Zebramigration vid Lake Magadi/Lake Moru i södra Serengeti.
Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se
Planera safari:
Safarisäsonger
Det går att få en bra safari i Tanzania eller Kenya i stort sett året om, frånsett under ett par vårmånader (april–maj) som brukar vara regniga. Djurmängderna i parkerna varierar säsongsvis, men djurlivet i dessa länder är så rikt att du får se djur när på året du än åker. Du kan dock bättra på dina förutsättningar att se riktigt mycket djur genom att säsongsanpassa safarin.
Variationerna i djurmängder under året infaller inte samtidigt i alla parker. Därför finns det inte någon generell "bästa tid på året" som gäller överallt.
Den enda egentliga lågsäsongsperioden, då förutsättningarna för safari, bestigning, sol och bad och andra aktiviteter är sämre än annars, är under regnperioden som normalt infaller under aprilmaj.
Bästa tiden att åka?
Många blivande safariresenärer frågar fullt förståeligt vid vilken tid på året det är bäst att åka. Tyvärr finns det inget enkelt svar på den frågan. Någon tid då alla de bästa safarigodbitarna är på plats samtidigt finns inte. Inget enskilt safariupplägg – med besök i en viss kombination av parker och av viss längd i dagar – är det bästa möjliga under årets alla tider.
Säsongsanpassning
De flesta resenärer är ute efter att kort och gott se mycket djur. Det kan man göra i stort sett året om, och många safarier har ett upplägg som fungerar bra året om. Du får se mycket djur.
Men med en säsongsanpassning kan du få se ännu mer. Anpassningen kan vara att du åker på ett givet safariupplägg vid den tid på året som passar upplägget bäst, eller att du anpassar safarins upplägg till tiden då du vill åka.
En helt annan sorts säsongsanpassning är att åka under en säsong då priserna är lägre eller då det är färre andra resenärer ute i bushen.
Safarisäsonger i norra Tanzania och Kenya
För de bästa och mest populära safariområdena (norra Tanzania med Serengeti, Ngorongoro m m samt centrala/sydvästra Kenya med Masai Mara, Lake Nakuru m m) gäller följande.
Åk under en torrperiod
Decembermars och junioktober är torrperioder, då framkomligheten ute i bushen och förutsättningarna för att åka på safari är som bäst. Åk då så att du får mesta möjliga utbyte av safarin.
Torrperioderna följer dock inte almanackan slaviskt, utan kan vissa år börja eller sluta tidigare eller senare än normalt. Vissa år kommer regnen inte alls, och vissa år regnar det mer än normalt.
Väder
Bättre och sämre väder finns också i Afrika. Det innebär att du inte kallt kan räkna med en regnfri safari bara för att du reser under en torrperiod. Torrperiod innebär att det faller mindre nederbörd så års än under regnperiod.
Under de senaste 5–10 åren förefaller regnväder under torrperioden december–mars ha blivit vanligare. Vissa vintrar har det periodvis kommit mycket regn. Man kan spekulera kring om klimatförändringar håller på att ändra säsongsmönstret, så att det går mot en längre regnperiod under vår vinter i stället för två kortare.
Undvik de långa regnen
April och maj (en period som lokalt kallas "de långa regnen") är de nederbördsrikaste månaderna. Vissa dagar kan vara soliga och fina, eftersom det inte regnar oupphörligt i två månader, men du kan vänta dig regn när som helst under perioden. Nederbördsmängderna kan vara rikliga. I värsta fall regnar hela safarin bort. Framkomligheten ute i bushen kan vara dålig på grund av lera, skadade vägar och översvämmade broar. Vid riktigt mycket regn kan också större vägar ha problem med framkomligheten.
Under de långa regnen råder lågsäsong med de lägsta priserna. Undvik dock att resa på safari under den här regnperioden. Dels på grund av framkomligheten, dels på grund av att djurskådningen inte är lika tacksam om fönster och takluckor på safarifordonet måste hållas stängda för att hålla regnet ute.
De korta regnen
En andra regnperiod ("de korta regnen") i november, ibland med fortsättning in i december, är inte lika nederbördsrik. Mycket av regnet faller under kvällar och nätter, och vissa dagar kan vara molnfria. Under den här tiden går det att åka på safari. Framkomligheten på mindre bushvägar kan vara sämre än under torra perioder.
