Toa vid souvenirshop längs resvägen.
Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se
Åka på safari:
Hälsa
De flesta lodger och tältcamper i Kenya och Tanzania erbjuder samma slags boende och komfort som hotell, dvs rum/tält med eget badrum, varmvatten i duschen, restaurang med lagade måltider, bar med vatten på flaska och kylda drycker, tvättservice m m. Standarden varierar naturligtvis med prisnivån, men du kan generellt sett vänta dig en bekväm vistelse.
Det varma klimatet kan dock vara tröttande, samtidigt som den nya miljön för med sig obekanta hot mot ditt välbefinnande och även mot din hälsa.
På budgetsafarier, exempelvis enklare campingresor, kan du förvänta dig mindre bekvämlighet och troligen en ökad risk för magbesvär till följd av enklare köksfaciliteter och livsmedelsförvaring.
Mat
Magbesvär är ett av de vanligaste hälsoproblemen bland safariresenärer. För de flesta är besvären ganska lindriga, går över på ett par dagar och kan hållas i schack med receptfri medicin som Imodium eller Dimor. Besvär av den graden brukar inte hindra resenären från att delta i safariaktiviteterna. Enstaka resenärer kan dock behöva läkarhjälp.
De flesta resenärer är mycket noga med att skydda sig mot malaria, men är inte alls lika noga när det gäller risken för magbesvär som orsakas av maten. Risken att förstöra delar av dina safariupplevelser borde vara skäl nog att vara försiktig med vad du äter och dricker.
Måltider under safarin
På många lodger finns stora aptitretande bufféer, men fyll tallriken med förstånd. Riktigt varm och välkokt mat är säkrast. Undvik farlig mat som kallskuret, okokta grönsaker, icke genomlagade ägg, oskalbar frukt och glass. Undvik allt som innehåller olagade ägg, exempelvis majonnäs. Många efterrätter kan se lockande ut, men är ofta kalla och innehåller ingredienser som aldrig har värmts.
Salt
Till följd av det varma klimatet svettas och dricker de flesta safariresenärer mer än vanligt. Lite extra salt på maten kan motverka saltbrist.
Picknickluncher
Kalla picknickluncher förekommer på vissa safarier, eftersom de gör det möjligt att tillbringa mer tid på djurskådning ute i parken, och innebär en potentiell magsjukerisk. Du behöver dock inte äta allt i picknicklådan, utan kan låta bli att äta sådant som du tror kan vara mindre lämpligt. Grunda för dagen med en ordentlig frukost.
Så här äter vi själva
När vi själva reser i Östafrika håller vi oss till en tämligen enahanda kost. Till frukost: Bröd, korv, bacon, ägg (genomstekta, genomkokta, pannkakor), kokta grönsaker, vita bönor, frukt. Till lunch och middag: Genomlagat kött (stekt, i grytor, men inte från grillen). Vi undviker om möjligt kyckling. Fisk. Potatis, ris, pasta, ugali (en lokal majsgröt), gratänger, kokta grönsaker, frukt till efterrätt.
Om du reser till Östafrika för djurens skull, och inte för matens, kan du försöka följa vårt matmönster. Vi och de resenärer som följer vårt exempel råkar sällan ut för magbesvär.
Handhygien
Tvätta händerna före måltiderna. Använd gärna alcogel. Mynt och sedlar är kända som bakteriehärdar. Vissa resenärer tvättar händerna med alcogel så snart de har hanterat pengar.
Drycker
Vatten
Undvik att dricka eller borsta tänderna i kranvattnet, så löper du mindre risk att bli magsjuk. Drick dina drinkar utan is. Säkert vatten på flaska finns att köpa på alla lodger, tältcamper och hotell, liksom i småbutiker längs vägen. Sådant vatten säljs och serveras alltid med förseglad kapsyl.
Grundregeln är att du ska dricka när du är törstig. Under heta dagar i det östafrikanska klimatet finns det dock risk att kroppen inte hinner med riktigt och att du inte fyller på med tillräckligt med vätska. Yrsel, magproblem, koncentrationssvårigheter m m kan vara ett symtom på begynnande uttorkning. Drick ordentligt (ofta och lite åt gången) och gör det redan från resans början, så undviker du att drabbas av uttorkning senare under resan. Under svalare perioder och i svalare väder behöver du dock inte tokdricka bara för att du är i Afrika.
