Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Struts i Ngorongorokratern.

Struts i Ngorongorokratern.

Djur och natur:

Fåglar

De flesta safariresenärer reser till Kenya och Tanzania för att se de många däggdjuren. Utöver dessa finns dock ett otroligt fågelliv, med mängder av arter, gott om rovfåglar och färgprakt. Resenärer som inte är fågelskådare kan uppskatta de större fåglarna, exempelvis strutsar och pelikaner, medan fågelskådare på safari har väldigt mycket att uppleva. Omkring 1 100 fågelarter (av Afrikas 1 800) har observerats i Kenya och Tanzania.

Artlista: Fåglar
Bilder på fåglar
 

Zebramigration i centrala Serengeti.Rödgul barbett.

Fåglar finns överallt

Till skillnad från däggdjuren, som främst håller till i parkerna, finns fåglarna överallt. T ex har drygt 500 arter observerats inom fyra mils radie från Nairobi. Det finns dock extra heta fågelområden som Kakamega Forest och Lake Magadi i Kenya. Vissa av parkerna är också mycket bra fågelskådarställen, t ex Masai Mara, Serengeti och Tarangire. I Masai Mara har man observerat fler än 450 arter (inklusive flyttfåglar), av dem drygt 55 rovfåglar, i Tarangire ännu fler.
 

Koritrapp i Ngorongorokratern.Koritrapp i Ngorongorokratern.

Du måste inte vara fågelfrälst för att kunna uppskatta fågellivet. Du kan nöja dig med att bara ta en hastig titt på de mest spektakulära fåglarna som kommer din väg. Som helgrön amatör kan du avnjuta de många arter som är stora, färggranna eller säregna, och överlåta resten åt ornitologerna. Det finns gott om t ex örnar, gamar och andra rovfåglar, liksom storkar, hägrar och näshornsfåglar. Sådana fåglar är ofta lätta att upptäcka, och om du har intresse och en fågelbok går många av dem lätt att identifiera på egen hand. Du kan skåda också när ni inte är på game drive – på lodger och tältcamper brukar det finnas en hel del fåglar.

Mer om fågelböcker

370 fågelarter på en safari

En vanlig safariresenär med ett visst intresse för fåglar kan få se 100–150 arter på en normal och icke fågelfokuserad safari. En fågelskådare som vi reste med såg 370 fågelarter på sin första safarivecka i Afrika.
 

En maraboustork bråkar om maten med vitryggade gamar.En maraboustork bråkar om maten med vitryggade gamar.

Fågelskådarsafari

Om du hellre fokuserar på fåglar än på däggdjur går det att låta arrangera en särskild fågelskådarsafari till ett par olika biotoper. I både Kenya och Tanzania kan du nå exempelvis savann, sodasjöar, sötvattensjöar, skogar och berg i samma områden som däggdjurssafarierna görs i.
 

Vita pelikaner i skyn.Vita pelikaner i skyn.

Kikare

Handkikaren är det viktigaste hjälpmedlet vid fågelskådningen på safari. En tubkikare kommer ofta väl till pass vid seriös fågelskådning, men är svår att använda i safarifordonet. På lodgerna rör du dig till fots, så där går det bra att använda tuben med stativ. I bilen kan du testa att använda en rispåse att vila tuben på – när du står upp i takluckan kan du lägga påsen (som är fylld med ris, makaroner eller bönor) på biltaket, och när du sitter ned kan du lägga påsen i ett öppet sidofönster. Det ger ett skapligt stabilt stöd, som dock inte är optimalt – alla rörelser i fordonet påverkar tuben.

Mer om kikare

 

Kikare

Ta med en handkikare på safarin! Då kan du titta närmare på fåglar som befinner sig lite längre bort, liksom på mindre fåglar.

Mer om kikare

Fågelböcker

För dig som är extra intresserad av fåglar finns det bra böcker om de afrikanska fåglarna på engelska.

Mer om djurböcker

Fem stora fåglar

Om du vill ha en motsvarighet till Big five bland fåglarnakan du spana efter de här:

· Struts
· Koritrapp
· Goliathäger
· Örongam
· Pelikan

Fem örnar

De här fem örnarna har du ganska bra chanser att se på en safari:

· Savannörn
· Tofsörn
· Gycklarörn
· Skrikhavsörn (eller fiskörn)
· Stridsörn

Fågelskådning vid kusten

Bra fågelskådarställen på eller nära Kenyas kust är Kisite och Mpunguti, Arabuko Sokoke, Mida Creek, Malindi Marine National Reserve och Sabakifloden. Det brukar därtill finnas en hel del fåglar kring och på hotellområdena.

Andra webbplatser

Birds of Kenya

African Bird Club

Birding Africa – Fat Birder.

 

Stridsörn.