Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Tanzaniska shilling kan inte växlas i Sverige, utan du får vänta tills du har landat i Tanzania.

Tanzaniska shilling kan inte växlas i Sverige, utan du får vänta tills du har landat i Tanzania.

Planera safari:

Valuta och reskassa

Valuta

Valutan i både Tanzania och Kenya heter shilling (TZS i Tanzania, KES i Kenya). Ön Zanzibar är en del av Tanzania, så där används också TZS.

Valutornas ungefärliga kurser (sommaren 2016):
USD 1 = TZS 2 200 = KES 100 = SEK 8,50
SEK 100 = TZS 26 000 = KES 1 200 = USD 12

Amerikanska dollar, USD

Lokalt i Östafrika anges ofta turismrelaterade priser (hotellrum, safariarrangemang, vissa inträden m m) i USD, men du kan ofta betala även med shilling enligt växelkursen som respektive bolag använder. Om du åker på en paketresa ingår dock dessa kostnader i regel i resans pris och är därmed inte aktuella att betala på plats. Resor som du köper av svenska researrangörer har naturligtvis priser i svenska kronor.

Ofta går det bra att också betala med USD för mindre varor och tjänster i Östafrika, men se det som en nödlösning, för du kan då räkna med en sämre kurs än på växlingskontoren.

Euro, EUR

Safariindustrin i Kenya och Tanzania blir allt mer van vid euro. Om du kontaktar lokala safaribolag, hotell m m för att få prisuppgifter kan du be att få dem i euro. Växelkontor växlar gärna in euro.

Ett mindra antal hotell på kusten anger sina priser i EUR.

Växla

T ex Forex i Sverige kan ha kenyanska shilling (KES), medan tanzaniska shilling (TZS) enbart kan växlas på plats i Tanzania. I båda länderna finns det gott om ställen att växla på, t ex banker, flygplatser, hotell, större lodger och växlingskontor i städerna.

På större växlingskontor och banker i Tanzania och Kenya går bl a USD, EUR, GBP och SEK att växla. Den säkraste valutan som kan växlas överallt är dock USD.

Du får bäst kurs om du växlar in USD eller EUR i höga valörer (t ex USD 50- och 100-sedlar). Du får i regel en mycket dålig kurs om du växlar SEK eller andra mindre valutor.

Äldre USD-sedlar kan ibland ratas helt eller växlas in till sämre kurs.

Kontanter äger

Res inte utan kontanter. Med USD i fickan klarar du dig i de flesta situationer. Förlita dig inte på bankkort eller resecheckar – uttagsautomater kan vara trasiga, elavbrott kan släcka ned banker och automater, och växlingskontor kan ha helgdag eller vara stängda av andra ibland oförutsägbara skäl.

Bankkort/kreditkort

Det mest användbara kortet är Visa, följt av MasterCard. Kort tas främst emot på banker, de större lodgerna, på hotellen och i större souvenirbutiker. Räkna inte med att kunna använda kort i vanliga affärer.

Du får för det mesta betala en extra kortbetalningsavgift à 5–10 % av köpbeloppet om du betalar med kort.

Av kortsäkerhetsskäl kan det vara klokt att inte använda ditt vanliga kort, utan använda ett extra kort avsett särskit för resor/transaktioner.

Uttagsautomater

I de större städerna (t ex Nairobi, Mombasa, Arusha, Moshi, Dar es Salaam och Zanzibar) finns flest uttagsautomater, men automater blir allt vanligare också i mindre städer. Nu finns de i t ex Karatu och Mto wa Mbu längs safarirutten till Serengeti i norra Tanzania.

I automaterna går det att ta ut lokal valuta med svenska bankkort. Visa fungerar i de flesta automater, medan MasterCard främst fungerar i Barclays automater.

Resecheckar

Resecheckar tycks inte användas mycket eller alls av resenärer i Östafrika längre.