Andra drycker
Flaskdrycker som öl, läsk, juice och vin ska liksom kaffe och te vara säkra att dricka.
Solen och klimatet
Kenya ligger på ekvatorn, Tanzania strax söder om. Det innebär att solen är mycket stark på dagarna. Använd solskyddsmedel. En hatt skyddar mot brännskador och solsting, ordentligt med vatten mot uttorkning.
Luften är torr i inlandet, där de flesta safarier görs, varför värmen blir mindre besvärande. De mest besökta safariområdena ligger på lite höjd, mellan 1 000 och 1 700 meter, vilket också begränsar de höga temperaturerna lite. Välj lätt klädsel om dagarna och något varmare plagg till svalare kvällar och mornar eller på högre höjd.
Vid kusten, t ex på Zanzibar, blir luften betydligt fuktigare. Temperaturen brukar som mest ligga kring 30 grader.
Mer om säsonger
Mer om bagage och kläder
Dusch och bad
Om du bor på en lodge eller tältcamp har rummet eller tältet alltid ett eget badrum med antingen dusch eller (mer sällan) badkar. Trycket i ledningarna är dock inte alltid som hemma. På många lodger och camper värms kranvattnet med solvärme. Om du kvällsduschar länge hinner då inget nytt vatten värmas upp till en morgondusch. Ofta delar två rum eller tält på samma varmvattentank, så om du badar kan det hända att grannen blir utan duschvatten.
På campingplatser finns normalt inte varmvatten. Om du reser på en arrangerad
campingsafari värmer safaripersonalen normalt vatten åt dig att tvätta
dig i. Vissa arrangörer tar med en enkel fältdusch.
Dusch- och toatält i fält.
Toaletter
Toaletterna på hotell, lodger och tältcamper är i regel rena. Det brukar ges tillräckligt med tillfällen till toalettbesök också när ni är ute på vägarna eller på djurskådning, men toaletterna (ofta av hukmodell) kan då vara i sämre skick.
Om det uppstår akuta behov när ni är ute och åker går det i regel att stanna till vid en lämplig buske, även i parkerna. Chauffören släpper dock bara ut dig ur bilen om han hittar en plats som han bedömer är säker.
Tvätta kläder
De flesta hotell, lodger och tältcamper kan tvätta kläder åt dig. I regel vill de ha en dag eller ett dygn på sig, men erbjuder expresstvätt till extra kostnad.
Sjukdomar
Exotiska sjukdomar som är obekanta för utländska besökare finns i Kenya och Tanzania. Många av dem bör tas på allvar. Det är dock inte vanligt att safariresenärer drabbas, dels på grund av att man som turist inte rör sig i de miljöer där smittorisken är som störst, dels på grund av att många resenärer ser till att ha ett bra vaccinationsskydd mot de farligaste sjukdomarna.
Vaccinationer
Kontakta en vaccinations- eller sjukvårdscentral om vad slags vaccinations- och malariaskydd du behöver på resan, och om vilka sjukdomsrisker du ställs inför. Var också observant efter att du har kommit hem från Afrika, det även en lång tid efter hemkomsten. Kontakta genast läkare om du misstänker att du har ådragit dig något under resan.
Undvik myggbett
Malaria är en dödlig och spridd sjukdom i Afrika. Precis som gula febern och Rift valley-feber, som också kan förekomma i regionen, sprids malaria av stickande myggor. Få safariresenärer drabbas av dessa sjukdomar, men det händer, så du bör göra vad du kan för att undvika att bli stucken av myggor.
Du skyddar dig genom att sova myggfritt (under eller innanför myggnät, myggfönster o d) och täcka huden (med klädesplagg eller myggmedel) när du befinner dig i icke myggfri miljö (t ex utomhus) på kvällar, nätter och mornar. Det finns även malariaprofylaxpiller som minskar risken att få malaria om du väl blir stucken av en smittbärande mygga. Malariaprofylax är dock inget vaccin som gör dig immun mot malaria, utan du måste även skydda dig mot myggbett.