Temperaturer
Temperaturerna i safariområdena är högst under det svenska vinterhalvåret och ligger på 2535 under soliga dagar°. Under sommarhalvåret är det cirka 5° svalare. I inlandet, där safariområdena ligger, är luften torr.
Längs kusten är den betydligt fuktigare, och temperaturen ligger på 2530°. Inga av de bättre djurområdena ligger dock vid kusten.
Höjden över havet
De bästa safariområdena ligger i inlandet, många av dem på lite höjd – mellan 800 och 1 800 meter över havet. Det innebär inte att de ligger i bergen, utan att stora delar av inlandet o Tanzania och Kenya ligger på en inlandsplatå. På grund av höjden blir nätterna ofta svala och behagliga även under riktigt varma perioder. Samtidigt blir mornarna svala, så du bör packa ned en vindtät jacka eller varm tröja att ha på dig under djurskådningsturer tidigt på morgonen.
Vissa parker ligger faktiskt i bergsområden, exempelvis Mount Kenya National Park i Kenya och Ngorongorokratern i Tanzania. Vid besök i dessa parker kan du komma att bo högre än 2 000 meter över havet, vilket kan innebära kyliga nätter. Vissa av lodgerna har centralvärmesystem, trots att de ligger i tropikerna.
Från 3 000 meter över havet och uppåt förekommer nattfrost.
På dessa höjder finns dock inga lodger och tältcamper. Övernattningar
på sådan höjd blir aktuella bara under bergsbestigningar eller bergsvandringar.
Safarifordon i regn och lera under en regnperiod.
Safarisäsonger i södra Tanzania
I södra Tanzania (bland annat parkerna Selous, Mikumi och Ruaha) betraktas ofta hela perioden novembermaj (de korta regnen + den varma torrperioden + de långa regnen) som en enda lång regnperiod, med en mindre nederbördsrik tid under januarifebruari och mest nederbörd i aprilmaj.
Selous är en lågt belägen park om du besöker den kommer du huvudsakligen att befinna dig lägre än 200 meter över havet. Det kan ge ännu högre dagstemperaturer och varma nätter.
Safarisäsonger i andra områden
Den lokala geografin, t ex berg och de stora sjöarna, kan ge ett annat klimatmönster än det generella som beskrivs ovan. Vid de stora sjöarna, exempelvis Victoriasjön, råder ett nederbördsmönster med betydligt mer regn som är mer spritt över året.
I ländernas västligaste delar (som dock inte så många safariresenärer besöker) blåser västliga vindar från Atlanten och Kongobäckenet och ger regn under marsnovember, medan övriga delar av länderna främst får vindar från Indiska oceanen i öster och från norr.
Priser
Safariresor kostar minst under lågsäsongen under april och maj. De kostar mest under toppsäsongen jul och nyår.
Mars, juni och november är pris- och besökarmässigt mellansäsonger, medan resten av året är högsäsong, med en kortare toppsäsong under jul och nyår.
Skollov och safari
De längre skolloven är bra tider att åka på safari. Undantaget är påsklovet, som (oavsett när på våren påsken infaller) sammanfaller med den regnigaste tiden i Tanzania och Kenya.
Nedan nämns vissa parker som är på topp under loven. Det innebär inte att övriga parker inte går att besöka med behållning. De bättre parkerna kan besökas när som helst under året, så länge du undviker den stora regnperioden i april–maj. Parkerna som är på topp lovar dock de största djurmängderna.
Sommarlovet
Under sommarlovet är temperaturerna i Tanzania och Kenya lägre än under vårt vinterhalvår (se Temperaturer ovan).
Under juni råder mellansäsong med lite lägre priser. Det är dock en bra safaritid. Ofta kan migrationen, dvs de stora vandrande hjordarna med gnuer och zebror, ses i Serengeti så års, i regel bäst i den del av parken som kallas Västra korridoren, där hjordarna har att ta sig förbi hungriga krokodiler över Grumetifloden. Bäst är att åka från cirka mitten på månaden, så att du får en liten tidsbuffert mot regnperioden i maj och kan få bättre väder. Så här snart efter en regnperiod är junigräset ofta högt och vegetationen i allmänhet tät. Det försvårar djurskådningen i någon grad, samtidigt som naturen är frodig och fin.
