Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Nätgiraff.

Nätgiraff.

Kenya:

Meru National Park

Meru National Park kan vara ett intressant alternativ för safariresenärer som vill hålla sig undan de största turistströmmarna. Parken ligger på ekvatorn öster om Mount Kenya, vilket är en liten bit från turiststråken, och har förhållandevis få besökare.

I Meru finns många olika naturtyper, bland annat savann, våtmarker och skogar, som ger bra uppehållsområden för djurlivet. Ett antal vattendrag skär genom parken och ger utöver djurskådningen möjlighet till fiske och flodfärder.

Djurliv i Meru

Bland djurarterna finns, liksom i de relativt närbelägna parkerna Samburu, Buffalo Springs och Shaba, bland annat nätgiraff, beisaoryx och grevyzebra, som saknas i parkerna längre söderut i landet. Chanserna att få se leopard och gepard är ganska goda, och där finns även lejon, elefanter, bufflar, svarta noshörningar, flodhästar, olika slags antiloper m m.

För 20–30 år sedan härjades Meru av tjuvskyttar och banditer. Sedan dess har naturvård, djurutsättningar och säkerhetsarbete förvandlat Meru till en park som erbjuder fina safariupplevelser. I början av 2000-talet återintroducerades vita noshörningar i parken. Också andra djur, inklusive elefanter, har flyttats till Meru från andra områden i landet för att återuppbygga parkens djurbestånd. De tidigare undermåliga parkvägarna har förbättrats mycket. I fråga om djurtäthet kan Meru inte konkurrera med till exempel Masai Mara, men har mycket att erbjuda besökarna, inklusive big five.

Meru är känd för lejoninnan Elsa, som Joy Adamson skrev böcker om.

Kora, Bisanadi, Rahole och Mwingi

Kora National Park (1 787 km2), Bisanadi National Reserve (600 km2), Rahole National Reserve (1 270 km2) och Mwingi National Reserve (f d North Kitui) (745 km2) är fyra i hög grad outbyggda parker i en grupp som i väster gränsar mot Meru National Park. För att besöka dem krävs särskilda tillstånd.

Djurlivet liknar Merus, men djuren förekommer inte lika rikligt. I Kora, som till stor del består av tät skogs- och buskmark, har dock cirka 50 däggdjursarter, 200 fågelarter och 40 reptilarter observerats. Bland däggdjuren finns de vanligaste safaridjuren, t ex lejon, elefanter och giraffer, men även den sällsynta afrikanska vildhunden ses ibland.

Fyrhjulsdrift behövs. I Kora finns en viss framkomlighet, medan det finns mycket få och dåliga vägar i de andra parkerna. Bisanadi går att nå från norra respektive södra Meru.

Det går att fiska i Tanafloden, där man har räknat till ett tjugotal fiskarter. Andra vildmarksaktiviteter är vandring och kamelsafarier.
 

Karta över Kora.

Mer om Meru

Yta: 870 km2.

Djurliv: Nätgiraff, beisaoryx, giraffgasell, grevyzebra. Orörd vildmark.

Vägen dit: 6+ timmar från Nairobi. det mesta av sträckan går på tämligen bra asfaltsväg, följd av bushväg på slutet.

Det finns flygfält i parken. Flygtiden från Nairobi är cirka en timme.

Andra webbplatser

Meru – KWS

Kora – KWS

Bisanadi – KWS

Mwingi – KWS

Karta

Karta över Meru
Karta över Meru.

Lodger och camper

Leopard Rock Lodge

www.leopardmico.com

Leopard Rock Lodge

Leopard Rock Lodge är en exklusiv lodge på gränsen mellan norra Meru National Park och Bisanadi National Reserve. Den har 15 stugor (av vilka 5 rymmer familjer) med eget badrum, veranda, möbler i Lamustil och persiska mattor. Där finns matsal, sällskapsrum, bar, swimmingpool (med en glasvägg mot krokodilvatten på andra sidan), jacuzzi och konferensmöjligheter. Bland aktiviteterna som arrangeras finns djurskådningsturer, bushvandringar, fiske, kamelturer och fågelskådning. Lodgen uppmanar gästerna att klä upp sig till middag.

Elsa's Kopje

www.chelipeacock.com

Elsa's Kopje

Elsa's Kopje är en elegant lodge i centrala Meru National Park, byggd på lite höjd på Mughwango Hill och med vidsträckt utsikt över parken. Den har samma grundstil som många andra bushlodger, dvs material som sten, trä och halm, men har dessutom ett attraktivt modernt drag. Lodgen has nio stugor med eget badrum och individuell design, matsal, bar, sällskapsrum och swimmingpool med utsikt över parken.

Elsa's Private House ligger något vid sidan om den övriga lodgen och har tre sovrum med eget badrum, vardagsrum och privat pool. Man arrangerar djurskådningsturer och bushvandringar med legitimerade KPSGA-guider.