Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Giraff vid Oloololo i västra Masai Mara.

Giraff vid Oloololo i västra Masai Mara.

Introduktion:

Kenya

Kenya är till ytan ungefär lika stort som Sverige, och kan precis lika lite som Sverige beskrivas korrekt med en enda landskapsbild. Naturen varierar stort mellan olika landsändar, och därmed varierar också förutsättningarna för djurlivet – som trots allt är safarins kärna – från område till område. Detsamma gäller kenyanerna, som är fördelade på cirka 40 stammar. Skillnaderna i livsstil, kultur m m varierar kraftigt mellan stammar, städer, landsbygd och landsändar.
     

Soluppgång över Masai Mara National Reserve.Soluppgång över Masai Mara National Reserve.

Turista i Kenya

Kenya är tämligen lätt att besöka. Landet är positivt inställt till turism och har en väl utvecklad turistindustri i de mest välbesökta delarna av landet, t ex i de ovan nämnda safariområdena och i de mest populära kustområdena (kring Mombasa och Malindi). Vägarna i dessa områden håller skaplig standard och reguljärt inrikesflyg och safariflyg gör det tämligen okomplicerat att resa mellan dem. Under senare år har tekniska landvinningar fört med sig t ex mobiltelefoni, internetkaféer och bankomater. I mindre välbesökta områden är infrastrukturen inte alls lika utbyggd eller självklar, men det går likväl att resa där om du vill söka dig off the beaten track. Inga delar av landet kan sägas vara helt obesökbara, även om det kan vara långtifrån enkelt att ta sig till somliga delar. Den norra halvan av landet betraktas som mindre säker än den södra. Numera (2016) är gränsområdena mot Somalia i öster inte säkra.
 

Karta över KenyaNamunyak WCMount NyiruMathewsbergenChalbi DesertChalbiöknenShompoleNyeriKisumuKitaleEldoretNakuruIsioloLamuMokoweMokowe AirportMalindi Airport (MYD/HKML)MalindiVoiUgandaKenyaTanzaniaLake NatronNamangaJomo Kenyatta International Airport (NBO/HKJK)Nairobi (Kenya)Mombasa (Kenya)Moi International (MNA/HKMO)ArushaArusha Airport (ARK/HTAR)Kilimanjaro International Airport (JRO/HTKJ)Mwingi NRMwingi NRRahole NRBisanadi NRKora NPMeru NPLake Bogoria NRLake BaringoMaralal NSLosai NRMarsabit NR & NPMarsabit NR & NPMalka Mari NPSibiloi NPLake TurkanaCentral Island NPSouth Island NPSouth Turkana NRNasolot NRSaiwa Swamp NPMount Elgon NPKerio Valley/Kamnarok NRMauKakamega Forest NRNdere Island NPVictoriasjönRuma NPHell's Gate NPMount Longonot NPMwea NRFourteen FallsOl Doinyo Sapuk NPNairobi NPOlorgesailie NMLake MagadiChyulu Hills NPNgai Ndethya NRSouth Kitui NRTaita Hills GSShimba Hills NRKisite & Mpunguti MNPMombasa MNRArabuko Sokoke NP & Gede Ruins NMWatamu MNR & MNPMalindi MNR & MNPTana River Primate NRArawale NRDodori NRBoni NRKiunga MNR Tsavo East NPTsavo East NPSouth Kitui NRTaita Hills GSNgai Ndethya NRChyulu Hills NPTsavo West NPShimba Hills NRMalindi MNR & MNPWatamu MNR & MNPArabuko Sokoke NP & Gede Ruins NMTana River Primate NRArawale NRBoni NRDodori NRKiunga MNRAmboseli NRMount Longonot NPHell's Gate NPLake NaivashaLake Nakuru NPAberdare NPMount Kenya NPMasai Mara NRRuma NPNdere Island NPKakamega Forest NRMount Elgon NPSaiwa Swamp NPNasolot NRSouth Turkana NRSouth Island NPCentral Island NPSibiloi NPMalka Mari NPMarsabit NR & NPLosai NRLaikipia PlateauLake Bogoria NRKerio Valley/Kamnarok NRSamburu & Shaba NRMeru NPKora NPRahole NRBisanadi NRSerengeti NP (Tanzania)Ngorongoro CA (Tanzania)Lake Manyara NP (Tanzania)Tarangire NP (Tanzania)Arusha NP (Tanzania)Kilimanjaro NP (Tanzania)Mkomazi NP (Tanzania)

Reseutbud

De bra safarimöjligheterna är Kenyas största dragplåster, följt av stränderna, solen och havet vid kusten mot Indiska oceanen.

Nästan alla av de svenska resebolagens paketresor till Kenya är fokuserade på safari och/eller badliv, men det går att via en afrikaspecialist arrangera ett eget reseprogram med andra typer av innehåll.

De grupp- och paketresor som säljs av svenska resebolag är i regel välplanerade arrangemang som inte ställer några större krav på resvana eller språkkunskaper. Om du inte behärskar så mycket engelska får du troligen större behållning av Kenyabesöket om du åker på en resa med svensk guide.

