Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Guidechaufför får hjälp av kollegor att lösa fordonskrångel i fält.

Guidechaufför får hjälp av kollegor att lösa fordonskrångel i fält.

Åka på safari:

Lokalarrangörer

De svenska och skandinaviska resebolag som arrangerar safariresor har inte egna safarifordon, guidechaufförer och annan fältpersonal (annat än i vissa fall safariguider/reseledare) på plats i Kenya eller Tanzania. De lokala tjänsterna sköts helt av en kontrakterad lokalarrangör.

En svensk safaripaketresa består därmed av två delar: flyg till och från Afrika, som sköts av ett flygbolag, samt safariaktiviteter, som sköts av en lokalarrangör. Den svenska arrangören marknadsför, säljer och (i vissa fall) planerar safarierna. Om resan har en svensk guide eller reseledare arbetar denna i regel för den svenska arrangören.

Lokalarrangören är viktig

Lokalarrangören sköter alla arrangemang på resmålet, exempelvis transferresor till och från flygplatser, logi, safarifordon, safarichaufförer, parkentréavgifter, eventuella inrikesflyg, tilläggsarrangemang m m. Det innebär att resans kvalitet i hög grad avgörs av vilken lokalarrangör som det svenska resebolaget anlitar. Olika lokalarrangörer har olika gamla fordon, olika mycket fordonsunderhåll, olika bra relation till hotell, lodger och camper, olika förmåga att knyta till sig bra fältpersonal som t ex guidechaufförer, samt olika grad av resurser att rycka in med om du skulle råka ut för problem under din resa. En tumregel är att en billigare safari innebär en billigare lokalarrangör, som någonstans sparar in på sådant som den dyrare arrangören inte sparar in på.

Många arrangörer i Arusha och Nairobi

Ett stort antal lokalarrangörer arbetar i Kenya och Tanzania. De flesta har sin bas i Nairobi eller Arusha som är naven i de båda ländernas safariindustrier, men det finns också många arrangörer i t ex Dar es Salaam, Mombasa och andra större städer.

De flesta lokalarrangörer är små företag som driver verksamheten med en handfull safarifordon som grund, men det finns också stora lokalarrangörer med femtio eller fler fordon och verksamhet i mer än ett land. De flesta safariresor som säljs av safaribolag utanför Afrika arrangeras av medelstora eller stora lokalarrangörer.

Reseledare

Om din safari har en svensk eller skandinavisk reseledare eller safariguide är hon eller han sannolikt anlitad av det svenska/skandinaviska resebolaget, inte av lokalarrangören.

Mer om guider

Boka en safari direkt hos lokalarrangörer

Lokalarrangörerna i Kenya och Tanzania erbjuder sina arrangemang inte bara till utländska resebolag utan också till privatkunder. Du kan alltså boka din resa direkt hos en lokalarrangör. Det innebär att du slipper en mellanhand och därmed kan få ett lägre pris. Då får du dock boka flygresan till Afrika på egen hand.

Om du bokar hos en lokalarrangör skyddas du inte av den svenska paketreselagen eller resegarantilagen, vilket du gör om du bokar hos ett svenskt resebolag. Det blir också svårt för dig att reklamera om du inte blir nöjd med researrangemangen eller om du missar delar av resan på grund av t ex flygförseningar. En del lokalarrangörer kräver också en ansenlig del av resans pris i förskott vid bokningar från privatkunder.

Du kan använda internet för att hitta lokalarrangörer. Be om priser och information från ett par olika. Tänk på att priset ofta återspeglar kvaliteten. En lokalarrangör som har ett lägre pris kanske lägger mindre pengar på fordonsunderhåll än konkurrenterna. Det kan resultera i sämre komfort, sämre trafiksäkerhet eller fordonshaverier.

Undersök lokalarrangören

Undersök lokalarrangören innan du bokar och överför pengar.

Sök på webben efter information om lokalarrangören. Läs vad andra safariresenärer har skrivit om den. Titta ordentligt på arrangörens webbplats. Ser den professionell ut? Finns där bilder av bilar med arrangörens logotyp på? Finns information om viktiga aspekter av resan, exempelvis hälsa, bagage och inreseregler, eller är det bara försäljningstext? Finns lokalarrangören alls i verkligheten, eller är den en bluff för att lura av dig förskottspengar?

Medlem i KATO eller TATO

Kontrollera också om lokalarrangören är medlem i KATO eller TATO, dvs i den kenyanska respektive tanzaniska branschorganisationen för safariarrangörer. Att vara medlem där är ingen garant för kvalitet, men det innebär att arrangören driver sin verksamhet lagligt och, inte minst, att arrangören faktiskt finns och inte bara är en bluffsajt och ett bankkonto.

Boka camper och lodger själv

Du tjänar i regel ingenting på att själv vända dig till lodger och camper för att boka utan att använda en lokalarrangör som mellanhand. Arrangörerna har rabatter och kan trots att de gör egna påslag för det mesta erbjuda dig safarilogin till ett lägre pris än du får om du bokar själv direkt hos logiställena.

Svenska arrangörer med "egna" lokala tjänster

Vissa svenska researrangörer uttrycker sig som att de bedriver egen lokal aktivitet i Östafrika, t ex driver egna camper eller har egna safarifordon och guidechaufförer. Marknadsföringspoängen med detta är att antyda att man har mer kunskap, mer sammanhållen och lokalförankrad organisation samt färre mellanhänder än andra arrangörer.

"Egna" är dock en sanning med modifikation. Ingen svenskt arrangör driver och äger såvitt vi känner till camper och fordon eller bedriver praktisk safariverksamhet i Östafrika, av skälet att det vore på tok för krångligt, om ens möjligt. I själva verket tillhandahålls och drivs tjänsterna av östafrikanska bolag, som lyder under östafrikansk lag och har östafrikansk ledning, administration och personal. Det krävs helt enkelt ett lokalt bolag för att få nödvändiga tillstånd och att praktiskt kunna bedriva safariverksamheten på plats.

De svenska och östafrikanska bolagen må vara systerbolag/dotterbolag eller ha namnmässiga likheter, men de är skilda och separata bolag, där det svenska säljer safariarrangemang och det östafrikanska tillhandahåller fordon, logi och övriga safaritjänster. Den svenska arrangören arbetar på precis samma sätt som övriga svenska arrangörer – man köper in de lokala tjänsterna av en lokalarrangör och har inget eget på plats på resmålet.

 

Lejon vid Seronerafloden i Serengeti.