Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Elefanthjord.

Elefanthjord.

Kenya:

Tsavo National Park

Tsavo är Kenyas största park, eller snarare parkområde. Detta omfattar tvillingparkerna Tsavo East och Tsavo West, som båda är nationalparker, samt Taita Hills, Chyulu Hills, South Kitui och Ngai Ndethya. Söder respektive väster om Tsavo West, på andra sidan gränsen mot Tanzania, ligger viltreservatet Mkomazi respektive Kilimanjaros nationalpark. Några mil väster om Tsavo West, men på den kenyanska sidan av gränsen, ligger nationalreservatet Amboseli.

Tsavoområdet består till stor del av savann och slätt, men där finns även akacieskog, snåriga buskområden, halvöken, palmdungar, galleriskogar längs floderna, klippområden och bergsskogar. Den enda sjön i området, Lake Jipe, ligger i sydvästra Tsavo West.

Artrikt och gott om elefanter

Tsavoområdet är artrikt i klass med Masai Mara, och har vissa djurarter som saknas i Mara, t ex giraffgasell, mindre kudu, tofsörad oryx och grevyzebra. (Du ser dock i regel mer djur i Masai Mara.) Där finns fler än 7 000 elefanter, gott om lejon och i någon mån spetsnoshörning, även om beståndet decimerades kraftigt av tjuvjakt under 1980-talet. Fler än 400 fågelarter har observerats, bland annat åtta olika slags hornkorpar och tokoer, åtta slags gamar (samtliga som förekommer i östra Afrika) och elva slags hägrar. Både massajstruts och somalistruts förekommer i parken, den senare dock bara norr om Galanafloden i Tsavo East.

Tsavo West

Tsavo West är den mest besökta delen av området och har ett väl utbyggt vägnät. Genom norra delen av Tsavo West flyter Tsavofloden, som är en av de två permanenta floderna. Den får ett kraftigt tillskott i flödet från Mzima Springs. Dessa källor ligger centralt belägna i parken och främjar ett rikt djurliv i omgivningen. På en plats vid källorna går det att titta på djur och fiskar under vattennivån, tack vare observationsfönster som har byggts. Sträckan från Mzima Springs till Tsavo Gate hålls för att vara den bästa för djurskådning. Strax väster om källorna ligger Chaimukratern, en vulkankrater som kan besökas till fots. Också Shatanigrottorna, norr om floden från källorna räknat, kan besökas.

I sydvästra hörnet av Tsavo West ligger sjön Lake Jipe, som är omgiven av stora vassområden och som har ett rikt fågelliv, med bland annat gråfiskare, palmgam, svarthäger och afrikansk saxnäbb. Där går även att fiska.

Tsavo East

Tsavo East är torrare än Tsavo West, och i stort sett bara den mindre delen söder om, väster om och kring floderna Galana och Athi är öppen för turister. Athi, som sträcker sig från Nairobi, strålar i Tsavo East samman med Tsavofloden från Tsavo West och bildar Galana, som flyter vidare österut mot Indiska oceanen. Norr om Galana och Athi ligger vildmark med torra busk- och slättområden.

De största attraktionerna i parken är vattenfallen Lugard Falls strax öster om platsen där floderna Athi och Tsavo möts, klippformationen Mudanda Rock, dit en permanent naturlig damm lockar många djur under torrperioderna, och Yattaplatån, som är ett av världens största lavafält. Områdena söder om och längs Galana är de bästa för djurskådning.

Bland fåglarna i Tsavo

... finns struts, vit & rosaryggad pelikan, gapnäbbstork & ullhalsstork, hadadaibis & bronsibis, sekreterarfågel, klippörn, tofsörn & stridsörn, lammgam & palmgam, gabarhök och stäpphök, gampärlhöna, rödtofsad trapp, afrikansk jakana, trebandad pipare, svarthuvad vipa, kronvipa, tvåbandad ökenlöpare, svartmaskad flyghöna, gulfotad duva, större guldgök & skatgök, hartlaubs turako, gulbukig papegoja, vitstreckad blåkråka, pygmékungsfiskare, röd biätare, dvärgbiätare, grön skratthärfågel, nubisk nattskärra, afrikansk dvärguv, mörkgrå flugsnappare, paradisflugsnappare, isabellastenskvätta, svartbröstad hjälmtörnskata, svart nålfågel, isabellatörnskata, rödnäbbad amarant, blåhuvad fjärilsfink, ametistsolfågel.
 

