Stranden på Bluebay Beach Resort & Spa på östra Zanzibar.
Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se
Sol & bad i Tanzania:
Zanzibar & kusten
Den mytomspunna kryddön Zanzibar ligger i Indiska oceanen utanför Tanzanias kust. Här möts du av vita stränder, palmer och ett arabiskt arv från sultanernas tid.
En safari på Tanzanias fastland eller i Kenya kan ganska lätt kombineras med sol och bad på Zanzibar. Det går ett antal dagliga flyg till ön från bland annat Arusha ARK och Nairobi NBO.
Om hotellen på Zanzibar
På Zanzibar finns ett stort utbud av strandhotell. Vilket att välja beror mycket på vad slags hotell du är ute efter, liksom på hur du vill tillbringa tiden på ön.
De flesta hotell ligger vid stranden. Undantagen är främst vissa budgethotell och vissa hotell i stenstaden, som är den gamla stadsdelen i Zanzibars stad.
Bad i havet
Bäst badmöjligheter i havet finns på nordligaste delen av ön (områdena Nungwi och Kendwa), där stranden påvekas minst av lågvatten. Övriga delar är mer långgrunda. Där kan vattenlinjen försvinna en bra bit ut i havet vid lågvatten. Vid den tiden på dagen kan poolen vara ett bättre alternativ för bad. Vid högvatten går det att bada överallt på ön, men det kan fortfarande vara långgrunt.
Även vissa hotell i stenstaden har strand, men där är stränderna små och kan påverkas av fartygstrafiken kring staden. Det gör att stadshotellen inte lämpar sig så väl som badhotell.
Palmer på stranden
Norra Zanzibar har den minst paradislika strandvegetationen – där kantas stranden mest av buskvegetation, medan stränderna på övriga Zanzibar har mer palmer, framför allt kokospalmer.
Utflykter
De flesta klassiska utflyktsmål ligger på öns södra halva, så ett läge i norr ger längre ressträckor till utflyktsmålen. Ön är dock bara cirka 85 km i nord-sydlig riktning, så det är inga jättesträckor det handlar om.
Bland de klassiska utflyktsmålen finns stenstaden, dvs den gamla arabiska stadsdelen i Zanzibars stad, Jozaniskogen, som är en gammal urskog med apor, kryddodlingar, jättesköldpaddor på Prison Island m m.
Byar och aktivitet
Lite större byar finns här och var längs öns kust. Sådana byar finns bl a längst i norr, Nungwi, och i sydost, Paje. Där finns fler hotell, mer liv och rörelse samt fler restaurangalternativ än på mer glesbefolkade strandsträckor.
Beach boys
På stränderna i Kiwengwaområdet på östra Zanzibar har det börjat dyka upp en del beach boys, som säljer allt från souvenirer till utflykter och tjänster. De kommer inte in på hotellområdena, men kan röra sig fritt på stränderna, som är allmän plats.
Dyka och snorkla
Dyk- och snorkelplatser finns runtom ön. På/nära de flesta hotellen finns PADI-dykcenter som håller kurser och gör turer till lokala dyk- och snorkelplatser.
Strax utanför nordöstra Zanzibar ligger Mnembaatollen, som har många fina dyk- och snorkelplatser och är öns största dykområde. Bäst nås atollen från Matemweområdet i nordost, men det görs också turer dit från Nungwi i norr och Kiwengwa i öster.
Sandstränderna kring ön gör att dykningen och snorklingen direkt från stranden inte är särskilt bra.
All inclusive
På Zanzibar innebär all inclusive inte charter- eller bamseklubbshotell, utan är snarare en
indikation på god standard och hög ambitionsnivå.
Kryddön i Indiska oceanen
Den mytomspunna kryddön Zanzibar är ett sol- och badresmål i Indiska oceanen utanför Tanzanias kust. Där möts du av vita stränder och varmt i vattnet, liksom av fina möjligheter att snorkla, dyka och havsfiska. PADI-dykcenter finns på eller nära hotellen.
Ön har också en spännande historia, kryddad med sultaner, slavhandlare, kolonialmakter och upptäcktsresande som Livingstone, Burton och Speke. Många besökare passar på att besöka stenstaden och andra platser kring ön med lämningar av det långvarigt arabiskt styre som har präglat Zanzibar. Andra klassiska utflyktsmål på ön är Prison Island med havssköldpaddor, kryddodlingar och Jozaniskogen.
Utflykter på ön bokas sällan i förväg, utan ordnas smidigast på plats. Hotellen, lokal-arrangörer och renodlade utflyktsarrangörer hjälper dig gärna.
Om Zanzibar
Tanzania är en union mellan fastlandsdelen Tanganyika och ödelen Zanzibar. Den senare består av två huvudöar strax utanför fastlandskusten: Unguja (som vi till vardags kallar Zanzibar) och den mindre ön Pemba.
