Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Lejonhane i Masai Mara.

Lejonhane i Masai Mara.

Kenya:

Masai Mara National Reserve

Masai Mara National Reserve, som i folkmun ofta kallas bara Mara, är Kenyas safaristolthet. De flesta safariresor har ett besök i Mara med på programmet, ofta som avslutning på safarin.

Masai Mara ligger i sydvästra Kenya, på gränsen mot Tanzania. Naturområdet som parken är avsett att skydda fortsätter in i grannlandet, där parken inte längre kallas Masai Mara, utan Serengeti. Omkring en tiondel av detta sammanhängande naturområde ligger på den kenyanska sidan. Djur- och fågellivet i de båda parkerna är rikt och snarlikt.

Grässlätt och savann

Mara utgörs till stor del av öppen mark, med stora grässlätter i en svagt böljande terräng. I öster ligger berg, i väster den vackra Oloololobranten (där vissa av scenerna i Mitt Afrika spelades in). Två permanenta floder skär genom landskapet: Marafloden och Talekfloden. Dessa kantas av träd, t ex gulbarkad akacia, eller av skog. Längs Marafloden finns ett antal platser där de vandrande hjordarna med gnuer och zebror korsar floden, så som du säkert har sett dem göra på TV.

Bilkörning offroad är tillåten i området som ligger norr om Talekfloden och öster om Marafloden.

 

Gnuer i västra Masai Mara.Gnuer i västra Masai Mara.

Migrationen

I juli–augusti varje år anländer stora hjordar av gnuer och zebror söderifrån från Serengeti, för att stanna och beta under ett par månader. Vid årets korta regnperiod sent på hösten börjar hjordarna lämna parken för att återvända till Serengeti, där gnuerna kalvar i februari. Dessa vandringar, som ofta kallas "migrationen", kan omfatta mer än en miljon djur, och de flesta av oss har nog sett mer än en dokumentärfilm som skildrar gnuernas våghalsiga flodpassager mellan lurpassande krokodiler. Detta skådespel finns att beskåda i Masai Mara, under förutsättning att du lyckas pricka in tiden då gnuerna vandrar.

Kattdjur

En annan av Maras stora attraktioner är dess lejon. Parken har en stor lejonpopulation, och även om det inte går att garantera djurmöten vore det mycket konstigt om du inte får se lejon om du åker dit. Förmodligen får du se lejon åtminstone ett par gånger. Återigen är den bästa tiden den svenska hösten, då den stora ansamlingen av gnuer och andra gräsätare i parken underlättar jakten. Lejonen är då i större utsträckning aktiva under dagtid än under andra tider på året.

Lejonen är inte de enda kattdjur som du kan få se. Den öppna terrängen passar geparderna utmärkt, och man brukar få se åtminstone någon.

I områden med träd och buskar kan det finnas leoparder, även om de normalt inte rör sig mycket ute i terrängen under dagtid. Men du kan ha tur att träffa på en ute på vandring, eller kanske vilande uppe på en trädgren.

Servalen är en inte lika välkänd katt som förekommer i Mara. Den är dock både liten och skygg, och därför svår att upptäcka. Ännu ovanligare är det att få se en karakal, som liksom servalen är en katt på omkring 15 kilo. Den är jämnbrun, utan fläckar, och har tydliga tofsar på öronen. Om du har turen att få se en karakal ska du ta tillfället i akt att titta och fotografera, för den blir sannolikt resans enda.

 

Gepard med unge i Masai Mara.Gepard med unge i Masai Mara.

Andra djur

Masai Mara är Kenyas kanske artrikaste park, och du har goda chanser att få se hyenor (Mara har ett stort hyenabestånd), schakaler, giraffer, babianer, olika slags antiloper, gaseller och andra djurarter. Flodhästar och krokodiler finns i floderna, medan vegetationen längs dessa drar till sig vattenbockar, elefanter, impalor och rörbockar.

I Masai Mara finns giraffunderarten massajgiraff. Om du kombinerar Mara med Lake Nakuru och Samburu eller Shaba, vilket är en vanlig safarirutt i Kenya, kan du få se ytterligare två giraffunderarter: rothschildgiraff i Lake Nakuru och nätgiraff i Samburu eller Shaba. Alla ser ut som typiska giraffer, men har olika teckning.