Vilande lejonhane.Vilande lejonhane.

Mer om Tsavo

Yta: Tsavo West 9 065 km2, Tsavo East 11 747 km2 .

Djurliv: Elefanter, mindre kudu, oryx, stor park, allmänt artrik park.

Bäst tid på året: Sep–okt, jan–mar.

Vägen dit: Tsavo West och Tsavo East ligger på varsin sida om huvudvägen mellan Nairobi och Mombasa. Restiden till parkerna är ca 4,5 timmar från Nairobi och 3 timmar från Mombasa. Eftersom parkerna är stora till ytan kan restiderna inne i dem bli långa.

Andra webbplatser

Tsavo West – KWS

Tsavo East – KWS

Chyulu Hills – KWS

Karta

Karta över Tsavo
Karta över Tsavo.

Lodger och camper  

Förutom lodgerna och camperna nedan finns logimöjligheter på t ex campingplatser och hotell i bl a Voi.

Tsavo West

Kilaguni Serena Safari Lodge

www.serenahotels.com
Mer om Kilaguni Serena Safari Lodge

Kilaguni Serena Safari Lodge

Kilaguni Serena Safari Lodge ligger i Tsavo West och var den första lodge som byggdes i en nationalpark i Kenya. Lodgen har omkring 55 rum och är byggd i vulkanisk sten som smälter väl in i landskapet. Rummen håller god standard och vetter liksom baren, restaurangen och observationsdäcken mot Kilimanjaro. Utanför restaurangen ligger lodgens vattenhål, som besöks av elefanter, bufflar, zebror och andra djur.

Finch Hattons

www.finchhattons.com

Finch Hattons

Finch Hattons är en tältlodge i västra Tsavo West, känd för sin höga standard och komfort. Lodgens grundstil är kolonial elegans. Där finns 35 möblerade tält, restaurang (med sexrättersmiddagar), sällskapsrum, bar, bibliotek, souvenirbutik och swimmingpool. Man arrangerar djurskådningsturer och bushvandringar. Lodgen är inte inhägnad, så djur kan förekomma runt och på lodgen.

Ngulia Safari Lodge

www.safari-hotels.com

Ngulia Safari Lodge ligger på krönet av en brant nära noshörningsreservatet i norra Tsavo West och har fin utsikt över parken. Den byggdes 1969 och är därmed en av de äldsta lodgerna i Tsavo. Där finns 52 rum med eget badrum och balkong, restaurang, två barer, swimmingpool, upplyst vattenhål, souvenirbutik och konferensmöjligheter. Lodgen arrangerar djurskådningsturer i parken.

Rhino Valley Lodge

www.tsavolodgesandcamps.com/rhino_valley_lodge.php

Rhino Valley Lodge är en enklare turistklasslodge belägen på slänten på en kulle i norra Tsavo West och har fin utsikt. Där finns 16 vanliga rum och sex stugor med kokvrå för självhushållning. Lodgen har restaurang och bar. Man erbjuder djurskådningsturer och naturvandringar.

Voyager Ziwani Safari Camp

www.heritage-eastafrica.com

Voyager Ziwani Safari Camp

Voyager Ziwani Safari Camp ligger vid en flod utanför västra Tsavo West och har 25 tält med eget badrum och veranda mot floden. Campen har restaurang, sällskapsrum, bar, souvenirbutik och flygfält. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar och olika utflykter i omgivningen.

Severin Safari Camp

www.severin-kenya.com

Severin Safari Camp är en tältlodge belägen inte så långt från Mzima Springs i norra Tsavo West. Den har 22 tält med eget badrum och veranda. Huvudbyggnaden har restaurang, bar, sällskapsrum med trådlöst internet, souvenirbutik, spa, swimmingpool, utsikt mot Kilimanjaro och ett upplyst vattenhål. Safariaktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer och bushvandringar.
 