I juli och augusti råder högsäsong. Det är en av årets mest turisttäta tider. Under juli flyttar migrationen från norra Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya. Det innebär början på den bästa djurperioden i Masai Mara (som sträcker sig ungefär till oktober). I Masai Mara har du under den här perioden chans att se de spektakulära flodpassagerna, när stora hjordar med gnuer och zebror tar sig över Marafloden. Du kan dock inte vara säker på att få se passager, då dessa sker oregelbundet och oförutsägbart.
Höstlovet
I månadsskiftet oktober/november skiftar säsongen från högsäsong till mellansäsong. Samtidigt inleds den bästa djurtiden i Serengeti – så års har migrationen i regel börjar vandra tillbaka in i Serengeti i Tanzania från Masai Mara i Kenya och kan vanligtvis ses i Serengetis norra halva. Vid den här tiden kan det vara intressant att besöka Lobo i norra Serengeti, men också Seronera i parkens centrala del brukar vara bra.
Oktober är den sista månaden i en lång torrperiod, vilket innebär att gräset är kort och gulnat, samtidigt som vegetationen i allmänhet är glesare. Det ger fina förutsättningar för djurskådning, och det brukar vara en bra tid att se rovdjur. November är normalt blötare än månaderna innan, men också om det har börjat komma höstregn i tid till höstlovet brukar nederbördsmängderna ännu inte vara så stora.
Vid den här tiden är också Tarangire i Tanzania mycket intressant. Så här i slutet av en lång torrperiod är Tarangire som allra bäst – vattenhålen i parkens kringområden har torkat ut, så djuren söker sig till ytvattnet i Tarangirefloden och till våtmarker i parkens södra del. Stora mängder elefanter drar sig till floden, samtidigt som en mindre och lokal version av migrationen brukar uppehålla sig i Tarangire så års.
I Ngorongorokratern, som ofta kombineras med Serengeti på samma safari, är det ofta torrt, vilket får djuren att söka sig ut mot kraterbottnens utkanter där de är svårare att se. Noshörningsskådningen försvåras av att vinden drar upp dammoln på kraterbottnen. Noshörningarna ligger därför ofta lågt på dagarna – de gillar inte dammet. Kratern är fortfarande värd att besöka, men kanske inte med ett lika långt besök som under vintersäsongen, då djurskådningen i kratern brukar vara bättre.
Jullovet
Jullovet är årets toppsäsong i fråga om priser och antalet besökare i parkerna. Allra högst priser gäller under helgdagarna, då många lodger, camper och hotell har helgtillägg, som kan uppgå till ett par hundra kronor extra per person och natt.
Migrationen uppehåller sig i regel i Serengetis södra halva så års (någonstans mellan Seronera i parkens mitt och Lake Ndutu vid dess södra gräns).
Ofta är Seronera ett bra område att bo i. Dels är det ett bra djurområde i sig, inte minst för att se kattdjur, dels går många andra djurskådningsområden att nå från det centrala läget. Några flodpassager kan inte ses så här års, men ibland riktigt stora hjordar.
Sportlovet
Februari är en högsäsong med rätt många besökare och fina förutsättningar för djurskådning. Migrationen brukar hålla till i Serengetis södra halva – gärna längst i söder om förhållandena medger det: det behövs regn med mellanrum för att gräset på de stora slätterna i söder ska kunna föda hjordarna och för att de ska hitta ytvatten. Ett spännande område så års är sodasjöarna Lake Ndutu och Lake Masek längst i söder. Det är ett bra kattdjursområde, plus att migrationen kan uppehålla sig där periodvis.
Ungefär i mitten av februari börjar gnuernas kalvningsperiod. Under några veckor föds nästan hela migrationens årskull av kalvar, vilket innebär massor av kalvar, liksom extra aktivitet, kalvsugna rovdjur m m.
I Ngorongorokratern är djurläget så här års ofta riktigt bra och tål längre besök än under höstarna.
Påsklovet
Risk för mycket regn och sämre förutsättningar för safari.
Detta gäller oavsett när påsklovet infaller ett specifikt år. April och maj är regnperiodsmånader.
Djursäsonger
Vädret och de årstidsknutna klimatväxlingarna påverkar djur och natur, och gör det olika i olika parker. Det innebär att olika djurområden i Tanzania och Kenya är som bäst vid olika tid på året och att inget enskilt resmål alltid är det bästa.