 

Giraff med Oloololobranten i västra Masai Mara i bakgrunden. Giraff med Oloololobranten i västra Masai Mara i bakgrunden.

Big five

Djursviten elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard brukar kallas Big five. Om du är ute efter att se Big five har du goda chanser på lejon, elefant och buffel i Masai Mara, samt viss chans på noshörning och leopard. Om du kombinerar Masai Mara med ett besök i Lake Nakuru ökar dina chanser att se noshörning och leopard.

Fåglar

Mara är också mycket artrik i fråga om fåglar, med fler än 450 observerade arter, av dessa drygt 55 rovfågelarter. Här följer några av arterna som du kan se under däggdjurskådning med lite fågelskådning vid sidan om: struts, helig ibis, hadadaibis, rödnäbbad and, nilgås, sekreterarfågel, örongam, svartvingad glada, stridsörn, gycklarörn, skrikhavsörn, koritrapp, afrikansk jakana, fläcktjockfot, kronvipa och sorgduva.

 

Masai Mara från ballong.Masai Mara från ballong.

Ballongsafari

Ballongsafarier utgår varje morgon från ett par olika platser i Masai Mara. De kostar mycket, men är en spännande aktivitet och ett sätt att uppleva parken ur ett helt annat perspektiv.

Ballongsafarier utgår från Fig Tree Camp, Keekorok Lodge, Little Governors' Camp och Mara Serena Safari Lodge.

Mer om ballongsafari

Bushvandring

Vandring är inte tillåten inne i Masai Mara (parkreglerna tillåter enbart djurskådning från fordon). Parken är dock inte inhägnad, och så snart du befinner dig utanför parkgränsen är vandring tillåten. Vissa safariarrangörer och lodger/camper erbjuder därför vandringar i områdena strax utanför parken. Det rör sig om allt från kortare vandringar under ett par timmar till flera dagar till fots och med camping ute i bushen. Under vandringen kan du träffa på alla slags djur, men sällan särskilt mycket folk – safariturismen i området är främst fokuserad på bilburen djurskådning inne i Masai Mara.

Alla vandringar leds av en eller flera beväpnade guider eller parkvakter. Vissa arrangörers vandringar leds av massajkrigare beväpnade med spjut.
     

Defassavattenbock med topiantiloper i bakgrunden.Defassavattenbock med topiantiloper i bakgrunden.

 

Mer om Masai Mara

Yta: 1 510 km2.

Bäst tid: Bra året om. Flest djur i parken under aug–okt, då de stora hjordarna befinner sig där.

Djurliv: Kattdjur, migration, allmänt artrik park, rovfåglar.

Vägen dit: Huvudvägen från Nairobi till Masai Mara har förbättrats under senare år och vägarbetena fortgår, men långa vägavsnitt är fortfarande dåliga. Om du har t ex ryggproblem eller andra skäl att undvika skakiga eller dåliga vägar bör du överväga att flyga till Mara i stället.

Restiden från Nairobi till den närmaste parkentrén, Sekenani Gate, är cirka sex timmar. Om du ska bo i västra Masai Mara, exempelvis på Serena Safari Lodge, får du lägga någon timme. Huvudvägarna inne i parken är tämligen bra bushvägar, medan mindre vägar kan vara mycket dåliga.

Det går reguljära safariflyg från Wilson Airport (WIL/HKNW) i Nairobi varje dag. De landar på flera olika flygfält i parken. Flygtiden är cirka en timme.

Andra webbplatser

www.maasaimara.com

maratriangle.org

Karta

Karta över Masai Mara

Karta över Masai Mara.

Lodger och camper

Det finns en mängd övernattningsmöjligheter i och kring Masai Mara. Utöver lodgerna och tältcamperna nedan finns ett antal campingplatser, bandas (enkla hyrstugor) och andra logiformer för självhushåll.

MM

Lodgerna och camperna som ligger inne i Masai Mara National Reserve är nedan markerade med MM. Övriga logiställen ligger utanför parkgränsen.
 

