Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Flodhästar i Serengeti i Tanzania.

Flodhästar i Serengeti i Tanzania.

Planera safari:

Safariresmål

Vi rekommenderar att du besöker några av de bästa parkerna i Tanzania eller Kenya och att du gör det under en torrperiod (se Safarisäsonger). Då har du lagt grunden för en bra safari med mycket djur.

Kvaliteten på safarin beror också på andra faktorer, t ex den faktiska resrutten, lokalarrangören, vilka lodger och camper du bor på m m. Om du bokar resan hos ett kunnigt eller väletablerat resebolag kan du dock räkna med att få en bra safari.
 

Elefanthjord i Serengeti i Tanzania.Elefanthjord i Serengeti i Tanzania. 

Åka till Kenya eller Tanzania?

Kenya och Tanzania är grannländer och är ganska lika varandra i fråga om djurliv och natur. Båda länderna har bra parker och fungerande turistindustri.

Tanzania bättre, Kenya kostar mindre

Vi anser att Tanzania är det bättre safariresmålet, sett till djurlivet, landskapet, parkstorlekarna, ressträckorna, safarikonceptet och natur- och safariatmosfären. Djurrika parker finns dock i båda länderna. Kenya har fördelen av lägre priser.

Men inte bara valet av land utan också valet av resebolag, resrutt och tid på året avgör hur bra safarin blir.

Djurliv

Du kan betrakta Tanzania och Kenya som ett och samma djurområde. Lejon, elefanter, giraffer, apor, flodhästar, zebror, antiloper, krokodiler m m finns i båda länderna.

Vissa huvudparker har särdrag i fråga om djurlivet:

Samburu, Buffalo Springs och Shaba i Kenya har vissa däggdjursarter som inte finns i de andra huvudparkerna, bl a grevyzebra, giraffgasell, beisaoryx och nätgiraff. (Det finns dock andra arter/underarter av zebra, giraff m m i de andra huvudparkerna.)

Lake Nakuru i Kenya har vit noshörning, som inte finns i de andra huvudparkerna. (Svart noshörning finns i bl a Ngorongoro, Serengeti och Masai Mara.)

Serengeti i norra Tanzania är den bästa parken att se leopard i. Leoparder finns också i många andra parker, men där ses de inte lika ofta.

Nyerere och Ruaha i södra Tanzania har afrikansk vildhund och större kudu (en stor antilopart) som sällan ses i andra parker.

Parkstorlekar

Parkerna i Tanzania är generellt sett större än parkerna i Kenya, och när du reser mellan djurområden och lodger/camper i Tanzania gör du det i större utsträckning inne i parker. I Kenya görs i stort sett alla resor på landsbygden utanför parkerna, där chanserna att se djur är små.

Ressträckor

Den mest klassiska safarirutten i Kenya går till parkerna Masai Mara, Lake Nakuru och Samburu/Shaba. På en sådan safari som utgår från Nairobi blir det sammanlagt 24–25 timmars bilresa till och mellan parkerna. All restid ligger utanför parkerna. (Mount Kenya och Lake Naivasha ligger längs vägen och kan besökas utan någon egentlig omväg.)

Den klassiska safarirutten i norra Tanzania går till Serengeti, Ngorongorokratern och Lake Manyara. På en sådan safari som utgår från Arusha blir det sammanlagt 15–16 timmars bilresa till och mellan parkerna. Hälften av restiden ligger inne i parker på sträckan från Ngorongoro till Serengeti. (Tarangire ligger ganska nära resvägen och kan besökas med cirka en timmes omväg.)
 

Utsikt över Ngorongorokratern i Tanzania från Ngorongoro Serena Safari Lodge.Utsikt över Ngorongorokratern i Tanzania från Ngorongoro Serena Safari Lodge.

Djurskådningskoncept

I Kenya är ett vanligt koncept för djurskådning att du gör två djurskådningsturer per dag (cirka 06.30–08.30 och 16.00–18.00). Resten av dagen står till ditt eget förfogande på lodgen eller campen där du bor.

I Tanzania används mer tid till djurskådning. Heldagar med djurskådning är inte ovanligt.

Safariatmosfär

De tanzaniska parkområdena är större än de kenyanska, vilket ger mer vildmarksatmosfär. I delar av kenyanska Masai Mara och Lake Nakuru kan man se hus och bosättningar utanför parken, vilket förtar något av bushkänslan.

