Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Middag på hotell Impala i Arusha i Tanzania.

Middag på hotell Impala i Arusha i Tanzania.

Åka på safari:

Mat och dryck

På de flesta safariresor ingår helpension, dvs frukost, lunch och middag. Måltiderna på lodger, tältcamper och mobila camper serveras i en restaurang, en matsal, ett mässtält e d – lokalerna och arrangemangen för serveringen varierar från logiställe till logiställe. Det förekommer också picknickluncher ute i bushen eller längs resvägen.

På campingsafarier är mathållningen enklare och sköts av resenärerna själva, av deras guidechaufför eller av en medföljande kock.

Måltider på lodger, tältcamper och mobila camper

Under safarin har du i regel helpension. På större lodger och camper består måltiderna ofta av bufféer med mycket att välja mellan. (Se dock upp med vad du väljer, så att du undviker magsjuka. Ät varmlagade rätter och undvik majonnäsen.) På mindre lodger och camper är utbudet oftast mindre, men det brukar finnas några olika alternativ. Det brukar gå bra att få vegetariskt, glutenfritt m m om du ber om det.

Stilen på maten är ofta dragen åt det internationaliserade hållet finesslös, med vissa inslag av lokala råvaroro och smaker. Om du råkar på ugali är det en lokal basmatsrätt som är gjord av kassava eller majsmjöl och som inte smakar mycket i sig, utan äts med en smakrikare sås eller gryta. (Ska egentligen ätas med händerna ur en kollektiv skål, men det går också bra med egen tallrik och bestick.) Om det någon gång står t ex impala eller zebra på menyn (vilket sker främst i Kenya) är det aldrig fråga om vilda djur, utan om uppfödda djur från en farm. Passa på att äta den lokala frukten, som slår allt du någonsin har köpt hemma på snabbköpet. Mango, papaya och ananas odlas mycket i Östafrika, främst längs kusten, och där finns en uppsjö av olika slags bananer.
 

Mässtält på halvmobil tältcamp.Mässtält på halvmobil tältcamp.

Picknick

Det kan hända att vissa måltider (oftast luncher, men imellanåt även frukostar) under safarin äts i form av picknick längs er resväg eller ute i en park, vilket är en mysig måltidsform. Picknickplatserna i parkerna har för det mesta toaletter och ett fint läge.

Nackdelen med picknickmat är att den är kall, vilket med tanke på risken för magbesvär inte är optimalt. Var försiktig med vad du äter. Smörgåsar brukar gå bra, liksom hårdkokta ägg, frukt, choklad och yoghurt. Om du vet att det blir picknick tull lunch kan du grunda med en extra stadig frukost.

Samla gärna ihop överbliven picknickmat och ge den till skötaren som har hand om picknickplatsen eller till någon längs vägen – mat brukar tas emot tacksamt.
 

Picknicklunch i Lake Manyaras nationalpark i Tanzania.Picknicklunch i Lake Manyaras nationalpark i Tanzania.

Måltider på campingsafarier

På campingsafarier är köken och köksutrustningen enklare än på lodger och camper. Håll dig till säker mat för att undvika magbesvär (se Hälsa nedan). Om du är vegetarian eller har andra specialönskemål om vad du äter bör du informera ditt svenska resebolag eller lokalarrangören om detta i god tid innan resan, så att personalen på plats kan planera och proviantera för detta.

På de enklaste campingsafarierna deltar resenärerna i köksarbetet. Se i det läget till att sköta hand- och mathygienen väl. Sjuka resenärer bör inte alls delta i sysslorna. Vissa campingplatser har särskilda förvaringsutrymmen för mat – förvara maten där eller i ett stängt fordon. Förvara aldrig mat i ditt tält, eftersom det kan dra till sig både stora och små djur.

På mer påkostade campingsafarier sköts mathållningen och övrigt camparbete av personal.

Måltider på flyget

De internationella flygbolagen erbjuder specialmat till resenärer som önskar sådan. Det finns vegetarisk mat, koshermat, glutenfri mat m m. Beställ den typ av specialmat som du önskar när du bokar resan eller flygbiljetten. Vissa flygbolag har även matbeställningsfunktioner på sina webbplatser.

Drycker

Det varma klimatet gör att du behöver dricka mer än du vanligtvis gör. Vatten på flaska och läskedrycker finns på lodger och tältcamper och i kiosker längs resvägen. Goda ljusa ölsorter tillverkas lokalt, exempelvis Tusker, Kilimanjaro och Safari. Generellt gäller att importerade drycker kostar betydligt mer än lokalproducerade. Exempelvis kan en importerad cola light kosta dubbelt så mycket som en vanlig cola som licenstillverkas i regionen.