Östra Masai Mara

Sarova Mara Game Camp (MM)

www.sarovahotels.com
Mer om Sarova Mara Game Camp

Sarova Mara Game Camp

Sarova Mara Game Camp ligger i den nordöstra delen av Masai Mara, belägen på en liten höjd. Den har 75 dubbeltält, därav 15 lyxtält med extra gott om utrymme och mer exklusiv interiör. Alla tält är stora safaritält med vanliga sängar, elbelysning och privat badrum med dusch och WC.

Masai Mara Sopa Lodge

www.sopalodges.com

Masai Mara Sopa Lodge

Masai Mara Sopa Lodge är en stor lodge strax utanför östra Masai Mara, inte långt från parkentrén Ololaimutiek Gate. Standarden är god turistklass. Lodgen har 100 rum och sviter i tvårumsbyggnader. Alla rum har eget badrum och veranda. Lodgen har tre barer, restaurang med sittplatser inomhus och utomhus, souvenirbutik och trädgård med swimmingpool. Man erbjuder aktiviteter som bushvandringar, ballongsafari och besök i massajbyar.

Siana Springs

www.siana-springs.co.ke

Siana Springs

Siana Springs är en tältcamp i turistklass och ligger cirka 15 km nordost om Masai Mara. Den har 38 tält med eget badrum, restaurang med sittplatser inomhus och utomhus, bar, konferenstält, souvenirbutik och swimmingpool. Campen erbjuder bushvandringar, djurskådningsturer och nattsafari.

Sekenani Camp

sekenani-camp.com

Sekenani Camp

Sekenani Camp är en tältcamp strax utanför östra Masai Mara, belägen cirka 5 km sydost om parkentrén Sekenani Gate. Standarden är god. Campen har 15 tält med eget badrum med badkar, restaurang, bar och en uteplats där en lägereld tänds på kvällarna. Sekenani erbjuder bushvandringar med lokala massajer som eskort.

Mara Bushtops

bushtopscamps.com/mara

Mara Bushtops

Mara Bushtops är en lyxtältcamp uppe på toppen av en kulle några kilometer utanför nordöstra Masai Mara (tio minuters bildfärd från parkentrén Sekenani Gate). Campen has 12 lyxtält med vidsträckt utsikt (och tubkikare), trädäck med nedsänkt badkar, inom- och utomhusdusch samt butler i tjänst dygnet runt. På campen finns restaurang med veranda och vinkällare, bar, sällskapsrum och swimmingpool med utsikt.

Ol Seki Hemingways Mara

/www.hemingways-mara.com

Ol Seki Mara Camp

Ol Seki Hemingways Mara är lyxtältcamp på en kulle norr om östra Masai Mara, i ett område som besöks av få andra safariresenärer. Campen har knappt tio mycket rymliga tält med design i en modern och lätt minimalistisk safaristil. Där finns också mäss- och bibliotekstält. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, besök i lokala byar samt olika utflykter.

Porini Mara Camp

www.porinisafaricamps.com

Porini Mara Camp

Porini Mara Camp är en bra tältcamp vid en källa i Ol Kiney-reservatet norr om östra Masai Mara, cirka 18 km från parkentrén Sekenani Gate. Campen har sex tält med eget badrum och solgenererad belysning. Bland aktiviteterna finns djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar med massajer som eskort. Då campen ligger mitt ute i bushen i ett område med få besökare finns förutsättningar för en fin safariatmosfär.

Oseur Camp/Mara Chips Camp

Campen är en turistklasscamp utanför parkentrén Ololaimutiek Gate vid Masai Maras östra gräns. Tre grupper med tält har sina egna matsalar och barer. Läget utanför parken medger aktiviteter som t ex bushvandringar.

Mara Hippo Lodge

Mara Hippo Lodge är enklare turistklasslodge belägen utanför östra Masai Mara. Den har 40 rum med eget badrum, souvenirbutik och swimmingpool.

Leleshwa Camp

www.leleshwacamp.com

Leleshwa Camp

Leleshwa Camp är en bra tältcamp i ett privat reservat som gränsar mot nordöstra Masai Mara. Där finns sju tält (inklusive en svit) med eget badrum samt mässtält och sällskapsutrymmen med stora uteplatser. Man erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.