Utbrott av malaria, gula febern eller Rift valley-feber, då risken att smittas är större än normalt, förekommer främst under regnperioder med mycket nederbörd.
Myggnät
Myggnät över sängen ska hålla myggorna borta från dig när du sover. Många hotell, lodger och camper har myggnät över sängarna. Om det finns ett myggnät ska du använda det. Om det är hål i nätet kan du täcka över med en handduk, självhäftande tejp, plåster eller något annat som hindrar myggor från att hitta hålet. Det går även att ha med ett eget myggnät som reserv myggnät finns att köpa på apotek.
På vissa logiställen finns inte myggnät över sängarna utan i stället för fönstren. Likadant är det på många tältcamper, där tälten har inbyggda myggfönster. Det fungerar också, så länge näten är täta. Om det finns en glipa under rumsdörren kan du täcka den med t ex en handduk.
Undvik bett av tsetseflugor
Bitande tsetseflugor, som till skillnad från malariamyggorna är aktiva på dagen, kan sprida sömnsjuka. Denna sjukdom är mycket ovanlig bland safariresenärer, men betten gör också ont, vilket i sig är skäl nog att försöka undvika dem. Tsetseflugorna trivs i vissa vegetationstyper som emellanåt kan träffas på under djurskådning ute i parkerna. Jaga ut eller slå ihjäl tsetseflugor som tar sig in i safarifordonet.
Bilharzios/snäckfeber
Bilharzios eller snäckfeber är en parasitsjukdom som sprids i stillastående eller sakta rinnande sötvatten. Undvik att dricka, bada, vada eller tvätta i sådant vatten. Bilharzios förekommer inte i klorerade swimmingpooler, saltvatten eller tillfälliga vattenpölar.
Parasiter och fästingar
Gå inte barfota i onödan. Dels finns gott om sylvassa akacietaggar på marken, dels riskerar du att komma i kontakt med parasiter på marken. Om du rör dig i gräs eller buskage kan du få fästingar på dig som kan smitta dig med TBE-liknande sjukdomar.
Sjukvården i Östafrika
I Östafrika finns bra sjukhus bara i Nairobi. Lokala sjukhus och lokal sjukvård på annat håll håller generellt sett låg standard och bör undvikas annat än vid akut behov av läkarhjälp.
Information om och telefonnummer till bra sjukhus i Nairobi finns på den svenska ambassadens webbplats.
AMREF (se högerspalten) erbjuder en inte särskilt dyr flying doctors-försäkring, som omfattar flygevakuering (från Kenya, Tanzania och Zanzibar) till bra sjukhus i Nairobi, men inte själva sjukvården på sjukhus.
Solen på dagen
Om du lätt bränner dig i solen är det klokt att ta med något långärmat plagg om du ska ut på djurskådning en hel dag. Det är ofta underarmar och händer som får mest sol på sig, då du ofta står upp i fordonets taklucka under djurskådning och antingen håller i dig eller vilar armarna på taket. Resten av kroppen skuggas av soltaket. En hel del ljus reflekteras dock från omgivningen, så att du kan bränna dig även under soltaket. Använd därför solskyddsmedel.
Vatten på natten
Ha en vattenflaska med kork på nattygsbordet i stället för ett glas med vatten, så undviker du att få småkryp i vattnet.
Vattensmaksättare
Barn (och även vuxna) kan tröttna på att dricka ljummet flaskvatten under en het safarivecka. Du kan ta med saftkoncentrat eller liknande för att smaksätta vattnet och göra det mer njutbart.
Andra webbplatser
1177 Vårdguiden – Reseråd och vaccinationer
Medical Link: vaccinationsguide
Reseinformation Tanzania
Sveriges ambassad i Tanzania
Reseinformation
Kenya
Sveriges ambassad i Kenya
CDC: Health information for travellers to Tanzania, including Zanzibar
CDC: Health information for travellers to Kenya
Fodor's: The essential travel med kit