Safari i Kenya och Tanzania – savannen.com

Safari Patrol
www.savannen.com
info@safaripatrol.se

Giraffgaseller.

Giraffgaseller.

Tanzania:

Mkomazi National Park

Mkomazi National Park (3 700 km2) ligger i nordöstra Tanzania. På norra sidan gränsen mot Kenya ligger Tsavo West, som Mkomazi är en fortsättning av, och åt sydväst omsluts parken av de södra Parebergen. Parken, som är i stort sett oexploaterad i fråga om turism, är mycket torr, med öppna slätter, buskområden och isolerade klippiga kullar. Den uppgraderades från viltreservat till nationalpark 2007.

Naturen utgörs av torr öppen savann och buskområden, som omges av berg. Det lilla vägnät som finns varierar i kvalitet från riktig dåligt till hyggligt. Fyrhjulsdrift är nödvändig för att komma fram på de sämsta vägarna.

Tack vare privata naturvårdsprojekt har parken på senare tid fått mycket publicitet. Samtidigt innebär uppgraderingen till nationalpark en statushöjning. Som besökare ska du dock inte vänta dig att finna ett djurliv i närheten av lika bra som det i huvudparkerna i norra Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire, och kanske till och med Arusha National Park). Det är ont om vatten att dricka i Mkomazi så under torrperioderna kan där finns bara lite djur.

Mkomazi var tidigare betesmarker för lokala boskapsskötare, men dessa förbjöds i området i slutet av 1980-talet.

Djurarter

Bland däggdjuren som förekommer i Mkomazi finns elefant, afrikansk buffel, lejon, leopard, mindre kudu, tofsörad oryx och jordvarg, samt Tanzanias största bestånd av giraffgasell.

Fågelskådningen kan vara bra. Omkring 400 arter har noterats, bland dem Wahlbergs örn, stridsörn, savannsparvuggla, sekreterarfågel och näshornsfåglar.

Ingen big five-park

När man läser om parken kan man få intrycket att svarta noshörningar och afrikanska vildhundar strövar omkring på savannen ute i parken och utgör en del i dess ekosystem. Båda dessa arter finns förvisso i området, men ingår i projekt för att med tiden möjligen återintroducera dem. Noshörningarna hålls inhägnade i ett delreservat som täcker cirka 2 % av parken, och även vildhundarna är inhägnade.

Tack vare noshörningsprojektet beskriver vissa källor Mkomazi till och med som en big five-park. Det är dock ett gravt missbruk av big five-parkbeteckningen, som normalt används om parker med ett så rikt djurliv att du har rimlig chans att se all de fem big five-arterna (elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard). Det har du inte i Mkomazi, även om alla fem arterna förekommer där i små antal. Du ska vara högst belåten om du får se två av dessa arter under ett besök i parken, som inte på långa vägar når upp i samma klass som Serengeti, Ngorongoro, Tarangire, Selous, Mikumi m m vad gäller djurlivet.
 

Mkomazi National Park.Mkomazi National Park.

Besöka Mkomazi

Mkomazi har få besökare, vilket kan vara nog för att somliga safariresenärer ska vilja göra ett besök. Vi har vid tillfällen varit helt ensamma i parken. Djuren är mindre vana vid fordon än i huvudparkerna, så de är därmed skyggare.

Det är inte säkert att parkvakterna vid entrén till Mkomazi talar engelska, så en swahiliparlör kan komma till pass om du besöker parken på egen hand.

Vägen dit

Mkomazi nås via huvudvägen från Arusha till Dar es Salaam. I Same svänger du av åt vänster på den första (och oskyltade) vägen efter busstationen, och kör några km på sämre bushväg till parkentrén. Restid från Arusha drygt 3 timmar.

Umba Game Reserve

Umba Game Reserve (1 500 km2) gränsar mot sydöstra Mkomazi National Park och är en fortsättning på samma biotop. Vissa torrmiljödjurarter finns där, exempelvis giraffgasell och tofsörad oryx.

Usambarabergen

De östra Usambarabergen ligger söder om Mkomazi National Park i nordöstra Tanzania. Bergen är upp till 2 440 meter höga och skogklädda. Där finns bl a den ovanliga antiloparten abbotdykare, endemiska fågelarter, en rik flora och en vacker natur. En 85 km2 stor naturpark kan besökas på vägar och vandringsleder. Logi finns på ett par lodger, campingplatser och några pensionat.  

 

Mer om Mkomazi

Yta: 3 700 km2

Djurliv: Djur främst under regnperioderna. Fåglar samt noshörnings- och vildhundsreservat. Få besökare.

Vägen dit: 3–4 timmar på i huvudsak asfalt från Arusha.

Andra webbplatser

Mkomazi National Park
Tanapa.

Umba Game Reserve
UNEP-WCMC.

Karta

Öppna en pdf-karta över norra Tanzania:

Visa karta över norra Tanzania

Karta över Mkomazi

Karta över Mkomazi.

Lodger och camper

Utöver logimöjligheterna nedan finns enkla campingplatser i parken.

Elephant Motel

Webbplats: www.elephantmotel.com

Elephant Motel.

Hotellet ligger längs huvudvägen i staden Same, cirka 10 km från parkentrén, och har enklare standard. Där finns 20 rum med eget badrum och TV. Vissa rum har luftkonditionering och kylskåp. Motellet har restaurang, bar och internet.

Tona Lodge

Webbplats: www.tonalodge.org

Lodgen ligger uppe i Parebergen som sträcker sig längs Mkomazis parkgräns och har utsikt över parken. Närmaste by på kartan är Kisiwani. Lodgen är mycket enkel (och billig), och ligger 2 timmars bilfärd på småvägar från parkentrén. Den sista timmen går på mycket dålig bergsväg, som inte rekommenderas för dig som har svagt hjärta. Fyrhjulsdrift krävs. Påbörja färden uppför i god tid före skymningen. Tona Lodge arrangerar och har guider för vandringar och kulturturism i Parebergen.

Babu's Camp

Webbplats: www.babuscamp.com

En liten tältcamp i turistklass, belägen cirka 10 km från parkentrén Zange Gate i västra Mkomazi. Tälten är resta mitt ute i bushen, är tämligen rymliga och har eget badrum. Måltiderna äts i ett mässtält. El genereras med en generator som körs under delar av dygnet, men inte på natten. Campen erbjuder djurskådningsturer, nattsafari och bushvandringar. Du kan vänta dig en naturnära bushupplevelse.

Mkomazi Camp

Lligger 8 km från Zange Gate i Mkomazi och har tält med eget badrum. Den är en liten camp med lägereld och riktig bushatmosfär, och arrangerar aktiviteter som ridning, bushvandringar och nattsafari.