Mara Gypsy Luxury Safari Camp

www.maragypsy.com

Mara Gypsy Luxury Safari Camp

Mara Gypsy Luxury Safari Camp ligger utanför östra Masai Mara och har åtta tält. Den har ganska nyligen renoverats.

JK Mara Camp

JK Mara Camp ligger utanför nordöstra Masai Mara och har standard i mellanklass. Där finns bland annat möjligheter att bushvandra och naturligtvis att djurskåda i Masai Mara.

 

Södra Masai Mara

Keekorok Lodge (MM)

www.wildernesslodges.co.ke

Keekorok Lodgeär den äldsta lodgen i Masai Mara och ligger i den sydöstra delen av parken. Där finns 160 sängar i bungalower byggda kring en lodgeträdgård med swimmingpool. Lodgen har restaurang, bar, souvenirbutik och ett avsides placerat observationsdäck med utsikt över den omgivande bushen.

Sala's Camp (MM)

www.thesafaricollection.com/properties/salas-camp

Sala's Camp

Sala's Camp är en liten lyxtältcamp i södra Masai Mara, belägen nära gränsen mot Serengeti National Park i Tanzania. Campen har sju rymliga tält med eget badrum och ligger i ett skogbeväxt område vid Sand River. Läget är bra för djurskådning.

Cottar's 1920's Safari Camp

www.cottars.com

Cottar's 1920's Safari Camp är en liten lyxtältcamp på privat mark som gränsar mot sydöstra Masai Mara och norra Serengeti i Tanzania. Campen har rum för 12 gäster i rymliga tält med inredning i 1920-talsstil, och har en design och ett upplägg som ska ge en atmosfär av safari på den gamla goda tiden. Man erbjuder safariaktiviteter som djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.
 

Centrala Masai Mara

Mara Serena Safari Lodge (MM)

www.serenahotels.com
Mer om Mara Serena Safari Lodge

Mara Serena Safari Lodge

Mara Serena Safari Lodge är en lodge av hög klass, belägen i den västra delen av centrala Masai Mara. Den har drygt 70 rum, alla med balkong och utsikt över parken. Lodgen har swimmingpool och utsikt över ett vattenhål från restaurangen. Området ligger nära Marafloden, där migrationen passerar på hösten.

Mara Intrepids (MM)

www.heritage-eastafrica.com
Mer om Mara Intrepids

Mara Intrepids

Mara Intrepids är en bra tältlodge vid Talekfloden i centrala Masai Mara. Den har 30 tält med eget badrum och veranda. Där finns observationsdäck längs floden, restaurang, bar, konferensrum, souvenirbutik och swimmingpool. Man erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, utflykter till byar och ballongsafari.

Mara Simba Lodge (MM)

www.simbalodges.com

Mara Simba Lodge

Mara Simba Lodge är en turistklasslodge på södra sidan av Talekfloden i Masai Mara, belägen i ett område med ganska mycket vegetation. Lodgen har 84 rum i sexrumsbyggnader längs floden. Rummen har eget badrum och balkong mot floden. Där finns restaurang, bar, souvenirbutik, swimmingpool och observationsdäck med strålkastare som tänds nattetid. Lodgen har också en bensinstation med bensin och diesel samt en verkstad.

Mara Explorer (MM)

www.heritage-eastafrica.com

Mara Explorer

Mara Explorer är en lyxtältcamp vid Talekfloden i centrala Masai Mara. Den har tio rymliga tält med fint badrum, egen veranda mot floden och utomhusbadkar. Campen har utomhusrestaurang vid floden, sällskapsrum och bibliotek, och erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar och ballongsafari.

Rekero Camp (MM)

www.rekero.com

Rekero Camp

Rekero Camp ligger i en skog vid Talekfloden, inte långt uppströms från platsen där Talek rinner ut i Marafloden. Den är en bra camp i en modern och luftig safaristil. Där finns sju tält (inklusive ett familjetält) med eget badrum. Safariaktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, bushvandringar, ballongsafari och besök i byar utanför Masai Mara. Campen är öppen från juni till oktober och från december till mars.

