Rustad för en dammig dag i Ngorongorokratern.
Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se
Planera safari:
Bagage
Det varma klimatet i Östafrika gör att du klarar dig med ganska lite kläder i bagaget. (Det gäller särskilt under det svenska vinterhalvåret, som är den varmare tiden på safari. Under den svenska sommaren, när där är svalare, packar du med fördel ned längre ärmar och byxor och något extra tjockare plagg.) Utöver dina kläder behöver du hygienartiklar och eventuell djurskådarutrustning. Ett komplett safaribagage kan ändå dra sig uppåt 20 kg om du tar med dig mycket hårdvara i form av kikare, kameror, djurböcker m m.
Handbagage
Ta med en liten bag eller ryggsäck till handbagage på flyget och dagspackning under safarin. Den behöver rymma en eller två enlitersflaskor med vatten, solskyddsmedel, kikare, kamera och lite småsaker.
Dyra eller ömtåliga artiklar, exempelvis kameror och kikare, bör bäras i ditt handbagage både på flyget och under safarin.
Handbagage på flyget
Packa allt oumbärligt i handbagaget. Det händer att huvudbagaget inte hinner med vid flygplansbyten, i synnerhet om du byter på Heathrow i London (LHR/EGLL) eller Jomo Kenyatta i Nairobi (NBO/HKJK). Bagaget brukar komma fram till slut, men då kan du redan ha åkt ut i bushen, och det kan ta ett antal dagar innan bagaget kommer ikapp.
Följande är lämpligt att ha i handbagaget:
· Plånbok, pass och alla resehandlingar
· Medicin, solskyddsmedel och myggmedel
· De viktigaste hygienartiklarna
· Kamerautrustning och kikare
· Ett ombyte kläder (underkläder och en t-shirt kan räcka)
Vätskor m m på flyget
Glöm inte att du inte får ta med dig vätskor på flyget hur som helst. Transportstyrelsen har information: http://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Flygresenar
Fickkniven, saxen och liknande ska packas ned i bagaget som du checkar in. Annars kan du få lämna dem ifrån dig vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.
Handbagage på safarin
Handbagaget på safarin är din dagspackning, dvs det som du behöver under dagen medan ditt huvudbagage med alla grejorna ligger på rummet/i tältet eller är stuvat i safarifordonets bagageutrymme.
Ett bra handbagage i bushen är vattenflaska, solskyddsmedel, hatt, våtservetter, kamera och kikare. Lägg till åksjuketabletter om du lätt blir åksjuk. En toapappersrulle kan komma till pass om papper saknas på toaletter eller bakom buskarna längs färdvägen.
(Om du ska sköta toabesöket bakom busken snyggt: 1. Gräv en grund grop. Använd den som toalett. 2. Släng papperet i gropen efteråt och bränn upp det. 3. Krafsa igen. Observera dock att det kan vara brandrisk i torr bush och att det kan vara förbjudet att tända eld inne i parker.)
Reservproviant i någon form kan komma väl till pass under safaridagarna, särskilt om du är ute på en heldagslång tur i fordonet. Det kan hända att lunchstoppet blir sent, eller att det tvärtom blir tidigt, så att tiden till middagen (som brukar börja serveras vid 19- eller 19:30-tiden) blir lång. Klassisk nödproviant som nötter och torkad frukt funkar. Om det finns en kylväska i fordonet kan du stoppa chokladkakan där.
Dammiga vägar
Särskilt i Tanzania, där det mesta av resandet görs på grusväg, dammar det mycket. Skydda kamerautrustningen. Skydda också håret om det är långt det kan vara knepigt att tvätta det med den snåla tillgången på vatten på vissa camper och lodger, inte minst på halvmobila tältcamper och andra logiställen som har så kallad bushdusch (som till funktionen är en upphängd 20-litersbehållare med duschmunstycke).
Ngorongorokratern i Tanzania är riktigt dammig, särskilt under den svenska hösten, då det blåser mycket i djurskådningsområdet nere på kraterbottnen. Där kan ett munskydd komma till pass, liksom glasögon och ögonskölj. Men lodgerna uppe på kraterkanten har riktligt med duschvatten, så efter djurskådningen kan du bli ren igen.
Dammig bushväg genom Serengeti.
Huvudbagage
Väskor
Safarifordonen har begränsat utrymme för bagage. Du bör därför ta med ditt bagage i en mjuk väska eller bag. Om samtliga sex resenärer i en minibuss eller förlängd Landcruiser/Land Rover har med varsin stor hård resväska kan det hända att delar av bagaget måste fraktas i kupén i stället för i bagageutrymmet, vilket innebär att det blir trångt. Safarifordon med uppfällbart soltak har begränsad eller ingen plats att lasta bagage på taket.
Om ni är färre resenärer i ett eget fordon blir bagageutrymmet mindre kritiskt. Då spelar typen av väskor mindre roll.
Se till att väskan har lås, det även på sidofickor på bagar. Då minskar risken för stölder under flygresan till och från Afrika. Stölder från väskor på rum och i tält är inte värst vanliga, men lås för säkerhets skull.
Bära väskor
Du behöver knappt bära eller rulla ditt bagage alls när du väl har landat i Östafrika. Det finns alltid personal på hotell, lodger, flygplatser m m som är redo att bära åt dig. Lagom dricks är motsvarande USD 1 i lokal valuta per väska. Dricksen kan överräckas utan krusiduller när väskan är färdigburen eller färdigrullad.