Förstör inte lokal valuta

Det är olagligt att förstöra de lokala sedlarna (eller annat som personer i hög ställning är avbildade på).

Svartväxling

Avböj erbjudanden om att växla svart. Dels är det olagligt, dels finns mycket lite att tjäna på saken. I svartväxlingssituationen finns också risken att du blir lurad eller bestulen.

Reskassa

På en paketresesafari bör alla arrangemang och måltider under safarin ingå i resans pris. Det du behöver betala ur egen ficka är främst drycker och dricks (som på en normalsafari sammanlagt kan uppgå till motsvarande 500–1 000 kronor). Reseförsäkring och avbeställningsförsäkring ingår i regel inte.

Det händer att delarrangemang som besök i massajbyar (pris ca USD 10/person), vandringar (ca USD 20/person), nattsafarier (ca USD 25–75/person) m m inte ingår i resans pris. Kolla upp den saken före avresan, eller än hellre innan du bokar resan.

Glöm inte att ha med pengar för ett visum (USD 50, om du tänker lösa det vid ankomsten) och för eventuella mer eller mindre tillfälliga flygplatsavgifter/-skatter på flygplatsen när du ska flyga hem. Sådana tillfälliga avgifter har förekommit periodvis och inte kostat mer än ca USD 10.

Drycker

Det du dricker till måltider, i baren och under dagarna ingår inte i resans pris. På lodger och hotell kostar en flaska vatten eller en öl motsvarande USD 2–4, en läsk något mindre. Räkna med USD 10 per vuxen person och dag för drycker.

Importerade dryckesvaror kostar mycket mer än lokalt producerade. Exempelvis kan en importerad cola light kosta dubbelt så mycket som en vanlig cola som har licenstillverkats i landet.

Sydafrikanska viner på restaurangerna kan kosta från USD 20–25, medan t ex europeiska viner är mycket dyrare. När det gäller öl behöver du inte överväga att beställa importerade sorter, för de lokala smakar mycket bra och kostar mindre.

Dricks till safarichaufförer

Det är mer eller mindre kutym att ge safarichauffören dricks (ges i slutet av safarin), även om det är frivilligt. En normal nivå är USD 5–10 per dag och person eller motsvarande i shilling. Räkna med USD 35 per resenär för en sjudagarssafari.

Dricksen till chauffören är dock en dricks, inte en avgift. En chaufför som inte gör ett bra och professionellt jobb ska ha mindre dricks. Du kan lägga på lite mer om han gör ett verkligt kanonjobb och t ex på egen hand hittar sällsynta djur så att du får fler och mycket bättre safariupplevelser än resenärerna i andra grupper.

Övrig dricks

Du kan lämna dricks så snart någon anstränger sig extra för att hjälpa dig – dricks tas nästan alltid emot. Det bästa är att ge dricks i lokal valuta, som kan användas direkt utan att först behöva växlas.

Väskbärare på hotell, lodger, camper och flygplatser kan ges (motsvarande) USD 1 per väska. Samma belopp för rumsbetjäning. På många lodger och tältcamper finns en drickslåda i receptionen, vars innehåll fördelas bland personalen. Lägg gärna lite där. Om drickslåda saknas kan du lämna dricks på rummet till städerskan, kanske USD 1 per natt. Samma belopp fungerar för eventuella småtjänster som folk utför åt dig.

Lagom dricks i baren är 10 % på notan.

Shopping

Om du är ute efter typiskt afrikanska souvenirer har du mycket att välja på, till priser som varierar från ett par till tusentals kronor. Snidade figurer, masker, spjut och sköldar, armband och presentböcker finns i till synes hur många utföranden som helst.

Butiker på lodger, hotell och flygplatser är ofta något dyrare. Där finns kläder, souvenirer, vykort, godis, tobak, böcker m m. Priserna är i regel fasta, dvs inte prutbara.