Du som inte vill åka på en gruppresa, eller vill åka till resmål som inte finns med på några paketresor, kan vända dig till en svensk afrikaspecialist för att låta arrangera en skräddarsydd resa. En sådan behöver inte kosta mer än en paketresa. Det går också att vända sig direkt till kenyanskt safaribolag via internet och e-post och låta detta skräddarsy din resa.

Safariresmål

Den mesta safariturismen är lokaliserad till landets södra, sydvästra och centrala delar, som är de djurmässigt bästa. Här ligger så gott som alla de parker som förekommer på safariresorna som säljs i Sverige, bland dem Masai Mara, Lake Nakuru, Samburu, Mount Kenya, Amboseli och Tsavo. Dessa södra delar gränsar mot norra Tanzania, där fler bra djurområden ligger, exempelvis Serengeti och Ngorongoro. Södra och centrala Kenya utgör tillsammans med norra Tanzania hjärtat i Östafrikas djur- och safarivärld. I dessa områden ligger bl a de stora savannerna som du säkert har sett på TV otaliga gånger.

Intressanta parker finns också i andra och mindre välbesökta delar av landet, men missgynnas av sådant som det geografiska avståndet till Nairobi (som för de flesta besökare är inkörsporten till landet) eller till andra parker (vilket ger långa ressträckor på en safari som kombinerar flera parker), och att de förvisso intressanta parkerna kan vara intressanta inom ett för smalt ämnesområde för att locka särskilt många besökare.

Ekvatorn delar Kenya i en sydlig och en nordlig halva, och med några få undantag (framför allt Samburu–Shaba) ligger de bästa djurområdena söder om ekvatorn.
 

Kulligt landskap i centrala Kenya.Kulligt landskap i centrala Kenya.

Landet Kenya

Kenya ligger på ekvatorn i östra Afrika. Åt öster gränsar landet mot Indiska oceanen. Grannländerna är Somalia, Etiopien, Sydsudan (i norr), Uganda (i väster) och Tanzania (i söder). I väster ligger världens näst största sötvattensjö, Victoriasjön, i de centrala delarna Afrikas nästa högsta berg, Mount Kenya (5 199 m).

Förkastningssprickan Great Rift Valley (Stora sprickdalen), som löper genom landet i nord-sydlig riktning, är ett resultat av samma underjordiska aktivitet som har givit upphov till många av landets berg och till sodasjöar som Nakuru, Bogoria, Turkana och Magadi.

Huvuddelen av inlandet ligger på en högplatå, och det är här de bästa safariområdena och de stora savannerna ligger. Resten av landet består av en smal låglandsremsa längs kusten och spridda berg och bergskedjor. Vanliga naturtyper är öppen savann, jordburksmarker och glesvuxen skog, liksom buskmarker. Andra naturtyper är bergsskogar, soda- och sötvattensjöar samt naturligtvis kusten med sand och palmer.

Befolkning

I Kenya finns cirka 40 olika stammar, som har egna stamspråk. De flesta kenyaner, åtminstone i landets safariområden, talar även swahili, som är Östafrikas lingua franca och som har sitt ursprung i bantu och arabiska. I städer där många turister passerar talar många också engelska.

Mätt med svenska mått är Kenya ett mycket fattigt land. Huvuddelen av befolkningen livnär sig som självförsörjande bönder.

Mer om språk

De största stammarna i Kenya:

· Kikuyo Centrala kenyanska höglandet.
· Luhya Norr om Victoriasjön.
· Luo Victoriasjön.
· Kalenjin (Ett antal olika stammar som talar samma språk.) Great Rift Valley.
· Kamba Öster om Nairobi.
· Gusii Victoriasjön.

 

Massajmän.Massajmän.

Massajerna

Den mest kända stammen i Kenya är massajerna, som utgör någon procent av befolkningen. Massajerna lever i de populära safariområdena i södra och centrala Kenya (och i norra Tanzania), och många safariresenärer kommer i kontakt med dem på lodger och vid massajbybesök. De var förr ett fruktat krigarfolk och omges än i dag av en stolthets-, styrke- och skönhetsromantik, som är den vackrare sidan av ett gravt patriarkaliskt präglat mynt. Massajerna kom ursprungligen invandrande från områden kring Nilen norr om Kenya och slog sig ned i Masai Mara och andra områden i gränslandet mellan nuvarande Kenya och Tanzania för ett par hundra år sedan.

På de flesta safarier i södra Kenya (t ex i Masai Maraområdet) ges möjligheten att besöka en massajby, vilket kan ge en intressant inblick i hur denna stam lever, även om byarna som besöks är turistanpassade.

Samburustammen

Om du besöker Samburu, Shaba eller Buffalo Springs National Reserve i de norra delarna av centrala Kenya kan det hända att du träffar på kenyaner som ser ut att vara massajer, men som i själva verket tillhör samburustammen. De är besläktade med massajerna och påminner om dem inte bara till utseendet utan också till språket och kulturen.