Lake Nakuru är den enda av huvudparkerna i Kenya och Tanzania som är inhägnad. Parken ligger omedelbart utanför staden Nakuru, som är den fjärde största staden i Kenya. På en av camperna i parken, Flamingo Hills Tented Camp, hörs till och med nattlivsljud från staden.

De flesta lodger och camper i Kenya är inhägnade, ofta med elstängsel, medan inhägnade lodger och camper är ovanliga i Tanzania. Om du känner dig orolig för din säkerhet nattetid eller om du reser med barn kan stängsel kännas tryggt, men de förtar något av vildmarkskänslan.

Vid parkentréerna (där fordonet måste stanna till en stund för att chauffören ska betala parkentréavgifter m m) i Kenya belägras fordonet inte sällan av försäljare som vill sälja souvenirer, frukt m m. De är ofta ganska envetna. Detta förekommer mer sällan i Tanzania, där försäljare främst förekommer vid entrén som leder ned till Ngorongorokratern.

Sammantaget har Tanzania mer vildmarkskaraktär och safariatmosfär, medan Kenya är mer turistifierat.

Logi

I både Kenya och Tanzania finns lodger, tältcamper och hotell i standard- och prisklasser från enkla till mycket lyxiga. Du får i regel vad du betalar för. Standarden per prisnivå är något högre i Kenya än i Tanzania.

Priser

Safarier i Kenya kostar ungefär 10 % mindre än safarier i Tanzania.

Turistmängder

Kenya får cirka 1 600 000 utländska besökare om året, Tanzania 700 000.

Safarifordon

Minibussar är den vanligaste typen av safarifordon i Kenya, medan fyrhjulsdrivna Land Rover och Landcruiser är de vanligaste i Tanzania. Båda typerna förekommer dock i båda länderna.

Mer om safari i bil

Kombinationer med sol och bad

Kenyas kust är hårdare exploaterad än Tanzanias, men det finns undantag, exempelvis ön Lamu utanför den norra delen av Kenyas kust.

Det populära badresmålet Zanzibar är en ö som tillhör Tanzania, men som kan kombineras med safarier i både Tanzania och Kenya.
 

Vattenbockar och topiantiloper vid Oloololobranten i Masai Mara i Kenya.Vattenbockar och topiantiloper vid Oloololobranten i Masai Mara i Kenya.

Bra parker

Parkerna Serengeti och Masai Mara är huvudresmål på de flesta safariresor till Tanzania respektive Kenya. Båda har ett bra djurliv året om samt en topperiod med mycket stora djurmängder. Du kan med fördel välja en av dessa parker som huvudresmål eller enda resmål.
  

Karta över norra Tanzania.Arusha Airport (ARK/HTAR)Kilimanjaro National Park Arusha  National Park Lake Manyara National Park Serengeti National Park Ngorongoro Conservation Area Tarangire National Park Ngorongoro Conservation AreaSerengeti National ParkMasai Mara National Reserve (Kenya)Lake Manyara  National ParkTarangire National ParkArusha  National ParkKilimanjaro National ParkNairobi  National Park (Kenya)Amboseli National Reserve (Kenya)Lake EyasiLake NatronVictoriasjönLake Magadi (Kenya)Kilimanjaro International Airport (JRO/HTKJ)Jomo Kenyatta International Airport (NBO/HKJK)
Klicka på objekten på kartan för att få mer information om parkerna i norra Tanzania.

Norra Tanzania

Serengeti National Park

Serengeti är en stor park med alla slags afrikanska djur, och är en bra kattdjurspark. Den bästa tiden att besöka Serengeti är december–mars samt juni, då migrationen normalt uppehåller sig där. Vägen till Serengeti är bitvis mycket dålig.

Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är en mycket naturskön plats med gott om djur. Kratern sägs vara den mest rovdjurstäta platsen i världen. Den är den enda parken i norra Tanzania där du har goda chanser att se noshörning. Parken är jämnbra året om. Utsikten från lodgerna på kraterkanten är fantastisk. Vägen dit är bra 3/4 av sträckan och därefter sämre. Nedfarts- och uppfartsvägarna i kratern är mycket dåliga.

Tarangire National Park

Tarangire är en medelstor park som säsongsvis har ett mycket bra djurliv. Den är en mycket bra elefant- och fågelpark. Den bästa tiden att se däggdjur är augusti–oktober. Under resten av året är parken sämre, men kan fortfarande ha ett tillräckligt bra djurliv för att vara värd ett besök. Tarangire ligger knappt två timmars bilresa på bra väg från Arusha, dvs är lätt att nå.
 