Ön Zanzibar är låglänt, 85 km lång och 20 bred, och ligger omkring 40 km öster om staden Bagamoyo på den norra halvan av Tanzanias kust. Ytan är 1 650 kvadratkilometer, vilket motsvarar drygt halva Gotland.
Ca en miljon människor lever på ön, av dessa 400 000 i Zanzibars stad. 99 % av befolkningen är muslimer, övriga kristna och hinduer. De flesta livnär sig på jordbruk eller fiske. Kryddnejlikor och andra kryddor, kopra och sjögräs är stora exportprodukter. Turismen har på senare år har blivit en viktig industri.
Zanzibars historia
Zanzibar började befolkas på allvar omkring år 1 000 e .kr. (de första människorna tros ha anlänt för 3 000–4 000 år sedan) av afrikanska stammar från fastlandet. Dessa följdes något århundrade senare av arabiska handelsmän, som slog sig ned på ön och med tiden blandades med de tidigare invånarna.
Ett handlesutbyte mellan arabiska halvön och Östafrika hade förekommit redan långt tidigare. Framför allt slavar och elfenben från fastlandet byttes mot tyger, matvaror samt vapen och andra metallvaror.
I början av 1500-talet tog Portugal kontrollen över ön. I slutet av 1600-talet togs den över av sultanen av Oman, och i slutet av 1800-talet blev ön ett brittiskt protektorat.
I december 1963 blev Zanzibar självständigt. En månad senare störtades den styrande sultanen, och i april 1964 ingicks (efter amerikanska påtryckningar) den union mellan fastlandsdelen Tanganyika och ödelen Zanzibar som än i dag utgör republiken Tanzania.
Slavhandeln
Slavhandeln var i forna tider kärnan i ekonomin. Slavar hämtades långt inne på det afrikanska fastlandet, fördes ut till kusten och skeppades till Zanzibar, där de såldes på slavmarknaden i Zanzibars stad. Britterna, som under 1800-talet gradvis ökade sitt inflytande i Östafrika och på Zanzibar, bekämpade slavhandeln.
På 1870-talet förbjöds den på Zanzibar, liksom på 1880-talet handeln med elfenben. Vid det laget hade kryddplantager och införsel av kokosplantor medfört att handeln med kryddor och kopra blivit betydande alternativa inkomstkällor på ön.
Kultur och folk
Kusten har präglats av historien och av kontakterna med främmande folk som har nått östra Afrika sjövägen. Portugiser, tyskar och britter har under de senaste århundradena turats om att utöva politiskt inflytande över regionen, men i fråga om kulturen är det de arabiska influenserna som har bitit sig fast, och haft längre tid på sig att göra det. Redan under det första årtusendet seglade handelsmän från Arabiska halvön hit, för att under århundradenas lopp slå sig ned och etablera sig. Sultaner har styrt över stora delar av den östafrikanska fastlandskusten, och t ex givit upphov till odlingen av kryddor och kokosnötter på öarna Zanzibar och Pemba.
I dag är en stor del av kustbefolkningen muslimsk, och det gemensamma språk som talas över hela östra Afrika, swahili, har uppstått i mötet mellan urafrikanska bantuspråk och arabiskan. Utmed hela kustregionen finns gott om exempel att beskåda på hur araberna har påverkat kulturen, arkitekturen och folket.
Safari
Det finns inga egentliga safarimöjligheter på Zanzibar – det klassiska afrikanska djurlivet med zebror, giraffer m m saknas. En del lokala djurarter finns, t ex Aders dykare (en antilop) och zanzibarguereza, en sorts apa som kan ses i Jozaniskogen.
Det går dock lätt att kombinera en badvistelse med en safari. Många safariresenärer besöker de norra safariområdena i Tanzania (Serengeti, Ngorongoro m m), varpå de flyger till Zanzibar från Arusha efter safarin.
Safari från Zanzibar
Det går även att göra tvärtom, dvs komplettera en vistelse på Zanzibar med en safari i de norra safariområdena. Då det finns bra flygförbindelse med Nairobi går det även att kombinera Zanzibar med en safari i t ex Masai Mara i grannlandet Kenya. Ressträckorna till dessa safariområden är långa. Om du lägger Zanzibar och safarin efter varandra (och flyger hem från safariområdet), dvs inte återvänder till Zanzibar efter safarin, sparar du mycket restid och reskostnader.
Det går även att besöka de södra safariområdena (Selous, Mikumi m m) med flyg direkt från Zanzibar, liksom att arrangera ett besök i nationalparken Saadani, som ligger på Tanzanias fastlandskust rakt västerut från Zanzibar.
