Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

En grupp ur jägar- och samlarstammen wahadzabe.

En grupp ur jägar- och samlarstammen wahadzabe.

Tanzania:

Lake Eyasi

Lake Eyasi är en tämligen stor (cirka 1 050 km2) sodasjö med måttlig sodahalt, belägen i Great Rift Valley sydväst om Ngorongorobergen i norra Tanzania. Liksom de flesta andra sodasjöar i Östafrika varierar Lake Eyasi mycket i storlek beroende på säsongen – de flesta sodasjöar är grunda och flacka, vilket gör att avdunstning och tillflöde snabbt ger återverkningar på sjöns yta.

Större och mindre flamingo syns periodvis i stora antal i sjön, och storkar, pelikaner och andra fåglar förekommer också.

Det är dock inget av de bättre områdena för att se däggdjur, även om apor och antiloper kan förekomma. Flodhästar finns lokalt på platser med sötvatten kring sjön. 

Wahadzabestammen

Lake Eyasi är nog mest känd för hadzastammen (som även kallas watindiga och wahadzabe), som lever i bushen kring sjöns norra delar. Hadzafolket är jägare och samlare. Förr levde de i Serengetiområdet, men fördrevs därifrån av andra stammar. I dag är hadza den minsta stammen i Tanzania och består av bara några hundra personer.

Hadzafolket lever på traditionellt sätt. Det försörjer sig på bland annat jakt, till exempel efter dik-dikantiloper, och vildhonung. Deras hyddor är mycket enkla och byggs på ett par timmar, för att snart överges när gruppen flyttar vidare till nästa boplats. Hadzastammen talar ett klickspråk, precis som jägar- och samlarfolket san i Kalahari i södra Afrika.
 

Hyddor på en tillfällig wahadzabeboplats.Hyddor på en tillfällig wahadzabeboplats.

Datogastammen

En annan stam i det norra Lake Eyasiområdet är datoga, som också tidigare levde i Serengeti, men fördrevs när massajerna anlände norrifrån för ett par hundra år sedan.

Tämligen få safariresenärer besöker Lake Eyasi, men det går att lägga till ett besök i safariprogram i norra Tanzania om du avsätter en eller två dagar för ändamålet. Den kortaste vägen dit är från staden Karatu, som ligger längs huvudvägen mellan Lake Manyara och Ngorongoro. Vägarna från Karatu till sjön är dåliga bushvägar, vilket innebär en långsam och obekväm färd i flera timmar. Området som du kommer till är dock vackert och sevärt, med bland annat gott om stora baobabträd. Om du vill besöka hadzastammen måste du anlita en lokalguide som hjälper till att hitta en hadzagrupp – då de lever av att jaga och samla stannar grupperna aldrig länge på samma plats.

 

Mer om Lake Eyasi

Yta: 1,050 km2.

Djurliv och sevärdheter: Natur, fågelliv, ett visst djurliv. Besök hos hadzastammen.

Vägen dit: 3–4 timmar på dåliga bushvägar från staden Karatu mellan Lake Manyara och Ngorongoro.

Andra webbplatser

Lake Eyasi
BirdLife International.

Karta

Öppna en pdf-karta över norra Tanzania:

Visa karta över norra Tanzania

Lodger och camper

Tindiga Tented Camp

Webbplats: www.moivaro.com

Tindiga Tented Camp.

Campen ligger 1,5 km från den östra sjöstranden och har utsikt över bushen i Lake Eyasi-området. Campen har tio tält med en fin safaristil och arrangerar fågelskådning, bushvandringar och besök hos hadza- och datogastammarna.

Kisima Ngeda Tented Camp

Webbplats: www.kisimangeda.com

Kisima Ngeda Tented Camp.

En permanentrest tältcamp på Lake Eyasis nordöstra strand. Den erbjuder logi i enkla men rymliga och stilrena safaritält. Tälten har eget badrum och ligger nära sjön, med utsikt mot vattnet. Bland aktiviteterna som erbjuds finns kanotfärder, mountainbiking och besök hos hadza- och datogastammarna.