Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Resehandböcker. Lektyr kring och under resan.

Lektyr kring och under resan.

Planera safari:

Resehandböcker

Utbudet av olika typer av resehandböcker om Tanzania och Kenya är stort. I bokhandeln finns en mängd titlar, och du kan även hitta en del litteratur på biblioteket.

Listan nedan är exempel på reseböcker och resehandböcker om Östafrika. Den är ingen komplett genomgång av all litteratur som finns och heller ingen köprekommendation. Du själv vet ju bäst vilken typ av böcker du gillar.

Behöver du en resehandbok?

Du behöver inga egna böcker eller kartor på safarin. Köp sådana bara om du brukar gilla att bläddra och läsa när du reser eller är ute i naturen.

Tanzania

Wild Tanzania

(Cresto, Endewelt, Pons & Roussilhon, Tanganyika Wildlife Safari)
 
En presentbok med mjuka pärmar om Tanzania som med en del text och kartor men i huvudsak snygga bilder beskriver safarirutten i norra Tanzania – Arusha, Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti och Tarangire.

En komplett safari om 80 sidor i A4-format. Du som gärna lämnar din egen kamera hemma kan i stället köpa med den här typen av bok hem som souvenir och reseminne.

På engelska.

Saknar ISBN

 

Wild Tanzania.

Ngorongoro Conservation Area

(Chris & Tilde Stuart, Struik Publishers, 1995)
 
Ännu en mjukpärmad A4-bok (50 sidor) med mycket bilder. Boken går igenom Ngorongoro Conservation Area i Tanzania, av vilken Ngorongorokratern utgör en liten om än betydande del, och beskriver naturen och djurlivet. Kratern får mycket utrymme, med beskrivningar av dess olika områden, var olika djurarter har sina favorittillhåll m m.

På engelska.

ISBN 1-86825-749-5

En webbversion av boken finns på http://www.pbs.org/edens/ngorongoro/index.html.

 

Ngorongoro Conservation Area.

Zanzibar

(Bradt Travel Guides, 2003)
 
En traditionell resehandbok om 280 sidor som beskriver olika aspekter av resmålet Zanzibar. Ämnesområden som historia, kultur och djurliv följs av praktisk information om logi, resor på ön, pengar, mat och dryck, kartor m m.

Ungefär halva boken ägnas sedan åt att med var sitt kapitel närmare beskriva Zanzibars stad, ön Zanzibar, ön Pemba resepektive safarimöjligheterna i södra Tanzania, ett safariområde som enkelt nås från Zanzibar.

På engelska.

ISBN 1-84162-063-7

 

Zanzibar.

Travel and field guide of
the Serengeti National Park

(Papyrus Publications, 2005)
 
Man kan nästan kalla den här boken (175 sidor) för en bruksanvisning till Serengeti. Den täcker in en mängd ämnesområden. Här finns information om hur att ta sig till parken och var att bo, historia och geologi, klimat och säsonger.

Parkens olika delar beskrivs, liksom naturligtvis naturen – drygt 100 sidor ägnas växtlighet och djur. Däggdjuren får mest plats, följda av fågellivet.

Travel and field guide of the Serengeti National Park.

Därutöver finns fakta om och artidentifieringsbilder av de vanligaste arterna inom grupperna amfibier (grodor och paddor), reptiler (ödlor, sköldpaddor, krokodil och ormar), insekter, gräs, vildblommor, träd och buskar. På det hela taget en informationsrik bok i ett tämligen portabelt format.

Kartorna i boken är knappast tillräckligt bra att navigera efter på egen hand. Bildkvaliteten och/eller trycket brister här och var, med underlig färgåtergivning i t ex bilder som följd.

På engelska.

ISBN 0-620-34190-4

 

 

Travel and field guide of the
Ngorongoro Conservation Area

(Veronica Roodt Publications, 2006)
 
En bok om Ngorongoro Conservation Area, med samma upplägg som i Travel and field guide of the Serengeti National Park ovan.

På engelska.

ISBN 0-620-34191-2

 

Travel and field guide of the Ngorongoro Conservation Area.

Tarangire

(African Publishing Group, 2002)
 
Den här boken om cirka 65 sidor ingår i en serie och ges ut på uppdrag av Tanapa, dvs myndigheten som ansvarar för de tanzaniska nationalparkerna. Den beskriver, huvudsakligen i löptext, djurliv och natur i den tanzaniska nationalparken Tarangire. Där finns även avsnitt om geologi och miljö, folk och historia, liksom en sammanfattning av logimöjligheterna i och kring parken. Där finns checklistor över däggdjurs- och fågelarterna som har observerats i Tarangire.

I samma serie finns motsvarande böcker om bl a Ruaha, Mikumi, Lake Manyara och Serengeti.

På engelska.

ISBN 1-77901-144-X

 

Tarangire.

Kenya

Kenya – A travel guide and manual

(Kenya Association of Tour Operators, ca 1995)
 
Det här är en 80-sidig bok som är avsedd som underlag för turistindustrin och som inte finns att köpa i bokhandeln. Den är utgiven av KATO, som är branschorganisationen för de kenyanska safaribolagen. Boken är fokuserad på safariturism och går igenom landet bit för bit, med en del enklare vägkartor och kartor över de viktigaste parkerna. Den tar upp djur- och fågelliv, olika safari- och övernattningsformer, ekoturism och möjligheterna till fiske och golf. Där finns mycket användbar information. Kanske kan du försöka beställa den från KATO.

På engelska.

Saknar ISBN

 

 

Kenya – allt du behöver veta

På svenska

(PanGuide/Norstedts, 1991)
 
125 sidor på svenska i fickformat. Innehåller dels allmän turistinformation, dels en genomgång av ett antal av parkerna och andra intressanta naturområden i Kenya.

ISBN 91-1-895251-8

 

 

Östafrika

National parks of East Africa

(Williams, Arlott & Fennessy, HarperCollins, 1981)

En vid det här laget något föråldrad bok om nationalparkerna i Kenya, Tanzania och Uganda. Goda beskrivningar, inklusive artlistor över de lokala däggdjuren och fåglarna, av de mest intressanta nationalparkerna, kortare presentationer av övriga nationalparker och andra ur djursynpunkt intressanta områden.

På engelska.

ISBN 0-00-219215-2

National parks of East Africa.

 

Parlörer

Swahili för svenskar

På svenska

(Imma Mpili, Villo Toots, Karin Zetterqvist, Hjalmarson & Högberg Bokförlag, 2009)

En inbunden swahiliparlör för svensktalande. 144 sidor. Parlören innehåller avsnitt om swahilins uppbyggnad, fraser och ord för olika situationer och en grundläggande beskrivning av grammatiken. Där finns dialoger och övningar. Dialogerna finns att hämta som ljudfiler på nätet.

ISBN 9789172240988

 

Swahili för svenskar.

Swahili Phrasebook

(Lonely Planet, 4:e utgåvan 2008)
 
En parlör om 260 sidor i litet behändigt format. Den innehåller ordlistor (engelska–swahili–engelska), fraser, beskrivningar av uttal och satsbyggnad samt resmålsfakta för resenärer.

På engelska.

ISBN 9781741047059

Swahili Phrasebook.