Karta över södra Tanzania. Zanzibar International Airport (ZNZ/HTZA) Udzungwa National Park Mikumi National Park Nyerere National Park & Selous Game Reserve Ruaha National Park Mikumi National ParkNyerere National Park & Selous Game ReserveSaadani National ParkRuaha National ParkRungwa & Kizigo Game ReservesZanzibarJulius Nyerere International Airport (DAR/HTDA)
Klicka på objekten på kartan för att få mer information om parkerna i södra Tanzania.

Södra Tanzania

Nyerere/Selous, Mikumi och Ruaha

Parkerna Nyerere/Selous, Mikumi och Ruaha i södra Tanzania är bäst i juli–november, då djuren är mest koncentrerade till de lättåtkomliga områdena kring floderna. Under denna period kan du också räkna med bäst väder. Vägen till Mikumi är bra, medan vägen till Nyerere respektive Ruaha är så lång och bit- och periodvis så dålig att du lämpligen bör flyga dit från Dar es Salaam eller Zanzibar.
 

Karta över centrala Kenya.Lake NaivashaAberdare National ParkSamburu, Shaba och Buffalo Springs National ReserveMount Kenya National ParkLake Nakuru National ParkMasai Mara National ReserveSerengeti  National Park (Tanzania)Hells's Gate National ParkMount Longonot National ParkLake Bogoria National ReserveLake BaringoLake MagadiNairobi National ParkOl Doinyo Sapuk National ParkMwea National ReserveMeru National ParkLaikipiaplatånVictoriasjönKakamega Forest National ReserveMasai Mara National ReserveLake Nakuru National ParkSamburu, Shaba och Buffalo Springs National ReserveMount Kenya National ParkJomo Kenyatta International Airport (NBO/HKJK)
Klicka på objekten på kartan för att få mer information om
parkerna i centrala Kenya.

Kenya

Masai Mara National Reserve

Masai Mara är en medelstor park med samma slags rika djurliv som Serengeti. Den bästa tiden att besöka parken är augusti–oktober, då migrationen normalt uppehåller sig där. Vägen till Masai Mara är bitvis mycket dålig.

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru i Kenya är en bra noshörningspark, där du även har goda chanser på leopard. I parken finns ofta enorma mängder rosa flamingor kring sjön. Inga elefanter finns i parken, som är inhägnad. Parken är jämnbra året om. Vägen dit är bra.

Andra parker

Utöver parkerna ovan finns många andra bra safariområden. Många av dem är ovanligare som resmål, dvs det är svårare att hitta resor dit.

Mer om parker i Kenya
Mer om parker i Tanzania
 

Lejon på kopje/granitö i Serengeti i Tanzania.Lejon på kopje/granitö i Serengeti i Tanzania.

Här finns djuren

På en normal svensk safaripaketresa till Tanzania eller Kenya kan du räkna med att se många av de klassiska safaridjuren. Exakt vilka du har chans att se beror dock på vilka parker du besöker. Om du har favoritdjur som du inte vill missa kan du välja resa utifrån i vilka parker dessa djur finns.

Topparkerna Serengeti och Masai Mara har liksom Ngorongorokratern ett mycket artrikt djurliv, dvs många olika djurarter.

I listan nedan kan du se vilka parker som är bäst för att se de mest kända djurarterna.

Big five

Du kan se big five i Serengeti och Ngorongorokratern i Tanzania samt i Masai Mara och vissa privata reservat på Laikipiaplatån i Kenya.

Kattdjur

Serengeti i Tanzania är den bästa parken för att se de stora kattdjuren (lejon, leopard och gepard). Också Masai Mara i Kenya är bra. I dessa båda parker är lejonet det vanligaste kattdjuret. Lake Nakuru i Kenya har ganska gott om leoparder. Ngorongorokratern och Tarangire i Tanzania samt Samburu i Kenya är andra parker med bra kattdjurschanser.

Hyena och schakaler

Hyenor ses i många parker. De bästa parkerna är Serengeti och Ngorongorokratern i Tanzania samt Masai Mara i Kenya.

Olika slags schakaler finns i de flesta parker, frånsett de skogklädda.

Afrikansk vildhund

Nyerere/Selous, Ruaha och Mikumi i Tanzania (vildhunden är dock sällsynt även där). Små lokala bestånd i Serengeti och Tarangire. Vildhunden siktats emellanåt också på andra håll, exempelvis på Laikipiaplatån i Kenya.

