Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Trubbnoshörningar (eller vita noshörningar) i Lake Nakuru.

Trubbnoshörningar (eller vita noshörningar) i Lake Nakuru.

Kenya:

Lake Nakuru National Park

Lake Nakuru är en sodasjö som ligger i Great Rift Valley, dvs i den stora förkastningsspricka som löper genom den västra halvan av Kenya. Sjön och ett område omkring den utgör Lake Nakuru National Park, som är en av de få inhägnade parkerna i landet – den omges av elstängsel som skydd mot tjuvjägare. Parken har särskild status som s k sanctuary (dvs en säker fristad) för noshörningen, som drabbades hårt av tjuvjakten under 1970- och 1980-talet.

Sjön utlystes ursprungligen till nationalreservat för att skydda dess rika fågelliv. Mest känd är sjön för sina rosa flamingor, som vid tillfällen kan finnas där i miljontal. Skådespelet kan vara magnifikt. I parken kring sjön finns de flesta av de vanliga däggdjursarterna, om än inte elefant och inte de vanliga massajgirafferna. Där finns dock en annan giraffunderart, rotschildgiraffen, som har förts dit från områden längre västerut i landet och som inte finns i de andra parker som safariresorna normalt besöker.

(Modern forskning pekar på att vissa giraffunderarter, bland dem rotschildgiraffen, möjligen ska betraktas som separata arter. Mer kunskap om detta kommer förhoppningsvis med tiden.)
 

Stora mängder flamingor i Lake Nakuru sedda från Baboon Cliff väster om sjön.Flamingor i Lake Nakuru sedda från Baboon Cliff väster om sjön.

Noshörningar till parken

I slutet av 1980-talet började man omplacera spetsnoshörning (svart noshörning) till parken från Sydafrika och från Solio Game Sanctuary på Laikipiaplatån i centrala Kenya. Senare har man även gjort detsamma med trubbnoshörning (vit noshörning). I dag finns ett stabilt bestånd av båda arterna i Lake Nakuru, som nu förmodligen är den park i Kenya där du har störst chans att få se noshörning. Lättast är att få se trubbnoshörning. Sjön hålls även för att vara ett av de bästa ställena i landet att se leopard, liksom ett bra ställe att se bohorrörbock, defassavattenbock och svartvit guereza (en trädlevande långhårig apa). Dessutom finns där många andra klassiska safaridjurarter, t ex flodhästar och lejon. Elefanter förekommer dock inte.
 

Rotschildgiraff äter från låga träd.Rotschildgiraff äter från låga träd.

Parken är relativt liten och besöks bara rätt flyktigt på de flesta safariresor, normalt en eftermiddag följd av en övernattning och sedan iväg till nästa park. Ofta hinns inte mycket mer än en djurskådartur längs standardrundan kring sjön med, det bland många andra besökande safarifordon som kör samma runda. Det här lite stereotypa upplägget på besöken gör att parken har betydligt färre besökare på förmiddagarna, vilket gör den tiden på dagen lugn och fin.

Under våren 2004 siktades afrikansk vildhund i Lake Nakuru, en mycket intressant observation – vildhunden är det mest sällsynta av rovdjuren och är utrotningshotad i östra Afrika. Normalt har du mycket liten chans att se den på en safari.
 

Flamingor och en vit pelikan i Lake Nakuru.Flamingor och en vit pelikan i Lake Nakuru.

Bland fåglarna i parken

Vit & rosaryggad pelikan, afrikansk ormhalsfågel, skuggfågel, vit & svart stork, afrikansk skedstork, hadadaibis & bronsibis, större & mindre flamingo, rödnäbbad and & kapand, sporrgås & nilgås, skrikhavsörn, smutsgam, fladdermusvråk, Wahlbergs örn & stridsörn,
stäpphök & ängshök, trebandad pipare, smedvipa & kronvipa, afrikansk saxnäbb, styltlöpare & skärfläcka, palmduva & ringnackad duva, malakitkungsfiskare, brednäbbad blåkråka, vitpannad biätare, afrikansk dvärguv, savannsparvuggla, narinatrogon, rödnäbbad näshornsfågel, svartstrupig honungsvisare, klippskvätta.