Andra resmål på Tanzanias kust
Norr om Zanzibar ligger systerön Pemba, som är känd för sin goda dykning. Längre söderut utanför kusten ligger den sparsamt besökta ön Mafia, som gränsar mot stora marinreservat.
På Tanzanias fastlandskust finns fina stränder kring bland annat Dar es Salaam, Bagamoyo och Kilwa. Pangani längre norrut erbjuder folktomma stränder och en mycket lugn atmosfär.
Pemba
Norr om Zanzibar ligger systerön Pemba. Liksom Zanzibar har Pemba en historia inom krydd- och slavbranschen. Man odlar fortfarande mycket nejlikor. På ön finns utflyktsmål som ruiner, fort och moskéer. Ön är mindre välbesökt än Zanzibar, och där finns möjligheter till bra snorkling. Pemba är dock framför allt känd för sportdykningen. Dykningen på sydöstra Pemba är i världsklass.
Också här finns vissa lokala fåglar och däggdjur, t ex en underart av blådykare, en underart av grön markatta och en flyghund (en fruktätande fladdermus) som bara finns på Pemba. På Pemba och Mafia finns dessutom vildsvin, som inte förekommer på fastlandet, men det rör sig om bestånd som har förts in av människan.
Utbudet av hotell på Pemba är betydligt mindre än på Zanzibar. Du får högre reskostnad för att ta dig dit, eftersom flygen till Pemba går via Zanzibar – du får längre flygrutt.
Mafia
Mafia ligger en bit söder om Zanzibar och är mindre än och inte lika välbesökt som de båda öarna ovan. För att skydda reven, tidvattenbankarna, mangroveskogarna m m, som tidigare utsattes för hårt slitage, finns där ett marint naturreservat. Många som besöker ön gör det för att snorkla, dyka eller sportfiska. Dykmöjligheterna anses vara mycket bra.
På Mafia, liksom på de mindre öarna i arkipelagen omkring, finns ett djurliv med apor, antiloper och gott om fåglar. Där finns en fladdermusart, mafiaflyghunden, som inte förekommer någon annanstans i östra Afrika.
Hotellen på ön är få. Reskostnaden dit är högre än om du besöker, då du får en längre flygresa.
Söder om Mafia ligger den betydligt mindre ön Songo Songo, som omges av öar och rev med ett fantastiskt marint liv.
Pangani
Den lilla staden Pangani på Tanzanias fastlandskust är ett resmål för dig som söker verklig avkoppling på din sol- och badsemester. Här finns inga strandförsäljare och inget hålligång. Här är bara lugnt och en tom strand.
Pangani ligger vid Panganiflodens mynning cirka 5 mil söder om Tanga på Tanzanias kust, 18 mil norr om Dar es Salaam. Staden ger ett rätt bedagat intryck, med slitna hus och gator som inte tycks ha underhållits sedan tyskarna såg till att få dem belagda i början av 1900-talet. Men utanför staden ligger palmkantade och tomma stränder. En bit ut i havet ligger sandbankar och rev, dit det går att åka båt för att sola i avskildhet, snorkla eller fiska.
Det finns några hotell i området. Det är krångligare att ta sig dit än till t ex Zanzibar, så reskostnaderna blir högre. Du reser dit landvägen (ca 6 timmar från staden Arusha) eller med småflyg.
Badresmål i inlandet
Också Östafrikas tre stora sjöar – Victoriasjön, Tanganyikasjön och Malawisjön – erbjuder stränder, snorkling och fiske. De ligger alla en bit från de vanligaste turiststråken och har betydligt färre besökare än badresmålen på kusten. Samtidigt kostar det mer att ta sig dit. Tanganyikasjön och Malawisjön har många endemiska ciklidarter som lockar dykare.
Till och från Zanzibar
Du kan flyga direkt till Zanzibar från Arusha ARK (och Kilimanjaro JRO, men då får du extra transfertid och -kostnad) efter en safari i norra Tanzania, från Dar es Salaam DAR efter en safari södra Tanzania eller från Nairobi NBO efter en safari i Kenya.
Flyga till Zanzibar direkt efter safarin
Huruvida du kan flyga till Zanzibar samma dag som safarin avslutas beror på hur dags safariprogrammet slutar och på vilka avgångstider flygen har vid tiden för din resa. Många safarier är dock upplagda så att safarin avslutas vid lunchtid den sista safaridagen, och då går det fint att ta sig direkt vidare till Zanzibar, så att du är på plats på ett hotell på ön till kvällningen.
Bagage avsett för Zanzibar
Ofta kan du låta safarilokalarrangören förvara en väska under safarin, så att du slipper ta med bagage som är särskilt avsett för vistelsen på Zanzibar under safarin.
