Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Mount Kenya.

Mount Kenya.

Kenya:

Mount Kenya National Park

Mount Kenya är Kenyas högsta berg (det högsta är Kilimanjaro i Tanzania) och ligger mitt på ekvatorn. Mount Kenya National Park, som omfattar berget från 11 000 fots (3 364 m) höjd och uppåt, är inte bara en plats dit du kan åka för att se djur utan är också ett rekreationsområde, främst för vandring och klättring. Berget har två toppar över och en strax under 5 000 m: Batian (5 199 m), Nelion (5 188 m) och Lenana (4 985 m). Lenana kan bestigas av amatörer genom vandring, medan de två högre topparna kräver klättring.

Naturzoner

Berget har tre huvudsakliga naturzoner. Längst upp ett kalt sten- och snöområde, där djurliv saknas så gott som helt. Nedanför detta följer den afroalpina zonen, där växtligheten är extremt storvuxen. På den här höjden är djurlivet begränsat till främst harar, dykarantiloper, klippspringare, klippgrävlingar och näbbmöss.

Längre ned tar bambu- och bergskogszonen vid. Där finns elefant, buffel, skogssvin, buskbock, svartpannad dykare, leopard och apor. I skogarna nedanför parkgränsen lever därtill bland annat lejon, bongo och serval. Bland fåglarna finns turakoer, papegojor och solfåglar.

Mer om Mount Kenya NP

Yta: 588 km2.

Djurliv, natur och aktiviteter: Jätteväxter, bestigning och vandring. Djurskådning från lodger.

Vägen dit: Ganska bra väg från Nairobi till Naro Moru eller Nanyuki (ca 3 timmar), sedan sämre väg 30–60 minuter.

Andra webbplatser

Mount Kenya – KWS

Lodger och camper

Förutom lodgerna nedan finns logimöjligheter på campingplatser och i bandas (enklare hyrstugor).

Serena Mountain Lodge

www.serenahotels.com
Mer om Serena Mountain Lodge

Serena Mountain Lodge

Serena Mountain Lodge är en bra lodge Mount Kenyas sydvästra sluttning. Den har en trädkojeatmosfär med mycket trämaterial, trånga trappor och rum som påminner om kajutor. Djurskådningen sker främst från lodgen, som har observationsdäck mot ett vattenhål som belyses med strålkastare på nätterna.

Fairmont Mount Kenya Safari Club

www.fairmont.com

Mount Kenya Safari Club

Mount Kenya Safari Club är ett mycket bra hotell på privat mark väster om Mount Kenya. Det har 115 rum, inklusive sviter, villor och stugor. Alla dessa har eget badrum och veranda med utsikt mot Mount Kenya. Hotellet har två restauranger, två barer, sällskapsrum, tränings- och skönhetscenter, konferenslokaler, butiker, kapell, uppvärmd swimmingpool, tennisbana, 9-håls golfbana, ridning och öringfiske.

Naro Moru River Lodge

naromoruriverlodge.com

Naro Moru River Lodge ligger nära huvudvägen väster om Mount Kenya. Lodgen har 34 rum och 12 bungalower för självhushållning. Alla rum har eget badrum. Där finns två restauranger, bar, konferensmöjligheter, massage, swimmingpool, tennis- och squashbanor, öringfiske och ridmöjligheter. Lodgen är specialiserad på bergsbestigning och erbjuder guider och utrustning.