Naibor (MM)

naibor.com

Naibor

Naibor ligger i samma område vid Talekfloden som Rekeko Camp och erbjuder en liknande vistelse. Där finns sju rymliga tält och ett mässtält i modern safaristil. Bland aktiviteterna finns djurskådningsturer, bushvandringar, ballongsafari och mountainbiking i områden utanför Masai Mara. Naibor ligger liksom Rekeko mitt i bushen och erbjuder en modern safariatmosfär, till skillnad från den kolonialtidsinspirerade stil som många lite äldre camper och lodger har.

Entim Camp (MM)

www.entim-mara.com

Entim Camp

Entim Camp är en bra tältcamp nära Marafloden och Talekfloden i centrala Masai Mara. Campen har fem tält resta mitt i bushen, alla med eget badrum och veranda med utsikt mor savannen och Marafloden. Där finns också matplats, bar och sällskapsutrymmen. Man erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, ballongsafari och besök i massajbyar.

Fig Tree Camp

www.madahotels.com
Mer om Fig Tree Camp

Fig Tree Camp

Fig Tree Camp är en ganska stor turistklasscamp vid Talekfloden längs gränsen till norra Masai Mara. Campen har 70 rum i tält och bungalower, som alla har eget badrum och veranda. Där finns restaurang, två barer, souvenirbutik och swimmingpool. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari och ballongsafari.

Tipilikwani Camp

www.atua-enkop.com

Tipilikwani Camp är en bra tältcamp på Talekflodens norra flodbank längs Masai Maras norra parkgräns. Campen har 20 rymliga tält, av vilka fyra är sammanbyggda i par för att passa familjer. Alla tält har eget badrum och ett däck vänt mot floden och nationalreservatet på den södra flodbanken. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ballongsafari (som utgår från Fig Tree Camp) och besök i massajbyar.

Mara Leisure Camp

www.maraleisurecamp.co.ke

Mara Leisure Camp har 26 fina tält i olika storlekar och ett par familjestugor vid Talekfloden längs Masai Maras norra parkgräns. Campen har swimmingpool, souvenirbutik och sällskapsrum, och erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar och ballongsafari.

Ilkeliani

www.ilkeliani.com

Ilkeliani

Ilkeliani är en bra tältcamp vid Talekfloden längs Masai Maras norra parkgräns. Campen har 17 tält med eget badrum och solgenererad el. Man erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, besök i massajbyar och kvällar vid lägerelden.

Basecamp Masai Mara

basecampexplorer.com

Basecamp Masai Mara är en ganska liten tältcamp av turistklass vid Talekfloden längs Masai Maras norra parkgräns. Campen har ekologisk karaktär och är byggd av lokala material och använder solenergi. Ett observationstorn har utsikt över ett område i norra Masai Mara där goda djurmängder periodvis uppehåller sig.
 

Norra & västra Masai Mara 

Governors' Camps (MM)

www.governorscamp.com

Governors' Camp

Governors' Camps består av fyra lyxtältcamper i ett privat område längs Marafloden i norra Masai Mara. Alla camper erbjuder aktiviteter som djurskådningsturer, bushvandringar utanför parken, ballongsafari och besök i massajbyar.
Governors' Camp har 37 tält med utsikt mot savannen eller floden.
Little Governors' Camp har 17 tält kring ett vattenhål.
Governors' Il Moran Camp har 10 extra rymliga och lyxiga tält i ett skogsparti längs Marafloden.
Governors' Private Camp har plats för upp till 16 gäster, men kan bara bokas av en grupp i taget, oberoende av gruppstorleken.

Olonana

www.sanctuaryretreats.com/kenya-camps-olonana
Mer om Olonana

Olonana

Olonana är en lite mindre lyxtältcamp vid Marafloden strax utanför nordvästra Masai Mara. Den har 14 rymliga tält med eget badrum och veranda strax intill floden. Där finns restaurang, sällskapsutrymmen, observationsdäck vid floden och avskild swimmingpool. Man erbjuder bushvandringar och djurskådningsturer.

