Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Båttur på Victoriasjön.

Båttur på Victoriasjön.

Åka på safari:

Andra aktiviteter

En safari i Tanzania eller Kenya kan lätt kombineras med sol och bad på kusten mot Indiska oceanen eller på någon av ländernas öar, t ex Zanzibar, Pemba eller Lamu. Bland andra möjliga kombinationsaktiviteter finns bergsbestigning (bl a Kilimanjaro och Mount Kenya, Afrikas två högsta berg), dykning, fiske och ridning. I Kenya finns bra golfbanor.

Sol och bad

Många safariresenärer lägger till en badvistelse på kusten efter safarin. Både Kenya och Tanzania har kust mot Indiska oceanen, med vita stränder, palmer och varmt i vattnet. Det finns möjlighet till både uteliv och till lugna och ostörda dagar. De mest populära badresmålen i Kenya är Mombasa, Malindi och ön Lamu, i Tanzania öarna Zanzibar och Pemba. Mer information om dem finns på sidorna om Zanzibar respektive Kenyakusten. Där finns även andra kustområden dit färre resenärer söker sig, t ex Bagamoyo, Pangani och ön Mafia i Tanzania.

I princip alla svenska researrangörer kan lägga till en badvecka på kusten efter din safari.

Mer om Zanzibar
Mer om Kenyas kust

Dykning

Östafrikas kust ger goda möjligheter till sportdykning. Sikten är relativt god till god och där finns korallrev, vrak och grottor. Det finns många dykarrangörer längs kusten och på öarna.

I Tanzania finns bra dykplatser norr om Dar es Salaam och på öarna Zanzibar, Pemba och Mafia. Dykningen på Pemba håller världsklass och är den bästa i östra Afrika.

Kenyas större dykområden är Watamu, Vipingo, Kilifi och Bamburi på kusten norr om Mombasa, och Tiwi Beach, Diani Beach, Galu och Shimoni söder om Mombasa. På dessa platser finns dykklubbar som anordnar bland annat CMAS-kurser och dykturer, till exempel grott- och nattdykning.

I Tanganyikasjön och Malawisjön i västra Tanzania finns gott om endemiska ciklider som lockar dykare. Dessa sjöar ligger dock bortom de vanliga turiststråken, så besök där kräver i regel skräddarsydda resor.
 

Dykbåt utanför Zanzibar.Dykbåt utanför Zanzibar.

Fiske

Havsfiske

Vid kusten går det att fiska storvilt i havet. Lokala båtar och små företag, liksom större fiskeklubbar, ordnar fisketurer efter marlin, tonfisk, haj, sailfish m m. Möjligheten finns på många håll, t ex Diani, Mombasa, Mtwapa, Malindi och Watamu i Kenya, Pemba och Zanzibar i Tanzania. Från flera av dessa platser går det att nå Pemba channel, som är ett bra område för bland annat stor marlin.

Högsäsongen börjar i november eller december och fortsätter till februari eller mars. Heldagshyran för en båt, inklusive utrustning, kan kosta USD 500–1 000. Kontrollera att fiskearrangören/båten är försäkrad och (om du tänker dig helseriöst fiske) knuten till IGFA eller lokala havsfiskeorganisationer.

Sötvattenfiske

Från flera av lodgerna i Masai Mara i Kenya kan du flyga till någon av öarna i Victoriasjön för att fiska nilabborre. I Aberdare- och Mount Kenyaområdet i samma land finns hotell som erbjuder öringfiske, bland dem Outspan Hotel och Aberdare Country Club. I Tanzania går det att fiska t ex i Rufijifloden i Selous (bl a tigerfisk) och i Victoriasjön. Turkanasjön i norra Kenya erbjuder också sportfiske, men sjön ligger långt bortom de normala safaristråken och ligger i trakter som emellanåt klassas som osäkra.
 

Vandrare anländer till Mandara Huts på drygt 2 700 meters höjd på Kilimanjaro.Vandrare anländer till Mandara Huts på drygt 2 700 meters höjd på Kilimanjaro.