Mängden djur i en och samma park kan därför variera från en tid på året till en annan, i de flesta fall beroende på tillgången på mat och vatten, som i grova drag är årstidsbunden och därför kan förutsägas. Större avvikelser från det normala vädret t ex att en regnperiod uteblir kan dock ställa förutsägbarheten på huvudet.
Migrationen
Ett exempel på säsongsvis varierande djurmängder är migrationen, de enorma hjordarna med gnuer och zebror i området SerengetiMasai Mara. Under året flyttar sig hjordarna mycket långa sträckor i sökandet efter bete, från plats till plats. En plats som vid ett givet tillfälle kryllar av gnuer och zebror kan sex månader senare vara i det närmaste helt tomt på dessa djur, då hjordarna har dragit vidare till andra betesmarker.
Gnuerna i migrationen föder sina kalvar under ett par veckor med början i mitten av februari, dvs då hjordarna vanligtvis uppehåller sig i södra Serengeti.
Vatten och vegetation
Under torrperioder samlas djurlivet ofta i områden där det finns permanent tillgång till vatten, liksom i områden där lokala regn har fått färskt gräs att växa. Det kan kräva att de vandrar långa sträckor.
Under regnperioder finns ytvatten lite överallt och det är gott om färskt gräs. Djuren sprids över större områden. Blommor, fjärilar och andra insekter ses i större omfattning än under torrperioder och ger mat åt däggdjur, fåglar och reptiler.
Under regnperioderna och början av torrperioderna är vegetationen frodig och tät, vilket gör djuren svåra att upptäcka. En bit in på torrperioderna har gräset torkat och många träd och buskar fällt sina löv för att hushålla med vattnet. Det innebär en glesare vegetation där djuren är lättare att se.
Djursäsonger park för park
Följande tabell visar hur djurläget varierar under året i de mest populära parkerna i Tanzania och Kenya under normala klimat- och säsongsförhållanden:
Sammanfattning av säsongerna
Bra safari: |
Året om, utom aprilmaj då det kan regna mycket. En del regn kan väntas också i november. |
Bästa djurtiden: |
Varierar från park till park, t ex: · Serengeti oktober–mars + juni |
Regnperioder: |
· April–maj, "de långa regnen", mycket regn |
Varmaste tiden: |
· Oktober till mars (över 30°) |
Flest turister: |
· Februari |
Safari Patrols favorittider
De två sista veckorna i februari
Djurläget i Serengeti i Tanzania är på topp. Migrationen är på plats i parkens södra halva – extra mycket djur och extra mycket lejon. Gnuernas kalvningstid börjar i mitten av månaden och pågår några veckor.
De två sista veckorna i juni
Slutet på migrationssäsongen i Serengeti i Tanzania. De stora hjordarna passerar genom Västra korridoren. En mellansäsong med färre besökare än annars. Frodigt i bushen efter regnperioden under april och maj.
Augusti
Mitten på årets bästa tid i Masai Mara i Kenya. Migrationen är på plats och rör sig mellan betesområden i parken. Om du har tur får du se gnuer och zebror göra flodpassager i stora antal.
Veckorna före och efter månadsskiftet okt/nov
Migrationen återvänder till Serengeti, samtidigt som Tarangire har årets bästa djurtid med bl a mycket elefanter. Slutet på en lång torrperiod med gles vegetation och bra förutsättningar för djurskådning.
Klimatet
Tanzania och Kenya ligger i tropikerna (Kenya ligger på ekvatorn, Tanzania strax söder om). Middagssolen står i zenit vid två tillfällen varje år kring vårdagjämningen och kring höstdagjämningen. Strax efter dessa zenittider följer regnperioder. Det innebär att Tanzania och Kenya får två regnperioder varje år, och mellan dessa två torrperioder. Regnperioderna infaller i grova drag under april–maj ("de långa regnen") och november ("de korta regnen").
Klimatmönstret i södra Tanzania har dock en dragning åt samma mönster som i södra Afrika, med en varm och nederbördsrik årstid (novembermaj) och en svalare och torrare årstid (junioktober).
Klimatet i safariområdena påverkas också av är monsunvindar. Under det svenska vinterhalvåret blåser varma nordostliga och nordvästliga vindar, under sommarhalvåret svalare sydostliga och sydliga vindar.