Klimat

Klimatet i safariområdena är i huvudsak tropiskt, med två torrperioder och två regnperioder varje år (lokala variationer finns till följd av geografin). Under april–maj råder regnperiod, vilket försvårar djurskådningen och ger dig som besökare mindre semestersol. En kortare regnperiod, som inte påverkar safarimöjligheterna nämnvärt, infaller i november. Under de svenska vintermånaderna är temperaturerna högre än under sommarmånaderna, och kan nå 35 grader i safariområdena.
 

Hejande kenyaner på läktaren på cricketlandskamp i Nairobi.Hejande kenyaner på läktaren på cricketlandskamp i Nairobi.

Städer

Städerna i Kenya är inga större egentliga sevärdheter i sig, men det är troligt att du får se åtminstone lite av någon av dem i samband med flygresan till eller från landet.

Nairobi

Strax utanför Kenyas huvudstad Nairobi ligger landets största flygplats, Jomo Kenyatta International Airport. Där anländer de flesta safariresenärer till landet. Om du reser på en flygsafari får du även stifta bekantskap med den mindre flygplatsen Wilson Airport, varifrån safariflygen till/från Nairobi utgår.

På en safariresa kommer du troligen inte i någon närmare kontakt med Nairobi, även om du flyger dit och kanske också övernattar där. Staden, med några miljoner invånare, har en kompakt kärna med det normala utbudet av restauranger, affärer, hotell m m, och där finns museer, historiska byggnader (liksom en hel del modernare diton byggda på höjden), marknader och andra typiska turistattraktioner.

Om ditt researrangemang föranleder dig att tillbringa en halv dag eller så i Nairobi kommer du säkert erbjudas möjligheten att göra en utflykt till Karen Blixen Museum en bit utanför staden eller till Giraffe Centre, där du kan komma i närkontakt med giraffer. Du kan även besöka parken Nairobi National Park, som ligger bara en halvtimmes bilfärd utanför centrum och där många av Kenyas djurarter lever i vilt tillstånd. Ett annat välbesökt turistställe är restaurangen The Carnivore, där du kan äta zebra, impala, giraff och liknande till middag.

Brottsligheten i Nairobi har namn om sig att vara hög, så du bör vara försiktig om du ger dig ut på strövtåg, särskilt om du gör det på egen hand. Undvik att röra dig ute till fots i onödan efter mörkrets inbrott. Det är säkrare att ta en taxi.

Bland hotellen som ofta anlitas av resebolagen finns Hilton, Landmark, Fairview, Norfolk, Mayfair, Stanley, Intercontinental, Safari Park och Windsor Golf and Country Club, som alla håller god till mycket god standard. Ett något billigare alternativ i centrala Nairobi är Hotel 680, som inte är så flott men fullt tillräckligt för den som bara vill övernatta. Det finns även YMCA och andra lågbudgetalternativ.

Nairobi är till delar en tämligen modern storstad, med ett bra utbud av nöjen, shopping och välstånd. Kontrasterna är dock stora. Kåkstäder och fattigdom är ett annat av stadens ansikten.
 

Nairobi by night.Nairobi by night.

Mombasa

Mombasa är Kenyas näst största stad, ligger vid kusten mot Indiska oceanen och har östra Afrikas största hamn. På en normal badresa till kusten får du inte se mycket mer av Mombasa än det som skymtar längs vägen från och till flygplatsen (dit det bland annat går inrikesflyg från Nairobi), men det går bra att göra en utflykt till staden från både den södra kusten och stora delar av den norra (de nordligaste delarna ligger väl långt bort, åtminstone för en dagsutflykt).

Stadens stora turistattraktioner är dess gamla stadsdel, med gamla byggnader och gammal arkitektur, och fästningen Fort Jesus från slutet av 1500-talet. Där finns också moskéer, marknader och småbutiker där du kan handla kryddor, tyger, mattor och liknande. Det går att göra båtturer kring staden, som ligger på en ö.

Mer om Kenyas kust

Namanga

Namanga är ett samhälle på gränsen mellan Kenya och Tanzania, på vägen mellan Nairobi och Arusha. Namanga är det enda ställe, förutom på de internationella flygplatserna, där du kan lösa visum vid inresan till respektive land. I övrigt är Namanga en håla.

 

Mer om Kenya

Yta: 582 000 km2 (jfr Sverige 450 000 km2).

Befolkning: 30–35 miljoner.

Huvudstad: Nairobi.

Högsta topp: 5 199 m (Mount Kenya).

Grannländer:Tanzania, Uganda, Sydsudan, Etiopien och Somalia.

Språk: (officiella språk:) swahili, engelska,
(övriga språk:) stamspråk.

 

Kenyas läge på kartan.

Andra webbplatser

Kenya Tourism Board

Magical Kenya

Ännu mer om Kenya

Många och tjocka resehandböcker har skrivits om Kenya. Vi hänvisar dig till sådana böcker och till andra och mer allmänna webbplatser om länderna om du vill ha utförlig information om dem.

Mer om resehandböcker