15 kg bagagevikt på safariflyg
Safariflygbolagen har i regel 15 kg totalt bagage per resenär som maxgräns. Övervikt kostar dock inte så fasligt mycket (i storleksordningen USD 5 per kg). Det är heller inte alltid som bagaget på safariflyg vägs. Om du flyger från Arushas flygplats ARK till den tanzaniska bushen vägs bagaget, men så gott som aldrig om du flyger i motsatt riktning, från bushen till Arusha ARK.
Lättare klädsel och blandade kulörer.
Klädsel på safarin
De flesta safariresenärer klär sig med rätta bekvämt. Det varma klimatet innebär att du främst behöver lätta kläder. Du behöver inga särskilda safarikläder eller en safarikostym, utan ta med dina vanliga sommarkläder. Komplettera med några varmare plagg att bära på mornar och kvällar, plus några extra sådana plagg om du reser under den svenska sommaren, då temperaturerna är lägre.
Ledigt eller formellt?
På de flesta lodger, camper och hotell i safariområdena ställs inga krav på formell klädsel. Toleransnivån är hög, personalen har förmodligen sett det mesta i klädväg genom åren. Hel och ren är en god bit på vägen. Bär gärna långbyxor till middagen, främst för att täckt hud när det är mörkt ute ger skydd mot myggbett och därmed mot malaria.
Om du väljer dyrare safarilogi i avsikten att bo finare anpassar du säkert din klädsel därefter.
På ett fåtal exklusiva lodger och lyxtältcamper förväntas gästerna klä upp sig på allvar till middagarna. Sådana lodger och camper ingår sällan eller aldrig på de svenska researrangörernas normala safariprogram, utan kan väljas till skräddarsydda safarier. Om du gör det är det sannolikt att du är medveten om klädkoderna redan innan du bokar.
Färger på kläder
Kakifärg har två fördelar. Dels syns inte smuts och damm så mycket på kaki, dels sägs kaki vara den färg som drar till sig tsetseflugor minst (medan mörkare blått och svart drar till sig dem mest). Vita kläder är opraktiska eftersom smuts och damm syns väl. Gula och röda kläder kan locka insekter.
Undvik färger och artiklar som har militärt eller kolonialt anslag, exempelvis kamouflagemönster och tropikhjälmar. Sådana kan i värsta fall vålla problem eller väcka anstöt.
Kläder på dagen
Lämpliga kläder för dagsbruk är kortbyxor/kjol, t-shirt/kortärmad skjorta/linne, sandaler/lätta skor och en huvudbonad. En lätt klänning går också bra.
Ha med åtminstone något tunnare långärmat plagg, så att du kan täcka huden om den har fått för mycket sol.
Ta också med en varm tröja eller vindtät jacka att bära under djurskådningsturer tidigt på mornarna. Långbyxor och långärmat passar bra om vädret är kyligare, t ex vid regn och vid övernattningar på högre höjd, liksom om ni ska ut i bushområden där det finns mycket tsetseflugor - om du täcker huden skyddar du den mot bett (bett av tsetseflugor gör ont och kan i värsta fall smitta med sömnsjuka).
Kläder på kvällen
På väldigt få lodger, camper och hotell förväntas du klä upp dig till middagarna, så du behöver inget proprare än ett par långbyxor och en skjorta eller en lätt klänning. På vissa restauranger (främst i städerna) förväntas män bära långbyxor och heltäckande skor, dvs inte sandaler. Kavajer syns främst på lyxhotell och affärsmän.
Långbyxor och långärmat innebär skydd mot de nattaktiva malariamyggorna.
Svensk sommar = den svalare årstiden i Östafrika
Den östafrikanska torrperioden juni–oktober är en svalare tid. Kvällar och mornar kan då vara lite kyliga, särskilt om du övernattar på höjd, t ex på Ngorongorokraterns kant i Tanzania eller på Treetops eller The Ark i Aberdare National Park i Kenya. Ta med ett par varmare plagg.
Plastpåsar
Kenya och Tanzania har förbud mot plastpåsar. Lämna därför påsar av typen matkasse, soppåse/skräppåse och liknande hemma, oavsett hur praktiska de är att förvara smutsvätt, skor m m i. Din återförslutbara påse för vätskor på flyget är okay att ta med.
Tvätt
Det går i regel att få kläder tvättade på lodger, tältcamper och hotell. Tvätt som lämnas in på morgonen är oftast klar till kvällen. På vissa logiställen kan du få kläderna tvättade över natten, men räkna inte kallt med att det ska gå.
När vi själva reser som guider tar vi inte med oss kläder för en månad utan förlitar oss på regelbunden tvätt på lodger och camper. Det funkar. Tvättnotan brukar sluta på cirka USD 25–30 per vecka.
Bagage för sol & bad
Lätta kläder och badkläder fungerar bra som dagskläder på badhotell och stränder. Lämpliga kläder på kvällen är långbyxor och skjorta eller en klänning.
Befolkningen längs den östafrikanska kusten är huvudsakligen muslimsk. Täck ben och axlar när du rör dig utanför hotellet för att inte väcka anstöt.
De flesta lokalarrangörer och hotell i safariområdena kan förvara bagage åt dig medan du är ute på safari. Det innebär att du kan låta förvara bagage avsett för en efterföljande badvistelse (snorklar, kläder m m) i stället för att bära med det under safarin.
Bagage för bergsbestigning
Om du ska bestiga Kilimanjaro, Mount Kenya eller något annat högt berg behöver du särskilt bagage och särskild utrustning. Ditt resebolag bör ge dig en bagagelista i god tid innan du reser. Ditt välbefinnande och din hälsa på berget är beroende av bagaget som du tar med dig.