste vägen dit går från staden Karatu på huvudvägen mellan Lake Manyara och Ngorongoro.) Det är ett jägar- och samlarfolk som tidigare levde i Serengeti, men som fördrevs därifrån av starkare och mer aggressiva stammar.
Hadzafolket (som även kallas wahadzabe och watindiga) lever på traditionellt sätt. Det försörjer sig på bland annat jakt, till exempel efter dik-dikantiloper, och vildhonung. Deras hyddor är mycket enkla och byggs på ett par timmar, för att snart överges när gruppen flyttar vidare till nästa boplats. Hadzastammen talar ett klickspråk, precis som jägar- och samlarfolket san i Kalahari i södra Afrika.
Män i wahadzabestammen vilar i skuggan av ett baobabträd.
Klimat
Klimatet i den norra halvan av Tanzania är i huvudsak tropiskt, med två torrperioder och två regnperioder varje år (lokala variationer finns till följd av geografin). Under april–maj råder regnperiod, vilket försvårar djurskådningen och ger dig som besökare mindre semestersol. En kortare regnperiod, som inte påverkar safarimöjligheterna nämnvärt, infaller i november. Under de svenska vintermånaderna är temperaturerna högre än under sommarmånaderna.
I de inte lika välbesökta södra delarna av landet kan hela perioden november–maj betraktas som regnperiod, med mindre regn under januari–februari.
Historia
Tanzania har ett förflutet som tysk och brittisk koloni, men är sedan början av 1960-talet en republik, en union mellan fastlandsdelen Tanganyika och ödelen Zanzibar som ursprungligen var strikt socialistisk. I mitten av 1990-talet hölls de första flerpartivalen i landet, det finns åter privatägd verksamhet.
Öarna och kusten, som genom historien har haft nära förbindelser med länderna på Arabiska halvön, var under hundratals år sultanstyrda handelsområden, vars slavar och kryddor hör till de mest kända handelsvarorna. En stor del av kustbefolkningen är i dag muslimsk, och arkitekturen vid kusten bär liksom språket swahili tydliga spår av de arabiska influenserna i det gångna.
I inlandet har Tanzania genom historien så gott som uteslutande bebotts av bantutalande folkslag med ursprung i centrala och södra Afrika, med massajerna som det största undantaget – de vandrade för cirka 200 år sedan in från Kenya, dit de tidigare kommit norrifrån. Under ett par årtionden från 1800-talets mitt genomkorsades Tanzanias inland av upptäcktsresande som Burton, Speke och Grant, som bland annat sökte Nilens källa, och det välkända mötet mellan Livingstone och Stanley utspelade sig i byn Ujiji vid Tanganyikasjön.
Städer
Städerna i Tanzania är inga större resmål i sig, men det är troligt att du får se åtminstone lite av någon av dem i samband med flygresan till eller från landet. I alla städer av någon storlek finns logimöjligheter av olika standard, från hotell av god klass till vandrarhem. I lugnare och mer naturnära miljö kring städerna ligger ofta lodger.
Vulkanen Mount Meru reser sig 4 566 m hög utanför staden Arusha i norra Tanzania.
Arusha
Arusha är en stad med ett par hundratusen invånare i inlandet i nordöstra Tanzania, belägen vid foten av 4 500 meter höga Mount Meru. Staden är centrum för safariturismen i Tanzanias norra safariområde, som omfattar parkerna Serengeti, Lake Manyara, Ngorongorokratern, Tarangire och Arushas nationalpark. De flesta safarier till dessa parker utgår från Arusha, och om du ska på paketresesafari i norra Tanzania tillbringar du förmodligen din första natt i staden. Kilimanjaros internationella flygplats, den närmaste flygplatsen med flygningar från Europa, ligger 45 minuters bildfärd öster om Arusha.
Det finns inga större sevärdheter i staden, men den har ett myllrande afrikanskt folkliv och vissa utflyktsmål, t ex kaffeplantager, en ormpark och inte minst den närbelägna Arusha National Park, som har ett skapligt däggdjursliv och mycket bra fågelliv. Mount Meru, som ligger i nationalparken, kan bestigas på ett par dagar av amatörer.
På senare år har Arusha fått en plats på världskartan i och med krigsförbrytartribunalen (som behandlar krigsförbrytelser i Rwanda) som är förlagd till staden.
Information om logi i Arusha finns på sidan Lodger i Tanzania.
Tät trafik i stadskärnan.
Moshi
Moshi ligger en halvtimmes bilfärd öster om Kilimanjaros flygplats och är utgångspunkt för de flesta Kilimanjarobestigningar.
Dar es Salaam
Dar es Salaam ligger på Tanzanias kust och är en relativt ny stad, som har uppstått kring ett palats som en sultan lät bygga under 1800-talets andra hälft. Staden har därmed inte de äldre byggnader och den äldre arkitektur som finns på t ex Zanzibar. Den har varit Tanzanias huvudstad, men den rollen har flyttats till Dodoma i inlandet.
Som safari- eller badreseturist är det inte värst troligt att du alls hamnar i Dar, annat än möjligen för att övernatta inför en safari i parkerna Selous, Mikumi eller Ruaha inåt landet eller för att ta båten eller flyget vidare till Zanzibar, som ligger i Indiska oceanen i nordostlig riktning från staden. Där finns inte mycket av egentliga turistmål, men utanför centrum har staden bitvis fina stränder, en hel del grönska och byggnader och villaområden från början av 1900-talet i kolonialstil. Både tyskar och britter har styrt över staden, som har en djuphamn.
Dodoma
Tanzanias politiska huvudstad Dodoma ligger i inlandet. Få safariresenärer kommer i kontakt med staden.
Mwanza
Mwanza är Tanzanias näst största stad, belägen i Victoriasjöns södra ände. Du som besöker sjön kanske passerar staden för att övernatta eller för att flyga inrikes därifrån. Annars kommer få safariresenärer i kontakt med staden.
Namanga
Namanga är ett samhälle på gränsen mellan Kenya och Tanzania, på vägen mellan Nairobi och Arusha. Namanga är det enda ställe, förutom på de internationella flygplatserna, där du kan lösa visum vid inresan till respektive land. I övrigt är Namanga kort och gott en håla.
Skola utanför staden Karatu i norra Tanzania.
Mer om Tanzania
Yta: 945 000 km2 (jfr Sverige 450 000 km2).
Befolkning: Cirka 45 miljoner.
Huvudstad: Dodoma mitt i landet. Den mycket större kuststaden Dar es Salaam fungerar som landets ekonomiska huvudstad.
Högsta topp: 5 895 m (Kilimanjaro).
Grannländer: Kenya, Uganda, Demokratiska Republiken Kongo, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi och Moçambique.
Språk: (officiella språk:) swahili, engelska,
(övriga språk:) stamspråk.
Andra webbplatser
Karta
Öppna en pdf-karta över Tanzania:
Ännu mer om Tanzania
Många och tjocka resehandböcker har skrivits om Tanzania. Vi hänvisar dig till sådana böcker och till andra och mer allmänna webbplatser om länderna om du vill ha utförlig information om dem.
Mer om resehandböcker.