Kichwa Tembo Tented Camp

www.kichwatembo.com

Kichwa Tembo Tented Camp

Kichwa Tembo Tented Camp ligger omedelbart utanför nordvästra Masai Maras gräns, vid foten av Oloololobranten. Campen har 40 tält, av vilka 12 är lyxtält. Alla har eget badrum och veranda. Där finns restaurang med sittplatser inomhus och utomhus, bar, souvenirbutik och swimmingpool. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, ballongsafari och besök i massajbyar.

Bateleur Camp at Kichwa Tembo är en mindre och mer exklusiv systercamp till Kichwa Tembo. Där finns två grupper om nio tält med elegant stil och egen butler.

Mara River Camp

www.mararivercamp.co.ke

Mara River Camp är en tältcamp i turistklass, belägen inte långt utanför nordvästra Masai Mara. Den ligger mitt i bushen nära Marafloden och har 16 tält med eget badrum och solalstrad el. Huvudaktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, bushvandringar och besök i massajbyar.

Mara Buffalo Camp

Mara Buffalo Camp ligger norr om Masai Mara. Den drivs av en safarioperatör och är tillgänglig enbart för operatörens egna gäster.

David Livingstone Safari Resort

David Livingstone Safari Resort är en turistklasslodge belägen vid Marafloden norr om nordvästra Masai Mara. Den har cirka 80 rum med eget badrum och veranda, restaurang, bar och souvenirbutik, och erbjuder djurskådningsturer och besök i massajbyar.

Mara Siria

mara-siria-camp.com

Mara Siria är en lyxtältcamp uppe på Siriabrantens krön, med utsikt över Marafloden och delar av Masai Mara. Campen har 10 tält och två bungalower med eget badrum, solgenererad belysning och egen veranda. Man erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, mountainbiking, ballongsafari och besök i massajbyar, liksom särskilda barnveckor.

Karen Blixen Camp

www.karenblixencamp.com

Karen Blixen Camp

Karen Blixen Camp är en lyxtältcamp med 22 tält längs Marafloden norr om parkentrén Oloololo Gate på gränsen till nordvästra Masai Mara. Campen har restaurang med utsikt över en flodhästhölja i floden, bar, sällskapsrum, swimmingpool, massageavdelning och internet. Campen erbjuder bushvandringar, djurskådningsturer, nattsafari och besök i massajbyar.

Royal Mara Safari Lodge

www.royalmara.com

Royal Mara Safari Lodge

Royal Mara Safari Lodge är en tältlodge vid Marafloden norr om nordvästra Masai Mara. Den har åtta rymliga rum med tältkaraktär, byggda på trädäck ovan mark längs floden. Rummen har en rå afrikansk stil, eget badrum, värdesaksförvaring, el och veranda vänd mot floden. Lodgen erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, ballongsafari och besök i massajbyar. Närbelägna våtmarker har ett fint fågelliv.

Mara Safari Club/Fairmont Mara Safari Club

www.fairmont.com/masai-mara-safari

Mara Safari Club/Fairmont Mara Safari Club

Mara Safari Club, eller Fairmont Mara Safari Club, är en lyxtältlodge norr om parkentrén Oloololo Gate på gränsen till nordvästra Masai Mara. Den har 50 tält med eget badrum och en sorts kolonialtidsinspirerad safaristil. Lodgen har restaurang, bar, uppvärmd swimmingpool, massageavdelning, bibliotek med internet och konferensmöjligheter. Bland safariaktiviteterna finns djurskådningsturer, ballongsafari och bushvandringar.

Serian

www.serian.net

Serian

Serian ligger i ett 26 km2 stort privat vildmarksområde norr om parkentrén Oloololo Gate på gränsen till nordvästra Masai Mara. Campen har åtta tält med eget bushbadrum och en huvudbyggnad med mässdäck, eldstad och vida vyer. En mindre camp, Ngare Serian, med fyra tältsviter ligger längs Marafloden och är avsedd för familjer, privata grupper och liknande. Serian erbjuder safariaktiviteter som djurskådningsturer, bushvandringar, campingnätter ute i bushen, ballongsafari och djurspaningsturer med flyg.