Under resorna mellan parkerna stannar ni då och då till och tar paus, det ofta vid någon souvenirbutik (där det också finns toaletter). Det ger dig tillfällen att handla souvenirer under safarin. Prisnivån varierar kraftigt, från rimlig till närmast hutlös. Pruta.

Du träffar också ofta på gatuförsäljare på ställena där ni gör paus längs vägen, liksom på stränderna ute vid kusten. Priserna är prutbara.

Gåvor

Här och där i reselitteraturen föreslår man att du som turist kan ta med en bunt pennor att ge bort till barn (de behöver egna pennor i skolan). Alla håller dock inte med om detta, utan anser att det uppmuntrar till tiggeri och till att barnen hellre raggar pennor från turister (barnen har t o m ett handtecken för att be om pennor) än faktiskt går i skolan. Om du ska ge bort pennor: ge dem direkt till en skola (be chauffören stanna vid en sådan; då kan du även ge bort skrivböcker och annat skolmaterial) eller till barn i skoluniform.

Andra gåvor som kan uppskattas stort är fotbollar (gärna med lagningsset och bollpump) och leksaker. Be chauffören stanna vid t ex en skola eller ett barnhem. På barnhem är kläder, leksaker och mjukisdjur, tandborstar samt hygien- och sjukvårdsartiklar bra gåvor.

Korruption och bedrägerier

Korruptionen är utbredd i både Kenya och Tanzania, även om du på en färdigarrangerad safari normalt inte märker av detta.

Om du reser eller hanterar vissa reseutgifter på egen hand är det bra om du är påläst och vet vilka och hur stora utgifter som blir aktuella i olika situationer. Visumavgifter, parkentréavgifter, rum på hotell m m har alltid ett fast pris. Men det förekommer t ex att gränspersonal försöker klå resenärer på för höga visumavgifter. Poliser kan be om mutor för att ta sig an ditt ärende om du skulle råka ut för något, eller för att du ska få köra vidare efter att ha blivit stoppad i en vägspärr.

Om du blir tvungen att kontakta polis eller andra myndigheter bör du rusta dig med mycket tålamod, för byråkratins kvarnar maler långsamt. Om du blir anmodad att betala för något oväntat kan du vända dig till din safarichaufför eller guide för att få hjälp och mer information. Du kan också vända dig till den lokala safarioperatören som har hand om din resa eller den svenska ambassaden.

Mutor

Vi rekommenderar att du inte försöker muta dig ur situationer. Dels är mutor olagliga, dels underhåller de ett system som är en av de värsta bromsklossarna för utvecklingen i dessa länder.

Lurendrejeri

Var uppmärksam så att du betalar olika typer av avgifter m m till personer som verkligen har med saken att göra. Det har exempelvis hänt att nyanlända resenärer har betalat sin visumavgift till i stort sett vem som helst på flygplatsen och naturligtvis inte fått något visum. Gå inte på sådant. I Kenya och Tanzania handläggs alla sådana och liknande ärenden av allvarliga personer som står bakom diskar och noga bläddrar i ditt pass, noga räknar pengarna och långsamt fyller i och omsorgsfullt stämplar förtryckta formulär i duplikat. Det går inte att ta miste på dem. Gå dit. Betala bara där. Betala bara mot kvitto.

 

Extra utgifter på resan

Så här ligger prisnivån för några utgifter som du kan tänkas få under din safariresa:

Visum: USD 50 per person

Drycker och smådricks: USD 5–10 per person och dag

Dricks till guidechauffören: USD 5–10 per person och dag

Ev. måltider: USD 5–10 för lunch, 10–20 för middag

Massajbybesök: USD 10 per person/50 per fordon

Museet i Olduvai: TZS 27 000 (ca USD 15) per person

Ballongsafari: USD 450–500 per person

Utflykter på kusten: USD 10–80 per person (beroende på
utflyktsmålet)

Souvenirer: 0–