Den lokala geografin, exempelvis stora sjöar och berg, kan medföra lokala klimat som skiljer sig från det generella i regionen.
Nyckfulla regn på 2000-talet
Regnperioderna är tyvärr inte till fullo förutsägbara. De kan börja och sluta tidigare eller senare (än vad som t ex anges på denna sida), variera mellan olika områden och vissa år utebli helt. Vissa år kan långdragna regn komma under vad som borde ha varit torrperiod.
Exempelvis var torrperioden decembermars 2006 extremt torr, efter att regnen i november hade uteblivit nästan helt. Under samma tid året därpå regnade det under långa perioder och regnmängderna förstörde vägar och fick floder att svämma över. Under jul- och nyårshelgen 2012 kom mycket regn, trots att det med gammalt klassiskt synsätt borde ha varit torrt då.
Den här typen av avvikelser från det normala kan inte förutsägas när du bokar en safari. Det bästa du kan göra är att utgå från hur väder- och säsongsmönstret brukar vara, dvs så som det beskrivs på den här sidan.
Torrperiod
Torrperiod innebär mindre vatten och sämre tillgång på bra bete för växtätarna. Ju längre torrperioden går, desto svårare har djuren att hitta vatten att dricka ute i bushen, och drar sig till floder och andra permanenta vattendrag, där djurkoncentrationer därför kan förekomma.
Gräset gulnar och betas ned efter hand. Många träd och buskar fäller sina löv för att hushålla med vattnet. Djurskådningen underlättas av glesare vegetation. Långt gångna torrperioder innebär ofta bra förutsättningar för att se rovdjur, inklusive de stora kattdjuren.
Tillfälliga regnväder under torrperioderna kan fylla uttorkade vattenhål och få färskt gräs att spira. Det kan leda till att djurkoncentrationer skingras och att djur drar sig bort från de normala torrperiodsvistena. Safarimässigt är det dock ingen nackdel att råka ut för skurar eller dagar med mulet väder, även om det kan kännas snopet att inte få sol på semestern. Mulet väder innebär lägre temperatur, vilket gör att både du och djuren orkar mer och inte är helt slut av värmen mitt på dagen. Lägre temperatur innebär mer aktivitet bland djuren.
Den svala torrperioden (junioktober)
Under junioktober infaller en lång torrperiod. Safaritemperaturerna ligger på 2030°, men börjar stiga under septemberoktober.
Migrationen vandrar under juni norrut genom västra Serengeti i Tanzania och når under juli Masai Mara i Kenya. Mot slutet av perioden börjar hjordarna att vandra söderut mot Serengeti igen.
Den varma torrperioden (decembermars)
Efter denna regnperiod infaller en torrperiod under decembermars. Safaritemperaturerna ligger på 2535°, tillfälligt och lokalt ännu högre. Djuren dras till permanent vatten och gräset gulnar och betas ned efter hand.
Migrationen uppehåller sig i centrala och sydöstra Serengeti i Tanzania. En del av hjordarna når ända till och ökar på djurmängden i Ngorongorokratern. Gnuernas kalvning infaller normalt under februari, zebrornas fölning någon månad tidigare. Stora mängder gnukalvar och zebraföl föds då under en kort tid.
Regnperiod
Regnperiod innebär att naturen grönskar och blommar. Vegetationen blir tätare och gräset högre. Det finns ytvatten på fler platser ute i bushen än under torrperioderna, vilket innebär att djuren sprids över större områden och inte uppträder i lika stora koncentrationer. Djuren har gott om bete på många platser.
Vid mycket regn (vanligen främst under "de långa regnen") är förutsättningarna för safari sämre än under resten av året. Framkomligheten på vägarna ute i parkerna kan försämras – vissa områden kan periodvis vara omöjliga att nå över huvud taget. Takluckor och fönster på safarifordonen måste hållas stängda, vilket gör det mycket svårare och inte lika roligt att spana efter djur. För dig som vill åka på en trivsam safarisemester är det här därför ingen särskilt bra tid.
En del tältcamper och lodger stänger helt under de långa regnen, som är lågsäsong.