Elefant

Kan ses i de flesta parker inklusive topparkerna Serengeti och Masai Mara (dock inte i Lake Nakuru eller Nairobis nationalpark i Kenya). De bästa parkerna är Tarangire och Lake Manyara i Tanzania samt Amboseli och Tsavo i Kenya.

Noshörning

Kan säkrast ses i Ngorongorokratern i Tanzania och Lake Nakuru i Kenya.

Flodhäst

Kan ses i många parker.

Giraff

Kan ses i många parker, dock i princip aldrig i Ngorongorokratern.

Zebra

Kan ses i många parker. Flest i Serengeti i Tanzania (okt–jun) och Masai Mara i Kenya (aug–okt). Även många i Tarangire (aug–okt) och Ngorongorokratern (året om) i Tanzania.

Gnu

Kan ses i många parker. Flest i Serengeti i Tanzania (okt–jun) och Masai Mara i Kenya (aug–okt). Även många i Tarangire (aug–okt) och Ngorongorokratern (året om) i Tanzania.

Gaseller

Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya.

Antiloper

Impala, dik-dik, vattenbock, buskbock m m kan ses i många parker. Flest arter i Serengeti och Masai Mara. Sabelantilop i Shimba Hills i Kenya och Nyerere, Ruaha och Mikumi i Tanzania. Bongo i Aberdare och Mount Kenya i Kenya, men är sällsynt. Oryx i Samburu, Shaba och Buffalo Springs i Kenya.

Afrikansk buffel och vårtsvin

Kan ses i många parker.

Apor

Kan ses i de flesta parker.

Schimpans

Naturliga bestånd finns i Gombe Stream och Mahale Mountains i västra Tanzania. Införda bestånd finns på lite olika håll, bl a Rubondo Island i Tanzania och i privata reservat på Laikipiaplatån i Kenya.

Gorilla

Finns inte i Kenya eller Tanzania. Bergsgorilla finns i grannländerna Rwanda och Uganda.

Krokodil

Serengeti, Nyerere och Ruaha i Tanzania samt Masai Mara och Samburu, Shaba och Buffalo Springs i Kenya.

Fåglar

Kan ses i mängd i alla parker och naturområden.

Mer om däggdjur
Mer om big five
Mer om fåglar
Mer om reptiler

 

Lathund

Du som inte orkar läsa allt på sidan kan du nöja dig med följande tips om vart och när du ska åka.

Tips 1: Bra parker

Följande parker finns med i många reseprogram. Alla har bra djurliv och är värda ett besök. Vi rekommenderar att du väljer ett program med en toppark och en, två eller tre andra parker.

Norra Tanzania:

· Serengeti – toppark *
· Ngorongorokratern – toppark
· Tarangire
· Lake Manyara

Södra Tanzania:

· Ruaha
· Nyerere

Kenya:

· Masai Mara – toppark *
· Lake Nakuru
· Samburu/Shaba
· Mount Kenya/Aberdare

* Det händer att resebolag formulerar sig lite flummigt så att det framstår som om topparkerna Serengeti och Masai Mara är mer eller mindre samma park. De är dock olika resmål med egna särdrag. Serengeti är nästan tio gånger större och har betydligt mer varierande biotoper/naturtyper. Landsgränsen mellan de båda parkerna är stängd – Masai Mara kan bara besökas på en safari i Kenya och Serengeti bara på en safari i Tanzania.

Tips 2: Bäst djurtid

Djurens uppehållsområden kan variera säsongsvis. I de flesta parker påverkar det inte upplevelsen så mycket, eftersom du får se ungefär lika mycket djur oavsett när du åker dit.

Några parker har dock toppsäsonger då djurlivet är bättre än under resten av året.

· Serengeti i Tanzania: Migrationen är i parken december–juni.
· Masai Mara i Kenya: Migrationen är i parken augusti–oktober.
· Tarangire i Tanzania: Många elefanter, gnu- och zebrahjordar och andra djur samlas kring Tarangirefloden under augusti–oktober.

Tips 3: Se specifika djur

Big five:

Du har bra chans att se big five på en safari till Serengeti + Ngorongorokratern i Tanzania eller Masai Mara + Lake Nakuru i Kenya.

Kattdjur:

De bästa parkerna att se de stora kattdjuren (lejon, leopard och gepard) i är Serengeti och Ngorongoro i Tanzania och Masai Mara i Kenya.

Elefanter:

De bästa elefantparkerna är Tarangire och Lake Manyara i Tanzania och Amboseli och Tsavo i Kenya. Du ser elefanter i många andra parker också, men inte lika många.

 

 

Hyenor och zebror i Serengeti i Tanzania.