Bergsbestigning

Kilimanjaro, som ligger i Tanzania och är Afrikas högsta berg (5 895 m), lockar många besökare. Också Mount Kenya (5 199 m) i Kenya går att bestiga. Båda dessa berg är lätta att nå och ligger i nationalparker som är populära vandringsområden med leder och övernattningsstugor. Det finns även andra höga berg, t ex Mount Meru strax utanför Arusha i Tanzania, som är lägre än Kilimanjaro, men har en brantare och mer svårbestigen topp och har betydligt färre besökare.

Bestigningen består i huvudsak av vandring, inte klättring, men är på grund av den höga höjden ingen barnlek alls. Höjdsjuka är ett vanligt problem och en hälsorisk. På lägre höjd är bergen skogbevuxna och erbjuder djurliv och vacker natur, vilket kan vara ett alternativ för den som vill vandra utan alltför stora strapatser.

Hos vissa svenska resebolag kan du lägga en bestigning av Kilimanjaro till din safari. Om du vill bestiga Mount Kenya, Mount Meru eller något annat berg bör du vända dig till en afrikaspecialist som kan skräddarsy lokala arrangemang.

Vi rekommenderar att du vänder dig till researrangörer med god erfarenhet av bestigningar (med personal som har bestigit själv) om du planerar att ge dig upp på de högsta bergen. Dessa bestigningar innebär risker, så du behöver få bästa möjliga information och stöd från arrangören.

Ridning

Du som vill rida kan bo på en ridlodge/ranch att göra dagsturer från eller ge dig ut på en ridsafari över flera dagar, oftast med logi i tält längs vägen. Båda typerna av arrangemang är möjliga i t ex områdena kring Naivasha i Kenya, på höglandet i centrala Kenya och vid Kilimanjaros fot i Tanzania.

Golf

I Kenya finns relativt goda möjligheter att kombinera en safari med några dagars golf, främst kring Nairobi i centrala Kenya, men även ute vid kusten. Det finns omkring 35 banor i landet. De flesta är 9-hålsbanor, men ett tiotal är 18-håls. Av dessa ligger sex stycken inom en halvtimmes bilresa från Nairobi. Några lodger som ligger i anslutning till en bana är Aberdare Country Club, Mount Kenya Safari Club och Windsor Golf and Country Club (Nairobi).

När du spelar i Kenya har du i regel caddie. Vissa av banorna ligger på över 1 500 meters höjd, vilket sägs medföra att du slår upp till 10 % längre. Vissa lokala safariarrangörer har specialiserat sig på kombinerade safari- och golfresor.

I Tanzania finns färre banor. I Arusha finns en 9-håls med uthyrning av skaplig utrustning. Två mil utanför staden ligger den påkostade lodgen Ngurdoto Mountain Lodge, som har en egen 9-hålsbana.

Rundresor eller resor till särskilda platser

Det händer att svenska resenärer önskar besöka lite mer ovanliga platser i Östafrika dit inga standardresor kan ta dem. Vissa kanske har bott och arbetat i Tanzania eller Kenya tidigare och vill återse platsen. Andra kan ha specialintressen som riktar deras blickar mot specifika områden. Safari Patrol har haft kunder som har specialbesökt bl a tidigare biståndsprojekt och klippmålningsområdet i Kondoa/Kolo i Tanzania.

Den här typen av specialarrangemang kan i regel inte bokas hos bolag som säljer fasta resepaket, utan du gör bäst i att vända dig till en svensk arrangör som skräddarsyr resor.

 

Vigsel i tropikerna?

Kan du tänka dig att gifta dig i en romantisk och minnesvärd omgivning, som under palmerna på kusten eller under stjärnhimlen ute på savannen?

De svenska ambassaderna i Nairobi i Kenya och Dar es Salaam i Tanzania förrättar vigslar. Det går också att arrangera afrikanska vigselceremonier (som dock inte är för svenskar juridiskt giltiga vigslar) och -firanden på olika turistresmål, exempelvis på vissa hotell på Kenyakusten och Zanzibar.

Mer information finns på Regeringskansliet: Vigsel på ambassad.

 

Giraffer i Ngorongoro Conservation Area i Tanzania.