Flygplatserna
Flygplatserna som färden till Zanzibar utgår från har i en eller annan form de funktioner som man normalt väntar sig att hitta på en flygplats. På den mindre flygplatsen Arusha ARK finns dock inte växlingskontor eller uttagsautomat – om du vill komma över lokal valuta får du vänta till Zanzibars flygplats.
Bagagevikt på flyget
Om du flyger från Tanzanias fastland: Observera att vissa inrikesbolag som flyger till Zanzibar trafikerar sträckan med mindre flygplanstyper, ibland så små som Cessna Caravan, som rymmer 12–15 passagerare. På sådana flygningar kan den maximala bagagevikten som medges per passagerare vara så låg som 15 kg.
Om du flyger med Precision Air, som trafikerar Zanzibar med större turbopropplan, medges i regel 23 kg.
Flyget till Zanzibar
Flygningen till Zanzibar tar cirka 1,5 timme timme från Arusha ARK/Kilimanjaro JRO, kortare tid från Dar es Salaam DAR och längre från Nairobi NBO. Om du flyger med en mindre flygplanstyp (ej turboprop eller jet) blir flygtiden längre.
På Zanzibars flygplats ZNZ
På Zanzibars flygplats möts du av en zanzibarisk lokalarrangör, om du har transfer bokad, och körs till ditt hotell. Om du ska sköta färden till hotellet på egen hand finns taxibilar väntande utanför terminalen. Ofta står chaufförer med taxiskyltar också i ankomsthallen.
Bagage på hemresan från Zanzibar
Med vissa rutter/flygbolag checkar du in ditt bagage hela vägen hem. Med andra rutter/flygbolag (t ex om du börjar hemresan med att flyga till Kilimanjaro, Dar es Salaam eller Nairobi) kan du behöva checka in det på nytt efter den första flygsträckan från Zanzibar.
Praktiskt om Zanzibar
Vägen dit
Om du enbart vill besöka Zanzibar (ingen safari) kan du flyga från Skandinavien med flygbolag som Ethiopian Airlines och Quatar Airways, som trafikerar ön med egna plan. KLM och andra flygbolag trafikerar Dar es Salaam på fastlandet inte långt från ön, och kan kombineras med ett kort lokalt anslutningsflyg (som oftast kan bokas på samma biljett som utrikesflyget).
Flygplatsen på Zanzibar är Zanzibar ZNZ, som också kallas Kisauni Airport.
Om du vill besöka Zanzibar efter en safari i norra Tanzania (Serengeti, Ngorongoro m m) flyger du bäst inrikes från staden Arushas flygplats ARK (det går även att flyga från Kilimanjaro JRO, men då får du extra transferkostnad och färre flighter at välja mellan).
Om du vill besöka Zanzibar efter en safari i södra Tanzania (Selous, Ruaha m m) flyger du bäst inrikes från Dar es Salaams flygplats DAR. Det går även färjor från Dar es Salaam till Zanzibar, men den tanzaniska sjösäkerheten är tveksam (olyckor har inträffat på senare år), så inrikesflyg rekommenderas.
Om du vill besöka Zanzibar efter en safari i Kenya (Masai Mara m m) flyger du från Nairobis flygplats NBO.
Säsonger
Medeltemperaturen på ön ligger mellan 25 (maj–aug) och 30 grader (jan–mar). En längre regnperiod infaller normalt under apr–maj och kan innebära en hel del regn. En kortare regnperiod med främst skurar infaller normalt i nov och innebär inget hinder för turism och badliv.
Visum
Visumet som du löser för safarin på Tanzanias fastland gäller även Zanzibar. Om du kommer från Kenya får du lösa Tanzaniskt visum på Zanzibars flygplats.
Avreseskatt
Lokala avreseskatter kan förekomma. F n (2016) är dessa inbakade i flygpriset.
Vaccination mot gula febern
Zanzibar har samma grundbestämmelser king gula febern som Tanzanias fastland. Resenärer som anländer från länder där gula febern förekommer (bl a länder i Afrika) ska vara vaccinerade mot sjukdomen för att beviljas inresa. Kravet gäller dock inte dig som bara har bytt flyg eller mellanlandat i ett sådant land samt vistats där i mindre än 12 timmar.
Om du anländer till ön efter en vistelse på Tanzanias fastland behöver du inte vara vaccinerad mot gula febern. (Vissa källor säger annat, men det beror på otydlighet i direktiven från de lokala myndigheterna.)
Malaria
Zanzibar är ett malariaområde, även om sjukdomen är på tillbakagång på ön.
Växling och uttagsautomater
Finns på Zanzibars flygplats och i stenstaden.
Alkohol
Vissa hotell, främst i stenstaden, serverar inte alkohol.
Karta
Klicka för att öppna en pdf-karta över Zanzibar: