Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Tältcamp i Tarangire National Park i Tanzania.

Tältcamp i Tarangire National Park i Tanzania.

Åka på safari:

Lodger och camper

Den vanligaste formen av safarilogi är att du bor på en lodge (en form av vildmarkshotell) eller en tältcamp. På den förra bor du i ett rum, på den senare i ett större tält för två (oftast) personer. De flesta safariresor som säljs i Sverige har sådan logi. Det förekommer även logi med regelrätt camping, liksom olika hybridvarianter av lodge, tältcamp och camping.

Du har lodgen, tältcampen eller campingen som bas för djurskådningsturer i parken. Det är också möjligt att du får tid till eget förfogande, då du t ex kan bada om det finns en pool, spana på fåglar i snåren eller bara koppla av.

Lodger i Kenya
Lodger i Tanzania
 

Tarangire Sopa Lodge.Tarangire Sopa Lodge.

Lodger

En lodge är en form av vildmarkshotell. Du bor i ett hotellrum eller en bungalow, som normalt har två sängar, men som på vissa lodger kan kompletteras med en extrasäng eller två för barnfamiljer. Du har privat WC och dusch. Lodgen har en matsal och andra gemensamma utrymmen, ofta t ex en bar, ett sällskapsrum, en butik och inte sällan en swimmingpool.

Lodgen har ofta en trädgård, där du kan hitta fåglar och om du har tur även andra djur. På många lodger finns en observationsplats där du kan titta på djur ute på savannen eller vid ett vattenhål. På vissa lodger arrangerar man specialaktiviteter, t ex båtturer, nattsafari och ballongfärder. (Mer information om sådana aktiviteter finns på sidan Andra aktiviteter.)

Tree lodge

En vissa kategori av lodger kallas tree lodge. Två av de mest kända sådana är Treetops och The Ark i Aberdare National Park. På en sådan görs ingen game driving ute i parken, utan all djurskådning sker från observationsterrasser på lodgen, som är belägen vid ett vattenhål. Nattetid lyses vattenhålet upp av strålkastare, så att du har chans att se nattdjur och skyggare djurarter.

Benämningen används också om vissa lodger vars rum är byggda mer eller mindre uppe i träd.
 

Larsens Camp vid Ewaso Ngirofloden i Samburu i Kenya.Larsens Camp vid Ewaso Ngirofloden i Samburu i Kenya.

Tältcamper

På en permanentbyggd tältcamp (tented camp) bor du i safaritält, som är större tält med ståhöjd. Tälten är i regel avsedda för två personer (på somliga camper kan extrasängar ställas in). Där finns två vanliga sängar och en privat WC- och duschavdelning i direkt anslutning till tältet, oftast i dess bakre del. Man kan säga att safaritältet motsvarar ett dubbelrum på en lodge, fast väggarna är av tältduk. Boytan i tältet brukar ligga på 12–20 kvadratmeter, men också större tält förekommer. Det rör sig alltså inte om camping i småtält, utan om tält med gott om plats. Standarden och servicen är av hotelltyp, inte av campingtyp.
 

Interiör från ett safaritält, tagen från badrumsdelen längst in i tältet.Interiör från ett safaritält, tagen från badrumsdelen längst in i tältet.

Fasta byggnader

Tältcamperna är permanentbyggda, dvs tälten är avsedda att stå på platsen och inte flyttas. Utöver tälten som gästerna bor i finns fasta byggnader, konstruktioner och installationer i större eller mindre utsträckning, varierande från camp till camp. Det kan röra sig om bl a vattenförsörjning, el, matsal/restaurang, bar och andra sällskapsutrymmen, kök, swimmingpool, personalbostäder m m.

En normal tältcamp påminner om ett bungalowhotell, men du bor i tält i stället för i bungalower. På andra och lite mer bushnära tältcamper finns i stort sett bara tälten som resenärerna bor i plus ett minimum av nödvändiga kringstrukturer.

Alla campsysslor sköts av personal. Du själv är en gäst på samma sätt som du är på ett hotell.

Tältlodge

Tältlodger (tented lodge) är i regel lite större tältcamper med gott om permanentbyggda delar. Typiskt är att man bor i tält, medan restaurang, reception m m ligger i byggnader.
 

Stanley's Kopje, en bushnära tältcamp i nationalparken Mikumi i Tanzania.Stanley's Kopje, en bushnära tältcamp i nationalparken Mikumi i Tanzania.

Mobila camper

En mobil camp (mobile camp) är en flyttbar camp, som alltså inte har några permanentbyggda strukturer, utan bara tält. En sådan flyttas mellan olika platser eller uppförs bara tillfälligt, t ex för att hysa en specifik grupp med resenärer.

Av nödvändighet är en mobil camp lättare och mindre än en permanentbyggd tältcamp, så att det är görbart att flytta den. Tälten är i regel mindre, måltiderna serveras i ett mässtält, toaletter och duschar är enklare m m. Över lag är komforten enklare, men fortfarande god. Personal sköter och reser campen, sköter mathållningen m m, medan du själv är där för att koppla av som gäst.

De mobila camperna reses i regel på platser som disponeras privat av resepektive camp. Platserna är oftast mycket bushnära och avskilda.

Halvmobila camper följer djuren?

En halvmobil camp (semi-mobile camp) är en mobil camp som flyttas säsongsvis. Vissa sådana camper beskriver sig själva som att de följer djuren, men det är oftast en sanning med modifikation. Camperna förläggs där djuren brukar hålla till under den aktuella säsongen. Om djuren sedan i verkligheten inte gör det, t ex på grund av sämre bete än vanligt i området, flyttas campen inte utan står kvar där den är säsongen ut.

Ett område där halvmobila camper förekommer är Serengeti i Tanzania. Där förläggs camperna typiskt till parkens södra delar under den svenska vintern, till de centrala delarna under sommaren och till de norra under hösten. Dessa parkdelar motsvarar områdena där migrationen, dvs de stora hjordarna med gnuer och zebror, brukar uppehålla sig under respektive säsong.
 

Mobil camp rest i en träddunge på savannen.Mobil camp rest i en träddunge på savannen.

Camping

Camping som logiform är inte så vanlig på svenska paketresor, men förekommer. Camping är vad det låter som. Du bor i ett litet campingtält som reses på en campingplats och sover i sovsäck på en madrass. Det kan hända att du får sköta eller delta i mathållningen och andra lägersysslor.

Campingplatser finns i nästan alla parker, men standarden kan vara dålig – kanske bara en gräsplätt. Hygienfaciliteterna på de mest naturnära campingplatserna ute i bushen kan bestå av torrdass och kallvatten eller inget vatten alls.

Lyxcamping

Det förekommer olika former av "lyxcamping" med varierande grad av extra bekvämlighet. Det kan röra sig om större tält, medhavda dusch- och toalettält, kock och annat.

Skillnad mellan camping och mobil camp

Skillnaden mellan lyxcamping och mobila camper kan verka diffus. Login bör klassas som camping om inte (A) tälten har sängar, (B) personal sköter samtliga lägersysslor och (C) tälten reses på en privat plats (private camp site, special camp site eller premium camp site), utan på en allmän campingplats (public camp site) där andra resenärer eller grupper kan slå läger samtidigt.

På den här webbplatsen avser benämningen "camp" en permanentrest tältcamp eller mobil camp enligt ovan. Camping benämns "camping".

Standard på lodger och camper

Med tanke på att du befinner dig ute i bushen i Afrika är standarden på de flesta lodger och tältcamper god. Rummen och tälten är rena och huvudsakligen insektsfria (under regnperioderna kommer dock fler kryp fram), och där finns toalett och bad eller dusch samt renbäddade sängar med myggnät.

På vissa lodger/camper kan vattentillgången stappla, helt enkelt till följd av dålig tillgång på vatten i marken. Det löses ofta genom att man kör transporterar dit vatten i tankbilar. På lodger/camper där varmvattnet värms med solvärme kan du räkna med sämre tillgång på varmvatten på mornarna än på kvällarna.

Det finns så gott som aldrig TV på rummet, men det kan finnas en gemensam sådan i t ex baren.

Lyxlogi

Slutligen finns också en del exklusiva och mycket dyra lodger och tältlodger. De värsta tar 4 000 kronor eller mer per person och natt. Där får du lyxkomfort och flotta interiörer, exteriörer och måltider. Sådana lodger finns sällan med på resorna i de svenska resekatalogerna.
 

Lodgepool med utsikt över savannen.Lodgepool med utsikt över savannen.

Måltider på lodger och camper

På de flesta safariresor ingår helpension, dvs frukost, lunch och middag. Måltiderna serveras i en restaurang, en matsal, ett mässtält e d – lokalerna och arrangemangen för serveringen varierar från lodge till lodge.

Mer om mat och dryck

Namn på lodger och camper

Tyvärr råder en viss begreppsblandning som gör att det kan vara svårt att uttyda formen av logi ur namnet på logistället. Exempelvis bor du i tält på Tarangire Safari Lodge, som därmed egentligen är en tältcamp. Om det inte framgår av resebroschyrer o d kan du fråga researrangören om de faktiska logiformerna, alternativt ta reda på saken själv på internet.

Olika namn på samma lodge/camp

På internet, i resehandböcker och i broshyrer kan olika namn på en och samma lodge eller camp förekomma. Det är ibland en följd av ägar- och namnbyten, ibland bara ett slarvigt namnbruk.

I vissa fall förstår man vilken lodge eller camp som åsyftas, t ex i fråga om Serengeti Serena Safari Lodge, som ibland även kallas Serengeti Serena Lodge, Serengeti Serena och Serena Serengeti. I andra fall är det svårare, t ex när Greystoke Mahale omnämns med sitt äldre namn, Zoe's Camp.

Överdrifter i namnen

Vissa lodger och camper försöker med hjälp av namnet framstå som mer attraktiva än de i verkligheten är. Crater View Lodge i norra Tanzania har t ex ingen utsikt över Ngorongorokratern (eller över någon annan krater heller), vilket namnet kan förleda en att tro. För att få utsikt över Ngorongorokratern måste man först köra i trekvart upp i Ngorongorobergen.

"Luxury Tented Camp"

"Luxury tented camp" – lyxtältcamp – låter som god kvalitet, men är numera mest en tom beskrivning som har använts en hel del i safaribranshen och det om i stort sett alla slags permanentbyggda tältcamper. Förmodligen är det en kvarbiten äldre term, där lyxen i "luxury" består i att det är bekvämare än camping.
 

Vägskylt.Sunrise Hotel – det låter väl bra?

Andra logiformer

Det finns också vandrarhem och liknande logiformer, som i regel är inriktade på budgetresenärer. Sådan logi är inte särskilt vanlig på de svenska resebolagens safariresor.

Vandrarhem o d finns sällan i eller i direkt anslutning till parkerna, utan finns huvudsakligen i städer.

Bandas

Bandas är hyrstugor som finns inne i eller utanför vissa parker. Standarden kan variera mycket. Som sämst får du en säng och kallvatten, och får lösa mathållning och hygien bäst du kan. För vissa bandas ingår personal i priset, så att du slipper laga mat, städa, elda m m själv.

Parkmyndigheterna KWS (Kenya) och Tanapa (Tanzania) har egna bandas i vissa av sina nationalparker. De bokas hos parkhögkvarteret i respektive park.
 

Lodge på Ngorongorokraterns kant. Utsikt och så nära djurskådningen i kratern som man kan bo.Lodge med bästa läget på Ngorongorokraterns kant. Fin utsikt och så nära djurskådningen på kraterbottnen som man kan bo.

Läget i parkerna

Lodger, tältcamper, campingplatser och bandas förekommer både inne i och utanför parker. Att bo inne i en park innebär att du bor närmare djurskådningsområdena. Det är ett plus under tidiga mornar och sena eftermiddagar, då det är nära till djuren respektive tillbaka till där du bor. Djuren är som mest aktiva under denna tid, som du då kan tillbringa bland djuren i stället för att färdas till eller från dem om du bor långt bort. Att starta färden till djurområdena tidigare och åka hem senare är sällan möjligt, då mörkerkörning inte är tillåten inne i parkerna.

Vissa lodger och camper som ligger utanför parker arrangerar bushvandringar och nattsafarier. Sådana aktiviteter är i regel inte tillåtna inne i parkerna.

Mer om djurskådning

Läget är en prisfaktor

Ett sätt att hålla ned priset på en resa kan vara att förlägga login till lodger och camper som ligger en bit bort från djurskådningsområdena i stället för i dem. Du får lägre pris mot att du får ägna mer tid åt att ta dig till djuren.

På programmen till paketresor går det emellanåt att se att arrangören har valt just sådan logi för att kunna erbjuda ett mer attraktivt pris.

 

Eko och miljö

Allt fler lodger och camper i Östafrika har med någon grad av miljötänkande när man bygger nytt eller om. Några få gör det på allvar och använder lokala och förnybara material till byggnationer, genererar sin elektricitet och värmer duschvatten med solenergi, tar hand om avloppsvatten, komposterar m m. Andra har helt enkelt insett att det är ekonomiskt lönsamt att värma vatten med solpaneler i stället för med bränslen. Men fortfarande är de flesta logiställen inte särskilt miljöanpassade.

Äldre lodger och camper

Ganska typiskt är att många av lodgerna och camperna med de mest attraktiva lägena, i bra djurområden inne i parkerna, är sisådär i fråga om miljötänk. De flesta av lodgerna/camperna inne i parkerna byggdes i turismens ungdom och utifrån tänket som rådde då. Dessa äldre logiställen har typiskt sådant som dieselgeneratorer och dålig eller ingen återvinning. Att bo i bra djurlägen på en safari kan därmed vara svårt att kombinera med att bo miljövänligt.

Nya lodger eller camper byggs numera sällan inne i parkerna, eftersom parkmyndigheterna inte medger fler logiställen i djurområdena, som i många fall är nationalparker med syftet att bevara djur och natur.

Eko utanför parkerna

Om du bryr dig om ekoaspekten bör du läsa på lite närmare om camperna och lodgerna som du funderar på, så att du får ett grepp om vad de faktiskt gör och hur djup miljömedvetenheten är. Vissa lodger och camper har en ganska generös definition av vad miljövänlighet omfattar och kan kalla sig ekolodge eller ekocamp för att man t ex arrangerar utflykter till någon by i närområdet. Andra tar miljön på allvar. Räkna dock med att få kompromissa om närheten till den bästa djurskådningen om du vill bo så miljövänligt som möjligt. Ofta ligger de grönaste camperna utanför parkerna.

 

Lake Manyara Wildlife Lodge med utsikt över Great Rift Valley.