Tsavo East 

Satao Camp

www.sataocamp.com
Mer om Satao Camp

Satao Camp

Satao Camp är en tältcamp med bushnära läge. De 20 tälten är rymliga och inredda i safaristil. Strax utanför ligger ett vattenhål, dit många djur kommer för att dricka. Satao Camp har byggts så att rullstolsburna gäster ska kunna besöka campen.

Ashnil Aruba Lodge

www.ashnilhotels.com

Ashnil Aruba Lodge

Ashnil Aruba Lodge ligger vid Arubadammen i södra Tsavo East. Lodgen nyöppnades 2008 efter ombyggnationer. Där finns 40 fina rum med eget badrum, värdesaksförvaring och veranda mot savannen eller dammen. Lodgen har restaurang, bar, sällskapsrum, glasskafé, swimmingpool, souvenirbutik och utsikts- och observationsdäck.

Galdessa Camp

www.galdessa.com

Galdessa Camp är en bra lodge på Galanaflodens södra strand. Den har restaurang, sällskapsrum och 14 bungalower med tältkaraktär, eget bushbadrum och veranda. Tre av bungalowerna ligger lite vid sidan om de övriga, har vissa privata funktioner och kan bokas för t ex privata grupper. Lodgen erbjuder djurskådningsturer och bushvandringar.

Epiya Chapeyu Camp

www.epiya-chapeyu-camp.com

Epiya Chapeyu Camp

Epiya Chapeyu Camp är en tältcamp vid Galanafloden och är den mest avlägset belägna av camperna i Tsavo East. Den har restaurangdäck vid floden, bar, observationsplatser och 15 tält med eget badrum och veranda mot floden. Ett flygfält ligger 5 km från campen.

Crocodile Camp

www.crocodilecamp.co.ke

Crocodile Camp ligger vid Galanafloden i västra Tsavo East och har både tält och bungalower med eget badrum. Där finns restaurang, bar och swimmingpool.

Kilalinda Lodge

Kilalinda Lodge ligger med utsikt över Athifloden (som längre nedströms blir Galanafloden) på gränsen till västra Tsavo East. Lodgen har sex rum i stugor, matrum, matplats utomhus med utsikt över floden och swimmingpool. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, flodfärder, fiske och campingnätter ute i bushen.

Patterson's Safari Camp

Patterson's Safari Camp är en tältcamp vid en flod utanför västra Tsavo East. Den har 20 safaritält med eget badrum, restaurang, bar och souvenirbutik.

Ngutuni Safari Lodge

Ngutuni Safari Lodge ligger i ett 40 km2 stort privat reservat utanför Tsavo East. Lodgen har 48 rum, restaurang (gästerna förväntas klä sig prydligt till middagarna), bar, souvenirbutik och ett upplyst vattenhål. Man arrangerar djurskådningsturer och nattsafari.

Rock Side Camp

www.rocksidecamp.com

Rock Side Camp

Rock Side Camp är en lodge på en kulle väster om sydligaste Tsavo East. Den har restaurang, bar, swimmingpool, vidsträckt utsikt över omgivningen och 23 bungalower med eget badrum.

Voi Safari Lodge

www.safari-hotels.com

Voi Safari Lodge är en turistklasslodge utanför staden Voi (sydväst om Tsavo East). Den ligger på en kulle och har fin utsikt. På lodgen finns 52 rum, restaurang, bar, swimmingpool, konferensmöjligheter och vattenhål.

Voi Wildlife Lodge

www.voiwildlifelodge.com

Voi Wildlife Lodge är en stor turistklasslodge strax utanför staden Voi. Den har rum och tält för sammanlagt 300 gäster, restaurang, två barer, spa, tränings- och konferensmöjligheter, badminton, volleyboll och lekplats.

Tsavo Lodge och Ndololo Safari Camp

Tsavo Lodge och Ndololo Safari Camp ligger kring parkentrén Voi Gate på gränsen till södra Tsavo East och erbjuder enklare logi.