En enlitersflaska vatten eller en läsk kostar USD 1–3 (eller motsvarande i lokal valuta), medan en halvlitersflaska lokalt öl kostar USD 3–5. Priserna varierar delvis på grund av transportkostnader (dyrast ute i parkerna längs från de stora städerna) och delvis till följd av prissättning på lodger och camper. De lägsta priserna finns i kiosker, på barer och i butiker som turister normalt sett inte besöker.

På de flesta lodger, camper och hotell får du en flaska vatten per dag på rummet.

Kaffe och te

Kenya är känt för att producera bra kaffe som exporteras ut i världen, men producerar också en hel del te. Kaffe odlas också i Tanzania. Kaffet som serveras på hotell, lodger och camper varierar mycket i styrka och tillagning – östafrikanerna själva dricker mest te och har inte alltid känsla för kaffe. Pulverkaffet som oftast finns som alternativ är inte sällan det bästa valet. Koffeinfritt pulverkaffe brukar också finnas. Baristakaffe finns i stort sett bara på bättre hotell och restauranger i de större städerna.

Bland teerna är english breakfast och earl grey vanligast, grönt te mer sällsynt. Ibland finns också t ex örtteer eller ingefärste.

Vin

Vin produceras i både Kenya och Tanzania, men kvaliteten är dålig. Du kan prova för sakens skull, men hoppas inte på mycket. De flesta viner i restauranger och butiker är sydafrikanska och kostar i storleksordning från USD 20–25 per flaska. Viner som har importerats från andra delar av världen är dyrare än de sydafrikanska.

Hälsa

För att undvika magbesvär bör du välja vad du äter med försiktighet. Ät genomlagade rätter som fortfarande är varma. Undvik kalla rätter, ägg som inte är hårdkokta eller genomstekta (samt annat med olagade ägg, exempelvis majonnäs), olagade grönsaker som kan vara dåligt sköljda eller sköljda i orent vatten m m.

Tvätta händerna före måltiderna. Alcogel är lätt att ha med i dagspackningen.

Drick inte kranvatten. Vi själva använder flaskvatten också till tandborstning. Vissa lodger och camper säger sig ha rent och drickbart kranvatten, men håll dig för säkerhets skull till flaskvatten.

Mer om hälsa

 

Vegetarisk mat och specialmat

Det brukar inte vara något större problem för resenärer som vill ha vegetarisk mat eller vill undvika särskilda ingredienser, t ex gluten eller nötter. När måltider serveras i bufféform kan du själv välja vad du vill ha, och personalen kan berätta vad som ingår i de olika rätterna. När måltiderna serveras à la carte brukar det finnas vegetariska alternativ, samtidigt som personalen oftast kan ta emot specialbeställningar, t ex glutenfritt. Du kan till och med be att få prata med kocken – personalen som jobbar i köket på lodgen, hotellet eller campen har normalt sett inte så mycket kontakt med gästerna och kan tycka att det är roligt.

Beställa din mat

Din guide beställer eventuella picknickmåltider. Berätta för honom eller henne att du är vegetarian eller har särskilda önskemål om innehållet i maten, så att hen kan beställa mat som funkar för dig.

På flygsafarier, då du i regel inte har någon guide som följer dig under hela vistelsen, kan du i stället informera om dina matönskemål i receptionen när du checkar in på lodgen eller campen där du ska bo. Om du vill vara extra noga kan du kika in i matsalen eller köket, så att du är säker på att dina önskemål når fram till dem som lagar maten.

Vegetariskt

Se till att vara så tydlig du kan när du ber om vegetarisk mat. Sådan mathållning är inte särskilt vanlig bland östafrikanerna själva och viss begreppsförvirring kan förekomma. Om du t ex ber om "vegetariskt" får du i värsta fall bara sallad, och om du ber att "inte få kött" kan det hända att du blir serverad kyckling, så det är bättre att vara specifik: "no beef, no goat, no lamb, no pork, no chicken, no fish". Föreslå gärna att kocken ersätter köttet eller fisken med t ex ett ägg, om du äter sådana, så riskerar du inte att enbart få kolhydrater och grönsaker.

Specialmat på flyget

Glöm inte att också beställa specialmat på utrikesflyget till och från Afrika. Det brukar gå att göra på respektive flygbolags webbplats, där du kan logga in med bokningsnumret på din flygbiljett.

 

Lake Manyara Wildlife Lodge med utsikt över Great Rift Valley.