De långa regnen (aprilmaj)
Årets första regnperiod, som infaller under aprilmaj, kallas "de långa regnen" och är årets mest nederbördsrika period. Det regnar inte ihållande under hela denna period, utan soliga och fina dagar kan förekomma, men räkna med regn.
Migrationen påbörjar under de långa regnen sin vandring från södra/sydöstra Serengeti i Tanzania och återfinns i centrala eller västra delarna av parken.
De korta regnen (november)
Årets andra regnperiod, som infaller under eller kring november, kallas "de korta regnen" och är en tid med mer regn än under torrperioderna, men betydligt mindre än under "de långa regnen" i aprilmaj. Mycket av regnet faller som kvälls- eller nattskurar. Parkerna grönskar upp, men förutsättningarna för safari påverkas inte nämnvärt, och i vissa områden, t ex norra Serengeti i Tanzania, är denna tid tvärtom en intressant safaritid.
Migrationen vandrar söderut från Masai Mara och in i Serengeti. Vid den här tiden kan Loboområdet i norra Serengeti vara ett bra resmål.
Andra webbplatser
Tanzania Meteorological Agency
Tanzanias meteorologiska institut.
Kenya Meteorological Department
Kenyas meteorologiska institut.
Værvarsel for Tanzania
Väderleksprognos för Tanzania från yr.no.
Værvarsel for Kenya
Väderleksprognos för Kenya från yr.no.
Jan |
Feb |
Mar |
Apr |
Maj |
Jun |
Jul |
Aug |
Sep |
Okt |
Nov |
Dec |
||
Serengeti (Tz) |
M |
M |
M |
M |
M |
M |
(M) |
M |
M |
||||
Tarangire (Tz) |
E (M) | E (M) | |||||||||||
Lake Manyara (Tz) |
|||||||||||||
Ngorongoro (Tz) |
(M) | (M) | (M) | (M) | |||||||||
Masai Mara (Ke) |
(M) |
M |
M |
(M) |
|||||||||
Lake Nakuru (Ke) |
|||||||||||||
Samburu/Shaba (Ke) |
|||||||||||||
Riktigt bra safari | |||||||||||||
Normalbra safari | |||||||||||||
Dålig safaritid pga regn | |||||||||||||
M | Migration: Stora hjordar med gnuer och zebror i parken | ||||||||||||
E | Elefanter: Mycket bra elefanttid |
Kusten
Klimatet vid kusten följer i stora drag samma årstidsmönster som safariområdena
i inlandet, med skillnaden att det vid kusten är fuktigare och ofta blåser
utifrån havet, vilket ger en behaglig temperatur, som sällan når mer än knappt över
30°. Mest regn faller under apriljuli
till följd av sydostliga monsunvindar.
Säsonger för bergsbestigning
Kilimanjaro i Tanzania och Mount Kenya i Kenya är Afrikas två högsta berg och populära bestigningsresmål. Båda kan bestigas av amatörer. Dina chanser att lyckas ta dig upp kan påverkas av under vilken säsong du gör försöket – sämre väder gör bestigningen än mer krävande.
På de riktigt höga höjder som blir aktuella under en bergsbestigning av detta slag råder naturligtvis helt andra temperaturförhållanden än nere på marknivå. (En tumregel är att temperaturen sjunker med en grad per 100 höjdmeter.)
Tabellen nedan visar bestigningssäsongerna.
Vandring i högland
Vid höglandsvandringar på höjder upp till trädgränsen (cirka 3 000 meter över havet) behöver du inte ta hänsyn till samma säsongsfaktorer som vid bestigningar på högre höjd, utan kan följa ungefär samma rekommendationer som för safari, dvs att undvika den mest nederbördsrika regnperioden i april–maj.
Jan |
Feb |
Mar |
Apr |
Maj |
Jun |
Jul |
Aug |
Sep |
Okt |
Nov |
Dec |
||||||||||
Temperatur |
|||||||||||||||||||||
Regn |
|
|
S |
S |
|
S |
|
||||||||||||||
Moln |
O |
|
|||||||||||||||||||
Besökarmängd |
|||||||||||||||||||||
Sammantaget |
|||||||||||||||||||||
Normal temp / Lite regn / Klart / Få besökare | |
Lägre temp / Visst regn / Lite moln / Normal mängd besökare | |
Kallt / Mycket regn / Mycket moln / Många besökare | |
S |
Risk för snö |
O |
Risk för oväder |