Närbelägna djur- och naturområden

Strax norr om Nakuru ligger den relativt stora Menengaikratern, som framför allt erbjuder god utsikt över landskapet och sjön. En dryg mil åt sydost ligger Lake Elementaita, som liksom Lake Nakuru är en sodasjö och som besöks på vissa safariresor. Sjön och områdena omkring har ett fint fågelliv och djurliv i ett privat reservat.
 

Lake Elementaita.Lake Elementaita.

 

Mer om Lake Nakuru

Yta: 188 km2.

Bäst tid: Relativt jämnbra året om.

Djurliv: Noshörning, leopard, enorma flockar med flamingor, rotschildgiraff.

Vägen dit: Vägen är bra i stort sett hela vägen från Nairobi. Restid från Nairobi 3 timmar. Lake Naivasha ligger halvvägs. Bushvägarna inne i parken är tämligen bra.

Andra webbplatser

Lake Nakuru – KWS

Karta

Karta över Lake Nakuru

Karta över Lake Nakuru.

Lodger och camper

Det finns lodger och tältcamper i och kring parken, samt logimöjligheter på hotell, på campingplatser och i bandas (enkla hyrstugor) i och kring staden Nakuru.

Sarova Lion Hill Lodge

www.sarovahotels.com
Mer om Sarova Lion Hill Lodge

Sarova Lion Hill Lodge

Sarova Lion Hill Lodge ligger på bergsidan öster om Nakurusjön inne i parken, omgiven av skog och med utsikt över sjön. Lodgen har ett 60-tal bungalower, restaurang, bar, swimmingpool, bastu, konferensrum och massage. Lodgen är inhägnad med elstängsel.

Flamingo Hill Tented Camp

www.flamingohillcamp.com
Mer om Flamingo Hill Tented Camp

Flamingo Hill Tented Camp

Flamingo Hill Tented Camp ligger bland kullar i den nordligaste delen av Lake Nakuru, inte långt från huvudentrén till parken. Campen har 25 permanentresta och möblerade safaritält med eget badrum, restaurang, bar och lounge med utsikt över parkens norra delar. Där finns också bl a konferensmöjligheter.

Lake Nakuru Lodge

www.lakenakurulodge.com

Lake Nakuru Lodge är en turistklasslodge i parkens sydöstra del. Där finns cirka 60 rum med eget badrum, restaurang, två barer, swimmingpool, konferensmöjligheter, souvenirbutik och internet.

Mbweha Camp

www.atua-enkop.com

Mbweha Camp är en lodge i ett privat reservat utanför nationalparkens östra parkentré. Lodgen has tio rymliga stugor byggda av lavasten och med eget badrum. Där finns restaurang och bar. Mbweha Camp ligger mitt i bushen och erbjuder djurskådningsturer, nattsafari, bushvandringar och ballongsafari.

Maili Saba Camp

www.mailisabacamp.com

Maili Saba Camp

Maili Saba Camp är en tältlodge på krönet av Menengaikratern norr om staden Nakuru, dvs cirka 5 km norr om Nakuru National Park. Lodgen har tio rum med eget badrum och vyer mot kratern, restaurang, bar, sammanträdesrum, e-postmöjligheter och swimmingpool.

Deloraine House

www.offbeatsafaris.com/deloraine

Deloraine House

Deloraine House är ett gods i kolonialstil byggt på 1920-talet och beläget på en 1 400 ha farm på Mount Londianis lägre sluttningar på västra sidan av Great Rift Valley (cirka 45 minuters bilfärd från Lake Nakuru). Gästerna erbjuds en vistelse i eleganta omgivningar med bland annat trädgård och gräsmattor, tennisbanor och swimmingpool. Deloraine Estate är huvudsakligen inriktat på ridning och har stora stall, terrängrittsbanor, hästpolobana samt en lantlig och ridvänlig omgivning.

Jacaranda Lake Elementaita Lodge

www.jacarandahotels.com/JH-ELEMENTATIA

Jacaranda Lake Elementaita Lodge ligger på en tidigare ranch vid Lake Elementaita cirka en mil från Lake Nakuru och erbjuder turistklasslogi. Lodgen har 33 rum med eget badrum, satellit-TV, minibar, värdesaksförvaring och veranda. Där finns också matsal, bar och konferensmöjligheter i den gamla huvudbyggnaden, samt en swimmingpool i trädgården. Bland aktiviteterna som erbjuds finns ridning och fågelskådning.