Mpata Safari Club

www.mpata-masaimara.com

Mpata Safari Club ligger uppe på Siriabrantens krön norr om nordvästra Masai Mara. Den är en bra lodge med rum i 23 bungalower, restaurang, bibliotek, bar och swimmingpool. Den erbjuder djurskådningsturer, bushvandringar, ballongsafari och besök i massajbyar.

Elephant Pepper Camp

elephantpeppercamp.com

Elephant Pepper Camp

Elephant Pepper Camp är en bra tältcamp i ett avskilt vildmarksområde norr om nordvästra Masai Mara. Den är en liten camp som ligger mitt i bushen, så gästerna kan förvänta sig en bra safariatmosfär. Där finns åtta rymliga tält (ett av familjetälten är 80 m2 stort) med eget badrum, mässtält med gemensamma måltider, bar där gästerna förser sig själva och lägereld på kvällarna. Safariaktiviteterna som erbjuds är djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.

Offbeat Mara Camp

www.offbeatsafaris.com

Offbeat Mara Camp är en liten avskild tältcamp på privat mark norr om nordvästra Masai Mara. Den har sex stora tält med eget badrum och solalstrad el, mässtält, bar, bibliotek och lägereld på kvällarna. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar och ballongsafari.

Porini Lion Camp

www.porini.com

Porini Lion Camp ligger vid Ntiakatiakfloden (som är vattenförande bara under delar av året) i det 80 km2 stora Olare Orok-reservatet som gränsar mot norra Masai Mara. Campen har tio tält med eget badrum, veranda och solalstrad el. Bland aktiviteterna finns djurskådningsturer i Masai Mara och i reservatet (som har få besökare), nattsafari och bushvandringar.

Olkurruk Mara Lodge

Olkurruk Mara Lodge ligger på Oloololobrantens krön utanför nordvästra Masai Mara. Där finns 19 bungalower med eget badrum och soluppvärmt vatten. Utsikten över Masai Mara är fin, men vegetationen skymmer vyerna på delar av lodgeområdet. Läget uppe på krönet innebär också en hel del bilresa för att komma ned till djurskådningen i Masai Mara.

Mara West

www.marawest.com

Mara West är en bra tältlodge på Oloololobrantens krön 5 km från parkentrén Oloololo Gate på gränsen till nordvästra Masai Mara. Lodgen har sex bungalower med tältkaraktär och eget badrum. Man erbjuder vandringar i omgivningen och besök i massajbyar.

Kicheche Mara Camp

www.kicheche.com

Kicheche Mara Camp

Kicheche Mara Camp är en bra tältcamp i turistklass, belägen i en olivträdsdunge på Aitongslätten norr om nordvästra Masai Mara. Campen har plats för 22 gäster i tält med eget badrum. Där finns också sällskapsrum och mässtält. Man arrangerar djurskådningsturer och bushvandringar.

Kicheche Bush Camp är en liten tältcamp i Olare Orok-reservatet som gränsar mot norra Masai Mara. Campen, som ligger mitt i bushen, har sex tält med eget badrum, sällskapsrum och mässtält. Bland safariaktiviteterna finns djurskådningsturer, bushvandringar och campingnätter ute i bushen.

Saruni

www.sarunicamp.com

Saruni

Saruni är en bra lodge belägen i en avskild dal på lite avstånd från nordvästra Masai Mara. Lodgen har sex rymliga stugor med elegant interiör, eget badrum och veranda med fin utsikt över omgivningen och över ett vattenhål som drar till sig djur. Matsal och bibliotek finns i huvudbyggnaden. Den närbelägna systercampen Campi ya Tembo har tre lyxtält med eget badrum och stor veranda med utsikt. Man arrangerar djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar.

Richard’s Camp

www.richardscamp.com

Richard’s Camp är en liten tältcamp norr om nordvästra Masai Mara. Den har sex tält med eget badrum och solgenererad belysning, och erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar, campingnätter ute i bushen och besök i massajbyar.

Kilima Camp

www.kilimacamp.com

Kilima Camp ligger på höjd med fin utsikt strax utanför västa Masai Mara, gränsande mot den del av parken som kallas Mara Triangle.